úterý 9. června 2015

Věnečky s vanilkovým krémem

Víte, jaký rozdíl je mezi věnečkem a větrníkem? Já jsem to zkoušela probádat a došla k tomu, že se liší jen tou dírou uprostřed a tím, že věnečky se obvykle plní žloutkovým krémem a větrníky máslovým. Jinak je to zkrátka pořád odpalované těsto s krémem. Variantu s máslovým krémem nemám úplně v oblibě a větrníky si dávám fakt výjimečně, jako třeba v Praze v Lokálu (respektive v Savoyi, kde je pečou), kde je údajně ten nejlepší větrník v Praze. Ale ani ten mě moc nebere, Když se ale odpalované těsto naplní créme patissiére se spoustou výborné vanilky z Madagaskaru, přidají se jahody a nahoře se jemně pocukruje, tak to je jiná! To si dám klidně dva. (Což jsem ostatně i udělala :D) Tyhle věnečky jsem nepekla já, ale můj Sir a myslím, že se mu povedly náramně. Recept a postup je vlastně stejný jako už dříve u croquembouche. Nenechte se odradit zdánlivou náročností receptu, ono se to jen tak dlouze popisuje, samotná příprava vůbec složitá není. A krém je možné udělat den dopředu!


VĚNEČKY S VANILKOVÝM KRÉMEM


(16 středních věnečků)

Odpalované těsto:

310 ml mléka
120 g másla
15 g cukru krystal
2 špetky soli

190 g hladké mouky
6 velkých vajec

Créme patissiére:

750 ml plnotučného mléka
75g kukuřičného škrobu
210g cukr moučka
3 velká vejce
6 velkých žloutků
90g másla
3 vanilkové lusky


+ jahody či jiné drobné ovoce


Postup těsto:

 1. V hrnci na středním plamenu smícháme mléko, máslo, sůl a cukr a přivedeme k varu, občas promícháváme Jak začne směs vřít, odstavíme z plotny a rychle vmícháme mouku až se úplně smísí se zbytkem. 

2. Vrátíme na hořák a mícháme rychle dál, dokud se těsto trochu nevysuší a nezačne se odlepovat od stěn pánve, to je to pověstné odpalování a trvá to tak 5 minut. Dole v hrnci se udělá tenká vrstva těsta přilepená ke dnu . (Nebojte, není to připálené a ano, půjde to umýt.) Přendejte těsto do mísy a vařečkou ho míchejte asi 2 minuty, aby lehce vystydlo (pokud máte teploměr, tak míchejte do 60 stupňů). Místo mísy můžete těsto přendat do robota a míchat na nízkou rychlost, je to snazší a těsto se rychleji zchladí. 

3. Přidejte jedno vejce, nejdřív se těsto nebude chtít smísit, ale nakonec se tak stane, jen pokračujte v míchání. (Bude to chvíli vypadat hnusně, ale nakonec se to smísí, nebojte.) Postupně přidejte všechna vejce, až se úplně smísí s těstem. 

4. Těstem naplňte cukrářský sáček s lehce zdobnou špičkou, ne však s moc ostrými zuby. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Na pečící papír si obkreslete třeba podle skleničky tužkou kolečka, podle toho, jak velké je chcete. Tyto mají průměr 7 centimetrů. Dvakrát obkružte kolečko, aby dole zůstala malá dírka. Snažte se kroužit spíše více do výšky, než dělat to druhé obkroužení úplně vedle. Prstem namočeným v teplé vodě jemně zamáčkněte jakékoliv špičky. 




5. Pečeme asi 30 minut v dolní třetině trouby.

Postup krém:

Z mléka odlijeme trochu do mísy a rozmícháme v něm škrob, přidáme celá vejce a žloutky. Zbytek mléka dáme s cukrem do hrnce, přidáme dřeň z vanilky a zbytek lusku. Mléko přivedeme k varu a pak z něj trochu odlijeme do mísy s vaječnou směsí, kterou tak trochu oteplíme a tu stále šleháme, aby se vejce nezdrcla. Do zbytku mléka přilíváme opatrně tenkým pramínkem teplou vaječnou směs, šleháme do zbláznění a přivedeme zase k varu. Vaříme asi minutu, pak odstavíme a stále šleháme. Přidáme máslo, odstraníme lusk, rozšleháme máslo metličkou a krém nalijeme do mísy.

Sestavení:

Větrníky podélně rozřízneme, naplníme cukrářský sáček krémem, nastříkáme na jednu půlku, pak přidáme tence pokrájené jahody a opět pokryjeme krémem. Připlácneme druhou půlku, pocukrujeme a servírujeme!




Můžete použít jakékoliv jiné ovoce a ze základního krému můžete udělat čokoládový (přidáním čokolády rozpuštěné ve vodní lázni), nebo jakýkoliv jiný.

18 komentářů:

  1. Jsi moc šikovná, já když je dělala naposled, tak to dopadlo katastrofálně :)
    Just Be Yourself

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je sikovnej spis muj Sir v tomhle pripade.. :D Ale tak postupoval podle myho receptu, no :D

      Vymazat
  2. Tak tvůj věneček bych si dala i když normálně říkám všem věnečkům a větrníkům "lejno". Pardon. Ale fakt smekám, vypadá to úžasně. :) :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, ono to ale celkem sedí! :D Tak o to víc díky za pochvalu :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Ja si rikam, jestli ty texty nekdo vubec cte... nedelala jsem je ja, ale diky! :D

      Vymazat
  4. Sladký mám rád ale holky to stejně přehánějí.

    OdpovědětVymazat
  5. Mnam...vypadají parádně a určitě tak musí i chutnat..máš šikovného muže:-) U nás věnečky vždycky peče babička a těm se taky málo co vyrovná...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mam! :) U nas prave kupodivu zrovna venecky nikdo nikdy nepekl, tak jsem o nich nemela moc dobry mineni :D

      Vymazat
  6. suhlasim, tvoj frajer je mega sikula! dnes boli tieto venceky u nas aj s kavickou, vyborne su, vrelo odporucam vyskusat ;o) Maja

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, vypadají skvěle. Jako malá jsem si v cukrárně nedávala nic jiného. :D :)
    Určitě vyzkouším.

    dobrej blog...sleduju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já je v cukrárně moc nemusela, tak dobré nebyly! :D

      Vymazat
  8. Dobrý retspt. Anna miloval mou dceru.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Veru, prosím tě, jak se dělá taková ta sklovitá cukrová poleva, co bývá místo cukru nahoře? Mám to na věnečkách nejradši 🙈😊 Děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Myslím, že to je buď cukr a citronová šťáva, nebo poleva z bílků, jako se dává na perníčky, jenom trochu víc tekutá!

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...