čtvrtek 1. listopadu 2012

Skořicové suky (Cinnamon rolls)


1) Máte rádi skořici?
2) Máte pár hodin navíc a nevíte co s nimi?

Pokud jste si na obě dvě otázky odpověděli ano, čtěte dál. Pokud ne, tak taky. Protože až si pořádně prohlídnete fotky nadýchaných skořicových suků s lesklou cukrovou polevou, čas si určitě najdete.
Cinnamon rolls, které se u nás v pekárnách dají  koupit pod názvem skořicové suky, nebo občas skořicová vosí hnízda (to hlavně na Slovensku), vypadají na první pohled složitě a málokdo si něco takového doma upeče. Máte ale štěstí, protože já jsem právě ten málokdo, kdo vám tenhle super truper recept zprostředkuje!
Cinnamon rolls byly na mém bakelistu už docela dlouho, takže když jsem měla volnou neděli, musela jsem se do nich chtě nechtě pustit.  Dělala jsem je podle receptu z Joyofbaking, což je jedna z mých nejoblíbenějších  stránek o jídle vůbec.  Stephanie Jaworski (čti Džavorski – typická občanka Jů Es Ej), která všechny recepty testuje, má skvělá oldschoolová videa. Minimum střihů a  to, jak se autoři snaží zachovat amatérský ráz videí, dodává tu správnou baking atmosphere. Všichni pak mají pocit, že to zvládnou taky. A je to pravda.

Skořicové suky / Cinnamon rolls

Hodně lidí má strach z kynutého těsta. Dřív jsem ho mívala taky, ale není se čeho bát. (Teď už jsem pochopitelně strašně zkušená a nic mě nezaskočí, haha). V amerických receptech se obvykle používá sušené droždí, místo klasických kvasnic, které jsou naopak populárnější u nás.
Nezakládá se tedy kvásek, ale droždí se sype rovnou do mouky a aktivují ho až zahřáté ingredience, které přidáváte. Riziko, že vám těsto nevykyne, je tak o hodně menší.



Vy už se ale jistě těšíte, jak si uděláte skořicový suky a nějaký moje kecy o droždí vás beztak nezajímají, takže vzhůru na to!

Skořicové suky


Skořicové suky / Cinnamon rolls

Těsto:

300-350 g hladké mouky
300-350 g polohrubé mouky
1 balíček sušeného droždí (7 g)
240 ml mléka
75 g másla
66 g cukru krupice
Špetka soli
3 větší vejce

Náplň:

100 g třtinového cukru 
50 g cukr moučka
(nebo 150 g cukru muscovado- Marks and Spencer)
1 balíček skořicového cukru
35 g polohrubé mouky
2 lžíce skořice
113 g másla
Smetana (nebo mléko)

Poleva:

50 g cukr moučka
1-2 lžíce smetany/mléka

(Pokud vám ty gramáže připadají trochu zvláštní a myslíte si, že vás chci s 66 gramy cukru tak akorát naštvat, nebo proklít, tak vězte, že původní jednotkou jsou „cups“ ,  které se přepočítávají na gramy)

Postup:

Začneme tím, že se z ledničky vyndáme vajíčka, protože je budeme potřebovat v pokojové teplotě a  hodit je do mikrovlnky by asi nebyl nejlepší nápad.  Odvážíme si do robota  napřed polovinu mouky, tzn. 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, přidáme sušené droždí a vše dobře promícháme. V hrnci si ohřejeme 240 ml mléka 66 g cukru, špetku solí a 75 g másla na kostičky. Zahříváme tak dlouho, aby bylo máslo skoro rozpuštěné, ale ne úplně a mléko na dotek teplé. (Nezapomínáme míchat, když ucítíte smrad, je už pozdě). Mixér (nebo svoji ruku) dáme na nejmenší rychlost a pomalu přilíváme mléčnou směs.

Pomaloučku polehoučku přilíváme tekutou směsku

A teď pozor, budeme přidávat vejce, která ale MUSÍ být pokojové teploty. Pokud do krásně zahřáté směsi přidáte  vejce od sibiřských slepic, kvasnice to rozhodně neocení. 3 vejce přidáváme jedno po druhém a po každém z nich chvíli mícháme. A teď přichází mixérova chvíle – nastavíme nejvyšší otáčky (analogicky na ruce vyvineme nejvyšší rotační rychlost) a mícháme 3 minuty v kuse. 

Takhle hnusně to vypadá před přidáním mouky

Teď si v mixéru přehodíme nástavec na hnětač těsta, to je on.

Hnětač
Do mísy si odvážíme druhou polovinu mouky, tedy 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, dobře promícháme. Postupně přisypáváme do směsi tolik mouky, až těsto nebude lepkavé. V určité části majitelé mixéru zjistí, že je lepší si vzít mísu pěkně do ruky a zpracovávat vařečkou, lépe tak poznáte, kolik mouky je ještě potřeba. Výsledné těsto by tedy mělo být jemné, pružné, ale nelepit se na prsty.  Až něco takového máme, uděláme z něj kouli, zapíchneme do něj vařečku, poprášíme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout na teplém místě. (Já používám místo u topení, ale dá se klidně dát i pod peřinu, nebo dokonce na 25-30 stupňů do trouby).

Než nám těsto pěkně vykyne, můžeme si připravit náplň. Smícháme 100 g třtinového cukru, 50 g cukru moučka (nebo dáme 150 g cukru muscovado, pokud máte), 35 g mouky, 2 lžíce skořice a přidáme 113 g hodně studeného másla nakrájeného na kostičky. Mačkáme prsty a tvoříme něco jako mastnější drobenku, nečekejte, že to bude tak pěkně sypké jako ta typická česká. (Pokud náhodou máte takovéto mačkátko na brambory, použijte ho.)

Náplň

Když je z malé koule najednou dvakrát větší koule, máte vyhráno. Stane se tak přibližně po 60-90 minutách. Těsto propíchneme prsty a necháme odejít vzduch. Pár minut ho nechte odpočinout, aby šlo lépe válet. Ještě jednou ho trochu zpracujte v ruce a vysypte si na linku hladkou mouku, nebo použijte silikonovou podložku, ta se tady opravdu vyplatí. Rozválejte pokud možno pravidelný obdélník, kdybyste měli hodně divný tvar, tak zbytek odřízněte, bude toho dost tak jako tak. 

Kouzlo

Rozetřete náplň na těsto (nebo rozsypte –záleží na konzistenci, zejména podle toho, jak studené bylo máslo, není to ale úplně podstatné) a nechte cca 1-2 cm okraje. Jeden z okrajů potřete lehce smetanou (mlékem). Z druhé strany začněte rolovat těsto a na konci ho dobře připlácněte k sobě, právě pomocí pomlékované strany. Zavřete prsty dobře i kulaté okraje rolády. Pozor! Nedělejte roládu moc těsnou jinak vám  v troubě vyjedou vnitřky ven, tak jako se to stalo mně. Udělejte ji co nejvolněji to půjde.

Rozetřená náplň

Pokud chcete obří suky, tak hotovou roládu rozřízněte na 8 stejných dílů (napřed napůl, pak zase a ještě jednou). Já jsem z nich ale udělala i dvojnásobné množství, tedy 16. Jde o to, jak velké je chcete. Vyskládejte suky (dostatečně daleko od sebe, kynutím ještě nabudou) do vymazaného plechu, nebo do velké zapékací mísy. Potřete smetanou (mlékem) a nechte přikryté ještě jednou kynout v pokojové teplotě 35-50 minut, než se zase trochu zvětší.

Už vykynuté suky

Troubu si zatím předehřejeme na 190 stupňů. Až nám suky zase trochu nakynou, znovu je potřeme smetanou (mlékem) a teď už je konečně dáme do trouby, o jeden rošt níž, než doprostřed. Pečeme 25-30 minut, až jsou hnědé. Když strčíme párátko doprostřed suku, musí vyjít ven čisté. A když si na suk zaklepete, ozve se takový dutý zvuk. (Nekecám! :D)

Po vytažení je naposledy potřeme smetanou (mlékem) a přestože už jsme naštvaní, jak dlouho to trvá, necháme je trochu vychladnout. Kdo ještě nemá dost, připraví si jednoduchou cukrovou polevu. Do misky si dá trochu moučkového cukru a přidá jednu lžíci smetany, nebo mléka a míchá. Přidáme tolik smetany, až je z toho konzistence taková...  jak to říct, no, vidíte jaká :D

Poleva. Yummy.

Lžičkou pak suky lehce políváme a počkáme, až poleva zaschne.
Potom si připravíme .... ne, kecám, to už je fakt všechno!
Je to sice náročnější, než smíchat mouku, cukr, olej a vylít na plech, ale až se zakousnete a ucítíte ještě vlažné jemné těsto, které se od sebe nádherně odděluje, ucítíte skořici v lehkém máslovém krému, tak nebudete litovat.

Skořicové suky / Cinnamon rolls

Jo a energetické hodnoty vám tentokrát psát nebudu, nechci nikoho naštvat :D
Takže vzhůru do toho, není na tom nic těžkého a nadchnete tím všechny, kdo ochutnají :)

Tipy


  • Kdybyste chtěli být až tak drsní, že si suky uděláte na snídani, tak si je připravte den předem. Ve fází, kdy roládu rozřežete na 8 dílů a rozestavíte je do pekáče, potřete suky smetanou, nebo mlékem, překryjte folií a dejte do ledničky. Ráno je pak nechte 30 minut stát a dejte péct normálně na 190 stupňů 25-30 minut.
  • Sušené droždí se prodává skoro v každém obchodě mezi moukami a dalšími věcmi na pečení.
  • Cukr muscovado jsem zatím viděla jen v Marks and Spencer, ale vyplatí se zainvestovat :)
  • Suky budou DOST velké, tak s tím počítejte. A snězte je rychle, nejlepší jsou po upečení a pak ještě další den.
  • Celý postup je samozřejmě možné udělat bez mixéru, hezky postaru - rukou :)

P.S. Nezapoměňte na anketu a na Facebook Like Box vpravo nahoře :)

40 komentářů:

  1. Ach, po tomhle se můžu utlouct, oblíbená pochoutka Finů - akorát ještě s pořádnou dávkou kardamomu! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To jsem ani nevěděla. Kardamon mám ale taky ráda a sem by se možná i hodil, to stojí za vyzkoušení ;)

      Vymazat
  2. Vypadá to úžasně! taky určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vyzkoušejte, je to mňamka :) Akorát jestli nechcete fakt hodně velké, tak jako je mám já, tak z nich udělejte víc kousků :) Ne, že by to bylo na škodu, ale aspoň jich bude víc :D

      Vymazat
  3. Tak ty vypadají božsky ♥ bohužel, mně chybí ten čas a zápal do pečení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, božsky i celkem chutnají :) Čas, ten se najde vždycky, ale se zápalem je to horší :) Tak třeba ti je někdo upeče ;)

      Vymazat
  4. Okay, i don't understand anything you've written there, but the things on your photos look soo yuuuummi! <3

    Check out the new giveaway on my blog:
    http://www.the-fashion-fairytale.blogspot.de/2012/11/giveaway-sartorialist.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. You did understand cinnamon rolls, didnt you :D?
      Thanks, I can confirm, it is a real yuminess! :) Well, I will have to write my blog billingually, I see! :)

      Vymazat
  5. Navnadila jsi mě hned, jak jsi mi o nich psala :D Teď mi teda chybí ten čas, ale rozhodně zůstávají uloženy v pečící části mého mozku :D Mňam, už zase slintám :D

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. To si piš Kamčo a náhodou jsem jednou dělala i "odlehčenou" verzi z celozrnné mouky! :D

      Vymazat
  7. Já už je jednou dělala, jen bez té polevy. Tyhle bych taky mohla vyzkoušet, na blogu ty své nemám! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle jsou úplně výborné, obrovské a asi nejčastěji dělaný recept z blogu :)

      Vymazat
  8. Bože, mňam! Miluju skořici a tyhle rolky mi vždycky dělají chutě na tumblru! :D Musím je zkusit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, tyhle rolky delaj chute vsude mozne! A pritom to ani neni zas tak tezky, tenhle recept se dela asi z blogu nejvic :) Dokonce i ti, co nikdy predtim nedelali nic s kynutym testem, to zvladli, tak vzhuru do toho! ;)

      Vymazat
  9. Já je peču jinak. Udělám placku z kynutého těsta a na n nasypu skořici s cukrem, zaválím a nakrájím centimetrové plátky a peču. V troubě hlídám , abych to nespálila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tak je to možné, ale lepší je to předtím ještě potřít rozpuštěným máslem, ať cukr se skořicí lépe drží. Ta moje verze je taková hutnější a kaloričtější, ale podle mě taky o něco lepší :)

      Vymazat
  10. Tak mám upečeno, ale s ořechama.
    Těsto je super, jen pro příště musím dát méně náplně a více cukru do ní.
    Děkuji za inspiraci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé, ja mám vždycky naopak pocit, že bych ji udělala ještě víc a sladká mi přijde taky dost! Ale každý to holt má rád jinak :)
      Tak jsem ráda, že chutnalo, s ořechy je to super nápad :)

      Vymazat
  11. Tak jsem je upekla. Sice z trochu jiného těsta (přidala jsem trochu celozrnné mouky, chi chi) ale musím říct, že se po tom mohu utlouct. Horký čaj s mlékem a skořicový šnek.. přímo dokonalá snídaně! :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, kdybys chtěla vyloženě celozrnný recept na cinnamon rolls, tak tento je super: http://www.canadianliving.com/food/whole_wheat_cinnamon_buns.php
      Dělala jsem je podle něho taky, chutnají trochu jinak, než tyto, ale jsou taky výborné a o trošku zdravější :)

      Vymazat
  12. Ve středu jsem pekla Tvůj superperník a byl dokonalý! :) Zítra se chystám na tyto skořicové suky, tak jsem moc zvědavá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mam radost, pernik nikdy nezklame! A co suky, jak se povedly? :)

      Vymazat
  13. Ahoj chcem sa oýtať že aké to má byť maslo? :) 4i obyčajné alebo nejaká Hera? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,Hera neni maslo,ale rostlinny tuk. Vzdycky je lepsi pouzit prave maslo :)

      Vymazat
  14. Nejhorší část pečení? .. když už voní celý barák, ale šneci ještě nejsou! Ti šli z bakelistu mezi prvníma :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahuj, tak vyzkoušíno na neejvětší plech co doma bylo a snědeno mužíkem a babi za jediný den =) mě moc nenadchly ..asi mě přešla chut z té vůně =)) ale baví mě ten postup a to stáléé potírání smetanou =) dobrý nápad-myslím že by to šlo praktikovat i jinde =) jinak super blog - fakt sranda to číst...=D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak aspon, ze nekoho v rodine nadchly a snedly se! :) Postup me taky bavi, jak si s tim clovek musi vyhat :)
      Dekuju!

      Vymazat
  16. Pekla jsem to už třikrát a pokaždé to vyšlo krásně. Teď jsem dopekla svoje řádově čtvrté cinnamon buns a všechna náplň mi vytekla, těsto nebylo dopečené, i když špejle vycházela ven suchá ze všech různých míst :( Ach jo... No, nicméně chuťově je to pořád vynikající

    Tea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, tak to mam radost, ze se to trikrat povedlo, o to vic me prekvapuje ctvrty nezdar :( Tak snad to napopate zase vyjde :)

      Vymazat
  17. Je to lákavé, jak trochu vydechneme z vánoc, tak zkusím. Moc my ale vadí (a to nejen u tebe, ale i u jiných předpisů) termín "mixujeme" je úplně vedle. Mixují se nápoje, pomazánky a pod. I podle použitých nástrojů - šlehací metly je správnější výraz "šleháme". Ono to svádí z obecného názvu "mixer", který se prodává se sadou šlehacích metlí a hnětacích háků. Ještě že z obrázku bylo zřejmé oč se jedná . Mixujeme s mixovacími noži !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ja na to nazvoslovi tolik nedam, kazdemu je zrejme, co tim myslim :)
      Mne zas treba vadi, kdyz nekdo napise po "mi" tvrde i, co se da delat ;)
      Kazdopadne urcite doporucuju k vyzkouseni, skoricovy suky jsou jedna z nejlepsich veci, co jsem kdy pekla :)

      Vymazat
    2. Ja se moc omlouvám za to "my". Kdybych to neviděla, tak nikdy nevěřím, že jsem něco takového mohla napsat. Nahrála jsem na pěknej gol. Před 10 lety jsem napsala : listopat a taky nevěřila svým očím. Zřejmě čas od času se dostaví zkrat. (Není to jako když se Chocholoušek omlouval, že se to stane jednou za X let ). Jinak jsem zdráva a chutná mi a s češtinou nejsem na štíru.

      Vymazat
    3. Vsak ja tomu verim , ale uznej, ze jsem si to nemohla odpustit :D

      Vymazat
  18. Skvělý recept... :) už jsem jich pár vyzkoušela...a žádný nebyl úplně ono - nebyly to ty správné cinnamon buns. :D
    Tyto jsou vynikající.
    Už se těším, až zbylou polovinu vytáhnu některé ráno z mrazáku...
    Díky
    K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto jsou fakt poctive, taky je mam moc rada. A zamrazit si je super, ja jsem to jeste nidky neudelala, vzdycky je vsechny snime! :)

      Vymazat
  19. Tak, právě jsem to dopekla, vlastně už i snědla :D Kousek.. :D A je to prostě... úúúúžasnéééééééééé :D Sice sem trochu chytala nervy, když se mi těsto furt lepilo -_- :D A té náplně sem měla nějak málo? :D Vůbec sem to neměla tak krásně rozprostřené rovnoměrně po celém těstě -_- Ale nakonec to všechno dobře dopadlo a je to prostě paráda. I doma si pošmákli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konec dobry vsechno dobre! :D Jsem rada, ze se povedlo a pochutnali jste si :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...