neděle 9. března 2014

The Daring Bakers Challenge 2014 February - Beautiful bread

 Nemyslete si, že na ty výzvy úplně kašlu, akorát se mi o tom nějak přestalo chtít psát, protože mám v rukávě spoustu dalších témat a o aktuální výzvě si vždycky někde přečíst můžete. Tentokrát jsem se ale hecla a podělím se s vámi o můj "beautiful bread". Moc beautiful teda není, docela jsem se s tím patlala, ale na druhou stranu jsem měla radost, že to není nic časově náročného a sfoukla jsem to hned začátkem měsíce. 


Our February host was Sawsan from Chef in Disguise and our task was to make at least one beautiful bread with any filling - sweet or savory. Sawsan was inspired by Valentina Zurkan's creations. I only have some troubles to use term bread for this goody, I think, it's a cake.


Únorovou výzvu  připravila Sawsan z blogu Chef in Disguise. Vyzvala nás, abychom upekli alespoň jeden krásný plněný kynutý koláč, sladký nebo slaný. K dispozici byly dva recepty - skořicový a nutelový, ale invencím se meze nekladly. Hlavnim cílem bylo nazdobit koláč pomocí nařezávání a zaplétání, tak jako to dělá Valentina Zurkan

Rozhodla jsem se pro skořicový, protože, ač mi to asi neuvěříte, nemám ráda nutelu. A skořice je u nás docela hit, tak jsem věděla, že ten pletenec nebudu muset jíst sama a nebudu se i nadále měnit v obří kulaťoučky cupcake.



BEAUTIFUL BREAD


60 ml vlažné vody
180 ml zahřátého mléka
1 vejce
60 g změklého másla
50 g cukru
špetka soli
450 g hladké mouky
8 g sušeného droždí
+kardamom, kdo chce

Náplň:
60 g rozpuštěného másla
25 g skořice+100g cukru
/mně bohatě stačila polovina všeho/

Na potření:
60 ml mléka
15 g cukru



Postup:

Vtyvoříme kynuté těsto stejně jako třeba tady u cinnamon rolls.  Nebo prostě jen necháme pár minut stát droždí smíchané s vodou. Potom v jedné míse vyšleháme všechny mokré ingredience a postupně přisypáváme ty suché, až nám vznikne pěkná koule. Tu necháme kynout na teplém místě asi dvě hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, ze kterých vyválíme pokud možno stejné kulaté placky.A teď je jen klademe na sebe a vždy prokládáme náplní. Horní vrstvou necháme jak je a potřeme směsí mléka a cukru. Těsto rozřízneme na 8 trojúhelníků a každému z nich uděláme uprostřed menší zářez. Tím pak protahujeme špičku každého trojuhelníku. Nakonec ještě základnu trojúhelníku prsty spojíme k sobě. Necháme ještě chvíli kynout, stačí tak 20 minut. Pečeme cca 20 minut na 200 stupňů.




Takže tak se to má s beuatiful chlebem. Ne že by to bylo špatné, ale opakovat to asi nebudu a udělám si normální suky, nebo třeba pull apart bread. Přijde mi trochu zbytečné se s tím takto patlat, byla jsem celá od másla, nešlo mi to provlíkat a tu přidanou hodnotu úplně nevidím. Navíc jsem to pořád uprostřed neměla moc dopečené, takže kraje pak naopak dost křupaly.. ale rodince to chutnalo a snědlo se to celé asi za dvě hodiny, takže mission succesful. Kdo jste na Facebooku v skupině Pečen Pecen, tak to pro vás určitě není žádná novinka, protože to byl hit už před pár měsíci, stejně jako třeba estonský kringel, který mi je ale o něco sympatičtější, ač jsem ho vzhledově měla opět jako z chráněných dílen. Nenechte se ale odradit, pokud se chcete odreagovat u kluzkého těsta, není nic snazšího, než do toho jít!

A příště zase cupcakes! Spousta cupcakes!

P.S. Je tu opět jedna blogerská soutěž, teď přímo foodblogová. Tak kdybyste chtěli podpořit jedno malé ghetto, tak budu ráda! Tady stačí zakliknout a hlasovat, je to podle abecedy a nechce to po vás žádné citlivé údaje, takže win-win! Díky moc. :)



13 komentářů:

  1. Mňam! Tak ten je nádhernej :)) Musí být úplně vynikající :))

    OdpovědětVymazat
  2. Já dělala s povidlovou náplní a byl fantastický! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Náhodou vypadá vážně krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já pekla včera s karamelovým salkem a zapomnela jsem tam dát vajícko :D Jako neni to spatny, ale chutná to trosku jak linecky, a myslim, ze tak to fakt chutnat nema:D

    OdpovědětVymazat
  5. Náhodou se ti moc povedl! Viděla jsem tip an upravu koláče, ale mám strach že to bude vypadat jak..nevím co prostě nejedle :D Jsi šikulka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jedle to docela asi vypada, ale ze by to byl zrovna vystavni kousek.. :D

      Vymazat
  6. vypadá to skvěle, ale asi zůstanu u Estonského kringelu.

    OdpovědětVymazat
  7. Do not ever be afraid to fall if you want to achieve a happiness. For it will come tomorrow where happiness will come to those who are not afraid to fall for a happiness !!!

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...