středa 6. května 2015

Banana bread


Nevím, čím to může být, ale doma nám strašně rychle zrajou, až přezrávají banány. Když jsem bydlela u našich, mohli jsme tam mít trs banánů třeba týden a pořád byly stejně žluté a pevné a až pak začaly postupně hnědnout. Když teď ale koupím banány, který se zelenýma jabkama patří k mému nejoblíbenějšímu ovoci, tak začnou být jakési měkké a hnědé hned třetí den! Nemám ponětí, proč to tak je, bylo to tak v zimě, je to tak i na jaře a zřejmě to tak bude i po zbytek roku. Má to však jednu skrytou výhodu/nevýhodu, nebezpečně často totiž peču banánový chlebíček, neboli banana bread. Je to snad ta nejjednodušší buchta na přípravu, co může být, protože se pouze smíchají suché a mokré suroviny zvlášť, pak dohromady, vše se nalije do formy a je to. Ale ta chuť!
Protože banana bread vzhledově není úplný fešák, většinou od něj nikdo nic zvláštního neočekává ani chuťově, ale opak je pravdou. Je úžasně vláčný, sladký a díky ořechům křupavý, vydrží dobrý několik dní a pak se dá otoastovat a sníst třeba s máslem. Právě ořechy dělají v chlebíčku skoro polovinu té skvělé chuti a to z prostého důvodu, jsou totiž opražené! Takto jednoduchý trik ořechy pozvedne o několik úrovní výš. Druh ořechů je závislý čistě na vašich preferencích, zkoušela jsem to už s vlašskými, lískovými, mandlemi, pekany i paraa všechno bylo super. Pro velké fajnšmekry je tu i čokoládová verze, když už vám ten obyčejný přestane stačit. Recept je od mé milé Stephanie, jejíž portrét mi visí v kuchyni, z Joy of Bakng.



BANANA BREAD


hrst (kolem 100 g,ale prostě tolik,kolik máte) oblíbených ořechů
230 g hladké mouky
130 g cukru krupice
1 lžička kypřícího prášku
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
2 velká vejce
113 g rozpuštěného másla
3 zralé banány
1 lžička vanilkového extraktu

pro čoko verzi:

30 g kakaa
kousky čokolády, čokoládové chipsy/penízky
o 50 g cukru víc

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a v jedné vrstvě dáme na plech a na pečící papír na hrubo nasekané ořechy. Rozpustíme si máslo a rozmačkáme banány na kaši. V jedné míse smícháme všechny suché suroviny, v druhé míse zbytek, máslo by nemělo být úplně horké. Smícháme vše dohromady, jen zlehka promícháme, aby se vše spojilo a přidáme opražené ořechy. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na chlebíček a pečeme cca 50 minut, ale kontrolujeme špejlí už tak po 40. Těsto hodně nabude, nahoře chlebíček podélně praskne a bude mít zlatavou barvu. Samozřejmě můžete dát i méně cukru, záleží na vás a na sladkosti banánů.


30 komentářů:

  1. Vypadá to skvěle ! :) To budu muset vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  2. Banana chleb je supr, ale ztratila jsem svuj skvely recept, tak vyzkouším tento! Jediný problém je, že banány vždy sním včas...každé ráno s ovesnou kaší:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já bych si je právě ráda zase s tou ovesnou kaší dala, ale ony hned zhnědnou :D

      Vymazat
  3. Mám ráda jen čerstvé banány....ale ttento chleba vypadá fakt dobře. Asi dám teplým banánům ještě šanci :-)
    www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ony pak zas tak teplý nejsou, když to vychladne :D Ale chlebíčku dají hlavně takovou vláčnost a sladkost :)

      Vymazat
  4. Banana bread uz se chystám udelat dlouuuho. Banany u me ale nevydrží a snim je driv nez bych z nich něco ukuchtila 😕
    Staywithkaterina.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. tenhle chlebík je úžasný, zrovna v sobotu jsem ho pekla a tři dny se dal jíst! Můj recept se dost podobá tvému.. fakt ňamka!! :) Akorát jsem tam nedala tam moc cukru, abych to mohla mazat čoko-oříškovou pomazánkou a bylo to něco vynikajícího!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Mám s banány stejný problém, ale nedávno jsem se někde na netu dočetla, že banány vydrží déle čerstvé, když se vrchní stopka dobře omotá potravinovou fólií, aby k ní nešel vzduch. Světe div se, funguje to :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super, další recept na banana bread do sbírky. Zkoušela jsem jich už fůru a nikdy se nepřejí. Za sebe doporučuju banánovo-mrkvovou variantu. Z těch hříšnějších nedám dopustit na banánovo-nugátový chlebíček. Mlask.

    OdpovědětVymazat
  8. Pochopila jsem správně že s přidáním čoko dám více cukru? Nemám ho spíš ubrat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, on se pridava skrz to hořký kakao, ta coko se tam dava vcelku a ja treba davam 70 procentni, takze to nijak neosladi.

      Vymazat
  9. A ještě jeden tip, banány by neměly být na stejném místě jako jablka, protože ta vylučují nějaké látky, které urychlují zrání dalšího ovoce..

    OdpovědětVymazat
  10. Můj neoblíbenější moučník ! super :)

    OdpovědětVymazat
  11. Za posledních 10 dní peču už potřetí :-D je dokonalej!

    OdpovědětVymazat
  12. Dělala jsem čoko verzi a měla veliký úspěch. Zařazuji mezi naše oblíbené moučníky. Jana

    OdpovědětVymazat
  13. Akorát peču a jestli ten výsledek bude chutnat stejně jako těsto, tak to moc dlouho nevydrží :)

    OdpovědětVymazat
  14. Z bananov (a aj ineho ovocia a zeleniny) sa pri dozrievani vylucuje etylen, kt.urychluje dozrievanie aj ovocia ulozeneho s nimi. Preto nemozu byt ulozene napr.s jablkami. Ale na druhu stranu to mozes vyuzit ak potrebujes, aby ti nieco rychlejsie dozrelo :)

    OdpovědětVymazat
  15. Teď jsem dopekla a už se těším až ochutnám. Akorát jsem vyšlehala z bílků sníh, bude trochu nadýchanější ;)

    Markéta

    OdpovědětVymazat
  16. Pekla jsem ji o víkendu, do základní verze jsem jen přidala tabulku hořké čokolády a byl úžasný :) určitě recept ukládám :)

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...