pátek 24. ledna 2014

Makrónková story: Macarons s burákovým máslem

Makrónky. Každý správný foodblogger, foodie, aspirující cukrář, nadšený pekař a všichni jim příbuzní musí umět upéct makrónky. Nebo je umět chtějí. Nebo se o ně aspoň pokouší. Jednou, dvakrát, pětadevadesátkrát…Už ani nevím, kde jsem makrónku ochutnala poprvé, každopádně bezpečně vím, že mě nijak zvlášť neuchvátila. Mám to s nimi ale podobně jako s písničkami v rádiu. Když něco hrají poprvé, skoro si to ani nezapamatuju, nebo mi to dokonce přijde hrozný. Pak to ale slyším znovu a znovu a nakonec si to prozpěvuju ve sprše. Podobně je to makrónkami, ne že bych je jedla ve sprše, ale ochutnala jsem je pak ještě několikrát (protože jsou barevné a trendy a všude je mají, no vyhněte se tomu!), až mi začaly chutnat a někdy si je i za těch nekřesťanských 25 korun koupím. Nikdy ale nebyly úplně na vrcholu mého bakelistu, tam byl samozřejmě croquembouche, ale potom, co jsem ho pokořila, jsem potřebovala nějakou další výzvu. A co má pověst náročnější dobroty než právě makrónky?

 Je to totiž hotová věda! Občas se někde objeví recept na easy peezy macarons, ale udělat skutečně dokonalou makrónku není jen tak. Skořápka by měla být na povrchu lesklá a na dotek tvrdá. Uvnitř ale musí chutnat skoro jako sníh, být velmi měkká a když do ni kousnete, napřed to křupne a pak se zaboříte do měkkého vnitřku a krému a je to slast slastí. Každá skořápka taky musí mít tzv. foot, patku nebo nožičku - lehce zvrásněný konec. Makrónka může klidně vypadat dobře, ale uvnitř je dutá, nebo je moc nízká a pak chutná jako pusinka, nebo chutná skvěle, ale popraská, nebo nemá nohu, nebo noha je moc malá, moc do strany, atd., atd.
Tady je jeden obrázek od mistra Googla, jak si představuje perfektní makrónku.


Řekla jsem si ale, že studium postupů nebudu moc hrotit, abych toho pak o pečení makrónek nevěděla víc než sám Pierre Hermé, a pak by mě jako macaron teoretika naštval každý fail. Navíc nejsem žádný profík, takže co. Zkrátka jsem to brala celé stylem take it easy. Žádná videa na youtube, žádné pročítání stovek receptů, žádný cukrový rozvar a teplota 118 stupňů, žádné počítání otočení vařečky (to není vtip, to fakt někdo dělá), prostě nic takového. Akorát bílky jsem si oddělila den předem a to byl vrchol mé přípravy. Prostě jsem koukla na recepty k Meg, Báře a Lucii a řekla si, že jako první zkusím třeba ten od Meg. To jsem ale vzala až moc easy, protože jsem mandle s cukrem nijak nemixovala, bílky jsem nevážila, ale dala prostě dva, těsto jsem pak měla moc tuhé a makrónky dopadly jako ukázkové crack cookies.



 Nijak mě to ale netrápilo, protože komu se makrónky povedly napoprvé, že jo. Snědli jsme je s bílou čokoládovou ganache i tak a byla to dobrota, i když ne makronková.
Za pár dnů mi to ale nedalo a vrhla jsem se na druhý pokus, tentokrát jsem využila recept od Lucie a poučila se z chyb z minula a za vašich rad na Facebooku a… voilá!




Vpodstatě dokonalé makrónky na druhý pokus. Protože jsem ani nepočítala s tím, že by se povedly, tak jsem náplň předem nevymýšlela, ale poslední dobou dost ujíždím na burákovém másle. Připadám si jak pitomec, ale plnění je pro mě snad to nejtěžší, protože makrónky buď naplním málo, že krém nevylézá, nebo naopak moc, přeteče a já jsem pak celá opatlaná a olizuju si prsty. Ale na kráse jim to snad mnoho neubralo, tak tedy pojďme si to makrónkové martyrium projít. Dávám tedy recept převzatý od Lucie, ale na 30 skořápek, tedy 15 makrónek, které se vejdou na jeden plech a je to ideální zkušební množství. Pokud si věříte ve skvělý výkon a máte hodně strávníku, tak zdvojnásobte.


MACARONS

45 g bílků (1-2)
13 g cukru krupice/krystal
100 g cukru moučka
55 g mandlové moučky

+Potravinářské barvivo (ne tekuté)
+ Pokud nestudujeme architekturu, výtvarnou výchovu, nebo příbuzné obory, vytiskneme si šablonu
+ zdobící sáček a kulatá špička (nebo mikrotenový sáček a nůžky - doporučuju ale zakoupit kulatou špičku, samostatně ji mají v domácích potřebách cca za 30 korun.




Postup:

1. Jestli chceme, bílky si oddělíme den předem, ačkoliv moc nevím, k čemu to je, v hodně zdrojích se to objevuje. Nemyslím si ale, že by nějak vadilo, když je oddělíte až před akcí. Měly by být v pokojové teplotě.

2. Odvážíme si do větší misky 55 g mandlové moučky a 100 g cukru. Použila jsem tyhle mandle, které se dají koupit v Lidlu.

Sypkou směs projedeme nějakým mixérem, chopperem, ponorným mixérem, nebo zdechneme s metličkou v ruce. Směs musí být opravdu velmi velmi jemná. Potom ji ještě prosejeme přes sítko.Do druhé misky si odvážíme 13 g krupicového cukru a čekáme na jeho příležitost.

3. V robotu, nebo ručně si vyšleháme bílky. Začneme šlehat, a jakmile se objeví pěna a začnou trochu zvětšovat objem, přisypeme cukr a potom šleháme do tuhého sněhu. Když vyndáte šlehací metly, sníh na nich tvoří špičky, které nepadají. Neměl by se ale od sebe oddělovat, ale být stále kompaktní. Pokud chceme makrónky barevné, tak přidáme ke sněhu i potravinářské barvivo. Lucie má tento postup moc pěkně vysvětlený.

4. Když je barva rovnoměrně vstřebaná do sněhu, přidáme ho k sypké směsi mandlí a cukru a jakoby krájíme sníh do ní. Nemícháme, ale vykrajujeme, aby sníh neklesl. Děláme to jen tak dlouho, než je ze všeho celistvá směs. Správná konzistence je taková, že když vytáhnete vařečku, chvíli z těsta zůstává špička podobně jako u sněhu, ale pomalu se propadá zpátky, až po ní nezůstane žádná známka. Když to tak není, tak máte smůlu, ale zkuste to stejně! :D
Že jsem napoprvé těsto měla moc husté je dobře vidět tady, macarons se vůbec nerozlily.


Takhle vypadají správně.




5. Na plech dáme šablony (mně vyšly dvě na jeden plech) a na ně pečící papír.
Sáček s koncovkou s kulatou špičkou naplníme těstem.

Kulatá špička here


 Těsta je tolik, že zaplní všechny kolečka a ještě vám zbude trocha na dvě, které můžete zkusit od oka.Mně se lépe a přesněji kolečka dělají, když sedím a sáček držím přesně kolmo nad plechem, začnu uprostřed, nehýbu se sáčkem a mačkám tak dlouho, než je celé kolečko šablony zaplněné. Až máte hotovo, udělejte to pověstné prásknutí plechem o stůl, aby vyšly ven všechny vzduchové bubliny. Vzala jsem to tak poctivě, že na mě táta z obýváku volal, jestli jsem se zbláznila, že rozbiju stůl.

6. Teď necháme macarons tak 30 minut zaschnout, aby se na povrchu vytvořil takový film, že když se jich dotknete, nelepí se na prsty. Předehřejeme mezitím troubu na 150 stupňů, horní dolní pečení.
Macarons šoupneme dovnitř (dávám o jeden rošt níž než doprostřed) a pečeme 14 minut. Respektive, takhle jsem to měla já, takže uvidíte, co vy. Necháme je úplně vystydnout a až potom odlepujeme.


KRÉM Z BURÁKOVÉHO MÁSLA


50 g burákového másla
1 lžička tuku (dala jsem kokosový, protože ho mám a moc nepoužívám, ale může být i normál máslo)
Cukr moučka podle chuti.

Tuk rozpustíme a všechno vymícháme dohromady do krémové konzistence. Pokud se nám zdá krém moc tekutý, přidáme ještě burákové máslo, pokud naopak, tak lžíci mléka.
Makrónky slepíme a machrujeme jak o život! (Tak jako já na Facebooku, kde rozostřená fotka makrónek měla asi 150 lajků, některé věci mě nepřestanou udivovat!)





Když už jste se vynadívali na moje krasavice, tak si uděláme malé srovnání. Den poté jsem dělala rozhovor do Instinktu s makronkovou královnou Brna, Romanou, pečící pod značkou Republika pro Bistro Franz, Sklizeno, Zastávku a Preclík. Romana mě překvapila krabičkou plnou makrónek, takže jsem mohla udělat malé srovnání s profi výtvorem od cukrářky, která upeče 300 makrónek denně a ochutnala je na každém rohu Paříže.



Nožku mám o něco větší, ale myslím, že to asi není žádná vada prototypu, ale jinak docela dobré, což?

Moje růžová a žlutá od Republiky


Makronka po rozkousnutí ...
Moje krasavice

Romanina dokonalost

Musím neskromně přiznat, že jsem se svým výtvorem i v porovnáni s legendární Republikou dost spokojená - jak se vzhledem, tak s chutí. Rozdíl tam ale samozřejmě je a kupodivu jsou trošku horší ty moje! :D Romaniny křupnou na povrchu jen lehce a přechod mezi texturami je tak mnohem jemnější, plynulejší a je z něj ten pravý makrónkový zážitek. Moje tam byly odhadem o minutu déle, takže je povrch tvrdší a tudíž po kousnutí popraská trochu víc, než ten z Republiky. No a pak taky to moje příšerné plnění, že. Ale co, myslím si, že na druhý pokus je to dost paráda a důkaz toho, že to vážně jde. Takže dík moc Lucii za fungující recept a vám všem za super rady na Facebooku a vězte, že nejsem žádný expert a příště už se mi třeba vůbec nepovedou, takže obdiv stranou!



 Takže tak! Co vy a vaše makrónkové story? Máte nějaké fígle, tipy, černou magii? Po kolikáté se povedly na výbornou?

P.S. Anglicky píšeme macaron, nikoliv macaroon :)


55 komentářů:

  1. Bezva! Zadna veda, co? :D Presto se mi stale nekdy nepodari, i kdyz dodavam do kavaren a napekla jsem jich uz mraky.. Vetsinou se nepovedou, kdyz prsi.. Velka vlhkos vzduchu jim neumozni na povrchu uschnout a pak konec. Takze beru zpet uvodni dzouk, je to velka alchymie. Mas je paradni!!! Diky take za zaverecnou fotku / prosim nauc to hlavne vsechny Amiky, Ti s tim maji problem vzdy, dokonce vychazeji knihy, ktere si troufaji tuto ohavnost uvest na obalce.. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem dnes delala ten rozhovor, tak prave Romana rikala, ze i ji se nekdy nepovedou, a to jich pece 300 denne, ale spis jen treba par praskne, cely plechy nevyhazuje :) Ale taky se to ucila dost dlouho. Ja jsem zvedava na svuj dalsi pokus, jestli se zase takto povedou. Diky moc za pochvalu od, jak tak ctu, makronkove mistryne! :)
      No jo, makronky jsou slozity i ve spellingu! :D Jen mam strach, ze moc Amiku muj blog necte ! :D

      Vymazat
  2. Moc se ti povedly! :))
    Také je chci brzy vyzkoušet, tak snad se zadaří.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi prostě šikovná, Veru. :) A navnadila jsi mě, abych je v dohledné době taky zkusila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, Teri. Urcite se pust do toho, za tu vyzvu a nervy to stoji! :D

      Vymazat
  4. hej super! ted mam nakoupeny mandlovy moucky, tak to zas musim prubnout, jen nevim, jak zvladnou nasi brnenskou mikrotroubu...

    kdy asi bude ten rozhovor s romanou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, jsem happy jak dva grepy! :D Vsak udelej z mensi davky,pro jistotu :D Pak mikro trouba neva :)
      Ja odhaduju druhej ctvrtek v unoru, ale dam vedet.

      Vymazat
  5. Vypadají dokonale (k nakousnutí)! :-) Já sice asi radši vařím než peču, ale moc ráda Ti sem na blog chodím okukovat recepty a výtvory. ;-) A kdoví, třeba se jednou taky do něčeho pustím... i když vlastně, Tvoje čokoládové sušenky jsem už pekla! A zaprášilo se po nich během tří dní. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju :) Vidis to, susenky jsou dobrej start, tak se treba odhodlas jeste na neco dalsiho! :)
      Ja zase malo varim, taky bych mela trosku pridat :)

      Vymazat
  6. Ty vypadají tak nádherně!!! Já je dělala jen jednou a skořápky se celkem povedly, ale krém jsem měla moc řídký (ganache z bílé čokolády), ale už jsem je musela sbalit a jet :D le chuťově super. Moc se mi líbí tenhle krém, tak je možná zas někdy udělám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Kláro! Pokud zvládlas skořápky, tak krém už je hračka, příště se určitě povede. Ganache z bílé čoklády musí hodně dlouho tuhnout, potom to jde. Tenhle krém je pro milovníky burákového másla slast! :)

      Vymazat
  7. Ahoj. :) Na tvůj blog jsem dostala tip od kamarádky a jsem tu dnes poprvé. Macarons miluju a pekla jsem se nesčetněkrát. Nikdy se nepovedly, zpravidla praskaly, nebo prostě neměly onu "nožičku". Postupovala jsem vždy podle všech tě osvědčených rad a tipů, seděla u trouby a popoháněla ty mršky očima. Nakonec jsem se jednou dělala naprosto ležérně, bez stresu a přesného vážení a najednou tam byly! Dokonalost sama! Zopakovala jsem stejný postup a znovu nádhera! A napotřetí nic. Katastrofa. A pak taky, a pak taky. :D
    Rodina sice všechny moje povedené a nepovedené výtvory snědla, ale mně to stále vrtá hlavou a nedá spát. A tak je budu zkoušet dál a dál, příště s tímto receptem a doufám, že se mi třeba zase povedou. Hodně štěstí všem, co je s trpělivostí a láskou stále pečou. On ten výsledek totiž za tu námahu fakt stojí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko, díky moc za komentář od čerstvé návštevnice :)
      S macarons je zkrátka potíž, dělají si, co chtějí a občas se i profíkům nějaký plech nevyvede, tak to asi chce vychytat dobrou konstalaci hvězd, vlhkost vzduchu a teplotu všeho v okolí :D Já sama jsem zvědavá na svůj další pokus, jestli se zase takhle povedou.
      Ony jsou většinou chuťové dobré, takže se nedivím, že se nakonec všechny snědly :)
      Tak hodně štěstí i tobě! :)

      Vymazat
  8. yummy! vypadaji moc dobre. zkousela jsem jednou makaronky, ale moje byli az moc sladke:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky :) Tak to chce asi zkusit jiny recept, ale tak sladkost se da hodne ovlivnit naplni, kdyz ji udelas treba z hořké cokolady, tak to bude dobrota :)

      Vymazat
  9. Tak jestli já jednou upeču byť jednu jedinou, asi to oslavím. Zatím stále jen sbírám odvahu a oddaluji a oddaluji. Ale ty Tvé mě zase nalákaly, že bych možná mohla....alespoň se pokusit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, oslava je potreba! Zvlast u uspesne upecenych makronek ! :) Ja myslim, ze kdyz clovek dodrzi vsechny predpisy, tak to urcite vyjde treba nan ten druhy pokus, kdy zjisti jak je na tom jeho trouba :) Tak budu drzet palce!

      Vymazat
  10. Moc hezké! můj první pokus taky dopadl neslavně, brzy se chystám na další, tak snad to vyjde lépe :) barvivo jsi používala klasické práškové?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Obvykle pouzivam gelova barviva Wilton, tentorkat je to Sugarflair, taky super a taky gel :)

      Vymazat
  11. Tak recept i postup vyzkoušen a pár se jich opravdu podařilo...ale zbytek byl poněkud tekutý a slil se do sebe. Vůbec to nechápu, většinou byly suché a popraskaly, teď opak. Bílků jsem dala přesně, tak mě jen napadá, jestli jsem to moc nepřemíchala.
    Člověk se pořád musí učit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to mozne, ale taky to muze byt neco uplne jinyho :D U tech makronek je to fakt osemetny... mrkni kdyztak sem :http://notsohumblepie.blogspot.cz/2010/08/macaron-troubleshooting-new-recipe.html

      Vymazat
  12. Ahoj, prosím tě, když je to těsto moc husté (vypadá tekutější než tvoje, co se nepovedly, ale hustší než tvoje, co se povedly), tak jsem ten sníh dělala moc dlouho? :D Musím přijít na to, kde se stala chyba. To je asi první věc, co se mi nepovede, jinak se mi všechno podle tvých receptu povedlo:-) Díky! -A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jo, to bude asi ono, ale u makronek clovek nikdy nevi, ze jo :D Ale asi to bude moc hustym snehem...kdyz tak koukni sem, treba te z toho neco napadne :) http://notsohumblepie.blogspot.cz/2010/08/macaron-troubleshooting-new-recipe.html

      Vymazat
  13. Díky za super recept :) Sice nejsou úplně dokonalý jako ty tvoje, ale povedly se a to je hlavní :)

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadají báječně:) nevíš kolik gramů kakaa bych tak měla dát když chci udělat čokoládové? Na tom si ujíždím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, asi bych tim kakaem nahradila par gramu cukru, ale nevim, zda to bude fungovat. Spis si vygoogli primo recept na cokoladovy macarons :)

      Vymazat
    2. Chci se ještě zeptat co dělám špatně, protože po 30min makronky pořád lepí, i po 2h. A po upečení se prstýnek nevytvoří:(

      Vymazat
    3. Ahoj, to muze mit strasne moc duvodu, prave proto je s makronkama takova potiz :(
      Mrkni se sem a treba tam nejaky duvod objevis http://notsohumblepie.blogspot.cz/2010/08/macaron-troubleshooting-new-recipe.html ale fakt to chce zkouset a zkouset..

      Vymazat
  15. Moc díky za perfektní recept i postup! Díky tobě se mi konečně makronky povedly :)

    http://thecakeeaterblog.blogspot.cz/2014/04/rikal-tady-nekdo-makronky.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mas je krasne, skoro ti je zavidim! Muj posledni pokus byl trosku nic moc, s makronkama je holt potiz :) Ale povedly se ti opravdu skvele :)

      Vymazat
  16. ak to děláte, že se vám tak vedou? Já je teď zkouším sice teprve podruhé, ale vše špatně. Minule celé rozpraskaly a zůstaly zdrclé (to jsem asi málo ušlehala bílky) dnes to vypadalo líp, aj hezky zatuhly, ale teď při pečení začaly jakoby zpod kloboučku vytíkat a tak se mi místo makronek s nohou pečou patvary. Nevíte náhodou co udělat jinak? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ve hvezdach, makronky jsou strasne nachylne, zalezi snad uplne na vsem. Naposled se mi taky vubec nepovedly a vsechny sem je vyhazovala :(

      Vymazat
  17. Tak jsem z toho jelenice... :o) Zkoušela jsem snad 6 pokusů a vždy fiasko.... Je možné, že je to i tím, že macarons peču v konvektomatu? Nevíte?
    Vaše macarons jsou skvělé...!!!
    Zdeňka

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj,
    No týjo! Máš je krásné! Já se do nich chci pustit na vánoce (které už nejsou tak daleko :D) chystám se je udělat v červené a žluté barvě snad se povedou,moc spíš s nečím jiným než jsou cupcakes skušenosti nemám...právê si čteš komentář od cupcakomaniaka (mojí rodinu už nebaví jíst cupcakes tak mi řekli že už mám upéct něco jiného :D)
    Pokud se ti chce můžeš se kouknout ( na můj no dalo by se tomu říct snad foodblog: Sweet ringle blog.
    Anča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, tak snad se na Vanoce povedou! S cupcakes to chapu :D Ale ja je pecu spis jen na oslavy a tak :)

      Vymazat
  19. Povedli se mi dnes hned na první pokus a jsou prostě famózní!!! :) Kačka

    OdpovědětVymazat
  20. Miluji levandulové makronky :3 jsi velice šikovná :)

    OdpovědětVymazat
  21. Moc prosím, kdo mi poradí čím to? Makronky jsem pekla poprvé - vše vypadalo dokonale - po cca 6 minutách šly nahoru, vytvořila se nožička, zajásala jsem, jenže za chviličku začala jít nožička do boku a oni se rozplácl a nožičku mám jako prstýnek okolo - tušíte, čím to? Dnes jsem zkoušela znovu, dát na nižší teplotu - včera 150st, dnes 135st, výsledek ale stejný :-/ Děkuji za rad jak na ně! Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohuzel nejsem takovy makronkovy odbornik, chce to asi zkouset porad dokola :(

      Vymazat
  22. Ahoj, síce som ešte žiadne makrónky neochutnala, chcela som vedieť, či ich dokážem urobiť. A podľa tvojho receptu a postupu sa mi podarili a vyzerajú veľmi dobre (teda až na ten podivný tvar, keďže mám trochu krivú ruku :)). Len sa chcem spýtať.. majú byť vo vnútri duté alebo plné? Ďakujem za luxusný recept ;) Adriana

    OdpovědětVymazat
  23. Ahojky, tak jsem se jednou "zbláznila" a řekla si, že udělám makronky. Vybrala jsem si Tvůj recept a je prostě super! První várku jsem asi nechala málo zaschnout, tak nebyly na pohled tak pěkné, nicméně druhý plech byl dokonalý! Plnila jsem krémem z mascarpone s vanilkovým luskem (s trochou cukru, ale příště vynechám úplně) a slavila s nimi velký úspěch:) I přítel, velký odpůrce sněhových dezertů, byl nadšen:) Dnes se chystám na třetí pokus, tak se snad povede i tentokrát. Tímto Ti děkuju za úžasný recept a super blog :) Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak moc gratuluju k uspechu, snad se nekdy podari zopakovat! :D

      Vymazat
  24. Hezký den, tak jsem hledala a hledala až našla tyto stránky a tak krásně napsaný recept jako by to nic nebylo :-) , tak jsem se chystala , že je vyzkouším také :-) škoda , že mi sem nejde dát obrázek , z Vašeho receptu jsem nadšená děkuji moc , Iren

    OdpovědětVymazat
  25. Tak u tohoto příspěvku jsem se příjemně zasmála, možná právě kvůli tomu, že mám svoje první makronky za sebou a vím, jaké je to dobrodružství a adrenalin. U mě to bylo tak, že jsem pekla dva plechy - ten první se povedl a makronky byly jak z obrázku, na druhém plechu popraskaly. Ten faktor úspěchu je až magický :)

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj, tak dneska jsem podle tveho receptu poprve pekla makronky a musim rict, že sem se svym vytvorem docela spokojena, vsechno mi slo jako po masle, testo ridke tak akorat a ani se mi v troube nerostekly...jen mi porad pripadalo,že nejsou hotove takze jsem je tam nechala o neco dyl ...no a dopadlo to tak,že uvnitr vubec nejsou vlacne...:( kazdopadne za recept moc a moc dekuji :)) priste jen vyndam driv z trouby a bude to snad lepsi a lepsi...:)

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj, makronky peču už asi čtyři roky a stále mám pocit, že jsem to dostatečně nevychytala... Momentálně bojuju s praskáním skořápek. Už jsem z toho zoufalá, dělám je asi týden v kuse snad každý den, mnohdy se mi podaří čtyři dávky za sebou a další ten, stejný postup, stejná doba schnutí, venku krásné horko, teolo, sucho...a makronky jsou popraskané. Fakt mi vrtá hlavou co je spatne, když den před tím to šlo. ...připadám si potom jak lama, když vidím že někdo to zvládne napodruhé 😑 ...každopádně k memu dotazu: potřebovala bych tip na potravinarske barvivo, které udělá makronku opravdu modrou. Používám gelovky od wiltona, ale ať dělám co dělám, makronky jsou spíš zelené. Víte někdo poradit nějakou značku? Klidně si připlatim, když budu vědět, že barvivo funguje... Dík za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  28. Miluju pečení a nejvíc tvůj blog. Inspirovala jsi mě a makronky zkusím (i když mě nijak neoslovily, tak je to výzva).Mám takový asi hloupý dotaz, ale jsem na mateřské, takže veškerá inteligence se vykojila. Ta šablona na makronky se pod tím pečícím papírem nechává? Nebo kdy jí mám vyndat? Děkují

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...