neděle 15. února 2015

Triple chocolate mousse cake - valentýnská edice

Jaký je můj vztah k Valentýnu jsem popisovala už kdysi v tomto redvelvetovém receptu. Samozřejmě, haters gonna hate, ale my, co rádi pečeme dorty a máme formičky všech tvarů a velikostí jásáme, že můžeme tentokrát zcela oprávněně použít ty srdíčkové, co jsme si v nakupovacím záchvatu jednou koupili a od té doby leží poměrně nevyužité v šuplíku. Taková nevyužitá forma v šuplíku si pak může pokládat různé existenciální otázky a přemýšlet nad svou seberealizací, proto je třeba jim alespoň jednou za čas dát příležitost. Původně jsem chtěla dělat srdíčkové pralinky, strávila den hledáním těch nejlepších kombinací, nakoupila si suroviny, a pak zjistila, že forma na pralinky je fuč. Pokud jste mi ji někdo tajně vzali, tak ji zase tajně vraťte, slibuju, že se nebudu zlobit.


No a teď tedy k dortu. Měla jsem celý den vyhrazený na psaní diplomky, což znamená, že jsem musela kromě uklizení bytu a vypráni všeho prádla, udělat těsto na croissanty a nějaký složitější dort, co nebude hotový jen tak raz dva. Sir před nedávnem vyslovil nadšení nad triple chocolate mousse cakem, takže to byla jasná volba. Čokoláda, čokoláda a čokoláda. Tři patra, jedno čokoládovější než druhé, navrch čokoládové hobliny a kalorický příjem zajištěn přibližně na týden. Recept najdete všude v podstatě stejný, mám pocit, že ho vymyslela Martha Stewart, já se koukala ještě k Meg a Terce foodloverce, abych se případně dočetla o nějakých úskalích. Triple chocolate cake tvoří spodní tenká vrstva korpusu, vrstva čokoládové pěny z hořké čokolády, vrstva pěny z bílé čokolády a to vše je završeno čokoládovými hoblinami. Není to tedy nic pro ty, kteří čokoládu moc nemusí, protože je to opravdová čoko smršť. Možná se tady tedy mohou inspirovat spíše pánové a upéct ho svým drahým polovičkám, protože u nich je větší šance čokoholismu, než naopak. Pokud tedy máte taky takové formičky, napíšu vám recept dělaný přímo pro ně, protože věřte, že odhadování množství surovin na jednotlivé vrstvy nebyla žádná sranda. Je lepší ho dělat den předem, aby bílá pěna dobře ztuhla.


TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE CAKE

(1 srdíčková formička o rozměrech 11,5x11,5 cm, výška 4,5 cm)

korpus:

30 g hladké mouky
15 g kakaa
špetka jedlé sody
na špičku lžičky prášku do pečiva, cca 1/5
30 g cukru moučka
asi třetina vajíčka (cca 23 g)
20 ml mléka
20 ml vody
1 lžíce oleje
pár kapek vanilkového extraktu (nemusí být)

tmavá čokoládová pěna:

70 g superdobré čoko s 55% kakaa a více
40 ml tučné smetany
80 ml tučné smetany

bílá čoko pěna:

70 g bílé čokolády
40 ml tučné smetany
80 ml tučné smetany
půl lžičky želatiny
lžička vody


Korpus:

1. Formičku si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a kakaem (aby nebyl korpus bílý od mouky, samotné kakao nepřilnavost ale nezvládne). Předehřejeme troubu na 175 stupňů.

2. Smícháme v jedné míse sypké suroviny. Rozšleháme si v hrnečku vajíčko a pak z něj odlijeme do jiné mísy zhruba 23 g, ale nemusí to být úplně přesně. Přilijeme k němu mléko a vodu a trošku vyšleháme. Spojíme sypké a tekuté suroviny a dobře vymícháme. Nalijeme do formy a necháme péct cca 15 minut, ale kontrolujte už po 10 minutách špejlí, která musí vyjít čistá.

3, Toto množství je na o něco málo vyšší korpus než je na fotce, protože já jsem si trochu odlila do muffinového košíčku, abych to ochutnala :D Upečený základ necháme vystydnout. Po chvíli trochu klesne a odlepí se od stěn formy. Proto musíte vyrobit z pečícího papíru zábrany, kterými ten prostor mezi formou a korpusem vyplníte, aby vám nestekly další vrstvy mimo.Je to piplačka, ale jde to, prostě uděláte takovou ohradu o něco vyšší, než je samotná formička. Pozor na to zaoblení uprostřed srdíčka, ať dobře doléhá, musíte si s tím trochu pohrát.

Tmavá pěna:

1. 70 g čokolády rozpustíme v 40 g smetany a necháme úplně vystydnout. Je to rychlovka, tak bacha.

2, Potom ušleháme tuhou šlehačku z 80 g velmi studené smetany. Ta se nejlépe vytvoří, když začnete na nejnižší rychlosti a postupně přidáváte.

3. Opatrně gumovou stěrku smíchejte čokoládu se šlehačkou a navrstvěte na korpus, uhlaďte, ale nijak to nehroťte, přijde další vrstva. Dejte chladit cca na hodinu, záleží i na hořkosti čokolády, jak rychle ztuhne.

Bílá pěna:

Bílá čokoláda špatně tuhne, musíme si pomoct želatinou (nebo agarem, ale s tím nemám zkušenosti.)

1. Půl lžičky želatiny smícháme s asi lžičkou vody a necháme jakžtakž rozpustit.

2. Dáme vařit 40 g smetany a přilijeme rozpuštěnou želatinu a potom i čokoládu. Necháme úplně rozpustit a vychladnout.

3. Pak si opět vyšleháme tuhou šlehačku z 80 g smetany a zase smícháme s čokoládou.

4. Opatrně lžící navrstvíme na tmavou pěnu a trochu lépe uhladíme. Dáme chladit nejlépe přes noc,

Nakonec si můžeme vyrobit i nějaké fancy čoko hobliny, třeba tak, že rozpuštěnou trochu čokolády dáme na pečící papír, překryjeme ji další vrstvou papíru, přimáčkneme dobře všude a dáme ztuhnout. Ještě ji můžete srolovat nebo různě popřehýbat. Po několika hodinách rozbalíme a máme z toho takovéhle hobliny. Nebo se na to vykašlete a jen čokoládu nastrouhejte struhadlem na sýr, obyčejným, nebo pro kudrlinky nastrouhejte škrabkou na brambory. Nebo si dejte rozpuštěnou čokoládu do sáčku a kousek ustřihnětě a namalujte nějaké abstraktní láskyplné výjevy na pečící papír a nechte ztuhnout. Zdobení se meze nekladou!

(Tady je vidět, že moje ohrádka nebyla stoprocentně dokonalá, protože pár kapek bílé pěny proteklo.)

No a pak obdarujte svého milého, nebo milou, milence a milenky, rodiče, babičky a dědečky, vzdálené tetičky a tak. Třeba se s váma i podělí.

A pokud zrovna není Valentýn, tak ho upečte na 1.máje, k narozkám, k svátku, jako nedělní dezert, nebo třeba jako úterní snídani. Na dorty je vždycky vhodný čas.

Milujte se a množte se!


11 komentářů:

  1. Vypadá fakt nádherně :) Chce to asi trpělivost a fakt tu lásku na to, to upéct :D Ale věřím, že pak všechny chuťové pohárky nadšením jen skákají :)

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, ale ono to není nijak náročný, akorát se musí čekat mezi těma vrstvama, no :)

      Vymazat
  2. jo tak na to bych se nechala utáhnout! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, hned bych si ho dala! I když čokoládový dorty moc nemusím, na tento bych se s chutí vrhla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to nevim, jestli by te potesil, kdyz moc nemusis cokoladovy dorty :D

      Vymazat
  4. Ahojda, prosímtě, šlo by to udělat i jako dort v klasické kulaté formě? :) Jestli by to drželo víš :D A kolik by se tam toho tak muselo dát? Vypadá to totiž fakt božsky, přísahám! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jasne, koukni se na blog k Foodlover.cz nebo megvkuchyni.cz, holky ho maji v klasicke forme :)

      Vymazat
  5. Tak jsem se do toho vrhla... rovnou z dvojité dávky, zatím jsem u první "cokohorke" vrstvy a světě div se, zatím to jde... uvidíme dal

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...