středa 26. března 2014

Banánové cupcakes s burákovým máslem


Všlijakých cupcakes peču milióny, ale v chuti jsem celkem konzervativní. Už dlouho u mě  nic nepřekonalo hutnou čokoládovou chuť brownies cupcakes v kombinaci se svěžím tvarohovým krémem. Ale tihle banánoví krasavci mají nakročeno velmi dobře. Před nějakou dobu jsem se stala dalším z mnoha milovníků burákového másla, ačkoliv naše první setkání zas tak dobře nedopadlo. Dala jsem mu ale druhou šanci a podobně jako třeba olivy, nebo sushi, mi nakonec začalo chutnat. Nejčastěji si ho dávám právě v kombinaci s banánem, namazané na rozpečeném toastu a je to prostě lahoda. Takže jaký krém zvolím k banánovým cupcakes bylo jasné od začátku. Pekla jsem je poprvé na svou narozeninovou oslavu, kde se vždycky můžu vyřádit s novými druhy a mám pořádnou zpětnou vazbu. A právě tyto cupcakes trochu rozdělily osazenstvo na dva tábory. Pro mě to byl zaručeně hit večera a superlativy se ozývaly z více stran. Nicméně se objevily i názory, že to chutná jako starý chleba s hnusným krémem, ale odpůrce peanutt butter holt asi v tomhle případě na svoji stranu nezískáte. Pokud ale máte rádi banány, banánové buchty a burákové máslo, budete si připadat jako v cupcakovém nebi.


Na těsto jsem se inspirovala v receptu na banana bread, který na cupcakes využila i Elen na pražském cupcake cupu a dala ho ostatním k dispozici. (Díky!).Protože mě tyhle cupcakes tehdy nadchly asi ze všech nejvíce, tak jsem nemusela dál pátrat po vhodném banánovém recepisu.


BANÁNOVÉ CUPCAKES S  BURÁKOVÝM MÁSLEM


(12 porcí/180 stupňů/20 minut)


Těsto:

75 g másla
150 g třtinového cukru
2 menší vejce
2 zralé banány
185 g hladké mouky
60 ml mléka
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu

Krém:
250 g tvarohu
125 g Philadephie
4 lžíce cukru moučka
170 g burákového másla



Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů s roštem uprostřed. Změklé máslo vyšleháme do pěny (cca 3 minuty na vysoké otáčky), přidáme cukr a opět šleháme další 2-3 minuty do světlé pěny. Mezitím budeme muset stěrkou párkrát setřít z okrajů přilepené máslo, abychom měli celou směs pěkně kompaktní. Po jednom přidáme vejce, vanilkový extrakt a rozmačkané banány. Musí být opravdu zralé, klidně i s hnědou slupkou. Odvážíme si mouku a smícháme ji s jedlou sodou. Odměříme mléko a do těsta na nízké otáčky postupně přidáme polovinu mouky, mléko a další polovinu mouky. Šleháme jen, než se vše dobře smísí dohromady. Nachystáme si 12 košíčků a rovnoměrně do nich rozdělíme těsto. Pečeme cca 20 minut, ale bedlivě cupcakes sledujeme. Jakmile vidíme, že se dostatečně zvedly a těsto na povrchu vypadá pevně, zkusíme zapíchnout špejli. Pokud vyjde čistá máme hotovo.

Krém: 
Krém vytvoříme prostým prošleháním veškerých ingrediencí, cukr přidáváme až na konec, ochutnáváme a dosladíme dle potřeby. Tento recept není nijak striktní, můžete klidně použít na celý krém jen philadelphii, nebo jen tvaroh, popřípadě mascarpone, podle toho, co máte nejradši. S množstvím cukru a burákového másla si můžete také vyhrát, takhle to zkrátka chutná mně, ale vy můžete mít jiné preference :)

Cupcakes zdobíme až vychladlé. Já osobně mám nejradši crunchy tipy burákových másel, takže jsme ho dala i do krému. Musíte ale potom dávat pozor, kterou zdobící špičku zvolíte, aby vám kousky ořechů neucpávali zdobičku. Volte tedy ty, které mají větší průměr a jsou jednodušší, bez různých ozdobných vroubků. Nakonec můžeme posypat třeba nasekanými ořechy, nebo nechat jen tak.










Tyhle cupcakes jsou zkrátka můj nový hit a navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat banány, které byste nakonec museli vyhodit. Pokud vás neláká burákové máslo, tak udělejte jakýkoliv jiný krém. Skvěle budou fungovat s čokoládovými krémy všeho druhu.

Zajímá vás něco o cupcakes, surovinách, nebo pekařském náčiní. Klidně se zeptejte, ale napřed zkuste kouknout sem.

41 komentářů:

  1. omnomnom ty jsi nejšíkovnější ! nemáš náhodou spolupráci s nějakou cukrárnou nebo kavárnou, že bych je mohla ochutnat ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! :) Ano, moje cupckes jsou ve Sklizeno Dvorakova a v Brabander Cafe. Obvykle v pondeli odpoledne do te doby, nez se prodaji. Staci sledovat FB a instagram, kde vzdycky davam fotku jake jsou :)

      Vymazat
    2. Ahoj, tak banánové cupcakes jsem zkoušela ve Sklizeno a bomba! Moc mi chutnaly a byly opravdu krásně nazdobené :).
      Sabina

      Vymazat
    3. Ahoj, tak to je bezva, ani nevis, jakou mam radost, ze ti chutnaly! :)

      Vymazat
    4. A jak te najdu na Instagramu, prosim? ;-)
      Martina

      Vymazat
    5. Ahoj, bezi slide show v pravem panelu, je to tady http://instagram.com/iamveronicus :)

      Vymazat
  2. Ach božeeeeeeeeeeeeeeeee :3333333333333333

    OdpovědětVymazat
  3. Jé Veru děkuji, strašně si toho hlasu cením :-) btw. máš čím dál hezčí fotky, o výtvorech nemluvě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nemas zac, ja bych chtela, abys vyhrala... ackoliv mam obavu, ze to asi nevyjde :(
      Diky moc, mam nakou dobu novej fotak a uz stiham konecne fotit venku za svetla, tak jsem rada, ze to je aspon trochu videt, i kdyz food fotograf ze me veru nebude :D

      Vymazat
  4. Achjo, a já se svýma cupcakama nebudu moct zazářit na cupcake cupu! (i když ne že by zatím bylo s čím se tam chlubit :D)
    Na banánové z banánového chlebíčku se taky chystám, a krém z burákového másla musí být prostě dokonalost, jako samotné máslíčko :D
    Jednou jsem měla burákový cupcake u Tří ocásků, ale bylo to až moc přeslazený, těsto tvrdý (bylo to v neděli, tak možná tam už byly dlouho) a ta "čepička" byla strašně vysoká a špatně se to jedlo.....ale jiný dortíky mi tam chutnají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspon potrenujes do dalsich rocniku :D
      Tvrdy testo u banana bread mi prijde divny i v nedeli :D Protoze ono je fakt takovy hodne vlacny.. a ty jis cupcake tak, ze do nej kouses? Nebo nerozumim tomu, proc se to spatne jedlo? :D Ja to totiz vzdycky jim lzickou, tak to mi jako problem neprijde nikdy. Ale u toho kremu se fakt musi hodne vychytat ten pomer ingredienci, aby to bylo akorat. Mne to prave chutna takto :) A ke Trem ocaskum koencne musim zajit!

      Vymazat
  5. Veru máš krásné, fotky, blog a hlavně nápady. Já kdybych takto pekla jsem stokilová. Ale vždy se přijdu pokochat na tvůj blog. Krása krása!! Love run eat repeat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuju Miso! Vsak ja k tomu taky nemam daleko :DD
      Ale jsem rada, ze se ti tu libi :)

      Vymazat
  6. Burákové máslo jsem ochutnala před mnoha lety a nemám na něj zrovna dobré vzpomínky. Ale poslední dobou na něj neustále narážím v receptech, které jinak vypadají hrozně lákavě (viz tyto cupcakes), tak si začínám říkat, že mu snad přece jen zkusím dát druhou šanci...
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mam dojem, ze napoprve fakt nechutna skoro nikomu, ale dej mu jeste sanci :) Nejlepsi je podle me to z Mark and Spencer, ale dneska uz je k sehnani na hodne mistech.

      Vymazat
    2. jo z M&S je nej tečka ! já vím, že ti teď dám otázku, která tady asi už několikrát padla, ale kde sháníš ty dost vysoké a pěkně barevné papírové košíčky ? já vždycky narazím jen na ty nízké a v nich jsou ty dortíky viac méně na nic

      Vymazat
    3. Ahoj, asi te zkamu, ale vetsinu kosicku mam ze zahranici, obvykle z Angie.

      Vymazat
  7. Ahoj:-)
    I když cupcakeky vypadají jednoduše..musím říct, že Ti vážně fandím a jsi šikovná!:-) Protože já je zkoušela asi dvakrát a i když např. muffiny peču bežně a jsou vždycky výborné, tak tohle je pro mě pořád oříšek. Těsto a samotné cupcakeky jsou dobré..ale krém na ně se mi nikdy nepovede:(:D vyšlehá se hezky, ale když ho pak po chvíli dám zaležet do lednice ať je jen máslový nebo tvarohový s máslem vždycky se mi srazí! a ani starými napravováky (jako dát na lázeň nebo přidávat máslo) to nespravím..zkrátka vždycky letí do záchodu. Nevím, kde dělám chybu:(:D:D ale máš můj obdiv, že Tobě krém vždycky tak krásně drží, vypadají úžasně:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to me teda mrzi s temi kremy. Mne se nikdy zadny nesrazil, tak uplne nevim, cim by to mohlo byt, ale rekla bych ze spatnou teplotou surovin. Maslo musi byt skutecne mekke, ze do nej lze az zaborit prst, aby se spravne vyslehalo. A u tvarohu si ani nedovedu predstavit, jak by se srazil.. zkouselas treba ten coko maslovy co mam jako prvni v clanku Kremy na cupcakes? Ten drzi fakt skvele a vyborne se s nim zdobi. Nebo potom cream cheese krem, to by melo byt uplne v pohode.
      A moc ti dekuju za pochvaly, verim ale, ze to co nevidet tak vychytas :)

      Vymazat
  8. Banány a burákové máslo? Úžasné spojení :3 museli být božíí.

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím Vás , patřím také mezi příznivce arašídového másla, takže mě banánové cupcakes zkákaly. Recept je super, povedly se mi perfektně, děti je zládovaly ani nečekaly na arašídový tvarohový krém, ten jsem si namíchala jen pro sebe na zkoušku a musím říct , že byl vynikající!! Chuťově akorát a pěkně pevná konzistence!! Určitě se k nim brzy vrátím. Moc chválím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, moc dekuji za komentar, jsem rada, ze de vsechno povedlo a ze ma burakove maslo stale vice priznovcu :)

      Vymazat
  10. Banány jsou moje číslo jedna, tak jsem do toho šla. Burákové máslo nemusím, ale v krému společně s cupcakama bylo geniální. Pekla jsem je na oslavu kamarádky a velice chutnaly. I když teda čerstvě po upečení těsto zrovna 2krát nevoní :-D Každopádně díky za recept, ukládám a zase někdy upeču! :-¨)

    OdpovědětVymazat
  11. Jaktože není potřeba kypřícího prášku??
    Jinak Tvoje cupcakes vypadají báječně, zatím prohlížím blog, ukládám recepty a těším se, až je vyzkouším (nejradši bych se do nich hned pustila, ale doma je napečeno) :)

    OdpovědětVymazat
  12. Co můžu použít místo vanilkoveho extraktu a tech lusků? Můžu tam dát vanilkovým cukr?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, zapomenuty komentar :( Snad ale poslouzi odpoved i nekomu jinemu. Vanilkovy cukr ano, vanilinovy spise ne, vice o tom v FAQ clanku. Odkaz uplne na konci textu :)

      Vymazat
  13. Krásný, vyloženě krásný.....

    OdpovědětVymazat
  14. Jak jsem recept viděla, bylo mi jasné, že ho musím zkusit, ta kombinace chutí mi tzv. nedala spát :-) A po dnešním upečení musím říct, že je to opravdu dobrota, lahoda, prostě vynikající! Již jsem od Vás zkoušela několikáté cupcakes a pokaždé sklidily velký úspěch a to i u dětí, které novinky moc nechtějí....jen se zaprášilo!
    Děkuji za úžasné recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mam radost, ze cupcakes sklizi uspech, dokonce i u deti :)

      Vymazat
  15. ahoj, chtěla bych se zeptat. dělala jsem tyto cpucakes podle receptu, ale tak nějak škaredě mi vyrostli moc dovrchu, a každý na jinou stranu. poradíš mi co jsem mohla udělat špatně, nebo čím by to mohlo být?
    děkuji:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi to bylo tim, ze testo bylo v kosickach nerovnomerne, pokud se ti to nepovede tam dat rovne, tak je potreba to trosku uhladit, ono to pak prave ma tendenci vyrust vic tam, kde je vic testa. A taky tam asi bylo vice jedle sody, nez je treba, tak priste zkus trosku ubrat :)

      Vymazat
    2. super, děkuji, snad to příště vyjde :)
      jinak máš moc super blog, dělat cupcakes mě baví,tak jsem ráda za recepty... jen mi to zatím nejde tak krásně jak tobě, snad se to poddá :)

      Vymazat
  16. Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jaký tvaroh používáš (polotučný, tučný, ve vaničce nebo v alobalu)? děkuji

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den, nikdy jsem cupcakes nedělala - stačí prosím na ně koupit jen nějaké obyčejné košíčky? Nebo jsou nějaké speciální? Děkuji moc Iva

    P.S. Náááádhernýýýýý blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačí uplně obyčejné papírové, ale pozor aby nebyly moc teňoučké, třeba Teskoma má košíčky nic moc. Já osobně mám doma i silikonové košíčky, jsou (podle mě) lepší.

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...