pátek 27. dubna 2018

Projekt Svatba - díl 4. : Prsteny, oznámení, video a extra položky

Já vím, trochu jsem se odmlčela, ale máme tady další část svatebního plánování.
Minule jsme probrali vizáž, hudbu a částečně obřad, teď už doplním poslední věci,  které zbývají.

Prsteny

Asi vás nepřekvapí, že jsme se Sirem chtěli prsteny spíše z menšího zlatnictví, od někoho, u koho víme, komu ty peníze přesně jdou a ne z velkých klenotnictví jako je Rýdl, nebo Bisaku. Jako obvykle mi byly velkou inspirací reakce a doporučení na instagramu. Z výběru spousty šperkařů jsme se nakonec rozhodli zajít za dvěma zlatníky v Praze a okolí, a to k Davidu Lomosovi (daloo.cz) a k Lucii Houdkové (Lucie Houdková jewellery), a k jednomu zlatníkovi v Brně - k Luboši Korbičkovi .

Krom toho jsme hodně zvažovali taky Michala Chovance, který dělá velmi netradiční prsteny z meteoritu, ale cenově už bychom se nevešli a Gravelli , kteří dělají originální betonové prsteny. Tam jsem ale nakonec zjistila, že se mi moc nelíbí barevně.

Co se týče dalších hojně doporučovaných výrobců, tak jsou to Kredum, 27 Jewelry, Veronika Grešlová, Hanuš Lamr, Honza Vlasák (hv.dilna), Řekla Ano (kadanikrings), Honza Šerák a zlatnictví Pelán.

U Davida Lomose se nám líbil jednoduchý a nadčasový styl,  to, že se řemeslu věnuje už dlouhou dobu a že tomu zjevně opravdu rozumí. Dělá taky šperky z různých méně tradičních kovů, jako je třeba titan. Na místě se nám nakonec nejvíc líbil nápad s otiskem prstu místo kamenu, za kterým jsme vlastně původně chtěli jít právě za Lucii Houdkovou, u které je to takový její signature detail. David Lomos je však dělá laserem, Lucie obtiskem z odlitého otisku ze zubařské hmoty, pokud si to správně pamatuju :)

Nakonec jsme šli ještě v Brně k Luboši Korbičkovi a tam si i vybrali. Když jsem viděla trochu klasičtější prsteny, došlo mi, že by mi ten kámen asi chyběl, i když je otisk prstu krásná a symbolická věc.  Vybrali jsme si velmi jednoduchý design z bílého zlata pro mě s jedním briliantem uprostřed. Schůzka k výběru trvala asi hodinu a prsteny byly hotové tuším za dva měsíce, ale nijak jsme na ně nespěchali. Jednání bylo v pořádku, ale možná jsem to čekala ještě trochu osobnější, ale Korbička je teď dost trendy, tak tam mají šrumec. Prsteny jsme totiž vyzvedávali tak nějak mezi dveřmi ve stoje, kde nám je odevzdával někdo jiný a Honzův udělali špatně, protože zlatník, který prsten vyráběl špatně pochopil Korbičkův nakreslený návrh. Takže se prsten musel udělat znova a napodruhé už byl v pořádku. Nicméně, na druhý pokus jsme čekali další měsíc, přestože na místě jsme se bavili o řádu dnů, a když jsme asi po týdnu volali, jak to vypadá, tak nám bylo zase řečeno, že za pár dnů bude a pak opět nic. Potom Honza další týden znovu volal, bylo mu řečeno, že dostane za chvíli SMSku, jak to s prstenem vypadá a zase nic , až konečně přišel e-mail až za několik dní. Z mého jsem ale nadšená a je přesně takový, jaký jsem si představovala. Co se týče ceny, tak náš pár z bílého zlata s jedním briliantem vyšel na 17 tisíc korun.

Oznámení


V oznámení jsme měli celkem jasno. Už ode mě určitě znáte Petruccyu. Máme od ní doma čtyři obrazy, já mám dvoje legíny na jógu s jejím potiskem a batůžek (A teď se pustila i do tetování, ojojoj!). Loni navíc věnovala do Cupcake Cupu krásné zástěry, batůžek a látkové přenosky na quiche. Oba jsme se shodli na tom, že nikdo jiný nám oznámení prostě dělat nemůže. Napsala jsem jí e-mail, zda by to bylo možné, popsala, jakou budeme mít svatbu a jak si to velmi zhruba představujeme a hned první návrh byl přesně to, co jsme chtěli. Postupně jsme pak ladili jen velikosti písma a další detaily.




Petruccya bohužel oznámení běžně nedělá, existuje ale spousta krásných designů. Líbí se mi hodně zuzanablindu nebo Monchichiii. Cenově se oznámení pohybují kolem 30 korun za kus s různými slevami při objednání třeba nad 50/100 kusů, při vytvoření pozvánky ke svatebnímu stolu a dalších tiskovin.

Obálky jsem chtěla barevné, nechali jsme si vyrobit razítko a oprášila jsem svoje vánoční pečetidlo, jenom jsem si dokoupila srdíčkový konec. Pečetidla se dají koupit ve výtvarných potřebách do tří set korun. No a protože jsem zrovna byla nedávno na kurzu krasopísma a koupila si kaligrafické pero, tak jsem se pokusila nadepsat obálky sama.



Po předání oznámení jsme ještě posílali mail se svatebním infem o dopravě, možnostech ubytování a dresscodu.




A teď se dostáváme k položkám, které rozhodně nejsou potřebné, ale my jsme se rozhodli je mít.

video

Tohle bylo asi něco, kde jsme nejvíce váhali. Video je totiž drahá sranda a pohybujeme se podle zkušeností kameramana, jejich počtu a vybavení nejčastěji mezi 10 až 30 tisíci. Nakonec jsem ale Honzu přemluvila, a když jsme se viděli naživo s Romčou a Michalem z Momentum, tak nakonec i on video chtěl :)

Přijde mi, že svatební den strašně rychle uteče a že fotky jsou krásná vzpomínka, ale atmosféru a průběh dne možná video zachytí ještě o něco lépe. Co nám kladl na srdce náš fotograf Olda bylo, že když už chceme video, tak ať si vybereme profíky a ne někoho bez zkušeností, a to z prostého důvodu - zkušení kameramani se nebudou fotografovi motat pod nohama a nebudou tolik narušovat přirozený běh dne, v nejlepším případě si jich skoro ani nevšimneme. Zkrátka budou vedle sebe schopni fungovat bez toho, aniž by to mělo negativní vliv na práci kteréhokoliv z nich a na celkovou atmosféru.

Další kameramani, kteří se nám líbili jsou: Do it better , Jana Bušková videography a Kaco (ale u všech třech je třeba počítat s opravdu vyšší cenou), The Moments a Láďa Moravec - mimochodem můj spolužák z gymplu, který funguje jak samostatně, tak vedle své přítelkyně Terezy, fotografky ze Zapózuj si.

Opět jsem při výběru rozhodila sítě na instagramu i na Facebooku a pak si pouštěla jedno video za druhým.  Předvýběr jsem ukázala Honzovi a společně jsme dospěli k výběru Momentum. Nechtěli jsme nic přehnaně romantického a patetického, ale spíše reportážní styl s pěknými záběry. Honza by totiž rozhodně nikde nepózoval a nehrál, že se zrovna někde jen tak mimochodem prochází :D A také , aby to byli příjemní lidé. Že nakonec vybereme kameramany dva jsme ani netušili, ale určitě to má své výhody. Romča s Michalem nás ale uklidnili v tom, že mají maličké kamerky, tudíž si nebudeme připadat jako v rozhovoru do televize. 




Instax filmy
svatebni album na instax


Kdo jste v posledních třech letech byli na svatbě, tak jste se velmi pravděpodobně setkali s fotkoutkem. Jde k tomu přistoupit ve velkém stylu a objednat si profi fotokoutek se vším všudy a nebo si koupit či zapůjčit instax , nakoupit či vyrobit nějaké propriety a samotný prostor na fotokoutek. Rekvizity jsem už pořídila použité ve svatebním bazaru, ale jsou jako obvykle z Aliexpressu. Samotný fotokoutek buď vytvořím někde v sadu ověšením nějakých stromů, nebo využijeme slavobránu z obřadu. Hosté se potom vyfotí na instax, nalepí fotku do alba a napíšou přání, nebo vzkaz. Hrozně se mi líbí dřevěná alba od Wooden moments, které jsem viděla na Wedding bazzaru (mimochodem, jediný svatební veletrh, na které jsem byla , a vřele ho doporučuji.), ale  jsou samozřejmě dražší, takže je možné si objednat něco podobného z Aliexpressu nebo Ebaye. Člověk sice nepodpoří českou značku, ale ono je těch svatebních nákladů tolik, že někde je třeba dělat trochu kompromisy. Do fotokoutku mi asi pozadí budou vytvářet holky z koshiless, které mě oslovily na spolupráci. Vyrábějí dekorace upcyklováním starého textilu, žárovek a dalších materiálů, což je mi super sympatické a moc se na to těším. Aby se fotokoutek opravdu využíval, tak to na starost dostanou asi družičky, které budou mít za úkol lidi pobízet k focení, když my budeme pryč :)

Svatební koordinátorka


Položka, o které jsem si dlouhou dobu myslela, že je to zbytečná věc jenom pro horních deset tisíc a vyhozené peníze. Ale! Sama jsem byla v roli svědkyně s koordinačními úkoly a zkusila si, že to fakt není žádná sranda a nervózní jsem byla snad víc, než nevěsta. Koordinátorku z agentury jsme ale nezvažovali, nicméně, naše společná kamarádka Blanka, která je na mateřské, je blázen do svateb, baví ji to, má organizační talent a vkus, takže se tomu začala postupně věnovat trochu víc a začala spolupracovat se svatební agenturou své kamarádky. Zažila jsem ji na krásné Gatsby svatbě kamarádky Hanky, kde to Blanka měla celé na povel a fungovalo to skvěle. Tak jsme se jí zeptali, jestli by to nechtěla mít tak trochu na povel i u nás - pomoct nám s výzdobou den předtím a ve svatební den  rozdělovat úkoly. Tím, že svatba bude velká, tak jsem nechtěla vše nechávat na svědkyni Monice a na ségře Terce, aby si to taky mohly užít. Myslím, že hodně z nás nějakou takovou kamarádku má a přijde mi to jako super kompromis mezi agenturou a pouze svědkyní v případě, že máte velkou svatbu na vlastní pěst, jako budeme mít my.

Doprava

Položka, která se týká jen někoho podle místa svatby. Nejlepší samozřejmě je, když máte místo, na které se dá pohodlně dostat MHD, a pak nemusíte řešit skoro nic. My máme svatbu úplně mimo dosah, což je u svatebních stodol celkem běžné. Existuje několik možností. Zažila jsem svatbu, kde byl třeba objednán celý autobus a v jeden čas všechny nabral v centru a odvezl hromadně na místo, zpátky jsme se pak už dostávali sami (hostina byla v dosahu MHD, na jiném místě než obřad). Nebo jsem byla na svatbě, kde bylo několik řidičů s auty, co postupně rozváželi lidi zpět. My to máme specifické v tom, že část lidí spí na místě a část bude ubytována někde v hotelech v okolí, nebo pojede domů. Hosty tedy necháme dopravit se samotné a ty, kteří nemají jak, k někomu přiřadíme. Rozvážet potom budeme právě do okolních hotelů, nebo na brněnský rozjezd.
Ceny, se kterými je tedy potřeba počítat jsou řidiči a benzín.

Barista

Jo, tohle už je trošku crazy. Ale Honza je coffe nazi a spousta našich kamarádů taky, tak jsme se rozhodli mít na místě baristu, co bude dělat pořádné kafe. Vybrali jsme si Hajfiho, kterého brněnští můžou znát buď z Melounového cukru, nebo teď aktuálně z Kafe a Kobliha.
Na některých svatbách se takto objednává třeba barman. V obou příapdech je potřeba počítat se zaplacením práce, surovin a v tomto případě ještě kelímků. Aspoň můžeme pořádně využít naše razítko, kterým natiskneme kelímky! :)



Jak to všechno plánujeme:

Teď ještě na závěr něco málo k tomu, jak celé to naše plánování vypadá. Pravidelní čtenáři svatebního seriálu ví, že máme od začátku založenou společnou excelovou tabulku. V jednom sešitě máme seznam hostů, s počty dospělých a dětí. Postupně ho zabarvujeme podle toho, zda jsme je už osobně pozvali nebo ne. U každého máme sloupeček - ubytování : na místě, v hotelu, nebo odjezd domů, brzký odchod ( u babiček, tetiček a podobně, abychom věděli, jak se bude počet hostů měnit během dne), to, zda host již dostal papírové oznámení a info e-mail a to, jestli potřebuje odvoz tam i zpět. Když zjistíme něco nového, jeden z nás to upraví a máme dole v součtech přehled, jak to aktuálně vypadá. Na dalším listu máme seznam dalších hostů, které bychom rádi pozvali, ale z kapacitních důvodů to zatím nejde a v případě, že zjistíme, že někdo odřekne, hned vidíme, kolik máme aktuálně míst.
Na další záložce máme rozpočet - víceméně jde o všechny položky, jen detailněji rozepsané, o kterých jsem psala ve všech dílech. Tam si píšeme kolik očekáváme , že které věci budou stát, respektive jaké je maximum. Na další list pak píšeme reálné platby - kdo, kolik a kdy zaplatil. 

Dále máme sdílený To do list normálně ve Wordu, kde jsme v průběhu psali seznamy všech zvažovaných dodavatelů a postupně proškrtávali, seznam toho, co je potřeba vyrobit, půjčit či koupit. Já si tam také píšu seznam skupinových fotek, aby se při tom množství na někoho nezapomnělo a zkrátka jakékoliv nápady, co zrovna mám. Teď mě třeba napadlo udělat chillzónu v sadu s vodní dýmkou a polštáři :)

No a to je myslím všechno!

Po svatbě určitě budou následovat další články, jednak určitě článek věnovaný svatebním šatům a celému procesu jejich vzniku, plus i pár fotek ze salónů před tím. Určitě bude i nějaký shrnující článek  o dodavatelích i o tom, jaké to celé bylo, případně nějaké postřehy, co se osvědčilo, nebo co bych udělala jinak. Toho ale doufám, že moc nebude! :D

Tak svatbám zdar a držte palce, ať nám vyjde vše a hlavně počasí! :)

5 komentářů:

  1. Jestli máte pozvané hosty s dětmi, tak doporučuju myslet i na ně, pomůže to k pohodě všech. Pro menší bývá fajn nějaký hrací koutek s dekou, kam třeba každá rodinka dodá nějakou (tichou) hračku, knížku, stavebnici pro ostatní děti, aby to měly navzájem neokoukané. Pro rodiče je pohodlné, když na děti uvidí třeba od stolu. Pro starší jsem viděla bezva nápad, pořadatelé zajistili (zkušenou) brigádnici, která dětem nachystala pokladovku v nedalekém lese, a na pár hodin tam s ní zmizeli.
    Tak ať se všechno povede podle představ a očekávání:)
    Gabča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My mame deti vsehovsudy tri, takze to nastesti uplne resit nemusime :)
      Diky!

      Vymazat
  2. Dobrý den. Kde jste absolvovala kurzy krasopisma, příp. můžete dát odkaz? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, byla jsem na kurzu s Pen Pals (https://www.facebook.com/krasopismo/) a s Hankou Papírek večírek (https://www.facebook.com/Papirek.vecirek/) . Ani jedni ale nedelaji kurzy s nějakou pravidelnosti, chce to sledovat socialni site, nebo jim napsat a zeptat se.

      Vymazat
  3. Krásný den, Vaše svatba musela být opravdu nádherná. Měla bych na vás dotaz ohledně slečny, co vám dělala svatební oznámení. Píšete, že se pustila i do tetování. A mě by moc zajímalo, jestli má jako tatérka nějaké portfolio? Hrozně mě její práce zaujala a já bych potřebovala přetetovat tu šílenost na ruce kterou si právě nechávám takto odstraňovat.

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...