čtvrtek 28. prosince 2017

Fancy chlebíčky


Je to tak, po strašně dlouhé době na 
původně čistokrevném foodblogu přibude receptový článek. Schválně ho zveřejňuji ještě před Silvestrem, protože jsou to super tipy právě na nějakou párty na završení roku, ale přijdou vhod na jakoukoliv vetší akci, kde se chcete blýsknout trochu jinými chlebíčky. My jsme tyto kombinace dělali na vánoční večírek s kamarády, Honza vymyslel menu, David vyudil maso a ryby a na místě jsme se zapojili do příprav všichni. Nebudou to vždy recepty jako takové s přesným popisem krok za krokem, ale spíše inspirace na jednotlivé kombinace s obecnějším postupem, protože tady vždy záleží na tom, pro kolik lidí chlebíčky připravujete. Pokud je kombinace někým zjevně inspirovaná, najdete tuto informaci pod názvem. Suroviny, ze kterých se chlebíček skládá, jsou  zvýrazněny tučně.

Toastový chleba jsme pekli podle Cuketky a byl úplně skvělý, navíc vydržel dobrý snad čtyři dny. Jeden nám odhadem vyšel tak na 25 - 30 chlebíčků jako na fotce, s tím, že jsme čtvercový plátek přeřízli ještě na půlky.

Roastbeefový chlebíček

Roastbeef + celerová remuláda + smažená cibulka, řeřicha
Inspirace: Bistro Sisters



Necháme si u řezníka doporučit nejlepší maso na roastbeef (my měli picanhu od Kloudy z Tržnice). Maso je třeba hodně napepřit, nasolit, potřít oliváčem a zprudka opéct na pánvi ze všech stran. Pak potřít anglickou hořčicí, dát do trouby na 130°C s teploměrem a péct, než je vnitřní teplota 52°C. Bez teploměru se roastbeef dělá dost blbě. (Časově to vychází na kilo masa kolem 45min - velmi hrubý odhad). Pak nechat vychladnout a nakrájet natenko.

Celerovou bulvu oškrábat, nastrouhat nahrubo nebo najemno podle našich preferencí (Honza dělává  spíš nahrubo, ale na fotce je najemno), přidáme citronovou šťávu, sůl , pepř, majonézu (buď domácí, nebo třeba klasickou Agricol), dijonskou hořčici a nasekané vlašské ořechy

Cibule nakrájet na půlkolečka, obalit lehce v hladké mouce a osmažit ve vysoké vrstvě oleje dozlatova (aby křupala), nechat osušit na ubrousku.

A pak už skládáme - remuláda, roastbeef, cibule a řeřicha on top!


Chlebíček s uzeným pstruhem

Uzený pstruh + creme cheese, kapary, salátová okurka



My jsme měli uzené pstruhy, co na tuto příležitost vyudil David. Ale jinak stačí koupit  jakoukoliv uzenou sladkovodní rybu.
Philadelphii (nebo jiný creme cheese) smícháme s citronovou kůrou a šťávou a nasekanými kapary
Potřeme chlebíček, dáme salátovou okurku, pstruha a ozdobíme kapary.


Chlebíček s gravlaxem

Gravlax + crème fraîche, fenykl, kopr, kaviár


Koupíme pěkný filet lososa. Smícháme si cukr a sůl v poměru 2:1 (tolik, aby vystačilo na pokrytí celého filetu), přidáme citronovou kůru a pepř. Filet pokapeme vodkou nebo ginem, na potravinovou folii nasypeme část směsi, na to položíme filet kůží dolů, zasypeme zbytkem, zabalíme do folie a dáme na 48 hodin do lednice. Potom vybalíme z folie, opláchneme, osušíme ubrouskem, potřeme dijonskou hořčicí, obalíme v nasekaném kopru a nakrájíme natenko.

Crème fraîche smícháme se solí a pepřem, nakrájeným čerstvým fenyklem a citronovou štávou.

Chlebíček potřeme creme fraiche, navrstvíme lososa a ozdobíme nasekaným koprem a kaviárem.


Chlebíček s guacamole a krevetami

Quacamole  krevety koriandr vejce



Uděláme si guacamole dle oblíbeného receptu. My dáváme avokádo, bílou/červenou cibuli, česnek limetu, sůl, pepř, rajče a koriandr.

Krevety stačí jen krátce uvařit v osolené vodě nebo udělat na olivovém oleji na pánvi.

Vejce uvaříme natvrdo.

Potom jen sestavíme tak jako na fotce.


Chlebíček s uzenou panenkou a červenou řepou

Uzená panenka + nakládaná řep + ředkev  vytuněný vinaigrette
Inspirace: Nomadis (verze s uzeným hovězím jazykem na kváskovém chlebu)


Dobré uzené maso, volba je na vás, my měli krátce zauzenou vepřovou panenku, dodělanou sous-vide, kterou připravoval David.

Červená řepa se uvaří nebo upeče doměkka, oloupe a nakrájí na tenké plátky. Smícháme balsamico ocet, med, vinný ocet/citron, sůl, pepř, olivový olej a vytvoříme emulzi. Zamícháme s řepou a necháme marinovat alespoň hodinu.

Na vinaigrette je třeba vinný ocet, citron, olivový olej, dijonská hořčice, med, červená cibule, žlutá paprika, červená paprika (vše na kostičky), hladkolistá petržel, sůl a pepř.

Skládáme: řepu, panenku, vinaigrette a ředkvičku na tenké plátky na ozdobu.


Knedlíčky s kachnou a cibulí

Karlovarský knedlík + trhaný kachní konfit + cibulová remuláda

Inspirace: Kluci v akci


Kachní stehna je třeba nasolit a napepřit, přidat tymián a nechat přes noc marinovat. Ráno opláchnout, dát do pekáčku s husím sádlem, aby to bylo zcela zakryté. Pečeme na 130 stupňů cca 5 hodin tak, aby maso odpadalo od kosti. Poté vyndat ze sádla, nechat vychladnout, maso obrat a natrhat. Na spodku pekáčku se usadí výpek, tak sebereme/slijeme sádlo a výpek vrátíme ke kachně.

Cibuli nakrájíme na půl kolečka a na nízkém plameni necháme zkaramelizovat. Přidáme sůl, pepř (je možné přidat i balsamico nebo portské víno a trochu cukru). Cibuli děláme opravdu pomalu a dlouho (klidně přes hodinu), než je úplně hnědá.

Karlovarské mini knedlíčky

(množství je na asi 8-10 válečků s průměrem 45 mm , takže na chlebíčky spíše poloviční množství, nebo zbytek můžete zamrazit)

  • 12 rohliků
  • 4 vejce
  • cca 400 - 600ml mléka
  • cca 2 hrsti krupice nebo hrubé mouky
  • petrželová nať
  • sůl, pepř
  1. Rohlíky nakrájet na kostky cca 1x1cm a lehce vysušit v troubě (nesmí křupat, ale trochu zaschnout).
  2. Oddělit bílky a žloutky. Z bílků vyšlehat sníh.
  3. Žloutky smíchat s mlékem, solí a pepřem a touto směsí zalít rohlíky. Promíchat a nechat chvíli nasáknout. Rohlíky musí byt vlhké, aby se daly tvarovat, ale nesmí byt rozmočené na kaši. Pozor, ještě se tam bude přidávat krupice a bílky, které trochu ovlivní výslednou konzistenci.
  4. Přidat krupici a promíchat. Přidat nasekanou petržel, bílky a znovu promíchat.
  5. Na stole si rozdělat potravinovou folii a dat na ni 1/3 směsi. Vytvarovat šišku a zabalit ji do folie. Zarolovat jako bonbon, aby se folie trochu utáhla. Znovu zabalit do druhé vrstvy folie, znovu utáhnout a na krajích zavázat provázkem. Knedlík musí být kompaktní a držet tvar. Uvnitř by melo byt co nejméně vzduchu.
  6. Vložit do vroucí vody a vařit 18 min. (klasický knedlík by se vařil 25 min.)
  7. Vytáhnout a hned vybalit z folie a nakrájet.
Potom skládáme knedlíček, konfit a cibuli, nahoru můžeme ozdobit petrželkou.

A to je vše!















Takže tak! Třeba si něco vyberete na vlastní párty nebo vás to inspiruje k jiným, méně tradičním chlebíčkům.

Díky Sirovi, že mi pomohl článek vytvořit, můžete ho sledovat na insta tady a stejně tak Davida, co měl na starosti všechno to uzení (a fotky) !

6 komentářů:

  1. Boží. Mám chuť na ty rostbífové a gravlaxové ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam,tak to je velká paráda. Odkaz ukládám a myslím, že alespoň nekteré v budoucnu vyzkouším.Na všechny najednou si teda určitě netroufnu,protože to je na přípravu velká nálož, před Vámi smekám.Taky se budu muset obejít bez uzení a sous vide,ale tím vypadává snad jen jedna varianta.Moc díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I to co je sous -videse dá bez problému udělat jinak a udit taky není potřeba :)
      A děkujeme!

      Vymazat
  3. Byli jsme teď na svatbě a musím říct, že tam catering povýšil chlebíčky na zcela novou úroveň. Respektive to byly spíš takové španělské pinchos nebo tapas, vyberte si oblast. Jinak taky občas navštěvujeme se ženou sklípek Praha a tam v rámci pohoštění dělají taky moc dobré kanapky. ;-) Rozhodně doporučuji zajít. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem hodně chlebíčková, jako když je dobrý chlebíček třeba s krevetou nebo třeba s roastbeefem, tak je to prostě něco pro mě. A granátové jablko k tomu. :-) To pak takovéto bistra nestíhají nakupovat pokladní kotoučky, protože tam jsem ob den. :) Ale taková ta česká klasika s vlašákem má taky něco do sebe.

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...