čtvrtek 1. května 2014

Rozhovor: Naše Kaše

Tak tady máme další rozhovor z Instinktu, který vyšel asi před dvěma týdny a  o kterém jsme s editorem pracovně mluvili jako o "veselé kaši". Já sama jsem si Jany a Davida z Naše Kaše všimla už loni na Apetit pikniku, hlavně kvůli jejich sloganu Chutná líp, než vypadá. Lajkla jsem si je na Facebooku, napsala na to interview list a záviděla Pražákům, že si můžou kupovat kaše. Pak jsme pořádala cupcake cup, přemýšlela o sponzorech a uvědomila si, že mě samotnou by výhra kaší dost nadchla. Tak jsem zkusila napsat mail. Asi za minutu mi došla odpověď. David měl pro mě zrovna taky rozepsaný mail, ve kterém mi dával vědět, že se s Janou chystají do Brna a zvou mě na oběd a chtějí mi předat na ochutnávku jejich kaše! Tak jsme u toho sfoukli i ten rozhovor a tady je. Byl to pro mě jeden z nejmilejších rozhovorů vůbec, který pak byla radost psát. Z Davida, Jany i kaší totiž sálá tolik pozitivní energie, že jsem ji měla po našem setkání na rozdávání. A kaše jsou skvělé! Můj favotrit je Kokočokosen a těším se, až ochutnám i nové slané verze.




Herečka a kameraman. Zní to jako klasická lovestory, ale přesto je zatím něco víc. Když se Jana Burešová a David Borozidis seznámili na natáčení v malé obci na Vysočině, zjistili, že sdílí vášeň pro dobré jídlo. Rozhodli se společně založit firmu Naše Kaše a od loňského léta vaří snídaňové kaše nejen pro sebe, ale i do dvaceti obchodů v Praze a Brně.

Jak se to stane, že dva lidé z úplně jiného oboru napadne vařit a prodávat kaše?

Jana: Já jsem kaše dlouho snídala a snažila jsem se vymýšlet pořád nové příchutě a objevovat různé, dnes zapomenuté suroviny.  Už jako malá jsem si v restauraci vždycky dávala to, co neznám, abych mohla poznávat nové chutě. David napřed kolem kaší chodil a pozoroval je spíš zpovzdálí, až jednou taky ochutnal. A protože jsme oba vyloženě snídaňové typy, začali jsme pořádat zvát i přátele, dávali jim kaše ochutnat kaše a zjistili, že chutnají skoro všem. Často nám říkali, že by je nikdy nenapadlo suroviny takto zkombinovat, většina z nich znala třeba jen ovesnou a krupičnou kaši z dětství, zatímco my jsme používali třeba pohanku, nebo jáhly.

To ale bylo pořád jen pro kamarády.

Jana: Takovým startem se ale stal Apetit piknik, po něm se to všechno rozjelo.  Je to prodejní akce, kam se mohou hlásit amatérští kulináři, nebo profesionální prodejci a nabízet svoje výrobky. Přihlásili jsme se samozřejmě do amatérů, ale když nám před akcí přišly veškeré podklady, zaskočilo nás, že tam jsou celkem přísné podmínky. Víc jsme to ale nezkoumali. Pak jsme se náhodou dozvěděli, že nás omylem zařadili mezi profesionály, ale kvůli kapacitním důvodům už se mezi amatéry nešlo přesunout. Tak jsme to zkrátka zkusili. Alespoň nás to nakoplo,  Protože jako „profesionálové“ jsme si na naši premiéru museli zařídit veškeré hygienické a jiné záležitosti.

Jak to probíhalo, byl o kaše zájem?

David: Navařili jsme kaše,  dali do krabiček, ozdobili barevnou páskou s puntíky a čekali, co se bude dít. Když jsme dorazili na místo a všude viděli dokonale nazdobené cupcakes a další krásné zákusky, řekli jsme si, že nalákat mlsné jazýčky návštěvníků  bude asi fakt těžké. Kaše na první pohled přece jen nevypadají nejlépe, i proto jsme zvolili slogan Chutná líp, než vypadá, který nakonec přesvědčil stovky lidí . Ti chodili, ochutnávali a ochutnávali,  A nakonec i nakupovali.

Jana: Taky se nás hodně ptali, kde by se daly kaše koupit. Do té doby jsme je vařili jen pro sebe a pro kamarády a byli jsme překvapení, že by to takto skutečně mohlo fungovat. Vůbec jsme si nedovedli představit, že bychom kaše skutečně mohli nabízet ve velkém. Dnes už je prodáváme na 20 místech, zatím v Praze a v Brně.

Nabídky z obchodů už pak přicházely samy?

David: Bydlíme kousek od jednoho z farmářských obchodů Sklizeno, kam Jana chodila často nakupovat a pořád mi o něm vyprávěla. Na Apetit pikniku jsme dostali stánek přímo naproti nim, tak jsme si navzájem vyměnili kontakty a tak vlastně proběhla první spolupráce. Pak se to začalo postupně rozšiřovat do dalších poboček i do jiných obchodů.

Zatím kaše dodáváte do Prahy a nově i do Brna, plánujete i jiná města?

David: Rádi bychom, ale řešíme problém s transportem. Jsme na to totiž stále jen sami dva a rozvozy chceme řešit ekonomickou a zároveň ekologickou cestou. To se nám povedlo teď v Brně, sehnali jsme pána, který jezdí každé pondělí pracovně do Brna. Vtipné je, že se nám ozvala jeho manželka, takže on sám to možná napřed ani nevěděl.  Původně jsme chtěli spolupracovat s firmou Student Agency a využít kousek zavazadlového prostoru v jejich autobusech, ale bohužel momentálně nemají volnou kapacitu.

Jana: Chvilku jsme přemýšleli, že kaším normálně koupíme jízdenku, posadíme je na autobus a v Brně je někdo vyzvedne a je to. Kaše by navíc ani nechtěla časopis, nebo cappuccino, jako to v autobusech bývá, takže by to ve finále bylo oboustranně výhodné. Možná to zkusíme vyjednat pro další města.

Jak to vlastně celé funguje, kaše vaříte každý den?

David: Vaříme vždy celou neděli, v noci se kaše chladí a ráno rozvezeme krabičky do obchodů na celý týden.

Hotové kaše vydrží tak dlouho čerstvé?

David: Ano, máme to otestované v laboratoři. Trvanlivost je stanovená na šest dnů, ale některým obchodníků to pořád připadá málo, jsou zkrátka zvyklí na trvanlivější produkty. Objednávek  ale máme více a více  tak že časem budeme pravděpodobně vařit i víckrát týdně. Teď vaříme na týden přes 500 porcí kaší, což je celkově asi 75 kilo.

To všechno zvládáte sami dva?

Jana: Teď nám začali kamarádi pomáhat s balením, protože to už jsme po celodenním vaření nezvládali. Máme ale pronajatou profesionální kuchyň a s dobrým vybavením, které urychlí čas, takže se to dá.


Myslíte si, že vás prodej kaší může uživit?

David: Myslím, že časem určitě ano.  Teď navíc plánujeme přidat ještě pomazánky, budou to takové Naše kaše naslano, takže budeme mít širší sortiment , který může zaujmout i nové zákazníky.

V současné době nabízíte pět druhů sladkých kaší z různých obilovin, jak vznikaly jednotlivé receptury?

David: Na začátku jsem si myslel, že Jana jí nějaké divné zrní, ale zjistil jsem, že je to opravdu dobré. První kaše vznikaly stylem „použijeme to co je právě doma“. Postupně jsme začali oba více přemýšlet  o nejlepších kombinacích.  S blížícím se  Apetit piknikem jsme recepty na Naše kaše ustálili tak, aby byly jednotlivé druhy co nejodlišnější a jedinečné.

Všechny kaše vaříte z bezlepkových obilovin a navíc bez mléka a bez cukru, proč?

Jana: Ani jeden z nás není celiak a nejsme ze zásady proti lepku, ale máme pocit, že je v dnešní době trochu přelepkováno. Když můžeme využívat suroviny, které jsou bezlepkové přirozeně, tak proč toho nevyužít.  Navíc  často jde o suroviny, které jsou pro nás tradiční, ale bohužel už trochu zapomenuté. Tak jsme to vzali jako výzvu, tyto přírodní poklady zase vzkřísit. A bez mléka a bez cukru si sami  kaše vaříme od začátku. Není to potřeba, kaši osladí ovoce.

Nebojí se lidé, že kaše nebudou dobré, protože působí příliš zdravě?

David: To se nám stává neustále, většina lidí si myslí, že jakmile je něco zdravé, nebude to dobré. Proto hodně dbáme na ochutnávky, ať se sami přesvědčí, co se v krabičkách ukrývá. Je jasné, že se nemůžeme do chuti trefit každému, ale většinou jsou i ti počáteční skeptici příjemně překvapení. A to nás těší nejvíce. Už máme i své stále zákazníky, kteří chodí pro kaše pravidelně.

Čekali jste, že ani ne za rok budete mít takový úspěch?

Jana: Vůbec ne, jsme mnohem spokojenější, než jsme si kdy mysleli, že budeme.
David: Dva blázni začali míchat kaši a takhle to dopadlo. V to jsme nikdy nedoufali a moc nás to těší.




Jana Burešová se narodila 22. 2. 1984 v Olomouci. Vystudovala herectví na Vyšší odborné škole umění ve Zlíně a byla členkou činohry Moravskoslezského divadla v Olomouci. Žije v Praze, pracuje v reklamní agentuře a s partnerem Davidem Borozidisem založila firmu  Naše kaše.

David Borozidis se narodil 12. 1. 1985 v Mladé Boleslavi a vystudoval kameru na Vyšší odborné škole filmové v Písku. Je členem umělecké skupiny Popojedem production, která se věnuje natáčení videoklipů, dokumentů a reklamních spotů. Žije v Praze a je partnerem Jany Burešové, se kterou v loňském roce založili firmu  Naše kaše




Naše kaše je firma Jany Burešové a Davida Borozidise, která je výrobcem snídaňových kaší. V nabídce mají pět různých druhů : Jáhlová s jablky a mandlemi, Rýžová s kokosem a čokoládou, Pohanková se švestkami a mákem, Quinoová s datlemi a citrónem a Kukuřičná s perníkovou meruňkou.  Všechny kaše jsou z přirozeně bezlepkových obilovin, bez chemie, cukrů a mléka. Firma na trhu funguje méně než rok, a přesto dodává již do 2O obchodů v Praze a v Brně a kaše nabízí i na farmářských trzích.



Foto: Naše Kaše

10 komentářů:

  1. super rozhovor, všechny od tebe mě baví :)
    A budu si už konečně muset taky zajít do Sklizena pro nějakou kaši, všechny kombinace znějí moc lákavě, ale nejradši bych ochutnala asi quinoovou protože quinou jsem zatím jedla jen párkrát na slano :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to jsem ráda! :)
      No to bys měla, jsou totiž fakt skvělý, hlavně teda kokočoko a pouťová. Ta s quinoou na mě byla až moc exotická, což mi nromálně nevadí, ale tady trochu jo. A ve čtvrtek na ně mívají vždycky slevu :)

      Vymazat
  2. Četla jsem toho o nich už tolik, ale nikdy jsem zatím neochutnala. Nevíš, zda budou opět na Apetit pikniku? :)
    Jinak jsou neuvěřitelně inspirativní. A ty začínáš být taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak to je potreba napravit! :) Jojo, budou..slavit vyrocni vzniku Kasi a samozrejme prodavat :)

      A diky moc ;)

      Vymazat
  3. Ty rozhovory jsou úžasný :) Když čtu někde ve Světě ženy, který si kupuje babička, všechny ty prázdné rozhovory o ničem, mám chuť to spálit. Ale ty tvoje jsou úžasný a člověk se dozví spoustu věcí o něčem, co ho fakt zajímá.
    Jinak Naše kaše je super, doufám, že budou zase na Apetit pikniku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, to jsem moc rada, ze je videt rozdil mezi mnou a Svetem zeny! :D Ono tam to ty lidi casto asi ani nebavi, o zurnalistice jako takove nic moc nevi a podle toho to vypada, no :(
      A na Apetit pikniku budou! :)

      Vymazat
  4. úžasný! ačkoliv nejsem velkou milovnicí kaší, pravděpodobně zkusím minimálně tu rýžovou:) rozhovor je super a vůbec je tak nějak fajn, že se zdravější potraviny dostávají do širšího podvědomí, stejně tak jako farmářské obchody, kde je větší výběr:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, jsem rada, ze se rozhovor libi. A kasi se neboj a zkus, uvidis, ze zachutnaji :)

      Vymazat
  5. Krásný rozhovor! Moc hezky se čte. Kaše mám fakt ráda a musím vyzkoušet. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc, to jsem rada :) A kase vyzkousej urcite! Ted i nove slane :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...