pondělí 27. ledna 2014

#instafood #foodporn #ilovefood

Instagram hýbe světem a ať už jste hipsteři, nebo ne, tak vlastnictví chytrého telefonu vás předurčuje k používání Instagramu a hashtagování jako o život. Několik pravd na začátek o mých zvyklostech jakožto uživatele Instagramu:

1) Nikdy bych doopravdy nepoužila hashtag foodporn. Přijde mi to nechutný.

2) Jednou jsem neznámému svalovci, který v každém svém příspěvku použije jedno z hesel #malemodel #gymselfie #workhard, do komentáře napsala #willyoumarryme. Odpověděl lol.

3) Abych měla klidný spánek, je potřeba olajkovat instafotky.

4) Ve skutečnosti nesnáším focení jídel v restauraci. Připadám si trapně. Ale většinou musím kvůli recenzím, nebo chci, abych dala mým milým followerům vědět o něčem super, a to většinou převáží. I am too weak.


Když jsem měla hloupý telefon s foťákem bez autofocusu, skoro jsem ani nevěděla, co to ten Instagram je, natož proč by někdo chtěl mít profil na další sociální síti. A pak BUM, všechno se změnilo. Ano, instagram je plnej selfie, beauty, tbt a ootd fotek, na druhou stranu může být i inspirující a zábavný. Objevuji díky němu nové blogy, nové cukráře a kuchaře k obdivování a tak trochu ho používám místo Googlu. Když hledám obrázek corquembouche, vyhledám si příslušný hashtag na insta a přijde mi to najednou mnohem víc real, než anonymní Google. A raduju se, že ho mám hezčí. A jako správný foodbloger považuji takřka za povinnost Instagram používat, protože na kolika sociálních sítích jsi, tolikrát jsi blogerem. Proto vám poskytují malý výčet těch, kteří mě v oblasti instajídla baví, inspirují a vyplatí se je sledovat.

bachour1234



Začnu mým asi největším oblíbencem - Antonio Bachour je cukrář,ale ne ledajaký. Je považován za jednoho z deseti nejlepších cukrářů Ameriky a má dokonce svoji stránku na Wikipedii. Na Insta od něj tedy můžete čekat především dokonalé dezerty všeho druhu, často ani nepoznáte o co se jedná. A když uvidíte dokonalost jeho makrónek, zblednete závistí. Antonio se navíc jeví jako velmi skromný chlapík a reaguje na veškeré komentáře. Nebýt Instagramu, tak o Tondovi vůbec nevím!

zahn0



Z Ameriky zabrousíme do českých luhů a hájů, protože i v naši malé zemi je spousta foodies, které stojí za to sledovat. Jedním z nich je Petr, který umí uvařit snad všechno a navíc krásně fotí. Většinou jídlo, víno a občas svoji rozkošnou kočku. Celé Petrovo fotografické portfolio působí velmi profesionálně a všemu navíc vévodí krásný foodstyling. (Toto se netýká kočky.)


linda_lomelino



Linda je jednou z těch, které lajknu snad každou přidanou fotku. Je to profesionálka každým coulem, foodblogerka, autorka kuchařky a fotografka. Mrknout můžete i na její švédský blog, kde píše recepty i v angličtině. Z jejich fotek dýchá severská atmosféra a i pomeranč umí vyfotit tak, že nemůžu jinak, než lajkovat jako o život.

veronikape



Zpět do Česka. Veronika je také foodblogerka a má dokonalé fotky jídel, které by ty, kteří hashtagují více dirtyfood než eatclean, za normálních okolností spíše odradily. U Verči je tomu ale jinak. Ovesná kaše vypadá jako nejvíc sexy dezert ever a zapřísáhlí odpůrci avokáda si pro něj další den zajdou do obchodu.

breakfastciriminals



Abychom to pěkně střídali, podíváme se zase zpátky do Ameriky, konkrétně do New Yorku. Nebo aspoň na tamní snídaně. K Insta účtu se opět váže i blog, který mě osobně ale příliš neoslovil. Protože jsem ale známý breakfastlover, tak nad instagramovými obrázky barevných snídaní mé srdce i žaludek plesá. Tedy hlavně ten žaludek.

martinapavlikova



Martina je známou znalkyní jídla a foodie jak se patří. Nádherné fotky z domácí tvorby i z návštěv restaurací a nedat lajk by občas byl skutečně hřích. Takže radši moc nehřeším a lajkuju jak divá. Chleba, grepy, mušle,...prostě všechno.

mrsmettedam



Mrsmetedam je zase a znovu jeden z blogových insta účtů. Tento blog ale ocení jen znalci dánštiny, my ostatní se musíme spokojit s Instagramem. Fotky mi trochu připomínají styl Lindy, ten sever se zkrátka asi nezapře.

jirka_skipp



Zpátky domů, i když ne tak docela - jirka_skipp vás totiž často potěší asijskými dobrotami. A kafem. Bohužel sice jen obrazově, ale i to stojí za to. I z náhledové fotky vidíte, že je skutečně o co stát já osobně si jen představuju, jak bych to do sebe nacpala všechno najednou. A kvůli němu si udělám mango sticky rice!

breadbythesea



Chleba, chleba a jenom chleba. Občas Vincentova selfie. Nevím, kde jsem na něj přišla  a nevím, co mě na něm tak baví. Jeho fotky nejsou nijak dokonalé, občas dost monotematické, ale stejně Vincenta zbožňuju. Jednak mám slabost pro instaúčty, které nemají mnoho followerů, ale hlavně mi připadá jako takový pohádkový pekař 21.století. Představuju si, jak jednou přijedu do Brightonu do jeho pekárny a řeknu: "Čau Vincente! Znám tě z Instagramu a jdu si pro chleba!"

davidlebovitz



Davida asi většina z vás zná. Je to profesionální kuchař, pekař cukrář, který se celý život pohybuje v gastrosvětě a patří mezi úplnou špičku. V současné době bydlí v Paříži, píše kuchařky a na Instagram hází všechno, na co zrovna natrefí. Baví mě jeho, většinou kupodivu docela amatérské fotky, všeho možného, od samotné brambory, po hotové fancy jídlo.

iamveronicus



A nakonec suverénně nejlepší instaúčet! Čekají vás fotky cupcakes, dobrot v podnicích, které navštěvuji, spousta sladkého a samozřejmě, čas od času vás neochudím ani o nějakou tu selfie. Co by to jinak bylo za instalajf.

Mých oblíbenců je samozřejmě mnohem víc, chtěla jsem vám ale představit ty, bez kterých svůj Instagram prostě mít nemůžete.

Budu ráda, když mi v komentářích doporučíte další food maniaky ke sledování, nebo klidně sami sebe.

P.S. Ten svalovec je st_jon

31 komentářů:

  1. Instagram je komedie sama o sobě, ale samozřejmě jsem mu taky propadla :D

    I když se asi nikdy nestane, že bych sama u své sefie (proboha, dalo mi problém to napsat:D) přidávala hashtagy jako #beauty #pretty #sexygirl #nicemakeup, jak bohužel, občas vídám. No a o #fitnessmodel, #fitnessadict nebo #workoutqueen při každé návštěvě fitka taky pomlčím. Ale chápu, #coneninainstagramutosenepocita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ja to taky nechapu. Nejvic pak u holek, co si normalne porad stezujou, jak jsou skaredy, a pak tam napisou vsechny beauty hashtagy sveta, co vymysli :D
      Ale protoze sleduju skoro jen samy jidlo (az na st_jon :D), tak se mi to vyhyba :)

      Vymazat
  2. Baví mě, z ještě nejmenovaných:
    DREAMY_TOUCH
    365brundibara_
    marteska
    S focením v restauracích, hospodách i pajzlech mám taky pořád problém, trpím utkvělou představou, že je to neslušné a trapné. Ale pracuju na tom, abych se obrnila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za tipy, hned jsem aktivně followla :D Martesku už sleduju.
      Ono to není neslušné, navíc to dneska dělá kde kdo, takže by si člověk ani divně připadat nemusel, ale...nevim, je to prostě takový divný.

      Vymazat
    2. Sice kolem fotí každý druhý stůl, ale prostě se furt cítím nějak nepatřičně. Navíc to většinou upoutá pozornost obsluhy, o což moc nestojím :D

      Vymazat
  3. taky mám malou závislost na Insta, pravidelně usínám s mobilem v ruce :-) jinak spoustu ze zmiňovaných sleduji, nejvíc mě dostává Linda, celkově mě bere jejich "severský styl". A díky za nové tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, severskej styl je bezva, z ceskych je pekne videt na blogu Devce u plotny (ta ma mimochodem mit pod palcem dalsi foodblgoerskej sraz, tak se tesim). A jsem rada, zes objevila i neco novyho :)

      Vymazat
  4. Mě instagram bavil asi tak první 3 měsíce, pak mě to nějak pustilo. :) O to víc jsem se ale zamilovala do Pinterestu :)
    Na druhou stranu je pravda, že jsem vyloženě food nesledovala. :) Kdyby se mi aplikace nezbláznila, asi tvé tipy projedu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja zas nejak neprisla na chut Pinterestu, nejak jsem nepochopila, jak to pouzivat :D
      Ja zas sleduju vlastne jenom food a pak nejake vyjimky jak st_jon :D

      Vymazat
  5. Veru, mockrát děkuju :) Kromě těch, které jsi tu zmínila a tebe, určitě ráda sleduju i danielhungryhk, petrapok, ta_lucie, smrzfr, lululovescake, mydessertstory nebo donalskehan :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek! :-) Díky Verče (veronikape) za zmínku! :-) Kromě již napsaných bych ráda přidala ještě začínající instagramistku, zato ale velkou foodloverku @bjundi.

    Happy eating!
    ta_lucie

    OdpovědětVymazat
  7. i já jsem si v minulém roce zakoupila chytrý telefon a těšila se, jak si budu užívat instagramu, opak je pravdou. Milý blackberry jej prostě nemá :-( Tak sem tam sjedu Pinterest, ale jak píšeš, moc jsem nepochopila, jak funguje, a tak si fotky vkládám na FB a na blog a čekám, až technici vytvoří Insta i pro ostružinu...
    bára.kára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a neni pro Blackberry nakej treti klient? Ja mam totiz Nokiu, takze Windows Phone a pouzivam 6tag jako prostrednika a funguje skvele :) Tak treba je neco takovyho i pro ostruziny :)

      Vymazat
  8. Mě se líbí jídlo jako kompozice, Julie's kitchen http://julieskitchen.me/blog/ nebo rawveganblonde.

    OdpovědětVymazat
  9. Oo, super tipy.. Ja si instagram pravidelne preklikávam pred spaním, tiež ho mám ako inšpiráciu, niekedy keď vidím recept, tak si spravím screenshot a teším sa , ako si niečo nové dobré pripravím (a potom na to zabudnem a keď to o pol roka nájdem v obrázkoch tak sa divím, že čo to je… ) Super tipy, ďakujem. Hlavne ten posledný!
    Ja mám rada fotky od Jesussauvage , nie sú iba food, ale vždy vyzerajú super (nedaj sa odradiť tým nickom) alebo Passionforbaking lebo tá kuchyňa je wuaaa celá z cukru !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem rada, zes objevila i neco noveho :) Passionforbaking sleduju taky, ale obcas mi prijde, ze uz to Manuela trosku prehani s tou svou image cukrove panenky, kdyz uz na to nema uplne vek :D A taky postuje to same furt dokola, jsem ji prokoukla :D
      Na ten Jesus nick mkrnu :D Diky! :)

      Vymazat
  10. Super tipy! Na to, že taky nesleduju skoro nic jiného než foodies, tak mi spousta uvedených doposud unikala.:-)) A abych se taky podělila o nějaké tipy .. skvělá je třeba @anneauchocolat @kucharinka, @canellevanille, @christinesoendergaard, @passportsandpancakes ..

    .. a abych taky trochu egocentricky podporovala sebe, tak @anadeja. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc, prvni dve uz sleduju, tak pridam i ostatni...a tebe! :)

      Vymazat
    2. Hele, tak jsem zjistila, ze uz te davno sleduju :D

      Vymazat
  11. Instagramu jsem se hodně dlouho bránila, ale světe div se- s prvním chytrým telefonem jsem mu naprosto propadla-klasika :D

    OdpovědětVymazat
  12. Moc díky za tipy, hned jsem si jich dost přidala! Fotky jídla miluju :D Skvělá inspirace, co uvařit :)) Nejsem žádný umělec, ale taky ráda vyfotím i jídlo, jsem na instagramu jako sororessa

    A.

    OdpovědětVymazat
  13. Aaaa další a nálož hipstajidel! Diky Veru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nech foodporn žít, to je jeden z hastagu na kterým ujizdim :D

      Vymazat
    2. Není zač, je potřeba se ulajkovat k smrti! :D

      A ten teda žít nenechám - porno s jídlem, který se válí všude kolem a všichni jsou od něj špinaví! Teď už to taky nepoužiješ, nebo si na to vždycky aspoň vzpomeneš! :D

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...