FAQ - často kladené dotazy

Zajímá vás rozdíl mezi cupcakem a muffinem? Nevíte, kde sehnat vanilkový extrakt? Chcete si u mě něco objednat? Tady se to dozvíte!


SUROVINY


Co je to vanilkový extrakt?

Vanilkový extrakt je zkrátka a jednoduše koncentrovaný výtažek z vanilky, který se vyrábí naložením vanilkových lusků v alkoholu. Má zlatou až tmavě hnědou barvu a výraznou chuť i vůni.

Můžu ho něčím nahradit?

Ano, můžete ho nahradit vanilkovým luskem, je to ale v důsledku finančně náročnější.

Kdy je lepší použít lusk a kdy extrakt?

Já obecně raději používám extrakt, protože se rovnoměrněji zapracuje do těsta a protože je to ekonomičtější. Lusk používám tehdy, kdy jsou žádoucí viditelná vanilková semínka.

Můžu použít vanilkový cukr nebo vanilkové aroma?

 "Vanilkový" cukr se správně jmenuje vanilinový a s vanilkou nemá společného nic, vyrábí se totiž z uměle vytvořeného ethylvanilinu. To stejné platí pro aroma. Jejich použití tedy nedoporučuji, obzvláště v případu aromatu je lepší nedat raději vůbec nic.

Kde seženu vanilkový extrakt?

V Česku stále není moc rozšířen, mají ho v potravinách Mark&Spencer, lahvičku pořídíte kolem 130 korun, potom ve zdravých výživách, nebo hledejte na internetu.

Kde seženu vanilkový lusk?

Opět Marks and Spencer, prodejny se zdravou výživou a obchody s kořením. Občas ho mívají v nabídce v Lidlu a v Tescu. Jeden lusk ale vyjde někdy až na 60 korun, mnohem lepší je domluvit se s více lidmi a objednat lusky buď přes české eshopy (třeba tady, tady, nebo tady), nebo přes Ebay ve větších baleních třeba z Francie.

Můžu si udělat vlastní vanilkový extrakt, nebo cukr?

Jasně a je to ta nejlepší varianta! Musí ale počítat s tím, že je to na dlouho dopředu. Stačí si vzít 6 vanilkových lusků a zavřít je do nádoby s 250 ml tvrdého alkoholu, nejlépe vodky. První týden ho každý den trochu protřepte, pak už stačí jen jednou týdně. Zhruba po 3-4 měsících máte výborný domácí vanilkový extrakt. (Je možné lusky i podélně rozříznout, ale není to nutné, aroma se rozvine i tak. Pokud ale nechcete přijít o černé tečky, klidně to udělejte :) A s cukrem je to ještě snazší, prostě pár rozříznutých lusků schovejte do nádoby s cukrem (doporučuju 1 lusk na 100 gramů cukru). Do cukru také můžete přidávat i již použité (vydlabané) lusky, i ty mají silné aroma. Zde by mělo stačit několik týdnů, čuchnětě a uvidíte!

(Naložit do alkoholu můžete taky cokoliv jiného a vyrobit si tak třeba citronový, mandlový, či levandulový extrakt.)

Jakou mám použít čokoládu?

Pokud v receptu není uvedeno jinak, čokoládou myslím kvalitní hořkou čokoládu, která má minimálně, ale opravdu minimálě 60 procent kakaa. Já většinou používám čokoládu mezi 75-85 procenty. 
Velmi dobrá je Lindt 74 a 85 procent. Skvělé jsou většinou i čokolády z různých fairtradových obchodů. Pokud chcete něco opravdu extra, běžte do specializovaných obchodů. Tam mají čokolády rozdělené i podle druhu kakaových bobů, ze kterých byly vyrobeny. To se vyplatí, když děláte čokoládové lanýže, nebo čokoládový dort. Pro čokoholiky z Brna můžu zmínit čokoládovnu Pralines na Rašínove a na Pekařské, Minach v Alfa pasáži, Čokládovnu snů na Jozeské a Arko ve Vaňkovce. Na kompletní seznam prodejen čokolád v celé republice se můžete kouknout tady. Samozřejmě není vždy bezpodmínečně nutné používat tu nejvíc top kvalitu, pokud ale v receptu čokoláda hraje hlavní roli a stojí na ní celá výsledná chuť, zvolte raději jednu z těch lepších. Pokud pečete často, objednávejte po kilových baleních třeba na webu Monaco, já si kupuji značku Belchocolat nebo Belcolade. A fajnšmekři ať jdou klidně do Valrhony :)

Lindt a čokoládovny jsou moc drahé, můžu použít něco jiného?

Z levnějších variant připadají v úvahu vysokoprocentní čokolády z Lidlu, Sladká vášeň od Figara, nebo Schoegetten. Všechny zmíněné čokolády mají ve většině supermarketů, obvykle v sekci "luxusní čokolády".  (Nebo si objednejte ty kilové balíky z Monaca, které vycházejí v důsledku velmi levně, kilo kolem 250 korun.)

Můžu v cheesecaku nahradit mascarpone nebo Philadelphii tvarohem?

Můžete a bude to i docela dobré, neupečete však takový ten "pravý" americký cheesecake, ale tvarohový dort. Pokud vám tedy jde o typickou chuť smetanového sýru a jemnou konzistenci, tvarohem nic nenahrazujte. Pokud je vám to šumák, chcete jen nějaký fajn dezert a máte rádi tvaroh, tak směle do toho. Philadelphia je u nás směšně drahá, klidně použijte jiný smetanový sýr typu Buko, nebo privátní značky různých řetězců. Koukejte na složení, ať je srovnatelné s Philadelphií.

Kde seženu mandlovou mouku?

V Lídlu, v Makru a samozřejmě na internetu. Ta za Makra je ale nic moc, je příliš hrubá a chce ji ještě projet mixérem. V Lidlu ji nemívají vždy a všude, můžete si udělat ale vlastní, když rozmixujete mandle na jemný prášek, nejlépe to jde s mandlovými plátky.

Kde seženu potravinářské barvy?

Já používám gelové barvy Wilton nebo Sugarflair, seženete je na cukrářských eshopech, nebo v kamenných obchodech pro cukráře. (Fiala, Svět pečení). Můžete použít i tekuté , nebo práškové barvy, co mají i v běžných supermarketech, ale výsledek asi nebude tak dobrý jako za použití gelových, jsou mnohem výraznější.

PEČENÍ & CUPCAKES


Můžu někde ochutnat tvoje výtvory?

Teď už na to bohužel pravidelně nemám kapacitu. Občas se objevím na nějaké zajímavé akci a vždy o tom dám vědět na Facebooku.

Můžu si u tebe něco objednat?

Ano, pokud jste z Brna, nebo si můžete do Brna zajet. Napište mi na zghettablog@gmail.com a domluvíme se. Jen ne prosím svatební dort, na to nemám odvahu.

Kde kupuješ košíčky na cupcakes?

Většinu košíčků mam ze zahraničí, nejčastěji z Anglie z různých cupcakeries a cakeshopů. V Česku doporučuji košíčky z dm drogerie, naopak moc nedoporučuji obyčejné bílé košíčky z Tesca, špatně drží tvar a odlepují se. Občas jsou k sehnání v Nanu Nana, ale mají dost proměnlivou kvalitu. Zkuste nakoupit na e-shopech, kde mívají často Wilton košíčky (např. Malátkovi, Obchůdek u Balónku, Fiala), nebo na Ebay.

Používáš silikonové formičky nebo muffinový plech?

Nejčastěji plech a papírové košíčky. Někdy, pokud cupcakes peču jen tak pro rodinu a nikam je nenesu, používám pouze silikonové formičky. Pokud ale používám košíčky, je určitě vhodnější muffinový plech. Při současném použítí formiček a papírových košíčků je potřeba sehnat takový košíček, který přesně kopíruje velikost formičky, jinak se zkrabatí a nebude to pěkné. V muffinovém plechu se košíček přizpůsobí.

Jakou používáš zdobičku?

Používám jednorázové sáčky a zdobící nástavce. Více zde. Sáčky kupuju na Banggood, odkud mám i sadu zdobiček. Sáčky jsou ale poměrně krátké, delší mají třeba u Fialy. Špičky z Banggood nejsou špatné, ale hodí se investovat u některých i do Wiltonu, mají ostřejší konce. A nebo v nějakých oldschool domácích potřebách, v Brně třeba Cimrman.

Používáš horkovzduch nebo horní a dolní pečení?

Téměř vždy peču na horní a dolní ohřev, jen když potřebuju péct několik plechů současně, používám horkovzduch.

Můžu cupcakes nazdobit den předem?

Ano, nazdobené cupcakes vydrží v lednici i více dnů, podle typu krému. Žádný bych ale neskladovala déle, než tři dny.

Můžu cupcakes zmrazit?

Ano, hotové cupcakes je možné zmrazit na několik týdnů až měsíců. Pak je jen necháte rozmrazit na normální teplotu. Samozřejmě ale nenazdobené!

Jaký je rozdíl mezi cupcakem a muffinem?

Muffin je snídaňové pečivo typu quick bread, připravuje se prostým smícháním suchých a mokrých surovin zvlášť a pak jen spojených dohromady - nešlehá se a obsahuje jedlou sodu. Cupcake je dezert - zmenšenina dortu, takže těsto se dělá postupným šleháním másla s cukrem, vejci, moukou, atd. Muffin má tedy hutnou vlhkou konzistenci a cupcake lehkou dortovou texturu třeného těsta. Vzhledově pak muffin převyšuje hodně košíček, praskne a jsou v něm takové krátery. Cupcake je hladký a oblý, jen o trochu vystouplý nad košíček. Každý dort se může upéct i jako cupcake.
¨

A jedna poslední, avšak často kladená:

Proč se blog jmenuje Z ghetta blog?

Ano, pro fodoblog zaměřený primárně na sladké je to velmi neobvyklé jméno a příliš velký smysl v tom nehledejte. Když jsem blog zakládala, netušila jsem, že ho kdy bude číst někdo jiný kromě pár mých kamarádů. Byli jsme večer v jedné vinárně se spolužáky z gymplu a bavili se o mém tehdy ještě neexistujícím blogu a jeho potenciálním názvu. V té době jsme hodně používali výraz "z ghetta" ve smyslu, že je někdo prostě drsnej a s ničím se moc nepáře, tak jako jsou prezentování afro-američtí rappeři v hudbeních klipech s řetězy na krku :) Taky jsme koukali na youtube pořad Nekecej, kde se výraz "z ghetta" taky objevoval. Takže najednou padl nápad na Z ghetta blog. A už to tak zlůstalo :)Nemá to tedy nic společného s romským, či židovským ghettem ani žádné pšíslušné historické souvislosti.

50 komentářů:

  1. je to super, verčo!
    držím palcáty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky za pochvalu...ale nějak nevím k čemu mi držíš palcáty ani kdo vlastně píše :D

      Vymazat
  2. Ahoj, co je podle tebe lepší na muffiny: hera nebo máslo? Já radši sázím na máslo, ale chci se zeptat odborníka :P :D
    ditusn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máslo, máslo, máslo! Vždy a všude :)

      Vymazat
    2. To maslo jsem pouzila, byly moc dobrý ^^a na cukrovi? Spousta lidi je pro heru.
      ditusn

      Vymazat
    3. My doma davame vzdycky maslo, ale i kdyz jim cukrovi z Hery, tak me vetsinou chutnat, takze to je spis na osobnich preferencich :)

      Vymazat
  3. Ahoj, chtěla bych dělat muffin podle tvěho návrhu, ale nemám teď možnost si koupit vanilkový extrakt, vadilo by tedy moc, kdybych použila pouzče vanilkový cukr? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jasne, muzes, ale chut s pravou vanilkou je vzdycky lepsi :) Ale u muffinu se zase tolik nestane :)

      Vymazat
    2. Děkuju, miluju tvoje recepty! :) kde na ně chodíš :D

      Vymazat
  4. No já si řikala, že to vanilkové aroma asi nebude to pravé ořechové (=vanilkove) :)) a je to tak

    OdpovědětVymazat
  5. Veru, kolik ml má ten extrakt od MS?
    Jinak stejně jako všichni musím říct, že miluji z ghetta blog, tvé skvělé recepty a taky tvůj styl psaní.
    Chodím sem už dlouho, ale komentuji poprvé, tak jsem to musela říct ;)
    Lucis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ma 60 ml, je to mrňavý, ale vydrží to fakt docela dlouho.
      A moc děkuju za chválu a za odhdolání k napsání prvního komentáře! :) Moc si toho vážím.

      Vymazat
  6. Ahoj, prosimtě zrovna dneska mi přišel vanilkový extrakt, myslela jsem si že jak to otevřu tak se z toho bude linout krásná vůně vanilky, ale místo toho mi přijde že to smrdí jak sojovka. Je to normální? Teď se to do těch cupcakes a krémů bojim dát, abych to naopak nezkazila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak smrdet, natoz jako sojovka by urcite nemel, na druhou stranu to neni ani opojna vune vanilky, jakou si asi predstavujes. Je to hodne silnej koncentrat, takze je mozna i malinko citit po alkoholu a samozrejme tou vanilkou, asi jako cesrtve rozriznuty vanilkovy lusk, je to tezsi vune, hodne hutna. Ale zksu to ochutnat a uvidis :)

      Vymazat
  7. Ahoj, tak hlásím že jsem dnes koupila vanilkový extrakt ve Sklizenu u Ronda, 10ml/49,- kč.
    Kač

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, mela bych takovy dotaz. Dnes jsem delala poprve cheesecake a misto vanilkoveho extraktu jsem koupila aroma (myslela jsem si, ze je to to same :-/) a dala jsem ho tam 1 polivkovou lzici, jak bylo psane u extraktu. Jeste jsem honechutnala, ale jde to dost citit vanilkou? Myslis, ze to vadi? Nebude to hodne silne po tom arona, nevim kolik se ho normalne dava. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, vsude pisu lzicku, nikoliv lzici. To by bylo opravdu moc, extrakt je silny koncentrat.. a u toho aromatu to spise bude chutnat trochu umele, je to zkratka synteticky vyrabeny ethylvanilin co nema s vanilkou nic spolecneho, takze se vanilce blizi spise vuni, ale i tam je dost citit ta umelost. Ale treba nebyl tak aromaticky, tak uvidis a bude to dobre :)

      Vymazat
  9. Ahoj, kde kupuješ ovesné vločky a jaké konkrétně jsou nejlepší? Děkuju, máš super blog!

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, maji je v kazdem supermarketu, nejcasteji kupuju tyto http://pi.ce-tescoassets.com/assets/CZ/500/8585004500500/ShotType1_328x328.jpg
    Ale jestli jsou nejlepsi, to nevim :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, chci se zeptat, jaký je rozdíl v rozměrech mezi cupcake vs minicupcake (průměr/výška)? Jaké rozměry mají tvoje cupcaky? V obchodě mají většinou dvě velikosti plechů a košíčků. Já mám asi ten menší, cca 4,5cm v průměru dna a cc 6 cm v horním průměru, tak mě zajímám zda je má vydávat za cupcaky nebo minicupcaky :) Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, presne na cm ti to nereknu, ale ty tve jsou urci normalni cupcakes.Minicupcaky jsou uplne malicke, na jednou sousto :)

      Vymazat
  12. Skvělý blog! A třeba se někomu bude hodit - místo vanilkového lusku a extraktu používám vanilkovou pastu.http://kousekdortu.cz/vanilkova-pasta/

    OdpovědětVymazat
  13. muffin neni shortbread, ale quickbread :)

    OdpovědětVymazat
  14. Máš skvělý blog a krásné fotky! :) Můžu se zeptat jaký fotoaparát používáš? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc diky, ackoliv s temi fotkami nemuzu moc souhlasit, ja to moc neumim :D Fotim fotakem Nikon l 820. Ale pokud myslis ty fotky, a kterych jsem ja, tak to fotili profici, takze nevim :(

      Vymazat
  15. Super stránky :)
    k té vanilce - mohu doporučit vanilku (vanilkové lusky a domácí vanilkové cukry) z www.cejlonskaskorice.cz , specializují se vedle skořice i na vanilku, mají výtečnou madagaskarskou Bourbon a dokonce tahitskou, tak velkou jsem nikdy předtím neviděla! Lusky mají krásně čerstvé, nevysušené a fakt dlouhé. I jejich cukry jsou kvalitní. Jsem na vanilce hodně závislá, a už jsem vanilku vyzkoušela z mnoha zdrojů :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dikyza tip! :) Ja mam zatim dokstatek poslany primo z Reunionu a Madagaskaru, tak az mi dojde, vyzkousim :)

      Vymazat
  16. Ahoj když peču cupcakes tak mi vždy když je vyndám z trouby tak se během pečení udělá nahoře taková nevzhledná špička a pak to musím odřezat aby byli cupcake rovné a aby se to dobře zdobil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, zkus to pect dele na mene stupnu a pred upecenim to pekne uhlad lzickou, snad to pomuze :)

      Vymazat
  17. Ahoj skvěle jsem si početla :-) Mám na Tebe zvláštní dotaz... chystám se vyrobit mojí dceři k narozeninám "patlací dort" a hledala jsem jaký typ krému vyrobit, aby držel.. Pak jsem objevila cupcakes, myslíš že by ten tvarohový s pudinkem držel i ve větším množství, tj. aby celý vyplnil misku o průměru cca 15 cm a výšce 10 cm + výš nad misku... Chtěla bych docílit něčeho podobného jako na obrázcích... Jen ne barevné.

    http://www.juliettehilliardphotography.com/2012/04/saphinas-1st-birthday-cake-smash-virginia-beach-baby-photographer/
    http://angieochoaphotography.blogspot.cz/2013/08/babys-first-birthday-cake-smash-session.html
    http://ohdarlingdays.co.za/2013/08/tylers-first-birthday-cake-smash-cake-bubbles.html
    https://www.pinterest.com/pin/163255555217690245/



    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, promin, nebyla jsem ted u internetu, pac jsem byla na dovolene :) Ano, tenhle krem by mel drzet, delala jsem to uz sama do dortu :)

      Vymazat
  18. Ahoj,
    chystám sa spraviť vanilkový extrakt. Dá sa spraviť aj z vydlabaných luskov?

    Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ano, dá , ale musí jich být o dost víc. Nebo dát pár celých a k tomu několik vydlabaných.

      Vymazat
  19. Ahoj, chtela jsem koupit gelove barvy wilton a narazila jsem na to, ze nekde je prodavaji jako koncentrat gelove barvy. nevis, jestli je v tom nejaky rozdil? dekuji za odpoved :)

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, super stránky, jak recepty, tak informace o ingrediencích mě hodně zaujaly :) Jsi šikovná!
    Jen pro upřesnění - pytlíčkový vanilkový cukr, který se sem tam někde prodává, je opravdu vanilkový. Oproti vanilinovému je znatelně dražší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za komentář! Tak to jsem ani nevěděla, ale je to super! :)

      Vymazat
  21. Ahoj,

    chtěla bych se zeptat, když jsi ještě pekla do kaváren, jak probíhala domluva? Oslovila jsi prostě kavárnu s nějakými vzorky své práce nebo si Tě našli sami? O něčem takovém teď přemýšlím a moc nevím, jak postupovat.

    Dík za odpověď. :) Anežka

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj Verčo, prosím Tě, hledám nějaký již odzkoušený krém na cupcakes, který by obsahoval rozmixované mandarinky kvůli oranžové barvě a byl v takové konzistenci, aby se s ním dalo pracovat a netekl. Mandarinky zejména kvůli oranžové barvě u příležitosti Halloween. Pokud bys prosím měla již nějaký takový odzkoušený, dala bys mi prosím odkaz nebo tip, co a jak? Sem nebo na email?m.drabkova@email.cz .Děkuju moc a moc a přeji vše dobré!

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj. Minulý týden jsem se rozhodl, že si udělám svůj vlastní vanilkový cukr. Na 1 vanilkový lusk jsem dal 1 kilo cukru. Co myslíš? Říkáš, že na 100 gramů cukru 1 vanilkový lusk. Tak mi to asi nevyšlo no. Každopádně. Píšeš, že se dá udělat i extrakt z mandlí, citrónu nebo levandule. Zrovna tyhle bych nejspíše používal. Kolik mandlí/citronů/levandule bych měl tedy použít? Mám strašný odhad. Prioritní cíl mám ale pomerančový^^ Myslíš, že by šly udělat i cukry?
    Mimochode, moc hezký blok.

    OdpovědětVymazat
  24. Ahojky Verunko, chtěla jsem se jen zeptat, nemáš vyzkoušenou poloviční dávku? Pro nás zásadně peču vše z poloviční z dávky, ale bohužel ne všechny recepty jsou na poloviční dávku určené a stává se mi, že z poloviční dávky se sladké nezdaří tak jak má :( Myslíš, že z tvého receptu by se poloviční dávka vydařila?
    A ještě mě zajímá, jaké těsto by mělo na cupcake správně být? Řidší nebo hustší (třeba jako na babovku aby tzv. správně “řádkovalo”)
    Děkuji, měj se hezky ;)

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...