pondělí 21. ledna 2013

Čokoládový dort

Poslední příspěvek téměř před měsícem, asi se propadnu studem! No, poměrně dramatický úvod, ale co naplat, takhle dlouho vás příště čekat nenechám a jsem fakt ráda, že návštěvnost byla i přesto poměrně vysoká. Nicméně státnice holt tentokrát dostaly přednost, takže se u nás peklo jen velmi sporadicky. (rozuměj, jen jednou za týden) a navíc obvykle samé klasiky, protože na studování nových receptů už jsem  neměla mozkovou kapacitu, kterou jsem věnovala Freudovi a Piagetovi.
Vy už se jistě těšíte na lednovou výzvu. Daring Bakers, kterou jsem tentokrát neodflákla tak, jak tu minulou, ale na tu si musíte počkat až do 27. ledna.
Za to dlouhé čekání vám ale představím ještě jednu záležitost, a to nejčokoládovější dort ever.  Je to vůbec první dort, co jsem kdy dělala, je totiž jednoduchý, efektní a opravdu výborný, obzvláště pak pro milovníky čokolády. Když jsem ho pekla do jedné kavárny, tak se minikousek prodával za 55 korun, takže je to zřejmě opravdu luxusní záležitost, kterou si prostě musíte udělat.
Recept mám z Apetitu a ten ho má podle mých skromných odhadů od Nigely Lawson, ale hlavní je, že je to fakt dobrota, takže kdo ho kdy vymyslel, nám může být celkem jedno.
Opět si neodpustím poznámku, že vzhledem k tomu, že jde o čokoládový dort, tak se fakt vyplatí koupit něco lepšího než čokoládový figurky, co vám zbyly z Vánoc.

Jdeme na to!

Čokoládový dort

(V komentářích se hodně objevují rozporuplné příspěvky - někomu se dort náramně povedl  a je nadšen a někomu se naopak nepovedl vůbec, propadl se, nebo se nedopekl. Nevím, čím to je, protože já ho peču pořád a vše je OK, zkusím nějaký experiment a dám vědět v čem může být problém. Každopádně, dort se MUSÍ nechat vychladit než se bude jakkoliv krájet, protože potom se skutečně zdá nedopečený, má míít ale brownies konzistenci.)

(190°/ 30 minut/ 15 kousků)

Korpus:


115 g kvalitní čokolády (používám kombinaci 74 a 85 procentní)
 175 g změklého másla
200 g jemného krupicového cukru   (může být napůl s třtinovým)    
3 vejce
150 ml bílého jogurtu
150 g hladké mouky prosáté s práškem do pečiva (1/2 sáčku/6 gramů)
2 lžičky vanilkového extraktu


Poleva:

100 g dobré čokolády
70 ml smetany ke šlehání
10 g másla
 + 1 tmavá a 1 bílá čokoláda na hoblinky (tyto nemusí být ty nejdražší)



Postup:

Je to vážně rychlovka a mám za to, že se na tom vlastně nedá nic zkazit. Předehřejte si troubu na 190 stupňů, vyndejte si z ledničky máslo a vajíčka a nejmenší dortovou formu (21 nebo 23 cm) si vymažte a vyložte pečícím papírem.

Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. (Vsuvka pro začátečníky – dáte vařit trochu vody do hrnce, na to postavíte mísu tak aby se nedotýkala vody, a do ní dáte nalámanou čokoládu.) Nechte ji trošku zchladnout a vymíchejte si lehce změklé máslo nakrájené na kostičky s cukrem do pěny, tak 3 minutky.
Přišlehejte vejce, jedno po druhém a přidejte vanilkový extrakt.  Snížíme rychlost a přilijeme jogurt a rozpuštěnou čokoládu, šleháme jen, než se smísí s těstem. Nakonec vmícháme vařečkou  prosátou mouku s práškem do pečiva.
No a teď už to jenom vylijete do formy a pečete 30 minut, na konci pečení by měl být korpus na dotek pevný. Nedivte se, že potom co nabude, tak po vyndání z trouby zase trochu klesne. Je to hutnější dort vlhčí konzistence.
Pokud byste ho chtěli mít více nadýchaný, tak s cukrem ušlehejte jen žloutky a bílky vyšlehejte až na konec do sněhu a do těsta je přimíchejte až jako poslední věc.

Poleva:

Hned jak hotový dort vyndáte, tak si můžete začít připravovat čokoládovou polevu. Jsou dvě možnosti, buď ji uděláte jako tzv. ganache, což znamená, že zahřejete smetanu těsně pod bod varu a nalijete ji na nalámanou čokoládu, necháte asi dvě minuty bez míchání stát a nakonec přidáte máslo a lehce promícháte do lesklé hmoty.
 Když se vám ale nechce, tak klidně jen zahřejte smetanu, naházejte do ní čokoládu i máslo a míchejte do rozpuštění. Výhoda je, že v prvním případě se můžete chlubit, že máte dort s ganache, což je francouzský, takže je to hodně drsný.



Dort si postavte na nějaký improvizovaný podstavec, pod který si dejte noviny, protože čokoláda bude fakt všude.  Nalijte hodně polevy na prostředek dortu a roztírejte do stran. Já používám přímo věc k tomu určenou, jejíž název neznám (roztírač polevy na dort?), ale stejně poslouží i gumová stěrka, nebo jídelní nůž. Když jste se svým výsledkem spokojeni, tak nechte polevu trochu ztuhnout, tak aby se vám na ni jen trochu lepily prsty. Vezměte si škrabku na brambory a po delší straně čokolády seškrabávejte hoblinky. Někdo preferuje, když je čokoláda úplně studená, mně se to ale dělá lépe s normální, v pokojové teplotě, protože se tolik neláme a jdou dělat delší hobliny. Neděste se, že se budou hoblinky trochu rozpouštět, toto je teprve první vrstva. Dejte dort do ledničky a až zas trochu ztuhne, celý postup zopakujte. Vypadá to poměrně efektně, zvlášť když se pak dort nakrájí na kousky. Já dort nahoblinkuju ještě těsně před podáváním a máte dezert jak z luxusní kavárny, takže čokoholici, vzhůru do toho!

Tipy:

  • Dort rozhodně není nijak suchý, ale kdo chce, může ho proříznout a promazat vevnitř buď čokoládovou polevou (v tom případě jí udělejte dvojnásobně množství), nebo zakysanou smetanou, nebo marmeládou (což já ale nesnáším, nicméně, dělá se to.)
  • Pokud vám připadá, že je v dortu moc cukru, není to tak. Používá se hořká čokoláda, takže je to potřeba něčím vyrovnat.
  • Skvěle vypadá, když dort podáváte s čerstvě ušlehanou šlehačkou a čokoládovými hoblinkami

136 komentářů:

  1. Ahoj, já bych Tě ráda pozvala na mé giveaway! Přihlaš se a máš u mě virtuální pusu za ten skvělý dort :-)

    OdpovědětVymazat
  2. oooo, mňam. Čokoládové dorty ja môžem na 750 spôsobov! A inak presne pred týždňom som robila jeho blízkeho príbuzného, veľmi podobný recept tieź z apetitu. To cesto bolo božské. Asi aj toto bude. Bože. Food blogy sa nepozerajú večer. Nikdy si to nezapamätám...
    teším sa na Daring Bakers! :) a kedy máš štátnice (to ja som pred štátnicami piekla ako malý ďábel, bola to moja terapia na ukludnenie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, já jsem na tom s čokoládovýma věcma dost podobně :) Už jsem státnice právě měla, ve středu. No, já jsem pekla taky terapeuticky, jen sem tomu nemohla věnovat tolik času právě :)

      Vymazat
    2. Dobry den,chtela bych se zeptat,zda tu cokoladovou polevu mohu pouzit i na namaceni cukrovi.Dekuji

      Vymazat
    3. Super,hned dneska udelam a namocim cukrovicko.Dekuji

      Vymazat
  3. Ty to vždycky napíšeš tak, že je to super snadná věc upéct něco tak krásného. Musím už konečně něco vyzkoušet, abych to zjistila.) Vypadá to nádherně. A s těma dodávkama do cukráren - jak to funguje? To děláš nějak často? Chtěla bych dostat tip na cukrárnu, kde nabízí takové domácí dobroty. Dost často totiž narážím na poznámku: pečivo je připraveno z mraženého polotovaru. Fuj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však je to pravda! Já právě nemám ráda takový ten přístup, že je to strašně nóbl hogo fogo záležitost, co zvládnou jen zkušení cukráři, páč to není pravda! :) No vážně, když má člověk dobrý recept, všechno poctivě váží a dodrží postup, tak by se to zkrátka mělo vážně povést :) Samozřejmě ale díky moc za chválu, vždycky mě to potěší :) A k té cukrárně - zatím jsem to dělala jen jednou nárazově, ale teďka mě zase jedna cukrárna oslovila, tak uvidíme. Jinak je pravda, že domácích dodavatelů moc není, ale už se to zase vrací, tak snad se máme na co těšit. Co se týče dobrých cukráren nebo kaváren s dobrotama v Brně, tak já jsem pekla pro Domění, výborné věci mají třeba v Café Onyx, Pekařství Zastávka a určitě ještě spousta dalšího :)

      Vymazat
  4. Vypadá super, úplně mám chuť sníst tak aspoň polovinu (a neni to jen tim, že jsem si povolila sladký jen jednou týdně :D), i když já zas takový milovník čokolády nejsem :) Fakt krásnej! A ta věc na roztírání se myslim jmenuje cukrářská špachtle, ale nechci dělat chytrou, protože to nevim jistě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to máš teda dobrou dietu, takovou bych taky brala :D Jojo, vypadá celkem efektně na to , jak je jednoduchej :)
      Jo? Je to možný, ten název znám, ale nejsem si jistá, jestli je to ono :) Už se těším, co se u tebe zase objeví za dobroty!

      Vymazat
  5. Dort je výborný!! takže děkuji (určitě i za ostatní čtenáře) za recept..jen malá poznámka, v postupu chybí přidání jogurtu do těsta..ale já se nezaklekla, a držela jsem se ingrediencí a byl výborný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vážně, úplně jsem to tam zapomněla napsat! Moc se omlouvám a hned dopisuju. Mám radost, že dort chutnal a budu ráda za fotku, pokud nějaká je :)

      Vymazat
  6. díky ti! toto je sen každého čokoholika! prosím jeden na víkend k narozeninkám ;) super blog!

    OdpovědětVymazat
  7. Nejlepší čokoládový dorti, jaký jsem kdy jedla! Ten jogurt udělá neskutečný kouzlo v tom.. Miluju jak to není suchý ale vláčný, miluju to prostě!!!
    Děkuju za skvělej recept, na tvůj blog se teď budu vracet stále častěji :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Tak to je super, to mám radost! :) Já ho mám teda taky strašně ráda, takže se ani nedivím :)
      A samozřejmě vítej a dál se vracej! :D

      Vymazat
  8. Právě jsem dopekla, v naprosto polních podmínkách studentského bytu (rozuměj šlehala jsem tyčovým mixérem, vážila od oka v hrnku z mekáče a pekla tak nějak, aby trouba byla teplá:D) a dort je opravdu moc dobrý, mňamka!!:)) Moc děkuji za recept:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Clovek si musi umet poradit, ja jsem treba ve studentskem byte misto poklicky pouzivala prkynko, takze tycovy mixer je uplne v pohode! :)
      Tak jsem ráda, že se i tak povedlo :)

      Vymazat
  9. Neříká se mu náhodou sachr? Já se v tom moc nevyznám abych řekla pravdu ale v mé oblíbené cukrárně něco podobného prodávají právě pod názvem sachr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, to neni sachr, ten ma velice tajne slozeni, ktere asi nikdo spravne nezna :D Je tam ale obecne vice vajicek, urcite tam neni jogurt a hlavne se promazava v nekolika vrstvach marmeladou. Neni az tak extremne hutny a cokoladovy. Mne osobne sachr nechutna, takze po nem ani nijak nepatram, ale spousta lidi ho miluje.

      Vymazat
  10. Tak dneska zkouším péci, mám ho v troubě už 30 min a ještě vůbec není, ale to jsem šlehala sníh... :)
    Jinak těsto samo o sobě chutnalo naprosto luxusně, jako čoko termix, takže myslím, že bude mít úspěch.
    Moc díky za takovej jednoduchej ale naprosto luxusní recept, máš super blog ;)
    Ať se ti nadále daří.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V nekterych troubach to trva dele, ale tak doufam, ze nakonec dobre?
      Jinak diky moc, jsem rada, ze se ti libi blog i recept :)

      Vymazat
    2. To je dost možný, máme takovou starší troubu :)
      Nakonec dopadl vzhledově dobře, ale bohužel jsem ho vůbec neměla možnost ochutnat, což mě hrozně moc mrzí tedy :D

      Vymazat
  11. Ahoj, zajímalo by mě, jestli je těsto spíše "hořké" jako sachr nebo takové lehčí... jelikož mi sachr moc nechutná, ale lehčí těsta zase miluju.... :D díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je to spíše hutnější dort, opravdu výrazně čokoládový, lehčím těstem bych ho nenazvala, ale jako sachr nechutná, ten taky nemám ráda :)

      Vymazat
  12. Ahoj, pekla jsem dort přesně podle návodu a uprostřed se mi propadl? Čím to je? Sice jsem to zamaskovala čokoládou (těma hoblinkama) ale propad je dost velký. Jinak to těsto bylo výýýýborný a poleva taky, nemůžu péct častěji, abych bych vážila metrák :-D Jinak bezvadný blog!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, muze to byt tim, ze nebyl ve stredu jeste uplne dopeceny, takze priste to zkus na mene stupnu delsi dobu, nebo mam v tohmle pripade dobrou zkusenost s nastavenim trouby na horkovzduch. Ono bohuzel, jak se neustale presvedcuju, fakt kazda trouba pece jinak...
      A moc dekuju za chvalu... ja ten metrak ale za chvili mit budu :D

      Vymazat
  13. Tak doufám, že tam není nedopečený - zítra ho budu dávat jako dárek :-D

    OdpovědětVymazat
  14. :D Super :D Napoprvé se mi propadl (včera) :D Dělám ho příteli na narozeniny :D Tekly mi slzy že mi to nevyšlo :D Teď ho mám v troubě znovu :D Je sice praslý, ale nechávám ho tam určitě déle jak 30 minut a po 40 min. co ještě stále uprostřed nebyl sjem ho přepla na 150 ° a horkovzduch.. budu doufat že se teď povede, jinak už opravdu umřu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je fakt asi kazda trouba jina, ale na horkovzduch ja nepecu vubec, nevyhovuje mi to snad u niceho sladkyho. Ale doufam, ze to teda nakonec vyslo!

      Vymazat
    2. Horkovzduch zabral :D Dala jsem to na posledních 10 minut, jinak jsem pekla hodinku a něco malinko přes :D Ale můžu říct, že se po něm u přítele jen zaprášilo a jen tak tak jsem si ulovila kousek pro sebe :D

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  15. Ahojda, poprvé jsem pekla podle tvého receptu, taky pro přítele a bohužel se propadl též, uprostřed nebyl hotový, a na stranách ano. Nedovolila jsem si mu ho dát :-( Nakonec jsem ho koupila v cukrárně. A ten do tebe byl hrozně hutný, už příště péct nebudu. Asi byla chyba na mé straně, jinak si to neumím vysvětlit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu je potřeba ho péct mnohem dýl než jen 30 minut ;)

      Vymazat
    2. Ahoj, tak ja nevim, ja mam asi uplne jinou troubu nez vsichni ostatni :D Je to dort, ktery pecu uplne nejcasteji ze vsech, at uz jako normalni korpus, nebo v mensich srdickovych formickach a za 30 minut je zkratka hotovej. Fakt nevim, cim to muze byt.

      Ale jinak hutny skutecne je, coz ostatne pisu i v receptu.

      Vymazat
  16. Skvělej,pekla jsem ho příteli k narozeninám a moc nám chutnal :) Určitě od tebe vyzkouším ještě nějakej další receptík :)Díky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že někdo má stejně fungující troubu jako já :DD

      Vymazat
  17. Ahojda, nevím kde se stala chyba ale dort byl nedopečený, tak jsem ho dala do trouby zpět a kraje se přichytly a uprostřed stále nebyl. Naštěstí to nebyl pro nikoho dárek:-) ale příště už péct nebudu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak uz jsem psala nekde vyse, tenhle dort je asi nadmerne nachylny na rozdily mezi troubami, jinak si to nedovedu vysvetlit...

      Vymazat
  18. Zdravím a jedním dechem dodávám, že byl úžasný (už není!). Ano, pekla jsem ho déle a při rozkrojení by střed ještě minutu chtěl dopéct, ale po pořádném vychlazení nebylo vůbec nic poznat. Zkusila jsem verzi s vyšlehanými bílky! Určitě brzy najdu někoho, komu ho upeču! Díky Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hurá! Tak to mám radost, konečně se někomu dort taky daří tak jako mně :)
      Díky moc za info, podle mě je taky bezva :)

      Vymazat
  19. Ahoj. :-) Moc díky za tento parádní jednoduchý recept!! Čokoládový dortík jsem pekla pro přítele asi v deset večer v jeho elektrické troubě, s kterou to vůbec neumím. Těsto jsem vyšlehala ručně a popíjela přitom červené víno! :-D Po vychladnutí, polití čokoládovou polevou a ozdobení čokoládovými hoblinkami byl dortík ... VYNIKAJÍCÍ, SKVĚLÝ!! No prostě k sežrání! A můj tip? Dělala jsem ho s láskou... :-) Díky Ž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, skvele, diky za zpravu! Vzdy me potesi, kdyz se konkretne u tohoto receptu objevi pozitivni komentar :D
      Myslim, ze za to muze to vino a laska! :D

      Vymazat
  20. Výborný dort! Udělali jsme ho k narozeninám a i když to původně vypadalo, že vyjde katastrofálně, chutná prostě božsky. :-) Když jsme udělali polevu, resp. francouzský krém, byl úplně řídký, načež jsme se ho neúspěšně pokoušeli ušlehat, a tak jsme ho i tak řídký vylili na korpus, který vypadal trochu splaskle, nasypali na to čokoládové hobliny, dali do ledničky a do večera všechno krásně ztuhlo a vyšlo tak, jak má! Později ráda pošlu i foto! Moc díky za recept!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, tak to jsem moc rada, ze i pres pocatecni problemy to nakonec pekne vyslo. A cokoladove hobliny spravi vsechno :)
      Budu se tesit na fotku :)

      Vymazat
    2. ..ahoj,právě se chystám jít dělat ten božský dort.Jen mám trochu obavy z toho přišleháváního vajec atak, jelikož nemám kuchyňského robota,čili to budu dělat ručně..tak to snad vyjde...těšim se na to ho ochutnat...zatám díky jita

      Vymazat
  21. Perfektní dort! Pekla jsem ho příteli k narozeninám a byl nadšený, stejně jako všichni gratulanti :) Šplhla jsem si u jeho rodiny, takže děkuji moc za úžasnou inspiraci!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvele, ze se dort setkal s takovym nadsenim! :) Ja dekuju za krasny komentar :)

      Vymazat
  22. Ahoj Veru, mám dotaz.. Myslíš, že by bylo dobré, kdybych promazala tenhle dort nějakou čokoládovou pěnou a potom ho pomazala tou pěnou i na vrchu a ozdobila ho třeba jahodama? :) Jinak, skvělý recept, tenhle dort jsem dělal už dvakrát a vždy sklidil velký úspěch :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to je super nápad, určitě to bude vypadat i chutnat skvěle! :)

      Vymazat
    2. A nemáš nějaký dobrý ozkoušený recept na čokoládovou pěnu, prosimtě? :)

      Vymazat
    3. Koukni do abecedniho seznamu receptu :)

      Vymazat
  23. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  24. Tak jsem právě dort vyndala z trouby.. Určitě to nebude taková bomba jako ve tvé verzi, jednak rodiče považují za zbytečnost čokoládové hoblinky :D Jednak máme formu poměrně širokou, takže je i dost nízký, ale hlavně mám dojem, že jsem ho před pečením kapku přešlehla.. A když jsem těsto "lila" do formy, tak jsem spíš než lila, těsto musela "kydat" na formu :D Jelikož bylo zcela netekuté, i do stran jsem ho musela rozetřít.
    Nicméně teď už dole čeká potřený polevou, podle "párátkového testu" :D je upečený jak uprostřed, tak na krajích (ač po prvních deseti minutách byl po krajích už i napraskaný, zatímco uprostřed stále nic, takže jsem si musela trochu pohrát s jeho umístěním v troubě, naštěstí už vím, kde ta naše peče víc) a zkrátka, ač na pohled nevypadá tak lahodně, nevypadá to zatím ani na katastrofu a starší sestřička, jakmile jsem dodělala polevu, přišla, radovala se, co to tu voní a nemůže se ho dočkat.. Tak uvidíme, určitě podám zprávu, jak to celé dopadlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cokoladove hoblinky jsou potreba! Jestli jsi ho mela ve vetsi forme nez 23 cm, tak byl asi fak nitky no :( A to testo je hodne hutne, tos neudelala spatne, taky ho rozetiram.
      Tak doufam, ze i kdyz nebylas uplne maximalne spokojena, tak nakonec chutnal :)

      Vymazat
    2. Dort byl báječnej :) Sice nižší, ale jak je hutný, vůbec to nevadilo. Kamarád ve škole ochutnal kousek a hned mě prohlásil za bohyni pečení :D Moc chutnal, dnes se ho chystám udělat znovu :)

      Vymazat
  25. Vypadá to úžasně :) Chystám se to zítra upéct příteli k narozeninám, tak snad se mi to povede aspoň z čtvrtiny tak jako tobě :D. Jen nemám vanilkový extrakt :/ dá se to nějak nahradit ? Nechci ho kupovat jen kvůli jednoho dortu, jinak bych ho vůbec asi nevyužila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muzes pouzit vanilkovy lusk, ale kdyz ne, tak se zas tak moc nestane :)
      Doufam, ze se povede! :)

      Vymazat
    2. tak upečeno, musela jsem to tam nechat sice dýl asi cca 50 min. ale myslím, že to dopadlo dobře :) (tím myslím, jen vzhled :D jíst to nemůžu :/ ) Takže jen peč a vař ať mám zase inspiraci :)) Musím říct, že mě to pečení chytlo, možná spíš to závěrečné zdobení :D

      Vymazat
    3. Tak super, to jsem moc ráda, že se to povedlo :) A chutnat bude určitě skvělě. A jasně, všechno je o tom finále, když už se jen dolaďuje, aby to vypadalo dokonale :)

      Vymazat
  26. Dort vypadá úžasně :) Chci se zeptat jestli se může použít místo vanilkového extraktu i vanilkový cukr??? Nebo nevadí když tam vůbec nebude. Taky ho nechci kupovat, potom bych ho nevyužila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud bude vanilkovy a ne vanilinovy, tak urcite, nebo kouput jeden vanilkovy lusk. A extrakt se da pouzit vsude tam, kam bys normalne dala prave vanilkovy cukr, takze vyuzit se da skoro vsude :) Ale samozrejme nezbytne to neni, ale ta chut je skutecne lepsi.

      Vymazat
  27. Poklona poklona poklona. Pekla jsem ho bráchovi k narozeninám a ikdyž jsme nedala vanilkový extrakt a poleva se mi zdrcla, nepodávala jsem se šlehačkou a nedala žádné hoblinky, tak byl famózní!! Ano na pranýř se mnou...bráchovy narozeniny a já se vykašlu na tolik zásadních estetických i chuťových zásad, ale pravda je taková, že půlku měl v sobě už za ten večer co ležel v lednici :D .....(On je příkladným snem každé holky-jíst a nepřibrat achjo achjo).... Mockrát děkuji za recept, výtečný a přitom celkem jednoduchý :) Teda ten bude až tam přidám všechno co jsem vynechala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovy uspech i pres prvotni potize? Tak to je skvele :) Brachovi zavidim jak dort tak to, ze nepribira! Ze pozdravuju :D

      Vymazat
  28. Ahoj. Myslíš, že bych mohla místo másla použít kombinaci banánu a Flory?

    OdpovědětVymazat
  29. Pekly jsme ho obě s Kačkou už několikrát, je nejlepší! Vím, proč se občas někomu nedopeče, taky se mi to povedlo- dělala jsem ho malé ségře, která má radši mlěčnou než hořkou čokoládu, tak jsem nakoupila mléčnou a ta má přece jen trochu jinou konzistenci než ta hořká. Prostředek se tenkrát vůbec nedopekl a celkově dort nebyl tak dobrý jako normálně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za informaci! Tak to aby se vsichni radsi fakt ridili receptem! :D

      Vymazat
  30. Ahoj! Mne se teda taky povedl vzdycky, i kdyz kdosi namital, ze uprostred je moc mekky, ze na krajich lepsi. Mne chutna bez vyhrad:-) Ale dotaz, sel by nejak udelat ve verzi pro vegany? Nebo nevis o nekom, kdo ma blog i s veganskymi recepty? Diky! -A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veganskych blogu je taky dost, napada me treba veganotic, nebo good modd spoon, tak tam mkrni :)

      Vymazat
  31. Drahá Veroniko, děkuji za úžasný recept, nejsem cukrářka nýbrž cukrářský maniak, peču i pro kavárny a váš dort mi byl velkou inspirací. Jen jsem ho rozřezala a naplnila svým mascarpone krémem s višňěmi Amarena...všichni mi trhali ruce,,,je tak lahodnýýýýý. Díky za inspiraci a mrkněte na mé fb stranky Sweet Art Adéla Tas. Je tam jeho fotka.Zítra ho jdu dělat i pro sebe :-) Mějte nádherný večer! Ps: chtěla jsem se zeptat,nechutná Red velvet těsto podobně? Koukala jsem na složení a je to podobné.A jo,já vlastně dala do dortu místo jogurtu právě podmáslí- no a plus dvě lžice kvalitního kakaa aby byl ještě čokoládovější a bomba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc, jsem potesena, ze nekdo, kdo dela tak nadherne dorty se tu muze i v necem inspirovat! :) Jojo, to podmasli muze udelat dost, ale red velvet je takovy nadychany :)

      Vymazat
  32. Ahoj, tvůj dort jsem pekla už několikrát. Vždy úspěch. Je prostě nejlepší., Nejvíc mě baví, že to není to klasické, nadýchané, korpusové složení,.

    OdpovědětVymazat
  33. Je tam ten vanilkový extrakt důležitý? Ten totiž nemám, tak se ptám :) mám ale vanilkový lusk, tak nevím, či použít ten, nebo jestli to není škoda, jestli tam ta vanilka je fakt potřebná? Předem děkuji za odpověď, peču zítra, tak se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, nedostala jsem se dříve k odpovědi, tak už jsi to asi nějak vyřešila :) Ano, podle mě důležitý je, ale bude dobrý i bez něj :) A luskem se dá klidně nahradit.

      Vymazat
  34. Je teda vynikející ale příště budu péct rozhodně déle... i tak jsem pekla přes 40 minut a střed se mi vůbec nedopekl :/ takže příště tomu dám určitě aspoň hodinku, le chu´tově mňam mnam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to na ten stanovený čas vychází fakt jen s použitím hodně hořké čokolády a taky ztuhne ještě v lednici, nemůže se krájet krátce po upečení. Po hodině pečení bude přepečený.

      Vymazat
  35. Ahoj, dělala jsem dort přesně podle tvého receptu, ale v troubě mi začal praskat a docela hodně :( Nevíš, čím to může být ? Mám to pro přítele k narozeninám, tak snad to zamaskuju polevou a hoblinakama. Děkuji za odpověď, Adri.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,on prasknout muze, na chuti to nic nemeni a ganache to spravi :) Zkus pect dele na nizsi teplotu.

      Vymazat
  36. Ahoj Veru, měla bych dotaz. Proč mám dortovou formu vymazat a pak i vyložit pečícím papírem? Nebo stačí dno nevymazávat a podložit papírem a vymazat jen boky dortové formy? Díky Evča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, kdyz vymazes formu jeste maslem (nebo jinym tukem), tak se na ni papir pekne prilepi a nijak neujizdi.Jinak se muze treba zkrabatit a pak je skaredy i spodek dortu.

      Vymazat
  37. Milovníky brownies a podobných dezertů asi potěší. Dort jsem dělala na oslavu narozenin, moc se povedl, vypadal úžasnně, zmizel rychle, ostatní chválili... ovšem mně prostě nechutnal. Nejsem moc čokoládový typ, když už tak prostě čokošku samotnou, ale v dezertech ne.
    Nicméně moc děkuji za skvělý recept, který si své fanoušky našel a já byla ráda. :) Příprava byla extrémně jednoduchá, nic se nepokazilo.
    Měj se krásně. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, tak kdyz nejsi cokoladovy typ, tak to je pak jasne :) Ja jsem ale casto radsi, kdyz to sice nechutna tolik mne , ale ostatnim jo :D Tak jsem rada, ze aspon takto to dopadlo :)

      Vymazat
  38. Dort už se peče a vypadá lákevě už v té troubě :-) . Můj přítel miluje čokoládové dezerty a tak ho zkusím překvapit tímto úžasně jednoduchým dortem :) . Určitě zmizí rychleji než cokoliv jiného :) . Děkuju za recept :)
    S pozdravem Leňa :)

    OdpovědětVymazat
  39. Kamarádka pekla dort na oslavu a byl vynikající! :) Tento dort mě inspiroval a ráda bych ho udělala ale formou muffinů. Myslíte, že se toto těsto hodí i na muffiny? Děkuju za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, jde to udelat do kosicku, ale cekej spis cupcaky, nevybehnou tolik jako muffiny, budou spis plossi :)

      Vymazat
  40. Tak jsem ho včera zkusila a ještě sem si ho trošku poupravila a do těsta přidala s hořkou čokoládou i trochu bílé, po upečení jsem ho prořízla a naplnila krémem z vanilkového pudinku a tvarohu. Akorát mi málo nakynul (což bylo nejspíš větší formou), takže pro ty, co mají formu větší bych asi doporučila větší množství ingrediencí a celý prášek do pečiva...a po přeříznutí se mi celý vršek rozdrobil...tak nevím, co tomu víc chybělo, aby držel více při sobě =D ..každopádně chutnal vážně božsky, byl takový vláčný a pro čokoholiky, jak dělaný..takže má u mě palec hore a jiný už nechci =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, pridat tam i bilou by me nenapadlo :) Jsem rada, ze to nakonec vyslo i pres vsechny prekazky , obcas jsou ty dorty pekny drama! :D

      Vymazat
  41. Nejlepší dort ever! Dělala jsem ho na narozeninovou oslavu v podstatě na blind a olizovali se i ti, co normálně sladkému neholdují. Protože mám jen větší formu a bála jsem se, aby se dostalo na všechny, dělala jsem dva nízké korpusy, promazala z vrchu i vevnitř ganache. Dort je vydatný, stačí i malý kousek. Vlastně na něm nic neni, ale je naprosto geniální! Díky moc:) Máš u mě hlas do Foodblogera roku a nejen tímto božím počinem ;)

    OdpovědětVymazat
  42. Ahoj Veroniko,
    tak jsem se dneska pustila do tvého dortu a jsem nadšená! Vlastně mi to přišlo docela jednoduché a ten výsledek je naprosto perfektní :-). A protože jsem chtěla být drsná, pustila jsem se do ganache, a ač jsem polevu dělala už několikrát, nepovedla se mi (ingredience se prostě nespojily). Nejsem si jistá, kde jsem udělala chybu. Naštěstí jsem měla dost smetany i čokolády navíc, tak jsem to zkusila znovu a pak už se to povedlo. Ale mám dotaz na tu směs, která se nezdařila. Po vychladnutí se to opět spojilo, ale nevím, co s tím. Nevíš o nějakém receptu, kde bych to mohla využít?
    Děkuji, Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je na nem prave super, jak je to strasne snadne :) Je fajn, ze napoprve uz ganache dopadla dobre.
      Muzes z toho udelat cokoladove lanyze :) Vyskrabavat po troskach lzickou, udelat kulicky a obalit v kakau :)

      Vymazat
    2. Ještě než jsi odpověděla, přidala jsem to do těsta na muffiny a byly výborný, ale i tak díky za tip ;-)

      Vymazat
  43. Dort je výborný. Nahoru jsem dala polevu z ledových kaštanů. Druhý den byl snad ještě lepší jak se to všechno rozleželo :)

    OdpovědětVymazat
  44. Jak píšou nahoře dort se mi propadl ,ale poté co jsem dala nahoru čokoládovou polevu dala jsem do středu ještě maliny bylo to k tomu super! Musim ho upéct znovu díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
  45. Ahoj, chci se jenom zeptat, jestli je korpus vhodný i na víc proříznutí a promazání např. pařížskou šlehačkou, jestli korpus na to ten není moc těžký??? díky Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jojo, to pujde,akorat ho udelej do male formy, tak 20 cm, nebo zvys davku, jinak bude moc nizky.

      Vymazat
  46. Ok, díky za radu :-)

    OdpovědětVymazat
  47. Ahoj vsem, prave jsem ho ulozila na noc do lednice. Takze chutove ohodnoceni prijde az zitra. Pekla jsem presne podle receptu, 30 minut v elektricke stare troube bez vetraku. Formu mam 23 cm a dort je tedy nizsi 2,5 - 3,5 cm, ale snad to stravnikum nebude vadit. Testo jsem neslehala, ale spis michala metlickou, tak bylo takove hustsi a do formy jsem ho spis nalozila a rozetrela. Poleva je strasne jednoducha a neni moc tekuta, takze temer nestekala. Myslim, ze dulezite je fakt dodrzet suroviny, pouzit kvalitni cokolady (ja pouzila figaro 70% a belgian 85%) a musi to dopadnout na jednicku. Drzim palce i ostatnim. Katka

    OdpovědětVymazat
  48. Dort jsem dělala v lactosefree variantě(sojový jogurt, hera a místo šlehačky kokosová smetana) a moc se povedl. Nepropadl se mi, krásně vyběhl a jen se lehce usadil :) Včera jsem ho dávala mamce k narozeninám - nejenže už není, ale dokonce jsem musela slíbit, že ho za týden zase upeču. No prostě dort je dokonalý!!!

    OdpovědětVymazat
  49. Po dvou letech jsem ho dělala znovu :D hrůza děs :D musela jsě ho dát do širší formy, ale teda konzistencí je to jak klasická vysušená bábovka :D ale já se na to vyprdla, ořezala opadané kraje, polila čokoškou, chladí se v ledničce a zítra ho budu dozdopovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jezis :DD Tak to me mrzi a trosku se divim, zes do toho sla znova! :D

      Vymazat
  50. Ahoj, mohla bych se zeptat jestli je u tohohle receptu nutne potrebny rucni mixer. Myslis, ze vystaci i metlicka? :DD
    PS tvuj blog je bozi
    Vanessa

    OdpovědětVymazat
  51. Děkuji za super recept,který jsem našla fakt náhodně. Dort jsem pekla včera na dětskou oslavu a fakt všichni, i ti největší ,,frflalové" snědli !!! Pro dospělé sice kalorická bomba, ale jednou za čas se musí hřešit :-). Díky Andrea

    OdpovědětVymazat
  52. Dort jsem pekla příteli na narozeniny - dávala jsem do formy asi 18-19 cm takže jsem to pekla i dýl - asi 50min. Myslím že kdybych to dala na dvě části tak bych to pekla rozhodně kratší dobu - dort se naštěstí i s veškerýma mýma obavama povedl tak jsem ráda- rozřízla jsem ho - mezi dala tvarohový krém, vršek jsem polila čokoládou a naskládala na to trochu ovoce. Všem moc chutnal a určitě ho nedělám naposledy :)

    OdpovědětVymazat
  53. Můžu se zeptat co je ten vanilkový extrakt? A seženu to v normálním obchodu? Ještě sem se chtěla zeptat, vím že se tu všude píše že dort je hutný, ale bojím se jestli to není takový ten buchtoidní dort, dostala sem totiž taky recept na údajně báječný čokoládový dort a výsledek byl že bylo potřeba ve dvou vrstvách promazat pudinkem, protože dort byl jeden velký korpus...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vanilka naložená v alkoholu, je to vysvětleno ve FAQ. Mají v různých zdravých prodejnách, nebo na netu. A buchtoidní určitě není! Spíše taková brownies konzistence :)

      Vymazat
  54. Aha, vadí když tam ta vanilka nebude? A jaký vliv tam má jogurt? Tak to je super, takže to není na způsob sachru?, vadí mi jak je suchý a ta marmeláda :-( a ještě forma, průměr 26cm, není to velké? Nerada bych vytáhla placku :-/ jinak se hrozně těším až ho udělám, ale má to být dárek, takže proto ta vyzvídavost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je to s ni lepsi, ale tolik se zase nestane :) Jogurt ma vliv prave na tu konzistenci hlavne, ze je to takovy vlacny. Nee, jak sachr to urcite neni, ten taky nemam rada. 26 cm velke je! Ten nahore na fotce je mala forma, 20 cm, pak je docela vysoky,ta druha fotka je pak forma 23 cm, ale to uz je taky nizsi. 26 bude fakt placaty. Idealni je co nejmensi, vypada to pak hezky :) Tak doufam, ze se povede!

      Vymazat
  55. Nějak nechápu ten poměr mouka/prášek do pečiva :-/

    OdpovědětVymazat
  56. Ahoooj! :)
    Dort už jsem dělala mému muži za Bc., teď bude slavit 25 a tak jsem se rozhodla upéct znovu. Jelikož se ráda postavím novým výzvám, jdu do 2patrového a chtěla bych poprosit o radu Verunko. Myslíš, že by šlo to jedno patro udělat z bílé čokolády? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, nikdy jsem to nedelala, mozna bych sla spise do cheesecaku jako druhe patro.

      Vymazat
  57. Dortů jsem za svůj život napekla nespočet, ale horší recept než tento jsem nezažila.. absolutní nepoměr mouka/tekuté složky, dort byl i po 40ti minutách pečení mé léty ověřené trouby zcela nepropečený. takže děkuji za vyhozené suroviny a ztracenej čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidite to, ja ho pekla uz treba dvacetkrat a takovy problem jsem nemela. A stejne tak spousta lidi v komentarich pred vami. Mrzi me, ze se nepovedl, priste si staci vybrat recept nekde jinde.

      Vymazat
  58. Dobrý večer, chtěla bych se zeptat jakou velikost dortové formy použít?Moc děkuju za odpověď. Jinak zatím vše co jsem od vás upekla bylo výborné, takže moc děkuji za báječné recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepsi je do co nejmensi, potom je pekne vysoky, na fotce nahore je v 18ce. Ale i 21 se da.

      Vymazat
  59. Me se povedl a to presto, ze mi pri vyndavani z trouby spadl na zem a pokroutil se. Cokolada, teda pardon, ganache, vsechno zakryla a bylo:) A to jsem si to blbe precetla a jak je mym zvykem, vsechny suroviny jsem smichala dhromady rovnou (nejake vyslehavani cukru s maslem, cha...)

    OdpovědětVymazat
  60. Tohle je doslova čokoládový orgasmus... už ho peču podruhé zase jako dárek a už se těším až ho všichni ochutnají protoze při testování byl úplně božský ;-)

    OdpovědětVymazat
  61. Ahoj =)
    Dort byl vynikající =) Plánuji ho upéct příteli na oslavu =) Myslíš že ho můžu potáhnout fondánem?

    OdpovědětVymazat
  62. Ahoj Verčo,
    chtěla bych udělat dvojnásobné množství dortu, protože mám pouze větší dortovou formu. Mění se čas i stupně pečení, nebo to na to nemá vliv?
    Děkuji, Anna

    OdpovědětVymazat
  63. Ahoj, tenhle dort jsem už dělala asi 3x, nebo 4x. Vždy se povedl. 1x jsem jej dělala jako cupcakes zdobené šlehačkou a slaným karamelem na vánoční večírek do práce, 1x jako řezy, takže to vypadalo jako malé brownies. Vždy se povedl, mám obyč,plynovou troubu. Pekla jsem jak v zapékací míse, tak dortové, muffinech a vždy vše cajk. Považuji jej při poměru cena/náročnost/chuť za naprostou 1*!

    OdpovědětVymazat
  64. https://www.apetitonline.cz/recepty/11-cokoladovy-dort.html
    tak trochu se chlubíte cizím peřím

    OdpovědětVymazat
  65. Musím recept pochválit. Dort jsem upekla k narozeninám. A všem moc chutnal. Nejsem úplně pečící typ, ale tenhle byl docela snadný a rychlí. Chuťově ale vynikající. Pro milovníky čokolády je to úplná mňamka. Dort společně s dárkem z https://www.naturehikecz.cz/ měl úspěch. Děkuji tedy za recept a doporučuji. Určitě nebyl pečený naposledy.

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...