Nevím, čím to může být, ale doma nám strašně rychle zrajou, až přezrávají banány. Když jsem bydlela u našich, mohli jsme tam mít trs banánů třeba týden a pořád byly stejně žluté a pevné a až pak začaly postupně hnědnout. Když teď ale koupím banány, který se zelenýma jabkama patří k mému nejoblíbenějšímu ovoci, tak začnou být jakési měkké a hnědé hned třetí den! Nemám ponětí, proč to tak je, bylo to tak v zimě, je to tak i na jaře a zřejmě to tak bude i po zbytek roku. Má to však jednu skrytou výhodu/nevýhodu, nebezpečně často totiž peču banánový chlebíček, neboli banana bread. Je to snad ta nejjednodušší buchta na přípravu, co může být, protože se pouze smíchají suché a mokré suroviny zvlášť, pak dohromady, vše se nalije do formy a je to. Ale ta chuť!
Protože banana bread vzhledově není úplný fešák, většinou od něj nikdo nic zvláštního neočekává ani chuťově, ale opak je pravdou. Je úžasně vláčný, sladký a díky ořechům křupavý, vydrží dobrý několik dní a pak se dá otoastovat a sníst třeba s máslem. Právě ořechy dělají v chlebíčku skoro polovinu té skvělé chuti a to z prostého důvodu, jsou totiž opražené! Takto jednoduchý trik ořechy pozvedne o několik úrovní výš. Druh ořechů je závislý čistě na vašich preferencích, zkoušela jsem to už s vlašskými, lískovými, mandlemi, pekany i paraa všechno bylo super. Pro velké fajnšmekry je tu i čokoládová verze, když už vám ten obyčejný přestane stačit. Recept je od mé milé Stephanie, jejíž portrét mi visí v kuchyni, z Joy of Bakng.
Protože banana bread vzhledově není úplný fešák, většinou od něj nikdo nic zvláštního neočekává ani chuťově, ale opak je pravdou. Je úžasně vláčný, sladký a díky ořechům křupavý, vydrží dobrý několik dní a pak se dá otoastovat a sníst třeba s máslem. Právě ořechy dělají v chlebíčku skoro polovinu té skvělé chuti a to z prostého důvodu, jsou totiž opražené! Takto jednoduchý trik ořechy pozvedne o několik úrovní výš. Druh ořechů je závislý čistě na vašich preferencích, zkoušela jsem to už s vlašskými, lískovými, mandlemi, pekany i paraa všechno bylo super. Pro velké fajnšmekry je tu i čokoládová verze, když už vám ten obyčejný přestane stačit. Recept je od mé milé Stephanie, jejíž portrét mi visí v kuchyni, z Joy of Bakng.
BANANA BREAD
hrst (kolem 100 g,ale prostě tolik,kolik máte) oblíbených ořechů
230 g hladké mouky
130 g cukru krupice
1 lžička kypřícího prášku
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
2 velká vejce
113 g rozpuštěného másla
3 zralé banány
1 lžička vanilkového extraktu
pro čoko verzi:
30 g kakaa
kousky čokolády, čokoládové chipsy/penízky
o 50 g cukru víc
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a v jedné vrstvě dáme na plech a na pečící papír na hrubo nasekané ořechy. Rozpustíme si máslo a rozmačkáme banány na kaši. V jedné míse smícháme všechny suché suroviny, v druhé míse zbytek, máslo by nemělo být úplně horké. Smícháme vše dohromady, jen zlehka promícháme, aby se vše spojilo a přidáme opražené ořechy. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na chlebíček a pečeme cca 50 minut, ale kontrolujeme špejlí už tak po 40. Těsto hodně nabude, nahoře chlebíček podélně praskne a bude mít zlatavou barvu. Samozřejmě můžete dát i méně cukru, záleží na vás a na sladkosti banánů.
Vypadá to skvěle ! :) To budu muset vyzkoušet :)
OdpovědětSmazatDík! Myslím, že nebudeš litovat :)
SmazatBanana chleb je supr, ale ztratila jsem svuj skvely recept, tak vyzkouším tento! Jediný problém je, že banány vždy sním včas...každé ráno s ovesnou kaší:)
OdpovědětSmazatNo, já bych si je právě ráda zase s tou ovesnou kaší dala, ale ony hned zhnědnou :D
SmazatMám ráda jen čerstvé banány....ale ttento chleba vypadá fakt dobře. Asi dám teplým banánům ještě šanci :-)
OdpovědětSmazatwww.siraelxy.blogspot.cz
Tak ony pak zas tak teplý nejsou, když to vychladne :D Ale chlebíčku dají hlavně takovou vláčnost a sladkost :)
SmazatBanana bread uz se chystám udelat dlouuuho. Banany u me ale nevydrží a snim je driv nez bych z nich něco ukuchtila 😕
OdpovědětSmazatStaywithkaterina.blogspot.cz
Tak to máš štěstí, že ti nehnědnou jak mně !:D
Smazattenhle chlebík je úžasný, zrovna v sobotu jsem ho pekla a tři dny se dal jíst! Můj recept se dost podobá tvému.. fakt ňamka!! :) Akorát jsem tam nedala tam moc cukru, abych to mohla mazat čoko-oříškovou pomazánkou a bylo to něco vynikajícího!!!
OdpovědětSmazatJee, tak to zni skvěle, to taky zkusím! :)
SmazatMám s banány stejný problém, ale nedávno jsem se někde na netu dočetla, že banány vydrží déle čerstvé, když se vrchní stopka dobře omotá potravinovou fólií, aby k ní nešel vzduch. Světe div se, funguje to :)
OdpovědětSmazatFakt jo? Tak to zkusim!
SmazatSuper, další recept na banana bread do sbírky. Zkoušela jsem jich už fůru a nikdy se nepřejí. Za sebe doporučuju banánovo-mrkvovou variantu. Z těch hříšnějších nedám dopustit na banánovo-nugátový chlebíček. Mlask.
OdpovědětSmazatDiky za tipy, vypadaji skvele!:)
SmazatPochopila jsem správně že s přidáním čoko dám více cukru? Nemám ho spíš ubrat?
OdpovědětSmazatJojo, on se pridava skrz to hořký kakao, ta coko se tam dava vcelku a ja treba davam 70 procentni, takze to nijak neosladi.
SmazatA ještě jeden tip, banány by neměly být na stejném místě jako jablka, protože ta vylučují nějaké látky, které urychlují zrání dalšího ovoce..
OdpovědětSmazatDiky moc! To asi zabralo!
SmazatMůj neoblíbenější moučník ! super :)
OdpovědětSmazatTaky je jeden z mych nej :)
SmazatZa posledních 10 dní peču už potřetí :-D je dokonalej!
OdpovědětSmazatJo, je nejlepsi a pritom tak easy! :)
SmazatDělala jsem čoko verzi a měla veliký úspěch. Zařazuji mezi naše oblíbené moučníky. Jana
OdpovědětSmazatTak to jsem ráda, čoko verzi taky miluju :)
SmazatAkorát peču a jestli ten výsledek bude chutnat stejně jako těsto, tak to moc dlouho nevydrží :)
OdpovědětSmazatZ bananov (a aj ineho ovocia a zeleniny) sa pri dozrievani vylucuje etylen, kt.urychluje dozrievanie aj ovocia ulozeneho s nimi. Preto nemozu byt ulozene napr.s jablkami. Ale na druhu stranu to mozes vyuzit ak potrebujes, aby ti nieco rychlejsie dozrelo :)
OdpovědětSmazatDerkuju za vysvetleni! :)
SmazatTak snad se zadarilo! :)
OdpovědětSmazatTeď jsem dopekla a už se těším až ochutnám. Akorát jsem vyšlehala z bílků sníh, bude trochu nadýchanější ;)
OdpovědětSmazatMarkéta
Pekla jsem ji o víkendu, do základní verze jsem jen přidala tabulku hořké čokolády a byl úžasný :) určitě recept ukládám :)
OdpovědětSmazat