sobota 6. června 2015

Nejlepší salát planety

Nikdy jsem nebyla úplně salátovej typ. Většinou mi moc nechutnala zálivka, všechny mi přišly stejný a nudný, takovej Caesar se stejně skoro všude dělá blbě a doma se mi do nich taky nějak nechtělo. Až do té doby, než jsem začala se Sirem dělat saláty podle Ottolenghiho. Jeho recepty totiž nejsou o stále stejných kombinacích - salát-rajče-okurka-olej-ocet, ale jde o kombinace vytuněné do posledního detailu, které ze salátu udělají skvělé a plnohodnotné jídlo. Pokud tedy salátoví maniaci jste, ale už vám dochází inspirace, nebo jste na tom podobně, jako jsem byla dříve i já, vřele vám doporučuju Yotamovu kuchařku Plenty more. Právě z ní je recept na můj nejvíc nejoblíbenější salát ever a opět je to kombinace, kterou bych nikdy sama nevymyslela. Dát dohromady cizrnu, mango, květák a špenát... no napadlo by vás to? Když tenhle salát jím, mám pocit, že je všechno správně, že budu ohromně zdravá a silná a plná minerálu a vitamínů...než si teda po salátu dám zmrzlinu a čokoládu. No, každopádně tento salát tak miluju, že se chci podělit o Yotamův recept, vzdát mu tímto hold a přemluvit vás ke koupi jeho kuchařky! Radím ale skutečně nic nevynechat a zkusit to prostě tak, jak to je. Snad jedině, pokud vás vystihuje toto tričko, tak koriandr vynechte.



Ottolenghiho salát s mangem, cizrnou, květákem a špenátem

150 g cizrny
1 střední květák
asi 50 g špenátových listů (lépe baby)
1 větší cibule
1 mango
čerstvý koriandr

1 lžička černých hořčičných semínek
1 lžička koriandru
1/2 lžičky římského kmínu
1 lžička kari
1 lžička kurkumy
1 lžička cukru

olej
sůl

Postup:

Cizrnu buď na několik hodin namočte se lžičkou jedlé sodoy a poté uvařte do změknutí, nebo použijte tu z plechovky a a umístěte do velké mísy. Dejte si vařit hrnec s vodou na květák. Smíchejte si hořčičná semínka, koriandr a římský kmín a opečte na sucho na pánvi, než začnou semínka praskat. Rozbijte ještě horké ve hmoždíři a přidejte kari a cukr, zatím nechte bokem. Květák rozbijte na menší růžičky a vařte jen asi minutu, aby nebyl tvrdý, bude se ještě opékat. Nechte ho dobře okapat, případně osušte. Nakrájejte cibuli na tenká půl kolečka a opékejte na oleji 5 minut na silném plameni, poté přidejte připravenou směs koření a opékejte dalších pět minut. Potom ji přidejte k cizrně. Pánev neumývejte a opečte na ní zprudka květák jen tak, aby chytl krásnou zlatavou/hnědou barvu, poté také přidejte do mísy. Nakonec přidejte špenátové listy dle libosti, nasekaný koriandr, nakrájené mango, nasekanou jednu středně pálivou chilli papričku a přidejte tři lžíce limetové šťávy. Dosolíme dle chuti A je to! Můžeme jíst buď rovnou teplý, nebo při pokojové teplotě.


15 komentářů:

  1. Spousta lidí považuje za salát nakrájenou zeleninu a zálivku. O tom to ale není! :-) Oříšky, vytuněná zálivka,sýry, semínka, sušené rajčata a další, mohou udělat ze alátu naprostou pochoutku. Miluju saláty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak! :) Oprazeny seminka do salatu miluju :)

      Vymazat
  2. Děkuji předem7. června 2015 22:08

    Dát mi někdo cizrnu do salátu nebo kamkoliv, tak ho praštím smetákem :S, ale jinak to vypadá dobře.
    Otravuju jen proto, že mě zaujalo - 1 lžička kurkumy a 1 kari. To není to samé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha :D Ne, neni. Kurkuma je samostatne koreni, kari je smes, ktera se mistne lisi a obsahuje jako jednu z prisad mimo jine kurkumu. K tomu ale další 2 až třeba 10 druhů koření.

      Vymazat
    2. Děkuji předem11. června 2015 2:38

      Děkuji za vysvětlení. :) Tak a jdu koukat na věnečky, to je jiná. Ty vyzkouším :)

      Vymazat
  3. Tak to vypada perfektně! Vyzkouším jako přílohu ke grilované panence :-) S Ceasarem mi mluvíš z duše, ale jsem nepoučitelná, v restauracích občas objednám a vždycky jsem leda nasraná :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako příloha mě to ani nenapadlo, ale proč ne! :)
      Caesara si už radši děláme jenom doma :D

      Vymazat
    2. s Caesarem je kriz...ovsem ted jsem ucinila objev, a to v pizzerii Suzie's v Udolni. sice asi za 150 voci, ale ferovej!

      Vymazat
    3. Fakt? No , tak to musim zajit zkusit! :)

      Vymazat
  4. Úplně si teď představuju jak musí chutnat, mňamka! :D myslím, že brzy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já teda nedám dopustit na klasickou kombinaci zeleniny, mozzarelly, olivového oleje a bylinek, ale novým chutím se rozhodně nebráním :) tohle zní jako super inspirace pro letní obědy a po kuchařce se určitě podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ja taky ne, ale ted jsem si oblibila zkouset ruzne nove kombinace :) Kucharka fakt stoji za to!

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...