úterý 24. září 2013

Cupcake Cup Praha 2013

Jestli si teď nadáváte, že jste prošvihli gastronomickou akci roku a nechápete, jak vám mohly uniknout billboardy a především pozvánka, tak nezoufejte. Cupcake cup byl spíše komorní akcí, kterou pořádal Foodies club VŠE. Já sice nejsem ani z Prahy, ani nechodím na VŠE, ale jako správný foodblogger mám přehled o tom, co se kde šustne a mám v mozku nastavený alarm na pouhé zaregistrování slova "cupcake".
V době, kdy se soutěž o nejlepší cupcake konala jsem totiž zrovna byla na jednom ze svých gastrovýletů v Praze, takže jsem si řekla, že je to osud a že se tam musím zajít alespoň podívat. Původně jsem nechtěla nic péct, ale spíše jen nasát trošku té cupcake atmosféry a seznámit se s dalšími pražskými foodies. V Praze totiž nemám úplně pekařské zázemí a působím tam vždycky spíše jako blogger konzument. Nakonec mi to ale nedalo a protože vím, že bych si zpětně nadávala, že můj cupcake by byl určitě lepší a mohla jsem vyhrát, tak jsem se hecla a šla do toho.
Vybrala jsem si cupcakes, které mají nejlepší poměr náročnost versus efekt, což jsou podle mě rozhodně brownies cupcakes. Vtipné je, že jsem je sama předtím nikdy nejedla, protože vždycky zmizely tak rychle, že na mě žádný nevyzbyly, což jsem považovala za jasný ukazatel kvality. Navíc na ně není potřeba mixér, vše lze jednoduše udělat v ruce a jak jsem se teď konečně přesvědčila - jsou fakt vynikající.



 Pekla jsem u kamaráda, který mi poskytl pražský azyl, ale který bohužel za šest let svého pobytu nikdy nezapnul troubu. Chvíli jsme tedy tápali jak na to, trouba se neustále sama zapínala a vypínala, navíc nešla zavřít, ale nakonec se nějak zázračně rozehřála na požadovanou teplotu. Hned po akci jsem měla v plánu jet zpět do Brna, takže jsem neměla příliš času na přípravu a tvořila v kuchyni, kde nejvíc high tech vybavením byla vařečka a vidlička. Krém jsem dělala z tvarohu, protože mi prostě chutná nejvíc, dá se zvládnout i tou vidličkou a dobře drží. Po cestě jsem koupila jahody, ze kterých jsem pak asi čtyři pětiny času mé celkové přípravy vykrajovala pseudosrdce, abych nebyla s tím zdobením mezi Pražáky za úplného trapáka. (Což jsem teda trošku byla, ale nevadí.) Na to jsem ještě naházela trochu čokoládových hoblin a vzhůru na metro! S sebou jsem měla obří kufr, tašku s cupcaky v malých krabičkách, kabát, kabelku a další tašku se zbytkem věcí a děsila se, že jahodová pseudosrdce zapadnou někam na dno cupcaku a celé úsilí přijde vniveč.



Porotce dělaly dámy ze Sweet Dots, které vyrábí krásné dobroty a potom Darina Sieglová z Apetitu. Pak byla taky porota lidu, tedy my všichni, kteří jsme ochutnali každý cupcake a rozdali si navzájem hlasy. Za sebe musím říct, že je fakt těžké hodnotit, když už jíte třeba sedmý cupcake, protože jak to tak u cupcakes bývá, je to pekelně sladké a po chvilce vám ty chutě už trošku splývají. Samozřejmě jsme je nejedli celé, ale každý jen malý kousek a prokládali to výbornými domácími limonádami.


Původně se celá akce měla konat na Kampě, ale protože počasí zřejmě nefandí cupcakes, tak se sladké hodování přesunulo přímo na VŠE. (Nutno říct, že přednášky s krabicemi cupcaků by jistě zvedly účast do nebeských výšin.)

Každý měl připravenou svoji kartonovou cedulku, kterou bylo označeno jeho stanoviště a tam si měl naaranžovat své výtvory. Já pochopitelně neměla žádný podnos ani nic jiného, tak jsem svoje krasavce postavila na krabičky, ve kterých jsem je donesla a šmitec.





Vždycky, když se porota dostala k vašemu cupcaku, museli jste přednést jeho složení, název a postup přípravy a bylo to úplně jako v Materchefovi. (Až na to, že přítomné dámy byly o něco milejší než Gordon a nic nevyplivly ani nerozbily.)

Co se týče vzhledu, tak jsem předpokládala správně, moje cupcakes byly fakt hodně low, protože výroba karamelových ozdob, nebo vlaječek s názvem při mém last minute rozhodnutí a polních podmínkách nepřipadaly v úvahu, nicméně chuťově si myslím, že byly docela v popředí. Každopádně, Pražáci tomu vůbec nerozumí, protože jsem nevyhrála, takže celá akce byla na nic a už nikdy nepřijdu! Kecám, vítězné cupcakes byly i pro mě jedny z těch nejlepších a většina prezentovaných kousků byla holt o mnoho sofistikovanější, v receptu i v designu, než ty moje. Sláva vítězům, čest poraženým.

A co tam vlastně všechno bylo?



Tohle jsou tedy ty moje pseudosrdce z jahod na vrcholku brownies cupcakes s tvarohovým krémem. Sama přiznávám bez mučení, že jsem je cca o dvě minuty přepekla, měly být ještě o něco víc browniesovější. Nicméně stejně si myslím, že byly chuťově super a možná se pro mě právě staly mým nejoblíbenějším cupcake receptem. Jak už jsem ale říkala, design je na úrovni MŠ - bez výtvarného zaměření.


Mangové cupcakes s mangovým krémem a mangovou redukcí pro mě byly jedním ze třech favoritů. Mango je super samo o sobě, natož v cupcaku a ta mangová redukce byla prostě les dokonales. Cedulky jsou bezva nápad, jednou jsem podobné dělala na narozeninovou oslavu a vypadá to fakt dobře, jednoduché, ale efektní. Jen to lepení je dost opruz.


Čokoládovo-malinové cupcakes se salkem a polevou z Philadelphie, tvarohu a máty mě nejvíc zaujaly svým tvarem. Ještě jsem neviděla nikdy cupcakes ve formě těchto vysokých košíčků a vypadalo to dost dobře. Tyhle ale byly podle mě na rozdíl od mých brownies cupcaků naopak trochu nedopečené a ještě bych jim tak tři minutky dala, protože se rozpadaly po vyndání až moc. Mátu jsem v polevě vůbec necítila, ale chutnaly mi, to zase jo.


Klasické vanilkové minicupcakes s malinou uprostřed a máslovým krémem. Tyhle mě zaujaly asi nejméně ze všech, přišly mi hodně suché, navíc jak víte, tak nejsem největší fanda buttercreamu, takže tak.


Tyhle cupcaky, které vůbec nebyly cupcaky, byly patrně to nejsložitější, co se na VŠE kdy objevilo, možná i v porovnání s probíranou látkou budoucích ekonomů. Byly to malé verze cheesecake mosaic s pistáciovou pěnou a s macerovanou višní a domácí oplatkou a pistáciovým zdobením...a už ani nevím, s čím vším ještě. Byly výborné, to jo. Ale není to cupcake. Honza, jediný mužský účastník Cupcake cupu, za ně dostal speciální cenu poroty, protože byly fakt originální a nádherné. Na druhou stranu, taky jsem mohla donést minicroquembouche a narvat je do košíčků, že jo. Prostě cupcake je cupcake a není to cheesecake a basta a to je moudro, na které jsem po právu hrdá. (Nicméně ti, Honzo, vzdávám hold, protože musely zabrat strašně moc času a byly výborné.)

Edit: To, že malej cheesecake není cupcake je jen můj názor. Tak jako si u bábovky představím buchtu v typickém tvaru, tak si u cupcaku představím těsto a krém. Každej to holt asi má jinak, nechci žádné cupcake války, prostě si jen na svůj blog píšu svoje názory. Thats all.


Těmhle krasavcům jsem dala bod já, protože pro mě byly tím nejlepším, když jsem vzala v úvahu chuť i design zároveň. Byly to banánové cupcakes s máslovým karamelovým krémem, který mi ale chutnal! Už tento fakt mi pomalu stačil k tomu, abych měla jasno, kam poputuje můj hlas, protože je to vážně poprvé, co mi máslový krém přišel opravdu dobrý. Krém byl navíc nádherně nanesen a společně s kolečkem banánu a karamelovými ozdobami to pro mě holt bylo to nejlepší z celé akce a vůbec nechápu, proč se neumístily. (Opět si ale myslím, že byly v troubě o dvě minutky déle.)



Tyhle cupcakes s krémem z mascarpone, smetany a bílé čokolády vyhrály cenu od Dariny z Apetitu, nicméně mě chuťově nijak nezaujaly. Krém mi přišel fakt hodně šlehačkový a bílou čokoládu jsem v něm vůbec necítila, korpus byl klasický kakaový, nic špatného, ale ani nic extra. Co bylo skvělé, byly samozřejmě ty čokoládové ozdoby. Na pohled vypadaly cupcaky úplně profesionálně a nápis byl jeden jako druhý.





A tady je hit Cupcake Cupu 2013! Kakaové cupcakes s broskvovou náplní, zdobené cream cheeese, broskví a mátou. Tyhle broskovové dortíky vyhrály jak cenu poroty, tak cenu účastníků a to už o něčem svědčí. Pro mě byly také v nejlepší trojici, společně s banánovými a mangovými kolegy. Faktem je, že tomuhle cupcaku se asi nedalo vytknout vůbec nic, navíc byly servírovány na krásném podnose a doplňovaly je i verze minicupcakes, což se obzvláště hodilo, abychom nemuseli rozmasakrovat každý velký cupcake na několik kousků.
Za vítězstvím stojí tříčlenný tým, takže to by bylo, aby holky v takovém počtu nevyhrály! Koukněte se na Terčin web Hladová, který vás zaujal už v odkazu na mém Facebooku a taky na stránku Elišky Kubcakes.




Klasické kakaové cupcakes doplňoval krém z mascarpone, který byl ale opravdu hodně sladký a byly ozdobené srdíčky z obarvené bílé čokolády. Opět nic, co by mě nějak extra zaujalo, ale autorka prý cupcakes pekla úplně poprvé a to tedy i za to zdobení klobouk dolů!


A teď ještě pár random fotek.

Přísné oko porotců

Nejčastější scéna z Cupcake cupu

Honza vysvětluje, co všechno se skrývá v jeho "cupcakes".

Cupcakes jako modelky

Vyhlašování

Ochutnávání v plném proudu

Pár jich chybí, ale na ukázku tihle krasavci stačí

Akce byla super a já moc Foodies clubu i Janě za uspořádání akce děkuju. Otázkou je... byl by zájem o podobnou akci v Brně? Napadlo mě totiž něco podobného uspořádat i v naší jihomoravské metropoli, sice bez Dariny a Sweet dots, ale se skvělou odbornou porotou, ve které bych samozřejmě zasedla já, a pak taky třeba Hladová Terka, vítězka pražské verze.

 Tak co vy na to, pekaři a pekařky z Brna a okolí? Byly byste pro?
_________________________________________________________________________________

Malá vsuvka pro ty, kteří nejsou Fejsbukáři:

Protože mám od Lindtu nějaké super věci a nemám ve svém dietním plánu je všechny sníst sama, chci se s vámi o ně podělit.


Kdo by tedy chtěl bonboniéru Swiss Luxury Collection a dva balíčky Lindor koulí včetně nové karamelové příchutě,  nechť mi pošle do neděle 6.10 originální fotku, ve které bude figurovat čokoláda. Může to být úplně cokoliv, čokoládová dobrota, samotná čokoláda, vy s čokoládou... ale zas to nepřežeňte, víte co myslím!
Zkrátka cokoliv, kde se bude vyskytovat čokoláda. Ze zaslaných fotek pak vyberu tu, která mě zaujme nejvíce a výherce dostane tuhle čokoládovou smršť!
Posílejte buď na Facebooku do zpráv, nebo na email zghettablog@gmail.com

30 komentářů:

  1. Jee, to je skvělá soutěž! Přiznám se že ještě než jsem si článek přečetla, nejvíc mě zaujaly právě banánové a potom ty pistáciové, které jak čtu, vůbec cupcaky nebyly, sakra :D
    Na hladovou jsem koukala a ihned založila, má uplně skvělé recepty! Takže díky za objevení nového blogu
    (ps. ty tvoje vypadaly taky krásně!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Terka ma krasnej blog a ja ji udelala velkou propagaci, takze mi bude muset asi napect spoustu dobrot! :DD

      Vymazat
    2. Ano, všechno tady vypadá tak mňamózně, že mám chuť si dát pár dortíků :) Ale poslední dobou se ve sladkém omezuju, protože hubnu. Přiznávám, že si občas dám, ale mnohem méně často než dřív.

      Vymazat
  2. Tuším, že ty cupcakes, který měly jinej tvar - byly vyšší, jsou dělený podle formy v ikeii :) mají tam na ně samozřejmě i košíčky! :) http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00133038/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to vypada docela na ne, ale holky je mely i v takvoych papirovych kosickach. Vypadalo to fakt hezky, jako zmrzlina trochu :D

      Vymazat
  3. Já bych tedy o podobnou akci v Brně měla zájem! Bohužel ale bydlím na kolejích, kde není trouba, takže bych vás svou účastí v soutěži nepoctila, ale minimálně bych se určitě přišla podívat. A dobrovolně se hlásím do poroty... ;) Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale urcite mas v Brne kamarady, co troubu maji, ne :)? Ja v Praze taky mela polni podminky :D
      Haha, o porotu je vzdycyk nejvetsi zajem, ale aby taky nekdo neco upekl! :D V nejhorsim udelam soutez svych vlastnich cupcakes ze jo :D

      Vymazat
  4. Ahojky, určitě by podobná akce stála za uspořádání:) Už jenom proto, že bych tě viděla naživo:D Sice bych přišla jen jako ochutnavač a koukač, ptž s cupcaky zatím nemám žádnou zkušenost, ale i tak by to bylo supr:) Marieta B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, ted se citim jak uplna celebrita! :D
      No, ja bych prave rada aby to bylo pro uplne amatery, pac je malo lidi , co pecou cupcakes jak na bezicim pase. Ale fakt bych byla rada, kdyby se lidi nebali a brali to jako srandu :)

      Vymazat
    2. Zase je pravda, že bych to mohla brát jako impuls pro premiéru cupcakes z trouby Mariety:D

      Vymazat
  5. Chodím na VŠE a jsem z Prahy a přesto jsem o téhle akci neměla ani potuchy - no jsem já možná? :D Jsi dobrá, že jsi do toho takhle narychlo šla i s pečením! Jinak rozhodně mi nepřipadá, že by Tvoje cupcakes (kor vzhledem k těm podmínkám, co jsi měla) nějak vzhledově pokulhávaly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Coze? :D Tak doufam, ze ses prese me proklikala na Facebook Foodies clubu :) Mívají super akce a jsou to bezva lidi, milovníci jídla :)
      A díky, no :D

      Vymazat
  6. Vyzerá to super a páči sa mi, že si išla aj last minute s takými podmienkami, si hviezda :)) a mňa najviac zaujal ten mango cupcake, už len preto, že mi to znie inak ako klasická čokoláda / vanilka čo sa bežne používa.. a mimochodom ďakujem za tip na blog hladovej, dnes som podľa nej piekla večeru :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky , ja vedela , ze Bashka to oceni! :D Jojo, mango cupcake byl originalni a skvelej, vsak mi taky nejvic chutnaly same ovocne prichute :)
      Jejeje, ta Hladova Terka by mi mela fakt asi neco upect na oplatku! :D

      Vymazat
  7. Podle vzhledu mě nejvíc zaujaly ty ve "šmoulí barvě" (i když nesnáším Šmouly!), ty s banánem a taky ty, které byly údajně autorčinou premiérou. No a nápis "eat me" nemá chybu a s radostí bych poslechla :D

    A kdyby bylo něco takového v Brně, tak bych se moc ráda zůčastnila, cupcaky jsem ještě nikdy nepekla a tak bych měla záminku, proč to konečně zkusit....a v hlavě už mám jasnou (růžovou:D) představu, jak by vypadaly!
    Ale bohužel předpokládám, že to bude asi dřív, než za půl roku, takže mám smůlu a můžu tak maximálně slintat u fotek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt, jo? To bude beztak mou profi fotkou! :D Ten nápis je vážně boží, já bych z toho měla nějaký klikyháky.
      Tak mi dej seznam termínů, kdy budeš o víkendu v Brně a přizpůsobíme to! :D

      Vymazat
  8. Neda mi to se preci jen neozvat. Marne hledam relevantni zdroj informaci, kde by stalo, ze cupcake musi byt "sponge basis" a tudiz nemuze byt zmensenou verzi cheese-caku. Vzhledem k textu v clanku, predpokladam ze ty jsi na takovy zdroj narazila a budu jenom rad, kdyz se se mnou o nej podelis. Diky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja cekala, kdy to prijde. :) Clanek z odborne univerzitni databaze ti neposkytnu a popravde receno doufam, ze se granty na studie o teroii cupcaku ani neposkytuji :)
      Ale povazuji to za jakesi obecne archetypalni cupcake pravidlo, ze tak jako bych na babovka cupu neocekavala buchty na plechu nebo v dortove forme, prestoze babovku asi nikdy nikdo presne nedefinoval, tak na cupcaku cupu asi vsichni ocekavaji sponge basis a krem :) Staci si zadat do google cupcake a vybrat obrazky, ja tam vidim presne 0 malych cheesecaku, zato hodne sponge basis s kremem. Tot vse a je treba muj blog brat trosku s nadhledem ;) (A byly vyborny, to zas jo!)

      Vymazat
    2. I já bych se ozvala, protože mi také přijde logické i cheesecake cupcake považovat za cupcake i když netradiční. Přijde mi, že i podle názvu je cupcake zmenšenina jakéhokoliv dortu do velikosti "cup" tedy šálku, a to i cheesecaku. Jako máš red velvet cake, máš red velvet cupcake, jako máš carrot cake, máš pak carrot cupcake. Přijde mi tedy pak logické že i z cheesecakeu můžeš udělat cupcakes... To že je to něco jinýho, novýho a nečokoládovýho neznamená, že to neni podle zadání.
      A když ses zmínila o tom googlu: https://www.google.cz/search?q=cheesecake+cupcake&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=unZUUs3eLaTF4wT6_YGYDw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=653&dpr=1

      Vymazat
    3. Já bych z toho skutečně nedělala takovou vědu, jasně , že když se zadá cheesecake cupcake, tak malý cheesecaky vyjedou, ale když se zadá jenom cupcake, tak tam není ani jeden.
      Holt to asi každý bereme nějak jinak, ale to stejné říkaly i všechny porotkyně, takže s tím názorem asi nejsem úplně sama. Rozhodně jsem neměla v plánu tady vést nějaké cheesecake cupcake války, pro mě je prostě cupcake něco jinýho - sponge basis a krém. Jinak proti těm pistáciovým cheesecakům vůbec nic nemám a přišly mi super, tak už bychom to snad mohli uzavřít :)

      Vymazat
    4. A divím se, že když úplně to stejné říkaly všechny porotkyně, tak se nikdo neozval.

      Vymazat
  9. Cupcake cup je super nápad! Tvůj článek mě úplně navnadil na to se zúčastnit! :) :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ani jsem nevěděla, že něco takovýho existuje, ale příde mi to super! Mě se asi nejvíc líbí ty broskvové a banánové, úplně jsem dostala chuť něco takového upéct xD

    OdpovědětVymazat
  11. Ano, ano, cupcake cup v Brně je dobrý nápad. Aspoň bude příležitost zase napéct, doma je radši skoro nejíme, nezapadá to úplně do dietního plánu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ja neco vymyslim a stravnici se hodi vzdycky a verim, ze by o ne nouze nebyla :D!

      Vymazat
  12. Je možné získat někde recept na vítězný cupcake?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, vsechny recepty jsou zde:
      https://www.facebook.com/media/set/?set=a.550689048337045.1073741834.284721538267132&type=3

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...