neděle 17. března 2013

Cupcake brownies

Cupcakes můžete udělat prakticky z jakéhokoliv dortového nebo i jiného těsta. Tahle cupcaková variabilita je skvělá, protože můžete dělat nové a nové druhy vlastně do zbláznění, k tomu používat různé polevy a popřípadě ještě těsto obarvovat. A skoro vždycky budete za drsňáky, protože cupcakes jsou roztomilé a vypadají, že vám zabraly fakt hodně času. Občas se mě někdo zeptá, jestli mě to pořád baví, péct cupcakes stále dokola. A ano, baví!
Tyto - brownies cupcakes, jsou moje suverénně nejoblíbenější. Povedou se prostě vždycky, jsou naprosto nenáročné na přípravu a chutnají zkrátka božsky.Recept je opět inspirován mou pekařskou modlou Stephanie z Joy of baking. Co se týče krému, tak já jsem zvolila můj oblíbený tvarohový, ale vy můžete samozřejmě použít i klasický čokoládový - to v případě, že chcete opravdu extrémně sladké a čokoládové kombo, nebo odlehčený pudinkový, nebo i jakýkoliv jiný.


CUPCAKE BROWNIES

(170°/20-25 minut/12 porcí klasických cc/ 24 porcí mini CC)

Těsto:

120 gramů kvalitní hořké čokolády
113 g másla
200 g cukru krupice/krystal (Jo, je to hodně cukru! Počítá se s tím, že použijete tak 80 procentní čokoládu, pokud ne, tak uberte)
1 lžička vanilkového extraktu
3 velká vejce
50 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
špetka soli

(pro bezlepkovou variantu nahradíme všechnu mouku ve stejném množství rýžovou)


Tvarohový krém:

250 g plnotučného tvarohu (raději ten v obalu)
65-70 g cukr moučka
1 lžička vanilkového extraktu.
půl kelímku smetany

(Pokud to je na nějakou párty, kde chcete extra zaujmout, doporučuji přidat trochu (2 lžičky) ztužovače smetany (rozmíchat s cukrem). Nebo použijte krém, který drží lépe, spousta je jich zde)

Postup:

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a  nachystáme si 12 košíčků na muffiny. (Buď silikonové, nebo silikonové+papírové, nebo plech na muffiny+papírové - tahle varianta je nej. Pokud máte jen ty papírové, dejte 2-3 košíčky do sebe.)
Čokoládu nalámeme na kousky, máslo nakrájíme na kostičky a společně rozpustíme ve vodní lázni. (Hrnec s vařící vodou a na to postavená mísa). Občas mícháme, ať se nám oboje hezky spojí.
Necháme trochu vychladnout (5 minut) a vmícháme postupně cukr, vanilku a vejce - jedno po druhém.
Nakonec přimícháme oba druhy mouky a sůl a promícháme vařečkou jen do té doby, než se vše spojí. Rozdělíme do košíčků a pečeme 20-25 minut, podle vaší trouby. Spíše méně, než více, jak jistě víte, brownies mají být vlhké a jakoby nedopečené. Hotové jsou když ještě na špejli zapíchnuté doprostřed zůstávají vlhké kousky těsta a nahoře je pevná krusta, pod kterou těsto vypadá nedopečeně. Nepečte je déle, nebo budou vysušené. Opravdu! A to, že jsou nahoře popraskané, není známka vaší nešikovnosti, ba právě naopak! Přesně takto mají vypadat. (Jestliže pečete roztomilé mini cupcaky, hlídejte hodně čas, budou už tak za 15 minut)


Tvarohový krém:

Podle mě to je nejlepší kombinace krému, jemně kyselý tvaroh skvěle koresponduje s hutným čokoládovým těstem! :)
Vymíchejte ručně (třeba gumovou stěrkou) dohladka tvaroh s cukrem a extraktem .Pokud se vám bude krém zdát málo sladký, přisypte ještě cukr. Nakonec vyšlehejte zvlášť půl kelímku smetany a přimíchejte opatrně k tvarohu. Pokud je krém příliš tekutý, dejte ho asi na 30 minut do ledničky. Nebo, jak je psáno výše, rovnou použijte ztužovač.






Tipy:

  • Nebojte se použít opravdu hořkou čokoládu, zkusila jsem dokonce 99% Lindt a ten cukr to skvěle vyvážil, takže žádný strach :)
  • Opravdu je nepečte příliš dlouho, párátko nesmí vyjít ven čisté!
  • Zdobit můžete i jinak, třeba vyšlehat 250 gramů mascarpone, 100 g plnotučného tvarohu, 100 g cukru moučka a 2 lžičky vanilkového extraktu - tenhle krém skvěle drží i delší dobu mimo lednici. A nahoru dejte třeba mandli v čokoládě :) 
  • Další krémy jsou zde


Cupcake brownies

Cupcake brownies
A tady s čokoládovým krémem


Zajímá vás něco o cupcakes, surovinách, nebo pekařském náčiní? Klidně se zeptejte, ale napřed zkuste kouknout sem. Všechny cupcakes články jsou tady.


87 komentářů:

  1. tak tie vyzerajú úžasne!!! Hneď by som si dala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Já taky, škoda, že na mě nezbylo :D

      Vymazat
    2. musí tam být ta polohrubá mouka? bohužel tady kde žiju je jen hladká tak jestli to můžu zkusit jen z hladké mouky? díky

      Vymazat
    3. Zkus to, je ji tam pomerne malo, tak verim, ze to s tou strukturou testa tolik neudela. Budou pak mit takovou trosku lehci konzistenci asi. (A pak kdyztak napis, jak to dopadlo :)

      Vymazat
    4. Ahojky, o jakou smetanu se jedná? Zakysanou nebo tekutou ke šlehání? Díky :)

      Vymazat
  2. Mňam! Fakt nějaké nezbyly? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No fakt ne, budu si je muset udělat znova a tentokrát asi jenom pro sebe, jinak to zase nedopadne! :)

      Vymazat
  3. Ach ano! Dalsi z rad kalorickych bomb! Mnam, mnam, mnam :D

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Asi jo, nemuzu potvrdit, bohuzel :D Tak je pro jistotu o vikendu udelam znova :)

      Vymazat
  5. vypadají moc dobře:) ale největší chuť jsem stejně dostala na ty čokoládky nahoře, tak se holt pozná závislák..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to je přece úplně celý z čokolády! :) Ta na vršku je jen třešnička na dortu ;)

      Vymazat
  6. Teda ty vypadají lákavě. Nechceš mi jich pár poslat? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně mlžu, ale nevím, jak by se na to tvářila česká pošta :D

      Vymazat
  7. Nemá tam být ještě prášek do pečiva?

    OdpovědětVymazat
  8. Tak už jsou na stole... a jsou geniální :)
    Gréta

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Veru,

    Děkuji za inspiraci, v nejbližší době je upeču, protože brownies jsou prostě nejlepší... :).
    Mám jednu otázku ohledně pečení cupcakes. Když pečeš používáš horkovzduch nebo pečeš pouze s programem zeshora a zespoda... Omlouvám se za takovu hloupou otázku, ale vždy když peču s horkovzduchem musím ubrat teplotu, zkrátit dobu pečení atd.. tak mě zajímá jak jsou na tom ostatní.

    Děkuji,
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, hloupa otazka to urcite neni :) Ja pouzivam na veskere peceni horni dolni, horkovzduch nemam moc rada a zapnu ho jen, kdyz potrebuju upect treba vice plechu susenek najednou a nechce se mi to delat po jednom. Je u nej, jak rikas, potreba zkratit odbu peceni a ztlumit troubu.

      Tyhle cupcakes jsou uplne skvele, s tvarohovym kremem asi moje nejoblibenjesi :)

      Vymazat
  10. Nevím čím to je, ale i přesto že sleduju recept do posledního bodu, tak se mi na každém cupcaku udělá taková krusta, která potom spadne :( Poradíš prosím? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ta krusta je do jisté míry žádoucí, jsou to ostatně brownies a tam je přece vždycky :) Mělo by to prasknout ale jen trochu, navíc se na to dá pak krém, takže to esteticky není žádný problém :)

      Vymazat
    2. Omlouvám se, špatně jsem to formulovala. Krusta jako taková mi nevadí, jde spíš o to že se propadne a vytvoří takový nepěkný kráter :( Jsem bohužel perfekcionistka a tak bych chtěla, aby cupcaky nejen dobře chutnaly, ale vypadaly i hezky jako ty tvoje :) Děkuji za odpověď a za skvělou inspiraci ;)

      Vymazat
  11. Můžu se zeptat, jaká máslo dáváš do těsta? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, kupuju ho vetsinou v Gran Moravia, nebo v podobnych prodejnach..popripade to nejdrazsi, co maji v normal obchode :D

      Vymazat
  12. Jsou strašně moc dobrý, hned byly pryč :) jen na můj vkus trošku sladší, příště zkusím s míň cukru, ale i tak, pro mě top cupcaky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to jsem ráda, pro mě jsou taky top :) A s tou sladkostí záleží, jakou používáš čokoládu, ja tady dávám klidně i 99 Lindt a potom to sladký není :)

      Vymazat
  13. Ach jo, tak zatím mám s cupcake brownies 50 % úspěšnost :D Když jsem je dělala poprvé, povedly se, ale uvnitř byly sušší, asi jsem je tam nechala moc dlouho. Dneska jsou uvnitř krásně vláčné, ale nějak se mi propadly, takže vypadají strašně :( ale chutově jsou prý lepší :) Nevíš, čím by to mohlo být?
    Ale abych si jenom nestěžovala :D Tvůj blog jsem objevila teprve nedávno a moc se mi líbí všechny recepty i to, jak píšeš :)))
    Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že jsou uvnitř tuhé je tím, že tam jsou dlouho, rozdíl udělají i dvě minuty.
      A ohledne toho propadnuti... chce to si pohrat s troubou, pokud peces na horkovzduch, tak zkus horni dolni peceni, nebo trosku ztlum teplotu.
      A dekuju moc za pochvalu :)

      Vymazat
    2. Díky za rady. Potřetí to třeba bude ještě lepší :)

      Vymazat
  14. Mám je dneska v plánu a chtěla bych se zeptat na ten krém, mám nejdříve vyšlehat tu smetanu a pak přimíchat k tvarohu? :) snad se mi povedou, zbožňuju braunýs, ale budou moje první, tfuj tfuj ať to dopadne :D Díky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo a naběhnou trošku i bez toho pečícího prášku? nebo je mám naplnit tak jak moc je chci vysoké? :D :)

      Vymazat
    2. Neboj, nabehnou :) Lepe smetanu pomalu prislehavat a nakonec spustit plne otacky. A tvaroh z obalu, ne z vanicky :)

      Vymazat
  15. Ahoj můžete se zeptat kolik a procentní smetanu do toho kremu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, me se paradne povedlo upect dorticky, krasna krusta nahore, z cokolady na vaření fakt dost sladké, pristě dám lindt. Bohužel jsem na krem dala tvaroh z vaničky a je to strasně tekuté. Nemate nejaz trik co ted s tím. Ani hodina v ledničce nepomohla.

      Vymazat
    2. No, muzete zkusit pridat smetafix, nebo nejaky jiny ztuzovac, ale sama jsem to nikdy nedelala, tak nevim. Nebo primychat neco tucnejsiho, tuzsiho, pokud mate treba mascarpone, nebo i lucinu.

      Vymazat
  16. Skvely recept, muzu jen doporucit! Cupcakes mamine moc chutnaly, jen se po nich zaprasilo!:)) Sice se vytvorily takove vetsi kratery pri peceni, ale vse se schovalo pod zeleny tvarohovy krem a cokoaldove hoblinky :)

    OdpovědětVymazat
  17. a tu su moje :)
    http://pecenieslaurou.blogspot.sk/2014/05/brownies-cupcake-s-tvarohovou-plnkou.html

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, moc děkuji za skvělý recept. Dělala jsem je z dvojité dávky a rychlostí blesku byli pryč. Děti se na ně sesypali jako sarančata a měla jsem problém je ubránit aby zbylo i na mě. Vynikající. Příště zkusím jiné. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravím, chtěla bych se zeptat, jak cca dlouho vydrží dobré, chci je dnes vyzkoušet (více druhů) a určitě se nesní hned dnes, tak jestli vydrží aspoň tři dny dobré? Díky ;) mějte se krásně

    OdpovědětVymazat
  20. Tri dny jsou bez problemu, budou porad dobre :)

    OdpovědětVymazat
  21. Přeji krásný den Verunko, musím říct, že jsou naprosto luxusní!! Výborné, jemné těsto, všichni ho vždy moc chválí.
    Jen mám menší dotaz... Dá se to nalít i do dortové formy a upéct tak v celku? No snad jo. Asi to risknu ještě dříve než mi odpovíte.o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den Zuzko, omlouvam se za tak pozdni odpoved. Jsem rada, ze cupcakes chutnaly :) Ja to nikdy vcelku nepekla, ale urcite to pujde, jen se zmeni doba peceni, podle veliksoti formy, tak je neprepecte, aby byly stale browniesovite :)

      Vymazat
  22. No moje premiéra s brownies dopadla katastroficky, paradoxně zrovna ve chvíli, kdy jsem vážně potřebovala, aby byl výsledek dokonalý :D a přitom peču poměrně často. Těsto je příšerně sladké, ač jsem použila 81% hořkou čokoládu, konzistence sama o sobě více než divná.. :D a tvaroh mi jaksi teče i po hodině v lednici.. Snad se příště povedou lépe, protože vypadají (na fotkách :) opravdu skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No.. nejak nevim jak na to reagovat, protoze se mi nic z vyse napsaneho jeste nestalo :( Tak snad to priste vyjde lepe a cukr klidne uber, to je o chuti :)

      Vymazat
  23. Včera odzkoušeno a skvělé! Dala jsem půl fakt hořké čokolády a půl klasické na vaření (víc hořké už nebylo), pak jsem radši ubrala cukru a přidala mouky a sladkost podle mě akorát. Krém jsem chtěla udělat stejný, ale nakonec mi přišlo rozumnější zpracovat zbytky z lednice, takže jsem smíchala smetanu, mascarpone, trochu dosladila a dochutila vanilkou. Výsledný jemný krém mi k tomu chuťově výraznému spodku pasoval skvěle. Ale určitě i na ten tvarohový někdy dojde :) Díky za super recept!

    OdpovědětVymazat
  24. Předevčírem jsem objevila tento blog a dnes pekla své první cupcakes. Radši z poloviční dávky (teď zrovna jsem doma jen já a děti) a musím říct, že se povedly úúúúúžasně (2 z 6 už jsou u mě v břiše). Už se těším, až za pár dní upeču podle vašeho receptu manželovi k svátku ten čokoládový dort, já ty hutné vlhké dezerty prostě můžu:-) Díky moc. p.s. Líbí se mi nejen recepty, ale celkově se to všechno moc dobře čte.

    OdpovědětVymazat
  25. Právě jsem dopekla a dozdobila své první cupcaky. Hned jsem jeden snědla. Jsou úžasné. Hlavně brownies těsto. Musím říct, že těsto jsme si upravila podle sebe a dala jsem do něj 125 g cukru místo 150 g. A jsou skvělé a mají říž v kombnace se sladkým tvarohem. No mňamka. Počítám s tím, že se po nich ráno zapráší. A už se moc těším, až se pustím do pečení dalších...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardón za překlepy. Psala jsem komentář z mobilu. Má tam být hlavně 250 g.. :-)

      Vymazat
    2. Tak to je supr, ze hned naporpve se takhle povedly! :) a cukru kazdy at da, kolik chce :) Ja vim, ze ctvrt kila je sila, ale ja davam az 90 procentni cokoladu, tak se to celkem vyrovna :)

      Vymazat
  26. Dokonalost!! O víkendu jsem je pekla podruhé, na dámský dýchánek. Jsem z nich tak nadšená a jsou tak dobré, tak kulaťoulinkaté, roztomilé, dobré!! Zamilovala jsem si je :)
    Díky za recept :)

    Veronika F.

    OdpovědětVymazat
  27. Co se stane, když jsem tam dala navíc ještě prášek do pečiva? :O

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj,myslis ze mozem pouzit aj spaldovu muku?? Vdaka za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nikdy jsem to nezkousela, takze nedokazu rict, jak se bude to testo chovat. :(

      Vymazat
  29. ahoj, prosím prosím o radu, na co je pečeš? jaky myslím jestli na horkovzdušnou troubu nebo na horní a spodní ohřev? já je teď dělala na 170 na horký vzduch a škaredě mi všechny nahoře popraskaly na jednu stranu. než jsem je dala do trouby tak jsem těsto v košíčkách střepala ať je pěkně rovné, aby nerostlo nakřivo....
    děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ony maji popraskat, to je cilem u brownies :) Jinak ja pecu na horni dolni, mely by teda popraksat rovnomerne, ale rozhodne nemaji byt nejak hladke.

      Vymazat
    2. jojo, to vím že mají být popraskané, ale mě právě opraskaly nerovnoměrně. No zkusím příště na horní dolní a uvidím, snad vyjdou lépe:) děkuji

      Vymazat
  30. Dobrý den,
    je možné do krému místo smetany na šlehání použít zakysanou smetanu? Případně, je nějaký krém se zakysanou smetanou?
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, prehledla jsem komentar, omlouvam se. Ano, urcite to pujde, jen krem bude ridsi, nepujde s nim moc hezky zdobit, to by se musel pridat ztuzovac. Lepe treba do mascarpone, to je tuzsi.

      Vymazat
  31. Ahoj :)
    Cupcaky se povedly, jen dám příště méně cukru. Děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
  32. Ahojky,
    tak jsem dnes pekla tvoje brownies a fakt paráda :) Těsto jsem si umíchala hezky ručně, takže krásně vláčné a krém bezva. Sice jsem musela použít plnotučný tvaroh z vaničky, neboť tady u nás v samošce v sáčku nevedou, ale vyřešila jsem to troškou smetafixu a paráda, krásný tuhý krém a drží parádně. A už mám po nich i sháňku v okolí. :D už mám dokonce 3 objednávky na narozeniny.
    Moc tedy děkuji, že jsi sem dala takový super recept.

    OdpovědětVymazat
  33. Chtělaj sem se zeptat jestli by k nim šel maslovy krém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja bych to moc nedoporucovala, bude to pak strasne hutne, hodi se k tomu spis nejaky lehci a mene sladky krem.

      Vymazat
  34. Chci se zeptat, jestli se kypřící prášek nedává záměrně, nebo je to jen chyba v receptu? Cupcakes budu péct poprvé, tak chci mít jistotu :) děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mozna uz pozde, omlouvam se, ale prasek skutecne netreba - nafouknou se samy jen diky vejcim.

      Vymazat
  35. Právě jsem je upekla. Použila jsem čokoládu na vaření a dala 200g cukru.Je to echt sladké :o(. Takže doporučuji při použití čokolády na vaření dát jen 50g cukru, možná klidně žádný pokud nejste zvyklí moc sladit ;o). Do krému jsem dala 30g cukru a také stačilo. Ale jak psala Veronika, že to je věc chuti ;o) Také pozor, opravdu nabudou. Tyto byli mé první a určitě budu zkoušet dál. Děkuji autorce za inspiraci. Oli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je tou cokoladou na vareni prave. Ono kdyz se pouzije cokolada se 75 a vic procenty kakaa, tak je opravdu treba to dosladit, ja casto pouzivam i 90ku.

      Vymazat
  36. Ahoj zrovna je mám v troubě, jen se chci zeptat tu šlehačku do kremu prilevam vyslehanou nebo tekutou:-) diky

    OdpovědětVymazat
  37. Ahojky, dělám je na zítřek do práce. Myslíš, že můžu nazdobit krémem už teď? Nebo do rána nevydrží? Díky moc...PS: jsou vynikající!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  38. Samotny krem ano, pokud na to mas nejake sypani, tak to radsi az před podavanim.

    OdpovědětVymazat
  39. Tyhle cupcaky jsem zkusila jednou a od té doby když cupcaky, tak jedině tyhle. :) jsou jednoduché a chutné. :D a jakožto člověk, který nesnáší máslové krémy používám tento tvarohový i do dortů.

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...