sobota 6. června 2015

Nejlepší salát planety

Nikdy jsem nebyla úplně salátovej typ. Většinou mi moc nechutnala zálivka, všechny mi přišly stejný a nudný, takovej Caesar se stejně skoro všude dělá blbě a doma se mi do nich taky nějak nechtělo. Až do té doby, než jsem začala se Sirem dělat saláty podle Ottolenghiho. Jeho recepty totiž nejsou o stále stejných kombinacích - salát-rajče-okurka-olej-ocet, ale jde o kombinace vytuněné do posledního detailu, které ze salátu udělají skvělé a plnohodnotné jídlo. Pokud tedy salátoví maniaci jste, ale už vám dochází inspirace, nebo jste na tom podobně, jako jsem byla dříve i já, vřele vám doporučuju Yotamovu kuchařku Plenty more. Právě z ní je recept na můj nejvíc nejoblíbenější salát ever a opět je to kombinace, kterou bych nikdy sama nevymyslela. Dát dohromady cizrnu, mango, květák a špenát... no napadlo by vás to? Když tenhle salát jím, mám pocit, že je všechno správně, že budu ohromně zdravá a silná a plná minerálu a vitamínů...než si teda po salátu dám zmrzlinu a čokoládu. No, každopádně tento salát tak miluju, že se chci podělit o Yotamův recept, vzdát mu tímto hold a přemluvit vás ke koupi jeho kuchařky! Radím ale skutečně nic nevynechat a zkusit to prostě tak, jak to je. Snad jedině, pokud vás vystihuje toto tričko, tak koriandr vynechte.



Ottolenghiho salát s mangem, cizrnou, květákem a špenátem

150 g cizrny
1 střední květák
asi 50 g špenátových listů (lépe baby)
1 větší cibule
1 mango
čerstvý koriandr

1 lžička černých hořčičných semínek
1 lžička koriandru
1/2 lžičky římského kmínu
1 lžička kari
1 lžička kurkumy
1 lžička cukru

olej
sůl
1 chilli paprička (používám birds eye)
1 limeta

Postup:

Cizrnu buď na několik hodin namočte se lžičkou jedlé sodoy a poté uvařte do změknutí, nebo použijte tu z plechovky a a umístěte do velké mísy. Dejte si vařit hrnec s vodou na květák. Smíchejte si hořčičná semínka, koriandr a římský kmín a opečte na sucho na pánvi, než začnou semínka praskat. Rozbijte ještě horké ve hmoždíři a přidejte kari a cukr, zatím nechte bokem. Květák rozbijte na menší růžičky a vařte jen asi minutu, aby nebyl tvrdý, bude se ještě opékat. Nechte ho dobře okapat, případně osušte. Nakrájejte cibuli na tenká půl kolečka a opékejte na oleji 5 minut na silném plameni, poté přidejte připravenou směs koření a opékejte dalších pět minut. Potom ji přidejte k cizrně. Pánev neumývejte a opečte na ní zprudka květák jen tak, aby chytl krásnou zlatavou/hnědou barvu, poté také přidejte do mísy. Nakonec přidejte špenátové listy dle libosti, nasekaný koriandr, nakrájené mango, nasekanou jednu středně pálivou chilli papričku a přidejte tři lžíce limetové šťávy. Dosolíme dle chuti A je to! Můžeme jíst buď rovnou teplý, nebo při pokojové teplotě.


17 komentářů:

  1. Spousta lidí považuje za salát nakrájenou zeleninu a zálivku. O tom to ale není! :-) Oříšky, vytuněná zálivka,sýry, semínka, sušené rajčata a další, mohou udělat ze alátu naprostou pochoutku. Miluju saláty!

    OdpovědětVymazat
  2. Dát mi někdo cizrnu do salátu nebo kamkoliv, tak ho praštím smetákem :S, ale jinak to vypadá dobře.
    Otravuju jen proto, že mě zaujalo - 1 lžička kurkumy a 1 kari. To není to samé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha :D Ne, neni. Kurkuma je samostatne koreni, kari je smes, ktera se mistne lisi a obsahuje jako jednu z prisad mimo jine kurkumu. K tomu ale další 2 až třeba 10 druhů koření.

      Vymazat
    2. Děkuji za vysvětlení. :) Tak a jdu koukat na věnečky, to je jiná. Ty vyzkouším :)

      Vymazat
  3. Tak to vypada perfektně! Vyzkouším jako přílohu ke grilované panence :-) S Ceasarem mi mluvíš z duše, ale jsem nepoučitelná, v restauracích občas objednám a vždycky jsem leda nasraná :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako příloha mě to ani nenapadlo, ale proč ne! :)
      Caesara si už radši děláme jenom doma :D

      Vymazat
    2. s Caesarem je kriz...ovsem ted jsem ucinila objev, a to v pizzerii Suzie's v Udolni. sice asi za 150 voci, ale ferovej!

      Vymazat
    3. Fakt? No , tak to musim zajit zkusit! :)

      Vymazat
  4. Úplně si teď představuju jak musí chutnat, mňamka! :D myslím, že brzy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já teda nedám dopustit na klasickou kombinaci zeleniny, mozzarelly, olivového oleje a bylinek, ale novým chutím se rozhodně nebráním :) tohle zní jako super inspirace pro letní obědy a po kuchařce se určitě podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ja taky ne, ale ted jsem si oblibila zkouset ruzne nove kombinace :) Kucharka fakt stoji za to!

      Vymazat
  6. Je vybornej!!!! Diky za recept!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím, ráda čtu Vaše články, vyzkoušela Váš recept na tento salát, chutnal nám. Příště ho vylepšíme, budem do něj dávat jedině olivový olej . Který jsem sehnala na tomto e-shopu. Přeji pohodový den. Z pozdravem.

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...