středa 3. června 2015

Moje internetová prokrastinace

Na netu se dá dělat spousta věcí. Hodiny sedět na Facebooku, neustále aktualizovat Twitter  a emailovou schránku, čas od času mrknout do ISu, hrát si s velrybou, co následuje kurzor myši, číst si o tom, že otčím Kim Kardashian je transexuál a nafotil sexy fotky... nebo si číst či sledovat i nějaké trochu zajímavější věci. Dost jsem rozšířila repertoár svých internetových zájmů, takže kromě foodblogů mám v záložkách i pár dalších odkazů. Tak třeba se vám budou taky hodit!

(Já se fakt učím, jen někdy potebuju odreagování. Třeba u snídaně, oběda... nebo svačiny, a tak.)


Myslím, že každý foodblogový nadšenec musí tuhle dvojku znát. Právoplatně si odnesli letošní cenu za Objev roku ve foodblogovém klání a jejich blogu lze jen máloco vytknout. Dokonalé fotky, zajímavé recepty a v neposlední řadě právě Kuba a Blanka,  sympatický pár, který za Kublankou stojí. Je spousta blogů, které jsou vizuálně neméně skvělé, recepty jsou taky čirá radost, ale něco tomu prostě chybí. Jak asi tušíte, mám na blozích ráda osobní přístup, kdy mám pocit, že autory prostřednictvím jejich tvorby aspoň trochu poznávám a Kubovy příspěvky na Facebooku tomuto přesně odpovídají. Nezapomeňte sledovat také Facebook a  instagram!




Tenhle blog je sice úplně mimo gurmánské vody, jak napovídá i samotný název, ale je naprosto
skvělý a v českém prostředí unikátní. Čtu ho pravidelně už nějakou dobu a každý čtvrtek se těším, až vyjde nový článek. Stojí za ním herečka Marie Doležalová, kterou nejspíše všichni znáte jako infantilní Sašu z Comebacku, nebo éterickou Išku z Pusinek. Maruška má tak vytříbený styl psaní, že se vůbec divím, že se rozhodla pro hereckou kariéru, místo té spisovatelské, protože mít takový cit pro jazyk je fakt dar z nebes. Ale kdoví, třeba se to nakonec změní, protože za Kafe a cigárko vyhrála letošní Magnesiu Literu, kde se tentokrát poprvé hodnotily právě i blogy. Na tom jejím se dozvíte o zákulisí hereckého života, o tom, že většina herců se skutečně v penězích netopí a že občas taková profese může život i trošku zkomplikovat. Maruška je i na Facebooku.




Káju a její původní blog Plum Foolery asi mnozí z vás znáte taky. Od rtěnek a makeupů se přesunula k její aktuálně větší vášni - k jídlu a cestování, což skrývá i samotný název blogu. Paper tam však také není jen tak náhodou, protože Kája je tzv. stationery lover, kterým jste možná i vy, pokud také milujete návštěvy papírnictví a nákupy všech možných diářů a zápisníků. Nevím, jestli to byl původní záměr, ale paper může znamenat i další vášeň, a to knihy, protože Kája nedá z ruky čtečku a přečtená díla pak představuje pomocí stručných recenzí na blogu. Hlavním obsahem je ale právě cestování, okusování dortíků ve všech koutech světa a cestovatelské tipy a triky. Můžete si tak přečíst třeba o návštěvě Barcelony, Jeruzaléma, New Yorku, nebo Varšavy a další města budou určitě přibývat. Instagram a Facebook funguje taktéž!



Cuketkův zápisník


Cuketku asi představovat nemusím, ale věděli jste, že má teď kromě blogu i internetový zápsiník? Je
to prostor, ve kterém sdílí krátké novinky a postřehy ze světa jídla, ať už ve formě minireceptů, tipů na nové podniky u nás i ve světě, kauz, co hýbou food světem, zkrátka cokoliv, co nějak souvisí s jídlem. Pro mě osobně je to super nápad, zápisník je totiž aktualizován téměř denně, lze bez problému  a pohodlně číst i na mobilu, protože příspěvky nejsou moc dlouhé a vždy se něco zajímavého dozvím.



Deníček moderního fotra


Je to jeden z mála blogů, u kterých sleduju spíše Facebookovou stránku, a většina z vás ji nejspíš zná, protože některé příspěvky mají takový dosah, že se asi najde málokdo, komu se v Newsfeedu dosud ani jeden nezobrazil. Člověk tady tři roky buduje blog a má slabé 3 a půl tisíce fanoušků a přitom jen stačí pořídit si dítě! :D Stručně řečeno jde o každodenní zážitky otce na mateřské, tedy rodičovské dovolené. Na rozdíl od šišlání a rozplývání se nad dětskou roztomilostí se však jedná o vtipné a mnohdy velmi cynické glosy ze života často velmi zoufalého a sedřeného rodiče malého otravy Čeňka. Dominik Landsman, který za blogem stojí už dokonce vydal i knížku a obráží republiku s autogramiádami a besedami.


DVTV



I kdyby se našel pouze jeden člověk, který o DVTV neví, tak mi stojí za to se o nich trochu rozepsat. Daniela Drtinová a Martin Veselovský (odtud název DVTV) už měli po krk práce v České televizi a rozhodli se jít na vlastní pěst dělat skutečně nezávislou a kvalitní žurnalistiku. Jde o krátké, většinou zhruba patnáctiminutové rozhovory ve velmi jednoduchém prostředí, se zajímavými lidmi všeho druhu, od umělců a sportovců, přes politiky a byznysmeny až po vědce, či filozofy. Rozhovory se ve většině případů týkají aktuálních témat (mimo jiné tam byla Maruška z Kafe a cigárko i Dominik - moderní fotr) a jsou naprosto perfektně vedené s obrovskou přípravou ze stran obou moderátorů. O jejich úspěchu svědčí i to, že se rozhodli rozšířit své pole působnosti pomocí crowdfundingu na startovači, kde během pár hodin vybrali fakt velkej balík peněz a pořád vybírají dál. Já jsem taky přispěla a mám dobrý pocit, že aspoň některá média snad zůstanou nezávislá. No a navíc... Martin je prostě strašně sexy!


Humans Of ...


Stránka na Facebooku pod jménem Huamans Of New York byla první vlaštovkou v dnes už velmi
úspěšném téměř celosvětovém projektu. Spočívá v naprosto jednoduché úvaze - na chvíli si odpočinout od všudypřítomných celebrit a politiků a místo toho nahlédnout do životů obyčejných lidí. Protože nakonec zjistíme, že nikdo vlastně zas tak obyčejný není. Nádherné fotografie jsou vždy doprovázeny buď krátkým citátem dotyčného, nebo i delším příběhem s nějakým "poselstvím". Téměř nikdy to však nevyznívá pateticky a skoro každá fotka mě donutí se zamyslet. Skvělá je také pražská verze Humans Of Prague, protože i zde se našel skvělý fotograf, co dokáže z lidí vytáhnout  zajímavé věci. Existuje také třeba Humans of Brno, které je ale dost málo aktualizované a většinou to za moc nestojí, nebo naše fakultní Humans of FSS. Projektem v podobném stylu je také Každý den s úsměvem, který vychází ze stejného nápadu, ale lidé na fotkách se vždy usmívají a vyprávějí o něčem pozitivním. Super, ne? Humans of New York dokonce vyšlo už i knižně a svou myšlenkou inspiruje i některé další novinářské projekty, jako třeba Lidé Česka na Idnesu.

Pokud všechno znáte, tak se omlouvám za vyrušení, ale třeba se vám přečtení článku hodilo alespoň k té prokrastinaci. No a jestli jste objevili něco nového, tak vzhůru tam! A pokud máte nějaké další tipy na to, kde zahálet ve vodách internetu, sem s nimi!

Zdroj fotek dle pořadí: Kublanka vaří doma, Food Paper Travel, Kafe a cigárko, Zápisník pana Cuketky, Facebook Deníček moderního fotra, Facebook DVTV, Facebook Humans of New York

12 komentářů:

  1. Jsem evidentně prokrastinátor na jedničku, všechny znám :D Právě jsem dokoukala na DVTV rozhovor s dvojkou Kolicperová - Štuková a jdu se zas věnovat povinnostem, bleee. Joo a Paper byl zamýšlenej i na knížky, jenže pak jsem objevila taje čtečky a teď je to spíš takovej elektronickej paper, ale co už:D Btw. příští týden se možná otočím v Brně, tak doufám, že už budeš mít po státnicích a budem slavit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo, i Každý den s úsměvem? Ten je pro mě docela novinka! :D
      Neee, ja mam az 16. :(

      Vymazat
  2. Sakra, všechno znám :( :D Ale další nové prokrastinační aktivity by mě už asi zabily :D Maruška je boží, vždycky se těším na čtvrteční kafe a Kafe..její zhodnocení rozhovoru s Veselovským, jsem mřela :D Přečtením Tvého článku končí "odreagovávací pauzička" (kterou jsem nepotřebovala, ale víme :-D) a jdu se zahrabat ke stolu :-( Držím palce se státnicemi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo, asi mi tu sem chodi sami prokrastinatori! :D I tu bezva velrybu :D? A diky!

      Vymazat
  3. Super článek! Já jsem si říkala, že Kája nejspíš zase bloguje, ale vůbec jsem nevěděla, jaký blog má místo Plum Foolery, takže díky!

    OdpovědětVymazat
  4. Jé krásný! a díky za tipy! přesně půlku neznám :) a díky za zmínku o nás :)

    OdpovědětVymazat
  5. krásnou zmínku, až se červenáme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak hura, nepsala jsem to uplne zbytecne :D A rado se stalo!

      Vymazat
  6. Velryba je boží..reakce kamarádky po kliknutí byla jednoznačná: jééééééééééééééééééééééééééééééééé DÍKY!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, tak si ji užívejte, doporučuju rychlá kolečka, nebo nahoru a dolů myší! :D

      Vymazat
  7. Neznala jsem tak polovinu, takže díky za tipy. Velryba by se líbila dětem, ale neukážu jim ji, protože bych je od toho už nedostala :)
    Tina

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...