středa 27. května 2015

Cupcake versus muffin


Já sice vím, že s tím pořád někde otravuju a že to beztak všichni víte, ale teď jsem o tom konečně napsala i do Instinktu, tak se s vámi chci podělit o tento milník ve světě diferencování mezi dezerty!. No, dobře, není to nějak extrémně důležité téma, vlastně je to úplná blbost, ale když rajské omáčce nikdo neříká rajská polévka a burgeru nikdo neříká karbenátek, tak proč by měl někdo říkat cupcaku muffin? A víte třeba, kdy se upekl první a proč tomu tak vůbec bylo? Pokud ne, račte číst a vše se dozvíte a pokud jo, tak.. tam přece jen možná bude nějaká novinka!



Je libo cupcake?

Malé dortíčky s barevnými polevami a krásným zdobením se v posledních letech těší oblibě i v České republice, kde si postupně nacházejí místo mezi klasickými trubičkami, větrníky a dalšími tradičními zákusky. Tyhle původně americké mini dorty se stávají hitem také na svatbách a dalších oslavách, kde pak odpadá mnohdy náročné a upatlané porcování dortu, a každý si může vybrat  svoji vlastní porci. Nebo třeba dvě.  V pečení cupcakes se pořádají cukrářské soutěže a v zahraničí jsou dokonce běžné specializované cupcake obchody, kde si kromě čerstvě upečené dobroty můžete koupit také barevné košíčky, zdobení a potravinářské barvy.


Přestože se cupcakes mohou na poli cukrařiny jevit jako novinka, zmínka o nich se poprvé objevila už na konci 18.století v kuchařce s názvem American Cookery, kterou napsala Amelia Simmons.  Jednalo se o dortík, který se měl péct v malých jednotlivých hrnečcích (cup=hrnek, cake = dort), odkud ostatně pochází i jejich dnešní název. Často se ovšem plete také s cup cakem, který je typický tím, že potřebné suroviny se neváží, ale odměřují pomocí hrnků. Teorií, proč se malé dortíky cupcakes začaly péct, je mnoho, ale nejpravděpodobnější asi bude ta, která je zároveň nejjednodušší. Zatímco jeden velký dort se musel péct poměrně dlouhou dobu, tak jednotlivé malé dortíky byly hotové rychleji a hospodyňka tak rodině ušetřila čas i peníze. Než se začaly vyrábět plechy určené přímo k pečení cupcakes a papírové košíčky na jedno použití, což bylo až po skončení druhé světové války, peklo se skutečně v obyčejných keramických hrncích.¨

S cupcaky to ale není jen tak, mnohdy se nesprávně zaměňují za muffiny nebo britské fairy cakes, v překladu vílí dorty. Ty jsou většinou o něco menší a jsou určeny zejména na dětské narozeninové oslavy. Roztomilé jméno napovídá, že jde o dortíky tak malé, že jsou vhodné pro pohádkové víly. Na rozdíl od bohatě nazdobeného cupcaku, mají krému jen trošku a bývají spíše v jednodušších kombinacích. Tak, aby chutnaly právě dětem. 

Muffin, pečivo, které se nejčastěji zaměňuje s cupcakem, je rozdílný ještě o dost více a muffin s krémem se automaticky nerovná cupcake. Není to totiž dezert, ale spíše snídaňové pečivo, které se připravuje prostým smícháním "suchých surovin", jako je mouka a cukr a "mokrých surovin" jako jsou vejce a mléko, zvlášť, a pak jen spojených dohromady. Cupcake je opravdu zmenšenina dortu, takže těsto se připravuje postupným šleháním másla s cukrem, vejci, moukou a dalšími surovinami. Muffin má tedy ve výsledku hutnou a vlhkou konzistenci a cupcake lehkou dortovou texturu třeného těsta. Vzhledově pak muffin převyšuje hodně košíček, praskne a nahoře se vytvoří malé krátery. Cupcake je naopak hladký a oblý a jen o trochu vystouplý nad košíček. Jakýkoliv dort je možné upéct ve formě malého cupcaku. Ve finále jsou ale všechny definice stejně jedno, hlavní je, že se všichni budou oblizovat až za ušima a jeden kousek jim nebude stačit!

9 komentářů:

  1. Tak tohle je zajímavý článek :) I když rozdíl mezi cupcakem a muffinem vím, ráda jsem si přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že to ocení i ti znalí! :)

      Vymazat
    2. Ahoj! Dekuju za clanek! Presne takovy jsem hledala. 🙂👍

      Vymazat
  2. Gratuluji k psaní do Instinktu! :) Zajímavý článek! :)

    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  3. A treba ja jsem rad, ze jsem se konecne dozvedel rozdil mezi nimi. Ne, ze bych to hledal... Diky, google!:D Ja teda zatim pecu jen muffiny. Cokoladovo-kokosovy, boruvkovy a jablecny. Noo kokosovy jsou vlastne tak nejak vsechny:D

    OdpovědětVymazat
  4. toto by si mal precitat kazdy, kto si pletie cupcakes a muffiny haha :) suhlasim, aj ked nie kazde tortove cesto sa upecie ako cupcake (niekedy je potrebne znizit davku prasku do peciva alebo sody atd...) a rovnako nie kazdy recept na cupcake pouziva tzv. creaming method, teda ako si uviedla - slahanie masla s cukrom, potom vajicka a napokon sucha zmes nastreidacku s tekutinou... takmer vsetky moje cupcakes pouzivaju olej a nie maslo. asi 2 roky som hladal recept na perfektne vanilkove cupcakes a naozaj som vyskusal asi vsetky recepty, ktore su na internete :) a napokon som skusil nahradit maslo olivovym olejom a vysledok ma velmi prekvapil... to co mmilujem na cupcakes (ale aj na kolacoch) s olejom je to, ze aj ked ich skaldujes v chladnicke, nikdy nebudu tuhe a suche ako tie s maslom (kedze maslo pri chlade tuhne)... takze ja ako maslovy maniak musim priznat, ze niekedy je lepsi rastlinny olej ako maslo :) ale to su len moje chutove preferencie, kazdy ma rad nieco ine. prajem pekny den!

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...