středa 8. ledna 2014

České buchty


Abyste si nemysleli, že už budu psát jenom rozhovory a články o tom, jak se mi ve food světě daří, tak hnedka přidávám jeden super recept, než mě úplně zatratíte! Nebyla jsem si moc jistá, jak ho nazvat, samotné "buchty" mi znělo až moc stroze, "Honzovy buchty" se možná neříká všude a "Tvarohové buchty" to taky nemusí být, protože si je každý může naplnit čím chce. Já jsem ale velký milovník tvarohu a když jsem pekla tyhle krasavice, tak jsem navíc použila tvaroh z farmy a to je jiná liga než vanička z Tesca, takže vám dávám k dispozici i recept na tvarohovou náplň.



Kynuté těsto je u nás v rodině velký hit, ať už syrové, nebo upečené, v podobě buchet, koláčů, nebo třeba skořicových suků. Pro mě osobně je kynuté těsto nejoblíbenější i z čistě pekařského hlediska. Když je pěkně uhnětené a dám ho kynout zakryté utěrkou, strašně se pak těším na tu chvíli, až utěrku nadzvednu a budu svědkem proběhlého kouzla, tedy minimálně dvojnásobného zvětšení. Ještě lepší je potom do těsta zabořit prsty, válet ho a tvořit z něj dobroty.

Aaaach, no není to nádhera?

 Kynuté těsto zkrátka rocks, ať si říká kdo chce co chce. A jestli z něj někdo máte strach, tak vězte, že je naprosto neopodstatněný, protože se mi ještě nikdy v mém dlouhém pekařském životě nestalo, aby se kynuté těsto nepovedlo. Používám sušené droždí, protože se mi s ním pracuje o dost lépe než s kvasnicemi, můžu ho mít doma v zásobě a nic se mu nestane a je mnohem stálejší a méně náchylné na teploty než kvasnice. I z nich to ale samozřejmě jde úplně stejně, takže kdo máte radši práci s kostkou kvasnic, tak není problém. Takže jestli si i vy doma chcete udělat poctivé české buchty jako od babičky, tak pojďme na to.


ČESKÉ BUCHTY 


(170 stupňů/30 minut/32 kousků)


500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
80 g cukr moučka
2 žloutky
120 g másla
sůl
citronová kůra
1 balíček sušeného droždí (používám Dr. Oetker v zeleném obalu s vánočkou na obrázku :)



(Několikrát jsem zkoušela také recept podle Kluků v akci čistě z hladké mouky. Buchty jsou takové hodně měkké a více sladké. Takže je střídám, oba recepty mají něco do sebe :)


Tvarohová náplň:

250 g tvarohu (může být v kostce i z vaničky, ten tužší bude třeba naředit mlékem)
2 lžičky vanilkového extraktu
cukr moučka podle chuti
citronová kůra
1 žloutek nebo 1 celé vejce

NEBO:

Povidlová náplň:

povidla (250 g) a na ochucení skořice, hřebíček, perníkové koření, rum,...nebo nechat jen tak.

Maková náplň:

Mletý mák (cca 250 g) smíchat s cukrem (pozor, některé se prodávají už smíchané), svařit s trochou mléka do kašovité konzistence a přidat koření či rum dle chuti. Někteří také míchají mák a povidla dohromady.

Každá náplň vystačí na cca 12 buchet.

Postup:


V míse (robotu) si smícháme polovinu mouky (250 gramů) s celým sáčkem droždí a špetkou soli. Mléko zahřejeme společně s cukrem a máslem, než bude na dotek teplé, ne horké. Pomalu přilíváme mléčnou směs k mouce s droždím a šleháme na nízké otáčky. Přidáme žloutky a šleháme chvíli na nejvyšší rychlost. Potom si nasadíme na robota hnětací hák (nebo máme pořád vařečku) a postupně přisypáváme zbylých 250 g mouky a hněteme vařečkou (můžeme i rukama), než se těsto nelepí. Posypeme na povrchu troškou mouky a necháme vykynout na teplém místě (v zimě používám zapnutou žárovku v troubě), zabere to 60 až devadesát minut.

Tvarohovou náplň připravíme tak, že všechno smícháme dohromady, vajíčko až na konec, ať můžete v průběhu dochucování ochutnávat beze strachu ze snězení syrové malé slepice.

Potom si těsto rozdělíme na 4 díly.



Každý z nich pak rozdělíme na dalších 8, celkem tedy bude 32 buchet.



Vezmeme si velký pekáč a celý ho vymažeme máslem. Rozpustíme si taky trochu másla na potírání buchet a předehřejeme troubu na 190 stupňů. Každý kousek rozplácneme dlaní na kolečko, lžičkou navršíme doprostřed tvarohovou náplň a zabalíme jako šáteček - protilehlé strany k sobě a ty druhé protilehlé taky a obrátíme tím škaredým dolů. Tvar buchty se z toho stane sám, když ještě trochu nakynou jedna vedle druhé.  Snažíme se plnit co nejvíc to jde, zároveň ale tak. aby buchta šla zavřít, když v ní ale bud trochu díra, nic se nestane, buchta kvůli tomu nepraskne.




Buchty klademe vedle sebe do pekáče a poctivě ze všech stran potíráme rozpuštěným máslem, aby pak šly hezky odtrhnout. Necháme ještě naplněné chvíli nakynout, asi 15 minut.
Pečeme na 190 stupňů z obou stran uprostřed trouby cca 30 minut. Pět minut před dopečením potřeme horkým mlékem. Necháme trochu vychladnout, pocukrujeme a můžeme je sbalit Honzovi na cestu do světa!



Tak co, má ještě někdo v konkurenci všech cheesecaků, brownies a cupcaků rád buchty :)?






42 komentářů:

  1. Mňam, Honzovky já ráda. :P
    Dělala jsem je ale z hladké a osvědčily se mi více.
    Nicméně ty tvarohové u nás také vedly. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, na buchty bude určitě tisíce receptů, já je z čistě hladké nikdy nedělala, ale vyzkouším :)

      Vymazat
    2. kdyby se mi chtělo častějc šmudlat s plněním, máme je každý týden :) a dělám je, když jdu na návštěvu, kdy mám přinést "něco k jídlu", jsou hrozně efektní. Recept je na první pohled stejný (našla jsem v Apetitu - kde je dělají podle Sandtnerové), ale peču je tím pádem podle ní z hladké mouky - i když jinak všechno kynuté z polohrubé.
      Levandule

      Vymazat
    3. Ja je snad z te hladke taky budu muset zkusit, kdyz to vsichni tak chvali :)

      Vymazat
  2. mňááám, tak toto som už veľmi dlho nejedla. Najradšej ich mám s tvarohom. Ale ked tak rozmýšlam, aj tak je pre mna najlepší koláč domáci makový závin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Makovej závin už jsem taky hrozně dlouho nedělala, ale věřím, že hodně lidí ho taky miluje, tak bych mohla sepsat recept konečně :)

      Vymazat
  3. Jistě, po babičce jsem obvykle chtěla jen dvě věci: tvarohové buchty a lívance s borůvkovou pěnou. Klasika je prostě super :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty tvoje buchty vypadají super, Veru! Mně vždycky facinuje že v klasických kynutých buchtách, vdolcích apod. je tak málo cukru, zvlášť ve srovnání s právě cheesecakama, brownies a tak dál. Já teda nedám dopusit na tvarohové vdolky, ale buchty jsou taky úžasný! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) No jo, proto se člověk může vyřádit na náplni a pořádně ji osladit :)

      Vymazat
  5. Krásný, já se do nich asi pustím zítra, i když podle receptu od maminky :) Povidla už jsou, takže se těším moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jasný, že recept od maminky asi jen tak nepřekonám :D Ať ti ale nějaký povidla zbydou na ty tvoje další plány! :D

      Vymazat
  6. Vypadají krásně, to jo :)
    Ale musím se přiznat, že milovníkem české kuchyně vůbec nejsem, dokonce ani tady toho typu buchet (no joo, ty cheesecaky!). A třeba takové buchtičky s krémem jsou pro mě skoro noční můra :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ja teda buchtickama s kremem rozhodne nepohrdnu...ale me holt sladky chutna vsecko :D

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Pokud opravdu máš ráda tvaroh, doporučuju udělat tyhle buchty s pomerančovým tvarohem.. já tedy používám klasickou vaničku, ale úplně se po nich zaprášilo http://zakladniinstinkt.blogspot.cz/2013/03/honzovky-s-hruskovymi-povidly.html

    OdpovědětVymazat
  9. Dost často experimentuju a zkouším různé novinky, moderní a cizokrajné dezerty apod., ale největší úspěch má u nás doma stejně vždycky klasika, jako jsou právě buchty nebo třeba štrúdl.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nas je to podobne, strudl bych si mohla zase nekdy udelat :)

      Vymazat
  10. :) Verunka se navrátila k české klasice /nadsázka/ :)
    Povedly se ti nádherně.... a musím souhlasit, že kynuté těsto je best - nejlevnější, nejvariabilnější a sklidí největší ovace. :) A také se mi zatím vždycky povedlo - pracuju s kvasnicema :)
    Hodně kynutého štěstí. Zatím :)

    OdpovědětVymazat
  11. České buchty já miluju hlavně tvarohové a povidlové:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja povidla jako jedinou napln v buchtach moc nemusim, to uz radsi mak. Ale tvaroh vede :)

      Vymazat
  12. několik triků, dlouhými lety pečení ověřených:
    do těsta nedávám tuk ani vejce, ale 100 gramů majolky (dávka na klasický plech)
    plech i buchty před pečením mastím dobrým sádlem - déle vydrží vláčné, než s máslem
    do tvarohu, pokud je řídký - z vaničky většinou bývá - maizena nebo solamyl, nahradí i vejce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. majolka dodá buchtám nadýchanost a vláčnost a vlastně i barvu
      v tvarohu by neměly chybět rozinky, a když se předem namočí do rumu, je to zase o level výš
      náplně do buchet by měly mít pokojovou teplotu, studené zpomalí kynutí

      Vymazat
    2. Vazne?? Majolku misto masla a vajicek? Rozinky mi nechutnaji a myslim, ze kazdy si napln muze udelat podle sebe, takze nutnosti nejsou :)

      Vymazat
  13. jj, zkus to. Je to vyzkoušený - peču to takhle už spoustu let. Máslo sice buchtám dodá vůni, ale druhý den, pokud se nesní, rychleji ztvrdnou. A majolka jsou vejce a olej, žádná brutální změna receptu to není. A sádlo ideálně domácí, voňavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si kynuté těsto bez másla vůbec nedovedu představit, vlastně ani bez vajec. Se sádlem tomu už věřím víc, to taky občas používám :)

      Vymazat
    2. ve vánočce, mazanci a takových těch lepších, jemnějších těstech máslo být musí. Stejně jako třeba drobné čajové, vánoční cukroví utrpí jakoukoli náhražkou - sebelepší rostlinný nebo, nedejbože, ztužený tuk máslo nenahradí. A tak v dobách, kdy děti měly "žrací" období a buchty jsem pekla často, se z nich stal běžný moučník a nebyly vnímány jako něco slavnostního - tak to ošulení o máslo a vejce bylo i úsporné opatření a je fakt, že jsme si na to zvykli a tak možná dnes to nevnímám zcela objektivně :-) .

      Vymazat
  14. Mnam, dela mi je babicka :D sand pokazde ! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Upečeno. Sice s poloviční množstvím kvasnic a z toho vyplývajícími asi dvěma a půl hodinkami kynutí, ale povedlo se. Dělala jsem tvarohové a makové a na těstě málem zadřela robota z Lidlu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, tak hlavne, ze robot to prezil a buchet jste se dockali! :)

      Vymazat
  16. Luxusní! Právě jsem je upekla a nemají chybu :) Moc díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
  17. Děkuji za super recept. Poprvé co se buchty povedly. Poprvé co mi těsto krásně nakynulo. Voní celý barák. Dělala jsem mé nej - se švestkami.

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, já dnes taky dělala poprvé sama (dříve jen jednou a to z pytlíku). Těsto krásně nakynulo a buchty se povedly. Náplň jsem dělala co dům dal, takže marmeláda, a strouhaná jablka + skořice + cukr.

    Díky moc :o)))

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravim,
    tento recept jsem nasla behem hledani nejakeho osvedceneho receptu. Jasne,mohla jsem otevrit maminu kucharku,ale... :-) do vcerejska bylo pro mne dobre vybehnute testo nocni murou. Nedarilo se. Navic,snazime se doma psenicne mouky a drozdi vynechavat. Ale Honzovy buchty,jsou Honzovy buchty :-)
    Vrele doporucuji tento postup i polohrubou mouku! Smrncla jsem tam i zdibec detske krupicky a na spicku lzicky jedle sody. Do tvarohove naplne jsem pridala rozinky z vodni lazne s kapkou vanil.extraktu a do povidlove kapku rumu na zredeni.
    . Jinak jsem se drzela striktne tohoto postupu a uspech byl veliky! Navsteva odchazela s plnym a spokojenym brichem. Dekuji autorce za zverejneni tohoto receptu.

    OdpovědětVymazat
  20. Můžete mi napsat, prosím, kolik gramů má ten balíček droždí?
    Díky moc!

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...