úterý 2. ledna 2018

Projekt Svatba - díl 3. : Hudba, oddávající, garderoba

Ještě, než se vrhneme na garderobu, jako jsem slibovala na konci minulého dílu, tak pojďme zařídit pár dalších záležitostí, které je nutné mít na paměti poměrně dlouho dopředu.

Hudba: 

Zde je potřeba zvolit mezi kapelou a DJem, popřípadě kombinace obojího. My jsme se rozhodli pro DJe z důvodů úspory peněz, toho, že nepotřebuje pauzy a že zahraje cokoliv, co budeme chtít. Navíc jsme nabyli dojmu, že najít kvalitní kapelu opravdu není jen tak a stojí dvakrát až třikrát tolik. Zažila jsem jako host svatby s DJem i kapelou a kvalita párty je stejně hlavně o lidech, takže rozbalit se to nakonec dá tak jako tak. Variantou, která je za zlomek ceny je potom šikovný kamarád, co vám bude pouštět váš připravený Spotify playlist, nebo to vybírat sám. U DJe je výhoda, že to máte bez práce, nemůže říct, že už se mu nechce, neopije se tolik, že by si nalil pivo do počítače (snad!) a má k tomu profesionální osvětlení a ozvučení. My jsme vybírali na Wedding DJs a budeme mít DJ Wonku.

Co se týče hudby na obřad, chtěla bych, aby mi zpíval můj kamarád Aleš , bratr svědkyně Moniky, a byl doprovázen na klavír. Na ten měl původně hrát další kamarád, ale je tak dobrý, že ho zrovna budou obdivovat na nějakém hudebním festivalu a přijde až později odpoledne. Povedlo se mi ale snad sehnat jiného šikovného klavíristu. Naše písničky během obřadu nebudou úplně tradiční, protože půjde třeba o Grace Vanderwaal , Queeny, nebo Ain´t no mountain high enough.




Oddávající:

Tohle je pro některé možná celkem ožehavé téma. Ať už v diskuzi s partnerem, nebo ve vašem okolí, a to zejména v případě, že ani jeden z vás není věřící. V zásadě jsou tři možnosti - civilní obřad na radnici, apod.,církevní obřad a "oddání kamarádem", kdy si na úřad zajdete jen formálně pár dní předem. První zádrhel je, pokud se rozhodnete mít svatbu venku - tam vás totiž z radnice nepřijdou oddat skoro nikdy, respektive šance jsou velmi malé. Zvlášť pokud je to nějaké ne příliš typické místo. Radnice totiž mají jen několik málo termínů v průběhu roku, kdy chodí oddávat "ven" a ty se navíc vypisují až po novém roce na prvním zasedání. U nás konkrétně se ale jednalo hlavně o to, že se nám představa oddávajícího jako náhodného úředníka, co nás uvidí poprvé v životě, na tak významnou chvíli dost příčila. Na oddání kamarádem zase asi já sama nemám náturu a bála bych se, že mi to nebude připadat dostatečně "doopravdy", takže jsme zvolili variantu faráře. Byť ani jeden nejsme věřící, jde nám spíše o člověka, který nás obřadem bude provázet, bez ohledu na to, že je členem církve. Je samozřejmě třeba chodit na přípravy, takže se zhruba třikrát před svatbou vidět, což je logické, pokud se máte trochu blíže seznámit. Koho přesně budeme mít říkat nebudu, protože tito progresivní faráři jsou pak na roztrhání a vyřizují více e-mailů, než by rádi :)


GARDEROBA

A teď se pojďme posunout  na ženicha a na nevěstu. Je potřeba přemýšlet nad těmito položkami:

Šaty
nevěsta boty
Oblek
ženich  boty + kšandy + motýlek
Vlasy + makeup nevěsta , doplňky
manikúra nevěsta
makeup ostatní (maminky,svědkyně, atd.)

NEVĚSTA


Nevěstina garderoba je velkou částkou v rozpočtu, ke které se dá přistupovat různě. Co se týče mých šatů, rozhodla jsem se, že si je nechám ušít od Marušky Mukařovské. Byla jsem zatím sice jen v jednom salonu a šaty byly  krásné, ale do svatby ve stodole ve velkém vedru a s párty až do noci si je prostě nedovedu představit. Dalším důvodem je to, že se mi líbí mít na tak důležitý den něco, co bude navržené a ušité přímo pro mě.  A pokud chcete šaty prodat, tak to vyjde i výrazně levněji, než půjčení.

Co se týče salónů, tak v Brně mi přijde, že jsou fajn tyto: El, Caxa, Naive, Momenty a pro šití na míru Madora v Mikulově. Tam to funguje tak, že přijdete do salónu, vyzkoušíte si z několika šatů a ty, které vyberete vám pak ušijí přímo na míru. Můžete přijít ale klidně i s vlastním obrázkem. Mají tam velmi příjemné ceny, které jsou nižší než ve většině půjčoven, ale většina šatů, které šijí, je hodně tradiční.

Z návrhářů (těch dostupných :) se mi nejvíce líbí Kabelková a Oplocká, Gabriela Šulírová, Veršatyl a pak právě Maruška. Její šaty se mi podle projetí celého portfolia líbily nejvíce a navíc je přímo v Brně, takže bylo rozhodnuto.

Co se týče času - tak u ní a dalších návrhářů je opět ideální ozvat se tak 9 měsíců předem. U salónů třeba šest, ale čím dřív, tím líp. Opět záleží na měsíci, ve kterém se budete brát. Nové kolekce chodí do salónů během podzimu, takže pro svatbu v létě je ideální chodit na přelomu roku. Každopádně, nemáte-li na návštěvu v salónu už konkrétní datum svatby, nevyplatí se chodit, protože neví, které šaty vám mohou nabízet. Na čem se dá určitě hodně ušetřit je odkoupit šaty od jiné nevěsty, nabídek je spousta jak na beremese tak ve FB skupině.

Boty jsem si myslela, že zatím vůbec nebudu řešit, ale pak mi Maruška řekla, že jsou potřeba již na druhou návštěvu. Koupila jsem si kožené zlaté sandálky na klínku od Geoxu, co pak budu moct nosit i běžně. Vím, že hodně nevěst kupuje i speciální svatební prádlo, což je zase věc na zvážení, podle mě to nutné není a člověk si vystačí s něčím, co už má. Samozřejmě, pokud nevěsta nevlastní podprsenku bez ramínek v tělové barvě a nechce být bez podprsenky, tak asi bude nákup potřeba. Já teda asi podprsenku nebudu mít vůbec, protože to bude nějak vyřešené v rámci šatů.

Makeup a vlasy mi připadá nejlepší řešit v jedné osobě. Já jsem v tomto měla jasno, že chci Nikol Visage, protože líčila dvě kamarádky nevěsty, které byly nádherné a mě líčila jednou jako svědkyni. Takže nebylo nač čekat a rovnou jsem si u ní zamluvila termín (10 měsíců předem to byl její poslední volný červnový termín). Ve vlasech budu mít věneček od Carbičková bijoux, podle kterého si nechám udělat kytici. Profesionální vizážistka ve velkých městech vyjde se zkouškou na 3 až 6 tisíc. Je určitě možné to řešit šikovnou kamarádkou, nebo někým, kdo začíná a není tak drahý. Protože ale mnozí z vás ví, že moje pleť není na práci pro začátečníky, tak jsem šla na jistotu :D
Co se týká manikúry, opět si myslím, že to není extrémně nutné, pokud si umíte udělat pěkné nehty i samy. Já to teda moc neumím, takže to asi vyřeším tak, že si nechám dát poukázku k narozkám a bude.
Vzhledem k výraznému věnci už další doplňky mít asi nebudu.


(Kromě Nikol jsem ještě zvažovala tyto vizážistky: Ester Tesaříková,  Martina Frankova styling, Šárka Gottwaldová, Simona Buchtová, Eliška Koblerová)


ŽENICH

Pánové si často na svatbu nechávají oblek šít na míru, ale pokud má ženich konfekční postavu, určitě to není nutnost a opět je to položka k ušetření. Honza si asi bude nechat šít oblek na míru a kde přesně ještě neví, aktuálně zvažuje Le Premier, Dellor, Janek a Cavalier. Další doplňky se potom budou ladit až k celkovém outfitu. Košile opět asi není úplně nutná žádná speciální, pokud ženich už nějakou pěknou bílou na míru nebo opravdu padnoucí vlastní. Další doplňky - jako jsou boty, kšandy a motýlek se potom budou ladit až nakonec. Myslím si, že pokud ženich není někdo, kdo běžně nosí obleky a žádný si kupovat nechce, tak je klidně možné ho zapůjčit podobně jako svatební šaty a je vymalováno :)

VIZÁŽ HOSTŮ

Zajišťovat makeup a účesy pro důležité ženy, jako jsou maminky. svědkyně, případně ještě družičky a různí členové rodiny určitě nejsou žádnou nutností, ale byla jsem na svatbách, kde se to dělalo. Myslím si, že je v takovém případě dobré najmout si někoho jiného, než vizážistku pro nevěstu, ať pak není žádný časový stres. 

No a to je pro tentokrát vše, příště bude mimo jiné něco o prstenech a oznámení! 

10 komentářů:

  1. Moc setesim na dalsi clanky a pak na foto ze svatby :) K tomu pradlu k satum me napada jen to, ze hlavne mrkni, aby sedlo k satum a nebylo videt (bezesve, telove). Sexy pradlo je fajn, ale zarizly kontrastni kalhotky pod satama jsou desny (true story) :D A pokud na to partner trochu je, myslim, ze krasny detail i pamatka jsou nove pekne manzetove knoflicky do kosile, ktere si vezme na svatbu a pak mu zustanou jako pamatka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rada! :D Jojo, bezesvy je jasny, sexy me moc nenapadlo :D Knoflicky nevim jestli Honza bude chtit, nechavam outfit dost na nem, mozna az moc :DD

      Vymazat
    2. Vsak se hlavne mate citit oba dobre :D

      Vymazat
    3. Taky jsem měla šaty od Marušky.. a ta ti poradí hladké prádlo v tělové barvě - případně podle střihu šatů i samodržící.

      Vymazat
  2. Jeee, kamarády oddával taky jeden progresivní farář a byla to paráda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja myslim, ze dneska uz kazdej zna nekoho, koho oddaval farar Martin! :D

      Vymazat
  3. Veroniko, moc děkuji za super odkaz na svatební Djs ;-) Myslíš, že bych Tě mohla požádat o přibližnou cenu, kterou jste za Dj dávali? Snad ta otázka nevadí - zajímá mě to hlavně proto, zda je vůbec má cenu oslovit :D Díky moc.

    OdpovědětVymazat
  4. Koukala jsem se na tvůj webík teď v rychlosti a musím teda uznat, že to je opravdu něco krásného. Dívala jsem se i na to jak si tady popisovala, že tě manžel překvapil v práci a donesl rovnou i zásnubní prsten s žádostí o ruku. Muselo to být děsně romantické, jak na to reagovaly kolegyně?

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...