čtvrtek 15. listopadu 2012

Americký jablečný koláč (Apple pie)


Apple pie
Taky tak milujete velká zelená a trochu kyselá jablka? Tak přesně z takových se dělá slavný americký apple pie. Pokud tedy zrovna máte doma Granny Smith, Jonagold, nebo něco podobně zeleného a tvrdého, můžete se směle vrhnout na tenhle oblíbený koláč. Opět to ale není nic pro ty, kteří u přípravy nechtějí strávit víc, než hodinu. Trpělivost však růže a apple pie přináší, tak se hecněte! Korpus na koláč je z jednoho z mých nejoblíbenějších těst (jo, fakt mám svoje oblíbený těsta), tedy ze short crust pastry. Volně by se to dalo přeložit jako křehké těsto. Je hodně máslové a není skoro vůbec sladké, proto se pekaři a pekařky vždycky můžou vyřádit na náplni, která je obvykle ovocná a naopak hodně sladká. Těsto se dá ale klidně použít i na slané koláče. Občas se můžete setkat s názvem pie crust nebo pate brisee. V různých koutech světa jsou holt pro těsta jiné názvy, někde znamenají těsto úplně jiné, nebo jeho poddruh, ale to nám může být celkem jedno. 
.
Apple pie
Vyrobit short crust pastry není těžké, ale musí se dost přesně dodržet postup a doba pečení, jinak bude křehké až moc.
Co se týče výborné jablečné skořicové náplně – problémem u většiny receptů na Apple pie je, že jablka při pečení pustí spoustu vody, a když s nadšením rozříznete upečený koláč, vyvalí se na vás lepkavá šťáva z jablek, kterou pak nasaje i těsto. Nevím jak vy, ale já to nesnáším. Tenhle recept to pojímá hodně sofistikovaně. Jablka totiž necháme vodu pustit předem, z té pak vyrobíme hutnější sirup, který k nim znovu vrátíme a navíc ještě použijeme kukuřičný škrob. Ten zabrání dalšímu pouštění vody. Samotná jablka vybírejte opravdu tvrdší, aby pečením nezměkla příliš a nebyla z toho žemlovka.
Apple pie je nejlepší péct ve vysoké koláčové formě, takový je i jeho typický tvar, šlo by to ale i v nízké, nebo dortové.

Apple pie


Těsto:

Apple pie
350 g hladké mouky
30 g cukr krystal
226 g hodně studeného másla na kostičky
60-120 ml studené vody

 


Náplň:

Kolem 500-600 g kyselejších tvrdých jablek
50 g cukru krystal
50 g třtinového cukru
1 balíček skořicového cukru
2 lžíce skořice
špetka soli
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce kukuřičného škrobu
25 g másla


Na přípravu těsta je o dost lepší použít robota, ale jde to samozřejmě i ručně. 
Promícháme všechny sypké ingredience a přidáme máslo nakrájené na hodně malé kostičky, dostatečně tvrdé a studené. Šleháme rychle maximálně 20-30 sekund, jen aby se máslo obalilo kousky mouky. Pomaličku přilíváme vodu podle potřeby (ne víc než těch 120 ml), která taky musí být dost ledová a šleháme na nejvyšší otáčky. Jakmile je možné drobné kousky těsta v ruce spojit, tak máte vyhráno.

Takto má vypadat těsto před zpracováním, trochu jako drobenka

 Potom si sypké těsto dejte na pracovní plochu a zpracujte z něj pěknou kouli. 


Tu rozdělte na dva kusy (já to pro jistotu vážím, protože můj odhad je žalostný), rozplácněte, zabalte do folie a dejte chladit minimálně na hodinu. Pokud budou stále viditelné kousky másla, vůbec to nevadí.


Mezitím si nakrájejte jablka na tenké plátky, tak jako já tady.


 Já mám na usnadnění takovouhle věcičku (vyloženě geek stuff) , každý z kousků pak rozříznu ještě na tři menší.


Nakrájená jablka napřed pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla, dobře promícháme a přidáme všechny cukry, sůl a skořicí. Vše dáme do velkého sítka, pod které umístímě misku, hrnec, zkrátka něco, co bude zachycovat šťávu a necháme je stát.
Poté, co těsto zchladne (cca hodina),  ho vyndejte z ledničky, nechte cca 10 minut povolit a rozválejte do formy. Nejjednodušší je vyválet kruh o něco větší, než je forma, ten pak pomocí válečku přenést, lehce stlačit dovnitř a nožem odřezat přebytečné okraje. Těsto ale nesmí být studené ani moc ani málo - rada trochu na nic, já vím. Když je přechlazené, bude se trhat, když je podchlazené, bude se lepit. Je to ale jen  otázka praxe, a jakmile se vám to povede, short crust pastry si prostě zamilujete! :) Stephanie z Joy of baking, od které je tento recept, tomu říká  feel the dough, tedy cítit těsto a myslím, že je to přesné. Když budete short crust pastry dělat po několikáté, budete přesně vědět, kdy ho rozválet.

Těsto ve formě

 Když máte těsto ve formě a jste s ním spokojení, zkontrolujte, kolik šťávy jablka pustily. Pokud je to aspoň 100 ml, máte vyhráno. Teď si vyndejte z lednice druhou část těsta, ať trochu povolí a naopak vraťte do lednice první část těsta, teď už ve formě.
Šťávu zahřejte společně s máslem a vařte cca 8 minut do zhoustnutí a sirupové konzistence, měl by se zredukovat zhruba na polovinu. Celou dobu míchejte.  Až je sirup hotový, vmíchejte ho zpět do jablek a přidejte kukuřičný škrob. Potom celou směs navršte do formy s těstem a dejte do lednice.
Vyválejte druhou část, podobným způsobem jako první – o něco větší kruh než je forma, který pak válečkem přeneste nad formu. Okraje zatlačte pod první vrstvu těsta a dobře zmáčkněte prsty. Uprostřed – a na to nezapomeňte -  nařízněte takovou hvězdičku – otvory, kterými bude unikat pára.  Předehřejte si  troubu na 220 stupňů a dejte koláč naposledy do lednice.

Koláč před upečením

Do vyhřáté trouby dejte apple pie péct na nejnižší rošt. Peče se přibližně 45 minut, ale po 30 minutách si asi všimnete, že tenké okraje začínají trochu více hnědnout. Vystřihněte si kruh s dírou uprostřed buď z alobalu, nebo z papíru na pečení a koláč jím překryjte. Prostě high level vychytávka.
Až bude koláč krásně zlatohnědý a v nakrojené části to bude trochu bublat, máte hotovo. Teď ale nastává to nejhorší – fáze několika hodin čekání. Ideální je dát mu tak tři, aby jablka kompletně vychladla. Nejlepší je ale stejně až druhý den! Podávat můžete samotný, s vanilkovou zmrzlinou, nebo se šlehačkou.

Apple pie

Tipy: 

  • Nepodceňujte chlazení těsta.
  • Kukuřičný škrob seženete skoro ve všech obchodech, pokud ne, tak prodejny se zdravou výživou jsou jistota
  • Když se vám těsto ve formě bude trhat, nic si z toho nedělejte, prostě ho přímo uvnitř prsty poslepujte znovu, nebo přidejte kousek z odříznuté části na "přelepení"
  • V původním receptu je až kilo jablek, podle mě je to pak na těsto až příliš, nejde v koláči moc cítit a těžko se krájí.
  • Těsto je možné připravit buď den předem a schovat do ledničky, nebo ho mít až měsíc v mrazáku a pak ho jen nechat v lednici rozmrznout.


Apple pie

Tak co, pustíte se do toho, nebo je to na jabkovej koláč trochu moc námahy? Není! Výsledek stojí za to. Těsto je nádherně křehké a máslové, jablečná náplň je hutná, cukr výborně vyvažuje kyselost jablek a všude po domě cítíte vůni skořice...co víc si přát! :)

48 komentářů:

  1. Jé, apple pie :) To je taková srdcovka :D Krásný fotky a taky okraj toho těsta :) Já na něj mám tu nízkou formu, takže s okraji si moc nevyhraju, tak na něj vždycky aspoň něco vykrájím ze zbytků těsta, aby se necítil nehotový :D Jenom malá poznámka k tomu kukuřičnýmu škrobu - dá se koupit i běžně v super/hypermarketech, někdy i v sámošce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, s těma okrajema jsem se právě docela piplala :D A pokud mi někdo jako ty pochválí fotky, tak opravdu nemám slov :D
      No, ono to v tom nižším není na škodu pro ty, co nemají rádi tolik náplně. Fakt? Ok, tak já to změním, já jsem tam totiž byla kupovat kukuřičný sirup a vzala jsem rovnou i škrob, tak jsem nějak nabyla dojmu, že to jinde nemají :D
      Každopádně, dobrý je to s tím odkapáváním jablek, fakt z toho pak nic neteče.

      Vymazat
  2. miluji apple pie! recept určitěš zkusím!

    vacantfashion.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam! Apple pie jsem zkoušela minulý týden podle Catalíny a když jsem ho nechala pořádně vychladnout, tak z něj žádná přebytečná šťáva netekla (štěstí začátečníka?). Možná záleží i na odrůdě jablek. Ale příště to nechám pro jistotu odkapat, jak radíš, super tip:) Nikola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to mozne, ze zalezi na te odrude a pokud ho navic nechalas fakt dlouho vychladnout, tak se trosicku vsakne i do testa a pak uz netece, ja ale radsi jedu na jistotu :D

      Vymazat
  4. tyjo, ty fotky vypadají lákavě a profesionálně! .. jsem nová followerka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Já mám naopak dojem, že fotky jsou má největší rezerva, tak celkem koukám! :)

      Vymazat
  5. Ve vaření sem začátečník ale musím říct...tenhle koláč je naprostá špica.) nevydržela jsem čekat a nakrojila jsem ho cca 20minut po vyndani z trouby a nerozpadl se nevytekl nic.) a je opravdu skvělej:)

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. No, k tomu ma jeste daleko, ale je fakt, ze vypada hezky, hned bych si zas dala :)

      Vymazat
  7. Díky za recept, změnila jsi mi pohled na Apple pie :D No, co dodat, prostě chuťovka :) Za mě ***** ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Těsto se povedlo napoprvé, ani se mi nepřetrhlo, moje první těsto napoprvé:D Akorát sem buď podcenila počet jablek nebo jsem si měla vzít menší formu:/ Ale nevadí, i tak byl božský..nedalo mi to a musela jsem ještě dneska ochutnat:D A ten sirup! Ach..jen sem se přemáhala abych ho celý nesnědla:D Nejlepší koláč :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsou skvělé zprávy! :) Díky moc za feedback a množství jablek vychytáš do příště! :) A klidně ho sněz! :D

      Vymazat
  9. Ten koláč je hříšně dobrý! Sice jsem neměla koláčovou formu, ale jen dortovou a dala jsem tam asi více jablek, než bylo nutné, avšak celkově se povedl. Best apple pie ever!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, ty jabka to chce vychytat, každý to má rád v jiném poměru :)

      Vymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super, to jsem ráda, že i v dortové to vyšlo a díky moc! :) Red velvet už tu je, jako dort i jako cupcakes, koukni do abecedniho seznamu receptu :)

      Vymazat
  11. take diky za vyborny recept :) zkusila jsem a vsem to moc chutnalo, ze jsem apple pie musela za tyden upect znova :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

  13. Myslím, že tu budou hlavně fanoušci Lovců duchů (supernatural), aby ochutnali Deanovu oblíbenou pochoutku.

    OdpovědětVymazat
  14. Mohu se prosím zeptat, jaký průměr koláčové formy jsi tady použila (alespoň přibližně)? Moc děkuji!! Chystám se na něj, ty máš úplně super postup, tak snad se vydaří :-)) Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  15. Pie mám momentálně v troubě, i když spíš jeho improvizovanou verzi. Já prostě nejsem schopná zkontrolovat si před pečením všechny ingredience :D i přesto zatím vypadá skvěle. Hrozně se mi líbí tvůj styl psaní ;) a celej tvůj blog. jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
  16. Dneska jsem pekla a je úžasný! Díky za skvělý recept a podrobný popis, jak na to :) (y)

    OdpovědětVymazat
  17. Úplně úžasný recept, jablka vůbec netekla, koláč byl opravdu výborný, chtěla bych ho zkusit i v cupcake verzi, jestli to dává smysl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spis v tartaletkove! :) Zkousela jsem a taky super :) Do kosiku na cupcake bych to uplne necpala, podle me se to neupece rovnomerne, ale kdo vi! :)

      Vymazat
  18. Skvělý recept :-) můžete mi prosím poradit, jaké máslo používáte? A rovnou ho vyndáte z ledničky nebo necháte chviku v pokojové teplotě? Děkuji K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, ja pouzivam jihoceske do Madety, to modre. Na tento recept je potreba uplne studene.

      Vymazat
  19. Plánuju dělat hned jak se dojí ten co jsem vyrobila včera. Byl podle jiného receptu a moc se nepovedl, proto jsem se rozhodla, že Apple Pie prostě pokořím! :) Jen doufám, že nebude problém, když navrch místo placky udělám mřížku :)

    OdpovědětVymazat
  20. Také jsem se dnes do tohoto receptu s chutí pustila. Místo jen a pouze čerstvých jablek jsem použila kompotovaná, která jsem sama zakomponovala den předem a smíchala asi 50% na 50% s těmi čerstvými. Jelikož nemám formu na koláč, tak jsem musela trochu improvizovat s dortovou, ale myslím si, že se povedlo. :-) Strašně moc se mi líbí způsob jakým píšeš, jelikož moc moc moc ráda peču, tak si Tvuj blog dávám do záložek. Příště až budu péct a budu chtít radu, vím kam jít. Děkuji za super recept. ;-)

    OdpovědětVymazat
  21. Když nemám kyselá jablka, tak je to taky ok, jen přidám míň cukru, ne? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o to, ze ta kysela jsou o dost pevnejsi a i po upeceni si zachovaji peknou strukturu, sladsi jablka byvaji mekci a hodne se rozpadnou.

      Vymazat
  22. Včera jsem ho zkusila a tvůj recept je naprosto dokonalý! :) musím dodat, že jsem v životě nic neupekla a první pokus byl tvůj apple pie a byl naprosto výbornej! Moc dík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva! Tak to moc gratuluju, na prvni peceni je apple pie cekem vyzva! :)

      Vymazat
  23. Vyborný koláč, asi před hodinkou jsem ho vytáhla z trouby a neodolala a uz ochutnáváme :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Rozhodně nejlepší Apple pie co jsem kdy jedla, děkuju!! :)

    OdpovědětVymazat
  25. Dobry den, je treba nejak vymazavat formu? Mam doma porlelanovou. Dekuji za odpoved. Lucka. :)

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...