čtvrtek 19. července 2018

Projekt Svatba - 8.díl: Dodavatelé, tipy a triky

Tak jdeme na to, obří článek o všech dodavatelích a různých zákulisních tipech je tu! Ještě před
čtením je dobré vědět pár základních informací - na svatbě bylo 100 lidí, z toho jen 4 děti a většinu tvořili kamarádi v plus minus našem věku. Svatbu jsme měli kousek od Brna, takže s tím souvisí i spousta dodavatelů. Mnoho z nich ale není nijak navázáno jen na jednu lokalitu. Co se týče celkové ceny svatby, nechám si to z mnoha důvodů pro sebe, ale ano, naše svatba určitě nepatřila k nejlevnějším. Pokud by vás však zajímala cena jednotlivých dodavatelů, zkuste mi napsat na e-mail. Pro rychlý přehled toho, o čem a o kom přesně tento článek bude, se můžete kouknout na přehledný seznam s odkazy. Pokud vás zajímají podrobnosti, tak pokračujte dále.


lokace: Stodola Karlov, Dolní Kounice
oblek: Cavalier
makeup a účes: Nikol Visage
náramek: Andreika
Šaty družičky: Alice Novotná
Věnečky družičky: Le Petit Joie
Boty: Geox
dort a cupcakes: ZUZA factory
catering: Nomadis
prsteny: Korbička
Klavír: Iva Bartošová
DJ: DJ Wonka, Wedding DJs
Koordinace: Blanka Zajíčková (spolupracuje s agenturou Skvělá svatba)
Girlanda do fotkoutku: Koshiless

Místo:


Svatbu jsme měli ve Stodole Karlov v Dolních Kounicích (pak je tam ještě jedna V meruňkovém sadu, dost se to plete, protože meruňky rostou i na Karlově :D). Bylo to úplně nejlepší místo, co jsme mohli vybrat. Vše na jednom místě, žádné přejezdy, prostorné, pěkné, s dostatkem venkovních i vnitřních prostor a s ubytováním pro 35 lidí. Když chcete, můžete si připlatit i za bazén. Jediná vada na kráse je, že pokud je sucho, tak se musí šetřit s vodou, která je ze studny.

Výzdoba:


Za výzdobu jsme utratili snad nejméně peněz ze všeho. Nadepsala jsem tabule, které máme svoje a 1 jsme půjčili od kamarádů, vyrobila jsem vázičky a svícny ze zavařovaček, na Svatebním bazaru jsem koupila dřeva, máma někde ve výprodeji koupila bílé klece a papírové lampiony, v Pepcu v akci jsem koupila svítící koule a na Aliexpressu pom pomy. Potom jsem vyráběla cedulky na jména a na sweet bar, pár nápisů navlečených na provázek, Honza nařezal korky na jmenovky na stoly.

by: Terka Šibalová

Svatební razítko, co bylo na jmenovkách jsme nechali dělat u Katuans (využili jsme ho také na obálky na oznámení a na kelímky na kávu). Na Aliexpressu jsem taky nakoupila spoustu různých stužek, kterými můžete ozdobit stromy, zábradlí, atd. Je to super levná a efektní ozdoba. Tisíceré díky patří všem, kteří mi půjčili další věci - Editce, která měla svatbu na Karlově před rokem, nám půjčila záclony na stoly (koupíte je v IKEA , vypadají moc hezky) , směrovky, různé přehozy a další skleněné lahvičky. Koordinátorce Blance, která nám půjčila ještě další záclony a jednu mason jar. Petře, která čte blog a po mých obdivech mi nabídla půjčení nádherných lapačů snů snů z její svatby.












Děkuju taky Báře a Adě, co se mi ozvaly na instagramu a půjčily mi světýlka a další lahvičky, které jsem ozdobila stužkou. Světýlka jsem taky měla od kamarádů Michala a Jitky a od Denisy.

 Takže doporučení zní: rozhoďte sítě a popůjčujte, co se dá! ALE! Pokud si půjčujete světýlka od více lidí, hned, když je dostanete do ruky, označte je štítkem se jménem, jinak se vám všechny popletou. Pak, jak je máte všechny, rozdělte si je podle odstínů svícení, ať ty stejné dávejte na jedno místo, ušetří vám to dost času na místě. 

Taky doporučuju s sebou mít na chystání dostatek nůžek, připínáčků, vlasců , provázků a nářadí. No a lidí :-)

Svícen je z velké zavařovačky, staré záclony z bazaru nalepené tavící pistolí, uvnitř obyčejná dlouhá svíčka z IKEA (buď přidělat voskem, nebo taky tavící pistolí), okolo stuha s mašlí.


V době chystání svatby mě taky kontaktovala Andrea z Koshiless. Vyrábějí ze starých košil upycklované girlandy a další věci na výzdobu a já jsem si od nich nechala vyrobit tuhle krásnou růžovo bílou girlandu, kterou jsme použili ve fotokoutku. Kromě toho jsme od nich měli také vázičky ze žárovek, které jsme využili na výzdobu průjezdu společně se světýlky.
(Poznámka: Koshiless mi věci věnovaly bezplatně výměnou za fotky a zmínku na sítích)



Ráda chodím na všelijaké kurzy a letos jsem zrovna byla na dvou kaligrafických, tak jsem to hned využila na tabule, ze kterých jsem pak měla fakt radost.



Tiskoviny:


Na stolech jsme měli pro hosty připraveno několik listů. První byl takový "manuál svatby". Tam byly instrukce o tom, jak to bude celý den fungovat s jídlem a pitím, na koho se obrátit v případě potřeby, atd. Potom jsme tam měli dotazníčky, které jsem viděla poprvé na blogu u Jany a moc se mi to líbilo. Tady je třeba zvážit , jak kreativní máte hosty, protože podle toho se vám toho (ne)stane pěkná vzpomínka. Dále jsme měli křížovku s otázkami o nás dvou no a nakonec moji asi půlroční práci - seznam všech hostů s popisky. Očíslovaný plánek se zasedacím pořádkem doplňovaly medailonky všech hostů. Odkud se známe, co dělají za práci, jaké mají koníčky a různé zajímavosti. Hodně hostů za mnou bylo s tím, že se jim to hrozně líbilo, což jsem byla fakt ráda, vzhledem k času , který to zabralo.












Jídlo:


Jídlo byla jedna z úplně prvních věcí, kterou jsme měli naplánovanou. Oba jsem se stoprocentně shodli, že to musí dělat Hugo neboli Nomadis. Na dvou svatbách jsme mu už pomáhali a bylo to vždycky paráda. Huga můžete znát mimo jiné z pořadu U Stánku, který běží na Streamu.  Lidi z toho byli nadšení, my taky, nemohlo to být lepší. Hugovi jsme ani neříkali, co bychom chtěli, on nám navrhl menu, které ale stejně bylo trochu proměnlivé. Protože Hugo dělá věci, které úplně nemusí všichni znát, tak z důvodů možných předsudků, nebylo menu nikde napsané a jídla nijak označená :D


Vařila se třeba tato jídla:

  •   Smažené kuřecí řízečky s lehkým bramborovým salátem
  •   Dýňové karí
  •   Chléb s rajčaty
  •  Hummus s rajčaty
  •   Kaviár z lilku s kapary
  •   Rilletes s nakládanými cibulkami
  •   Řepa s uzeným jazykem
  •   Tortilla z cukety s ančovičkou
  •   Nakládané olivy
  •   Smažený lilek s medem a limetou
  •   Šunkové krokety s alioli
  •   Fazolky s chilli
  •   Masové kuličky v rajčatovo houbové omáčce
  •   Patatas bravas
  •   Taboulah
  •   Salát z karotky s pomerančem a mátou
  •   Cizrnový salát se suš.rajčaty
Kromě toho také pár věcí připravili naši foodies kamarádi, a to třeba quiche, sekanou, nebo uzeného lososa. Taky se podávaly naše domácí thajské grilovací klobásky a u Kloudy jsme nakoupili maso na steaky.














(Většina fotek jídla je od Petra Zahnáše)


Sladké


Se sladkým jsme to nechtěli úplně přehánět, protože letní svatby jsou typické tím, že na něj není tolik chuť. Věci na sweet bar jsem objednávala od Tytyny, dort od Zuza factory, koláčky a trubičky na doplnění moderních dezertů objednávali naši rodiče a croquembouche upekli naši úžasní kamarádi David a Zuzka. Makronky jsme původně neplánovali , ale pak se mi ozvala skvělá Irča z Království makronek, že by mi je chtěla věnovat jako dárek, protože jí vypadla zakázka na náš termín svatby. No není to krásné :)? Jak můžete vidět, nic ze sladkého včetně dortu na sobě nemá živé květy, protože tenhle trend já ani Honza nemáme rádi. Líbí se nám, když je dort i jeho zdobení k jídlu :) Všechny stojany a etažéry jsou moje, nebo půjčené od maminek.

(Poznámka: Království makrónek mi věnovalo makrónky bezplatně a nezištně s žádnou domluvenou protislužbou)











Jako takovou extra věc jsme měli ještě nanuky. Naše kamarádka Klára dělá v kavárně Praha v Brně dnes už vyhlášené nanuky, tak jsme jí poprosili, aby nám je udělala na svatbu. Což byl úplně skvělý nápad, protože nanuky jely ve velkém! Měli jsme jich celkem 100 a zbylo jich 9, které jsme si s radostí odnesli domů!

Foto: Petr Zahnáš



(Pro vaši představu jsme pro 100 lidí měli: 20 tartaletek, 20 čokoládových pěn, 20 pannacot, 20 minicheesecakes, kilo sušenek , k tomu svatební dort a cupcakes o 80 porcích (protože každý si dort nikdy nedá), 100 makrónek, 400 vlčnovských koláčků , 160 trubiček, croquembouche, 100 nanuků. Množství bylo ideální, koláčků a trubiček mohlo být i méně.)



Kafe


Taková specialitka, co se úplně často nevidí, je mít na svatbě baristu. Honza si to hrozně přál, protože je známý coffe nazi a docela dost našich přátel také, takže jsme se domluvili s Hajfim z Kafe a Kobliha, který na svatbě byl prakticky celou dobu a do kelímků, na které jsme si předem natiskli naše logo, celý den připravoval skvělou kávu.




Foto: Verča Petrásková


Alkohol:



Co se týče alkoholu, hlavními hvězdami bylo víno a pivo. S Honzou máme víno velmi rádi, takže nabídka byla vskutku široká. Náš vinný list vypadal takto:



Výhodou bylo, že spoustu vín jsme měli od našich kamarádů vinařů, takže jsme jim nevypité láhve mohli vrátit. Celkově se ve 100 lidech vypilo okolo 114 lahví včetně přípitku. Pokud máte svatbu v létě, určitě vsaďte zejména na bílé, případně růžové víno, červeného stačí jen zlomek.

Původně jsme zvažovali takovou tu přenosnou vitrínku na víno, ale nakonec jsme se rozhodli pro plechovou vanu s ledem. Ledu jsme nakoupili 90 kilo a bylo to zbytečně moc, stačilo by cca 50.



Piva se vypily dvě bečky, měli jsme ležák Albert 11°, kterého se vypilo 80 litrů a ale Up Ale Blondýna 11,5° z pivovaru Chomout , kterého se vypilo 60 litrů. U ranního uklízení se vytočil poslední půl litr.



S tvrdým alkoholem jsme to nechtěli moc hrotit. Měli jsme na čekání před obřadem přirpavené asi 4 litry slivovice a potom jsme vzali různé rozpité láhve z domu, něco vzali i naši tátové. Celkově to bylo asi 20 lahví různých druhů alkoholu a z toho všechny ani nebyly plné. A dokonce i něco zbylo.


Nealko:


 S nealkem jsme to vyřešili velmi jednoduše. K dispozici byla voda v mason jars, soda stream na přírpavu perlivé vody a naše domácí sirupy - jahodový, bezový a pak mátový a meduňkový od Honzové mámy.

K dispozici byla také oplachovačka na skleničky, ale tu nikdo moc nevyužíval, takže bychom se určitě obešli i bez ní. Hosté si navíc mohli svou sklenici podepsat fixem, aby si ji poznali.




Květiny


Kytice, výzdobu hostiny a slavobránu jsme měli od květinářství Magnolie Ořechov nedaleko Dolních Kounic. Musím vyzdvihnout velmi příjemnou komunikaci, ochotu  i celkovou cenu. Svoji kytici jsem nechávala ladit k věnci, který jsem měla koupený už dlouho dopředu, další kytice pak měly maminky, svědkyně a tři družičky, k tomu čtyři korzáže pro ženicha, tatínky a svědka a nechala jsem si udělat i jednu házecí kytici, protože tu svoji jsem si chtěla usušit. Výzdobu stodoly a slavobrány jsem chtěla poměrně střídmou. Dobré je si objednat hodně nevěstina závoje (to jsou ty malé bílé kvítečky), vydrží i bez vody v různých klíckách a je objemný.









Nevěsta


Šaty jsem měla navržené a šité na míru od Marie Mukařovské a bude o nich samostatný článek. Věnec jsem měla od Čarbičková bijoux a koupila jsem ho na Mint Marketu v Brně jako jednu z prvních věcí na svatbu.  K němu jsem si pak nechala podle fotky udělat malý náramek na ruku od Andrey na Fleru (výborná rychlá komunikace a skvělá cena). Jako boty jsem zvolila zlaté kožené sandálky na klínku  od Geoxu, které budu moct využívat i nadále. Make-up a vlasy mi dělala Nikol Visage. Před svatbou jsem asi dva měsíce také chodila na kosmetiku do studia Nelli, protože jsem u první zkoušky měla problém s výdrží make-upu. Určitě můžu doporučit  všechny zmiňované.







Ženich


Honza si nechal oblek šít na míru v Cavalieru, stejně tak jako košili. Pásek měl už delší dobu z Galardu a boty jsme kupovali k němu v Eccu. Celý proces tvorby obleku v Cavalieru si Honza opravdu užil, takže pokud máte rádi osobní přístup a nevadí vám o něco vyšší cena, tak je to jistě dobrá volba.






Družičky


Družičky měly šaty šité na míru od Alice Novotné. Každá má trochu jinak řešený vršek. Věnečky jsou od Le Petit Joie.




Dárek pro družičky:


Jako dárek jsem pro družičky a svědkyni Moniku vymyslela  digitální ilustraci, kterou jsem vytiskla a dala do rámečku. Kreslila to talentovaná Petra alias Fancy Illustrator a popsat všechno včetně stylingu dopředu nebyla žádná sranda :D





Prsteny


Prsteny máme od Luboše Korbičky v jednoduchém nadčasovém designu. Součástí ceny je každoroční servis prstenů, aby vám vydržely pěkné co nejdéle. Komunikace byla občas trochu zmatená, ale s prsteny jsme nakonec spokojení.



Oddávající


Jak moc nadšení jsme byli z toho, že jsme měli Sandru jako farářku, jsem vám už popsala v prvním článku. Sandra pak oddávala ještě na jedné svatbě, ale vrátila se za námi na párty a veselila se s námi. Poprvé jsme se setkali asi půl roku dopředu a do svatby celkově pětkrát.




Fotograf


Fotil nás Olda Hrb - Něco modrého, což jak vidíte z fotek je skvělý fotograf, který umí zachytit všechno, co od svatebního fotografa očekáváte. Olda je ale také velmi příjemný a ochotný člověk, který si svou práci užívá a budete z něj nadšení.

Od Oldy jsme také měli půjčený polaroid Instax Wide (doporučuju spíše než mini) a fotoknihu jsem nechala nakonec poslat z Aliexpressu. Bohužel jsme fotokoutek využívali v době dost ostrého slunce, takže na polaroidech je to znát.


Foto: Tereza Šibalová


Kamera


Jako kameramany jsme zvolili Momentum. Michal a Romča zapadli na svatbu podobně jako Olda, jsou opravdoví profíci, takže nás jejich přítomnost a jejich objektivy nijak nerušily, přesto ale byli všude. Chválil si je i Olda, což je super, protože fotografové a kameramani si často mohou zavazet.

Jak už jsem psala v předchozích článcích, tak jsme video dost dlouho zvažovali, přece jen, není to zrovna levná záležitost. Teď už ale videa máme a jsme fakt nadšení. Máme krátký tříminutový klip a k tomu delší půl hodinový sestřih. Z obou máme obrovskou radost a krásnou vzpomínku. Na krátký klip se můžete podívat tady.

Foto: Petr Zahnáš

Hudba


K obřadu nám zpívali naši kamarádi: Aleš, jeho sestra a moje svědkyně Monika a Honzova kamarádka Moňa. Na klavír je doprovázela klavíristka Iva Bartošová, kterou určitě můžu doporučit. Ve velmi krátkém čase  byla s nimi schopna nazkoušet písně, které nejsou na svatbu úplně tradiční a pak ještě hrála ke gratulacím.

Od 18 hodin hrál DJ Wonka, kterého jsme vybírali na webu Wedding DJs.





Random



  • Koordinace určitě není nějaká nutnost, ale jsme rádi, že jsme se rozhodli využit Blančiny služby. Přece jen, je to docela velká akce, kde je i v průběhu dne potřeba zařizovat hodně věcí a je fajn mít někoho, kdo je tam právě od toho a dokáže rozdělovat práci. Nechtěla bych určitě nikoho cizího ani služby nějaké agentury, takže Blanka, která je zároveň naše kamarádka, ale má zkušenosti s koordinacemi svateb, byla skvělá volba. Byla s námi den předem na chystání, hlavně rozdělovala úkoly všem pomocníkům a pak v den D na ni měla kontakt floristka, klavíristka a všichni hosté, kdyby bloudili. Blanka lidem dávala instrukce na obřad, řídila focení skupinek a měla na starosti obsluhu.
  • Pokud na svatbě chcete bublifuky na váš průchod špalírem, vřele doporučuji koupit je rovnou s náplní, protože naše home-made jarová náplň vůbec nefungovala a z bublin nebylo nic.
  • Na svatbě jsme neměli kromě házení kytice a dražby podvazku  žádné tradice, ani žádné svatební hry. Měli jsme jich pár v záloze, kdybychom měli pocit, že je potřeba nějak rozproudit zábavu, ale využít jsem je nechtěla. Jsem ráda, že to nebylo potřeba a lidi se bavili přirozeně.
  • Prskavky na nočních fotkách vypadají krásně, kupte je ale v předstihu, protože v letním období jsou překvapivě těžce sehnatelné.
  • Ať se snažíte sebevíc, aby vaše svatba proběhla bez jakýchkoliv problémů, tak se prostě může stát, že se něco pokazí, nebo že se někdo třeba zachová tak, že vás to bude mrzet. Nic si z toho nedělejte, protože každý holt nemá stejné vnímání různých životních situací jako vy a každý má jinou míru empatie a sociálního chování. Ať už se to týká vašich hostů, nebo personálu.
  • Určitě doporučuji se připravovat přímo na místě svatby, pokud je to možné. Déle se vyspíte (já třeba usla až k ránu, takže se mi to fakt hodilo), nestresujete se s tím, jestli stíháte a maminky se nenervují jestli je doma dostatečně uklizeno pro fotografa.
  • Máte-li mezi přáteli milovníky vodních dýmek, tak je určitě vezměte! My jsme měli dvě dýmky a kouřilo se z nich skoro pořád.
  • Na obsluhu jsme měli 5 lidí a bylo to tak akorát. Práce se týkala zejména umývání nádobí, doplňování sweet baru, vynášení odpadků. Řidiči byli 2.
  • Pokud byste se chtěli inspirovat u dalších blogerek, které píšou o svatbě, mrkněte ke Sweet Melange a již zmiňované Janě Duff.
  • Pokud máte hodně svíček, nezapomeňte si vzít dlouhý zapalovač, ať vám neshoří prsty :)
  • Napište si dopředu seznam skupinek na focení, které pak bude někdo vyvolávat. Dost se to urychlí a budete vědět, že jste na nikoho nezapomněli.
  • Vývazky jsme s holkama dělaly podle tohoto videa. Na myrtu jsem ostříhala keř u našich na zahradě, který se mi zrovna líbil. Pro 100 lidí to ve 4 lidech zabere cca 3,5 hodiny.
  • Nanuky! Nebo nějaká jiná forma zmrzliny mi přijdou na letní svatby fakt boží a jsem strašně ráda, že jsme je měli a Kláře moc děkuju za úžasný svatební dar!
  • Na svatební plánování se nám kromě starého dobrého Excelu na rozpočet osvědčila aplikace Wunderlist. Můžete si tam dělat sdílené seznamy s úkoly a podúkoly a postupně odškrtávat. Funguje jak na počítači , tak v telefonu.
  • Určitě taky doporučuji nějakou chill/relax zónu mimo hlavní dění a hluk, kde se dá v klidu lehnout do trávy a rozjímat, povídat si. Původně jsme chtěli dýmky přímo tam, ale dost foukalo, tak skončily na kryté terase vedle fotbálku.






No a to je všechno! Příští a zřejmě finální článek bude o tom, jak vznikaly moje svatební šaty.
Pokud by vás zajímala další témata o plánování, tak koukněte na 1., 2. , 3. a 4. díl.

Ano, zařídit to všechno dalo celkem práci, ale většinu času nás to bavilo a užívali jsme si to. Pár stressful momentů, kdy jsem si říkala, že jsme se na to nevykašlali a nevzali se někde ve čtyřech bylo, ale nic zásadního. Všem, které to teprv čeká držím palce a budu ráda, pokud vám články o chystání svatby budou k užitku. Koho svatební spam už přestal bavit, tak nebojte, už jen ten článek o šatech a je to fakt over! :D


25 komentářů:

  1. Opravdu nááádherný styl svatby.. Přesně takový se mi moc líbí! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Tyhle články mi doslova vytrhávají trn z paty. Jako svědkyně mám na starosti výzdobu, program pro svatebčany a kvasové pecny se sladkým koutkem. Díky jasným číslům si dokážu udělat představu, kolik čeho upéct a pořídit (Aliexpress bohužel nestíhám, stávkuje, takže pěkně všechny pom pomy pořídím doma za dvojnásobek, ale co už, žejo...) a na co nezapomenout. Svůj seznam si díky článkům jenom potvrzuju a ne jen seznam, ale i sebe, že ta svatba kamarádů zkrátka klapne stejně tak krásně, jako vaše. :) Díky moc!!! A gratuluju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za odezvu, jsem moc ráda, že to někdo reálně využije! Pom pomů není zas tolik potřeba, takže se to snad tolik neprodraží, případně se prodávají hodně už rozdělané na tom Svatebním bazaru na Facebooku :)

      Vymazat
  3. Verčo, moc gratuluji k sňatku a přeju ať je vám spolu se Sirem krásně hodně hodně HODNĚ dlouho.


    Tenhle článek je opravdu pecka. Úplně mě dojalo, kolik lidí umí vytvořit rukama něco tak pěkného a vkusného. A klobouk smekám hlavně před tebou, protože jsi dokázala ty své sny o svém dni D převézt do reality - a že to nebylo nic jednoduchého o tom nikdo ani nepochybuje.

    Myslím, že tenhle článek (vlastně celou svatební sérii) budou sdílet na sociálních sítích budoucí nevěsty ještě za několik let.
    Strašně moc se mi líbí ten nápad s medailonky svatebních hostů. Konkrétně ti vaši hosté, alespoň podle té ukázky co jsi sem dávala, vypadají velmi zajímavě. A už jen podle toho se dá tušit, že o zábavu bylo postaráno.

    Těším se na další články. I ty nesvatební.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňko, mockrát děkuju za krásnou reakci! Budu ráda, když to bude budoucím nevěstám k užitku, protože cokoliv co to plánování usnadní se počítá ! :)
      A děkujeme moc za gratulace!

      Vymazat
  4. Na Váš blog jsem původně zabrousila kvůli receptu na cupcake před několika lety a teď sem tam kouknu kvůli cupcake soutěži. Už na tom je vidět, že jste velmi schopná a pečlivá organizátorka. Proto mě ani nepřekvapilo, že Vaše vlastní svatba měla taktéž precizní plánování a organizaci. Věřím, že mnohým budoucím nevěstám se blogové články budou velmi hodit. Přiznám se, že nevím, jak jsou na tom ostatní blogposty týkající se svateb, ale za ty Vaše palec nahoru.

    Myslím, že i hosté na svatbě museli být nadšeni (medailonky o hostech jsou vynikající nápad), úžasně vypadajícím (a věřím, že i báječně chutnajícím) jídlem (téměř jsem si poslintala klávesnici :). Práci musela dát i příprava svatebních článků!

    Já jsem úplně opačný případ ženy, která nikdy o svatbě v bílém nesnila. Můj drahý choť to měl naštěstí podobně a chtěl svatbu, která zvýrazní jeho lásku ke skalám a horám. To šlo ruku v ruce s mou vášní pro šetrný způsob života a vzali jsme se na skále (během obřadu jsme viseli, metr nad zemí :) v Moravském krasu. Pronajali jsme si salonek v místní restauraci a po obřadu si zašli na oběd. V místě bydliště jsme vyzvedli objednané zákusky v cukrárně + kolega z práce nám dodal víno. Největší ekologickou stopou tak byla naše doprava k místu obřadu (+ rodičů, prarodičů a svědků = našich sourozenců). Šaty jsem měla až na oběd (blbě by se v nich slaňovalo :) a vytáhla jsem ze skříně jedny mé oblíbené. Muž si k nim koupil do barvy kravatu. (V tanečních, kam jsme pak chodili, jsme byli báječně barevně sladění. :). Dárky k svatbě jsme si přáli nehmotné – věnujte libovolnou částku některé z organizací, které jsou nám milé. Připojili jsme seznam pár sdružení, o jejichž práci si myslíme, že má smysl.

    Moji pochvalu k organizaci, přípravě, fotkám apod. berte jako upřímnou, byť já jsem měla svatbu podle svých představ úplně jinou. V podstatě před Vámi smekám, protože bych jednomu dni nedovedla podřídit tolik času. (Ale teda zhubnout 9 kilo, to bych si přála. Možná jsem si k svatbě měla koupit menší lezecké kalhoty a hubnout do nich :D). Vím, že to vyznívá trochu divně, ale děkuju, že jsem si tu Vaši svatbu mohla přečíst a ujistit se, že jsme si dobře zvolili to pojetí té naší. (Opravdu to nemá být kritika té Vaší, to v žádném případě. Jen jsem si pořádně uvědomila až teď, že jsem o svatebních přípravách neměla ani ponětí. Muselo to být skutečně náročné. Ale věřím, že Vám a partnerovi to stálo za to :).
    Kloubouk dolů a hodně štěstí.

    Martina

    P.S. Když jsem po svatbě měnila příjmení u nás ve firmě, řekla mi naše účetní. „Přeju vám, ať nezapomenete, proč jste si ho brala.“ Teď s odstupem čtyř let si říkám, že to bylo moc hezké a užitečné (navíc originální) přání.

    Zcela mimo svatební téma - je skvělé, že napíšete, co jste si s danou firmou domluvila, když o ní píšete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky moc za super komentář. Vaše svatba zní skvěle, právě proto, že jste ji měla přesně takovou, jakou jste chtěla. To je nakonec nejdůležitjší, každý máme jiné preference, životní styl a vkus, a tak to má být. My jsme s manželem takoví plánovači a organizátoři, oba děláme často všelijaké akce, ať už sami, nebo společně, takže toto byl takový náš velký společný projekt a přípravu jsme si až na pár chvilek užívali :)

      Vymazat
  5. Která je Natálka? Ta dlouhovlasá?

    OdpovědětVymazat
  6. Veronika, musim povedat, ze ste mali ozaj nadhernu svatbu! Prajem vam do manzelstva vsetko dobre, nech ste spolu kazdym dnom stastnejsi! My vyberame na buduci rok a tiez je v uzsom vybere Karlov. Akurat by sa mi tam pacilo viac zelene, ten vydlazdeny dvor ma moc neberie... :-/ kde ste, prosim, ubytovali zvysnych hosti? My budeme mat cca 60 ludi a potrebujeme ubytovat skoro vsetkych - mate nejaky tip?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekujeme! No, nam se vydlazdeny dvur taky nelibil, ale zkratka ostatni pozitiva prevazila, tak jsme nakonec do toho sli :) A tim, ze je hned vedle ten sad a meli jsme tam deky a snazili se to cele hezky vyzdobit, tak nam to nakonec ani neprislo :)
      My jsme ubytovani ostatnich nijak neresili. Napsali jsme do info mailu moznosti hotelu v okoli, plus i to vzit si s sebou stan. :) Nekteri treba spali i v aute, nebo na louce, i kdyz trosku neplanovane :D A meli jsme dva ridice, co orzvazeli do hotelu a do Brna. Nekteri bydleli primo v kounicich v tom Rosa Coeli, nekteri sli do okolnich vesnic.

      Vymazat
  7. Ahoj, našla jsem, že jsi měla boty Goex, moc se mi líbí, chci se zeptat, jak jsi byla spokojená? Máme to až za rok, ale původně jsem přemýšlela o klasických lodičkách a na večer se přezout do balerín - něco jako tady https://www.eobuv.cz/damske/polobotky/svatebni.html ale ty tvoje boty vypadají děsně pohodlně. Bylo to ok? Vyhovovalo by mi, kdybych se nemusela večer přezouvat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jojo, byly super pohodlny, vydrzela jsem bez problemu a tedka je nosim s uspechem normalne dal :)

      Vymazat
  8. Moc děkuju, přesně to je ideální varianta :) boty užiju na svatbě i po :) moc díky!!

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherná svatba, moc hezky se mi to četlo. Karlov máme nedaleko, bydlíme v Kounicích. Je to malebné místo. Taky jsme nad ním uvažovali, ale odradilo nás to, že bychom si museli všechno zařizovat sami. A hlavně to, že jsem měla rizikové těhotenství. I tak jsme si to užili. Jak říkal můj svědek, na každé svatbě se něco pokazí, ale důležité je, aby to bylo něco nepodstatného.

    OdpovědětVymazat
  10. nadherná svatba a jako nevěsta ste byla krásná! místo vypadá báječně, nemůžu však nikde najít žádné info o tom místě. neměla byste kontakt prosím? také plánuji svatbu a vaše tipy se mi moc líbí!

    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky! Napište mi, prosím , na mail, instagram nebo na facebook :)

      Vymazat
  11. Dobrý den, to je moc krásné, styl svatby je boho pokud se nepletu? :) Já se budu vdávat (doufám, že situace kolem korony to dovolí) letos v srpnu. A už mám spoustu věcí pořízených a zařízených, včetně šatů. Ale ještě nejsem vůbec rozhodnuta, jak s make-upem. Můžu se zeptat? Na fotkách máte úplně dokonalé obočí. To vám také líčila vyzážistka nebo jste si nechala dělat něco takového? Předem moc děkuji za info. Já přemýšlím o tom obočí, ale vše je zavřené :(

    OdpovědětVymazat
  12. To vypadá úžasně, až jsem z toho pohledu na všechno to jídla dostala hlad :D Naše stavba vypadala dost podobně, ale ty vychytávky jako křížovky a tak nám tam teda chyběly. I tak to byl ale boží den a náš svatební fotograf odvedl úžasnou práci, dokonce tolik, že jsme si od něj nechali udělat i fotoknihu na památku :)

    OdpovědětVymazat
  13. Vdávala jsem se předloni a musím moc poděkovat svatebnímu salonu Sponsa, který se specializuje na šití svatebních šatů. Nabídnou vám ale také spoustu svatebních doplňků, zásnubní prsteny a není to zdaleka jen o tahání peněz...ona i taková dobrá rada se může hodit, hlavně, když je zdarma
    https://sponsa.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den. Já bych chtěl požádat přítelkyni o ruku. Líbil by se Vám tento prsten nebo mám investovat do něčeho lepšího?

    OdpovědětVymazat
  15. Tak tohle je asi nejlepší článek ohledně plánování svatby, jaký jsem kdy četla. Vše moc krásné, fotky ještě lepší, tohle se vám opravdu povedlo. Stejný zážitek jsem měla minulý týden na svatbě od sestřenice, která přijela v nablýskaném veteránu, svatbu měli v kostele, hostinu poté na krásně opraveném starém statku a vše jim taky vyšlo ťip ťop.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, nedávno u nás v rodině byla svatba. Na přípravě svatby se zúčastnila celá rodina. Raut byl v přírodě. Proto se řešilo i osvětlení. Toto jsme sehnali na internetu těchto webových stránkách. Vše klaplo. Bylo hezké počasí. Čauky.

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...