úterý 25. prosince 2012

Superperník

Perník
Perník? Ona nám tady na foodblogu bude cpát recept na obyčejnej perník?
Ač si právě tohle teď možná mnozí z vás říkají, nevěště hlavu a nemažte si tuto stránku z oblíbených! (- vůbec na vás netlačím, abyste si ji tam dali, chi chi). Tohle totiž není jen tak nějakej perník!
Jak už jsem párkrát říkala, ať upeču sebesložitější věc, doma největší úspěch sklízejí ty nejjednodušší buchty. Perník - hotový se vším všudy za 40 minut chutná snad úplně všem. Dělám ho už tak dlouho a tak často, že ani nevím, kde jsem na něj vzala recept a dost možná to byla úplně první věc, kterou jsem kdy pekla. Je krásně vysoký, hutný, ale zároveň nadýchaný a ještě jsem nepotkala nikoho, komu by nechutnal. Peču ho vždy pokud nestíhám, ale nutně něco potřebuji přichystat, na party, kde bude hodně alkoholu, ale málo jídla, na dlouhé cesty autem jako velice zdravou svačinku a nejčastěji na přání mé rodinky, když už mají dost cizojazyčných specialit.


Je to jeden z mála receptů, které si pamatuji úplně nazpaměť a upéct bych ho zvládla, i kdyby mě někdo vzbudil uprostřed noci. (Nezkoušejte to.). Nejlepší na něm je, že se prostě nedá zkazit - prostě se jen smíchá všechno dohromady, pak se to hodí na půl hodiny do trouby a je vymalováno. Pokud tedy ještě s pečením nemáte moc zkušeností, tak  začněte perníkem, protože ten zvládnou fakt všichni.
A pro ty pokročilejší, kteří svůj recept na perník už mají, tak vám říkám: Zavřete ho do šuflíku, protože až zkusíte tenhle, jiný už péct nebudete!

Superperník

Perník
500 g polohrubé mouky
490 ml mléka
2 dcl oleje
2 vejce
150 g cukru krystal
150 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce medu
2 lžíce marmelády nebo povidel
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
3 lžíce kakaa
špetka soli
kypřící prášek do perníku (1 balíček)

+ může být:
1 lžička perníkového koření
ořechy, mandle

+poleva
hotová poleva/hořká čokoláda+mléko nebo smetana
strouhaný kokos

Postup:

Tenhle perník má ten nejlepší postup ever - smícháte prostě všechno dohromady. Na postupu nijak extra nezáleží. Když jsem ho dělávala před pár lety, tak jsem ještě vůbec netušila, že se obvykle napřed šlehají vajíčka s cukrem do pěny, nebo že se kypřící prášek napřed rozmíchá v mouce a přidává se až úplně na konec. Dělala jsem to zkrátka hala bala, jak mi to přišlo pod ruku a perník se vždycky povedl a sklízel úspěchy. Pokud byste ale  přece jen nějaký postup chtěli, tak:

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Vymíchejte vajíčka se všemi cukry, přidejte med, skořici, sůl a pokud máte, tak perníkové koření. Přidejte marmeládu a med, pomalu nalijte olej a mléko. V mouce rozmíchejte kypřící prášek a přisypte do těsta, nakonec přidejte jedlou sodu a kakao.V libovolné části přidejte nasekané ořechy nebo mandle.  Vymíchejte tak, aby v těstě nebyly hrudky.

Nalijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, pečte 20 minut a potom zeslabte na 150 stupňů a pečte dalších 10 minut. Perník je hotový, jakmile začne odbíhat od pekáče a zapíchnutá špejle vyjde ven čistá.

Pokud chcete, můžete udělat čokoládovou polevu ze 70 gramů hořké čokolády a trochy mléka nebo smetany. Rozpustíte dohromady v hrnci, mléko přiléváte podle potřeby - podle toho, jak chcete polevu hustou. Čokoládovou polevu si můžete koupit už hotovou, samozřejmě ale nebude tak dobrá. Gumovou stěrkou natřete polevu na ještě teplý perník a posypte strouhaným kokosem.

A je to! :)

Perník


Tipy:

  • Tenhle perník je opravdu docela obří, ač to tak možná podle těsta nemusí hned vypadat. Vyběhne ale fakt hodně, jak ostatně můžete vidět i na fotkách. Takže pokud nejste vysloveně milovníci perníků, nebo velmi početná rodina, stačí ho jen poloviční množství. (Na poloviční plech, nebo pekáček, samozřejmě)
  • Můžete udělat i citronovou polevu, nebo nechat jen čokoládovou bez kokosu, nebo jakoukoliv jinou, mně ale přijde nejlepší přesně takto.
  • Kdo si hlídáte kalorie (tak ho radši ani nepečte), můžete ubrat až 70 g cukru, nebo část nahradit nastrouhanými jablky, mně ale sladké opravdu nevadí, takže je tam pěkně plná dávka :)



80 komentářů:

  1. Vypadá to super, ale prosímtě, kde se shání perníkové koření, v obchodě vidí vždy jen ten kypřící prášek do perníku... :( Díky Iri

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemají ho mezi věcmi na pečení, ale mezi klasickým kořením, takže tam jde je kmín, červená paprika a tak :)
      Ale není to nutnost, vždycky ho taky nedávám.
      A díky :)

      Vymazat
  2. jsem typ, co si hlídá kalorie, ale miluje sladké a pečení (krásné, že? :D ) myslíš, že se povede, i když uberu nejen cukr, ale i olej? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem na tom dost podobně, i když to tak možná nevypadá :D
      Nikdy jsem to nezkoušela, ale myslím, že by to snad mohlo vyjít, ale v tom případě bych dala trošku více mléka, aby perník nebyl moc suchý. Záleží i na tom, jak moc cukru ubereš.

      Vymazat
  3. perník je vynikajuci koláčik - mnam, jednoduchý, rýchly a chutný a presne takto ho mám rada - s kokosom na povrchu. Mnááám.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  4. Už Tě v oblíbených mám a tenhle recept udělám drahému, který perník nedávno chtěl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, to mám radost, tak doufám, že se povede a kdyžtak pak pošli fotku nebo dej vědět, jak to dopadlo :)

      Vymazat
  5. Perník jsem jedla asi jenom dvakrát, ale miluju ho! :D:)
    Vypadá tak nadýchaně, nedivím se, já bych ho taky furt vyžadovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja ho mam taky strasne rada a je fakt tak jednoduchej, ze snad ani nejde zkazit :)

      Vymazat
  6. mňaaam perníky miluju. a taky to mám nejraději s čokoládou a kokosem... mňaaam...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, perníky jsou dobrota a přitom je to strašně jednoduchý :)

      Vymazat
  7. nejlepší perník ever!

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem ten perník objevila, právě dopekla a nemůžu se dočkat až ho ochutnám. Vypadá jako ten největší perník, který jsem kdy pekla! Název "Superperník" je k němu naprosto přesný! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je fakt úplně obří :) Tak jsem taky zvědavá, jak bude chutnat :)

      Vymazat
    2. Jeden z nejlepších perníků, jaký jsem kdy pekla. Lepší už jedině od maminky! :-D
      Fakt Yumm Yumm perník, moc děkuji za recept, už ani nevím kolikrát jsem ho pekla (jsem milovnice perníků a také trochu Baba Jaga protože velmi ráda na svůj perníček lákám přátele.. :-D) a sklízím úspěch a všude tvůj perník blahořečím (i tvoje stránky mimochodem) :-)

      Vymazat
    3. Dekuju moc, mam velkou radost, u nas je tenhle pernik takove rodinne stribro.... i kdyz, zacla jsem ho pect az ja :D
      Tam jsem rada, ze u vas taky zdomacnil a dekuju za propagaci perniku i blogu ;)

      Vymazat
  9. Úplně-naprosto-totálně výborný! Měl úspěch u rodiny i kamarádů, myslím že ho budu dělat tak často že už mi pak poleze ven i ušima :D a ikdyž je fakt velký, tak jsem u posledního kousku litovala že nebyl ještě větší! .. Děkuju moc za tento recept, v kuchyni teprve začínám, takže jsem konečně objevila něco, co s přehledem dokážu upéct i já :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super! A neboj, ten vam krkem nepoleze nikdy, ja ho pecu uz nekolik let a porad je o nej zajem! :)

      Vymazat
  10. Téměř totožný perník peču již několik let. Nedávno jsem ho chtěla dát na blog a manžel si klepal na čelo, jestli tam chci opravdu dát obyčejný perník. Dělám ho s trochou marmelády, vlašskými ořechy a vyšlehanou šlehačkou a je to úžasná dobrota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem taky vahala, nez jsem ho sem dala, ale je tak super, ze to jinak neslo! :)
      (Mimchodem, nevidim na blogu nikde moznost pravdielnych ctenaru, abych se mohla pridat :) )

      Vymazat
  11. Ještěže jsi sem ten recept dala! Před dvěma hodinama dopečeno, půlka plechu chybí :D Chutná skvěle. Konečně "mokrá" buchta dle mého gusta!
    (Pardon, líp nadšení vyjádřit neumím :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to jsem taky rada, ze jsem ho sem dala :)
      Diky moc za zpravu! :)

      Vymazat
  12. Super nejlepší perník :) moje máma perníky fakt nerada, ale od tý doby co jsem upekla tendle chce ho pořád dokola :D a nejen teda perník, zatím všechno co jsem od tebe zkoušela nám moc chutná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, u nás je to taky stálice :) A ještě radši jsem, že fungují i další recepty :)

      Vymazat
  13. Nejlepší perník jaký jsem kdy jedl.Já našel tento recept,žena ho udělala,přišly její dvě kamarádky a ochutnávaly a ochutnávaly a najednou půlka plechu pryč.Myslím že zítra bude dělat novej.Moc děkuji za výborný recept,už ho mám uložený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda! Díky moc za feedback :) On je strašně velký, ale snědený je překvapivě rychle :)

      Vymazat
    2. Moje babička,stará paní,tudíž skvělá kuchařka ze staré školy pekla jako pánbůh,ale takový senzační perník se jí nikdy nepovedl.Před chvílí jsem ho nakrájela a myslím že do večera vezme za své.I když jsem ho dala na stůl po vydatném obědě velice rychle ubývá a myslím že večer budou otravovat o repete.Je fakt skvelý,vláčný,navonený no prostě super!!!!!!Děkuji vám že jste se s námi podělila o tak božskou pochoutku.

      Vymazat
    3. Teda, to se skoro az cervenam! :) Srovnani s babickama je vzdycky tezky, malokdy z toho clovek vyjde dobre :D
      Tak jsem moc rada, ze jste doma spokojeni :)

      Vymazat
    4. No ten tedy je!!Je neskutečně obří,vláčný a jak voní a navíc ta skvělá chut.Už jiný perník dělat nebudu,protože ochutnat váš perník a pak udělat jiný se dá přirovnat k tomu když budete rok jezdit v nejluxusnějším Mercedesu a pak přelezete do rozhašené Škody 105 u které navíc nejdou zavřít dveře. Díky za recept. Jirka

      Vymazat
    5. Jee, to je pekne prirovnani :D Dekuju moc, Mercedesovskej pernik zni skvele! :)

      Vymazat
  14. Super recept! Před chvíli jsem ho dodělala a už mi zbylo jenom okolo půl plechu! :D Moje rodinka se na něj vrhla jako kdyby týden nejedli :) Díky za nápad =) Misa

    OdpovědětVymazat
  15. Musim rict, ze opravdu vynikajici lepsi pernik jsme nejedli musim jedine doporucit! Diky za receptik :)

    OdpovědětVymazat
  16. Neskutečná dobrota! Lepší jsem nejedla a recept všude chválím a doporučuju :)

    OdpovědětVymazat
  17. Tak zkousim dalsi z tvych pokladu v bezlepkove variante. Uz testo vypadalo lakave :-) normalne jsem kvuli tomu jela do obchodu pro jedinou ingredienci, co jsem nemela doma :-) Lucka

    OdpovědětVymazat
  18. Prosim Te, na jak velky plech ho obvykle peces?

    OdpovědětVymazat
  19. Tak v tomhle případě už mi to nedá a konečně píšu svůj první komentář. Asi před měsícem jsem hledala ve foodblogových vodách recept na perník, ono je totiž mnohem snazší hledat tam než ve vlastních papírech, kde ho někde stopro mám. Projela jsem pár svých oblíbených blogů, ale bez úspěchu. Přemýšlela jsem, kam ještě se podívat. Pak mě napadlo Z ghetta (tenkrát teprve na cestě do seznamu mých oblíbených), ale vzápětí jsem tu myšlenku zahnala - vždyť Verča je přece cupcaková královna, tam taková obyčejnost jako perník nebude! Bezradně jsem otevřela vševědoucí Google, který mi na první stránce vyplivl všechny ty neoblíbené receptové stránky. Ale nedala jsem se a klikala dál. Druhá stránka, superperník! Cože, Z ghetta? A tak jsem si tu cestu k tobě přece jen našla. Už jsem vyzkoušela pár dalších receptů a snad se někdy dokopu okomentovat i ty. Perník každopádně prošel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Jsem moc rada, ze ses odhodlala k napsani prvniho komentare a hnedka tak dlouheho! :) Pernik je u nas stalice, takze presto, ze jsem trosku zdrhla ke cupcakum od obycjenych buchet, tak recept na nej tu nesmi chybet! :)

      Vymazat
  20. peču dost podobný perník, je to dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj,peču perník už po třetí a musím dodat ,že nemá chybu je to prostě suprperník.Prosím o radu,došel mi třtínový cukr mám jen 50gr co stím ,mužu přidat krystal?

    OdpovědětVymazat
  22. Ahojky Verčo,
    chystám se péct ten úžasný perník, už teď se mi sbíhají sliny.
    Jen dotaz k polevě, čokoládu rozpouštíš bez tuku jen s mlékem?
    Díky.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
  23. Milá Veroniko,
    tak jsem vyzkoušela ten tvůj perník a povedl se mi. Poprvé jsem ho dělala v troubě, podruhé a potřetí v remosce (grand). Měla jsem trochu obavu, jestli se to zdaří, když nemůžu regulovat teplotu, ale dopadl suprově. Dělala jsem ho rovných 25 minut. Díky za skvělý recept! ;-)
    Anna

    OdpovědětVymazat
  24. Sušenky jsou výborně - tak akorát pálivé, lahoda. :) Co se mi líbí, že příprava je opravdu jednoduchá, žádné vykrajování, vyválení apod. Díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehm... Ten komentář patří k zázvorovým sušenkám... Pekla jsem je zároveň s tímto perníkem a jaksi jsem nekontrolovala, kam ten komentář píšu. :D
      Každopádně perník už na mé bratry, kteří ho doufám náležitě ocení, čeká na plechu a vypadá báječně. :)
      Díky i za tento recept!

      Vymazat
    2. Haha :D Jsem rada, ze oba recepty vysly! :)

      Vymazat
  25. Dnes jsem ho upekla a je vynikající, děkuji moc za recept :)

    OdpovědětVymazat
  26. paradni recept, vcera jsem pekla na grilovacku a sklidil velky uspech! doufam ze az odstatnicujes, tak zas budou pribyvat recepty na sladky peceni nadzvukovou rychlosti, at mam co tvorit! :) eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc, to mam radost! No...snad jo! :D Ale pak hned jedu na dva mesice do Londyna, takze jich asi pribude az na podzim :)

      Vymazat
  27. Úžasný perník!!! Všichni doma ho milujeme, především pětiletý syn :-) Děláme s domácí čoko polevou a kokosem, těsto dáváme i do formy na muffinky, vyzkoušeli jsme i s jahodovým pyré na vrchu, vynikající! Díky za tento recept!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  28. parádní recept!! Zrovna dnes jsem ho dělala z hlavy a taky přesně nevím odkud jsem kdysi recept získala a poupravila... ted ho hledám a nemohu najít, ale našla jsem tvůj a je mu dost podobný :) dost to sedí, dělám ho vždy na poloviční na menší plech, a je fakt mega nafoukaný a krásně vláčný :) jinak oleje a cukru dávám trochu méně, a jde to, na oplátku přidám trochu víc povidel... a jak přesně píšeš, miluju ho hlavně pro jeho jednoduchý postup a jako rychlovku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ja mam pocit, ze tento recept ruzne koluje v mensich obmenach a vzdy se nekde objevi :) A uricte jde dat vseho min, uz jsem ho zkousela i bezlepkovy a taky dobry :)

      Vymazat
  29. Prosím mám dotaz, místo jedlé sody můžu dát prášek do pečiva, nemám sodu..

    OdpovědětVymazat
  30. Skvělý, děkuji

    OdpovědětVymazat
  31. Nikdo mi nic neupeče,nikdo mne nemá rád....vyzkouším a dám vědět

    OdpovědětVymazat
  32. Tak jsem po několika měsících zase brouzdala po webu a hledala recept na ten nejlepší perník na světě, protože do teď mě žádný neuhranul, a skončila jsem tady. A našla ho! :-) Opravdu je to Superperník s velkým S a jiný už péct nikdy nehodlám. Díky moc za tenhle recept. :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Prave mam pernik v troube a uz se na nej moc tesime.Uz ho delam asi po stopadesate podle vaseho receptu a milujeme ho cela rodina.Dekuji za tento recept,protoze je to vazne Superpernik.

    OdpovědětVymazat
  34. Teda já vyzkoušela už mega receptů na perník a vážně je dokonalý a jiný už péct nebudu, takhle nadýchaný perník to je paráda. Mám syna autistu a ten moc pečené buchty nechce. Tohoto snědl čtvrt pekáče až jsem valila oči :D Moc díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je skvělý zpráva! Ať se doma stane perník stálicí! :)

      Vymazat
  35. Díky moc za inspiraci a skvělé recepty!
    Na tvůj blog se vracím pravidelně nejen pro oblíbené recepty. Teď zkouším vzhledem k roční dceři a druhému miminku na cestě hlavně ty "idiotproof" z kategorie snadné:)
    Tenhle perník sklidil velký úspěch nejen u nás doma, ale i v manželově práci, kam jsem mu po víkendu přibalila zbytek jako snídani a dezert.
    Buchtu jsem nalila do dortové formy, dovnitř dala ořechy, sušené meruňky a švestky a po upečení prokrojila, promazala pomerančovou marmeládou a na čokoládovou čepku hodila pár proužků pomerančové kůry a poprašek perníkového koření. Min úsilí, max efekt:)
    Díky moc za sdílení rodinného stříbra, tahle buchta se u nás určitě zabydlí��
    Přeji vše nej!
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  36. Moc děkuji za recept! Peče se mi již několikátý a vždycky vyjde trefený. Prostě nejlepší perník. Peču buď s čokoládovou polevou nebo cukrovo-citronovou :-)

    OdpovědětVymazat
  37. Myslím, že by se to mělo jmenovat "Superník". Ono se to samo nabízí.

    OdpovědětVymazat
  38. Nejlepší recept na pernik na svete ❤️

    OdpovědětVymazat
  39. Jdu jsi ji zkusit také doufám že bude dobrá

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...