úterý 24. února 2015

Pistáciové cupcakes

Blogger mi dneska oznámil, že podle nových podmínek se tu už nesmí zobrazovat otevřeně sexuální obsah, tak jsem smazala svoje desítky konceptů a jdu vám teda aspoň ukázat recept na cupcake. Pistáciový cupcake! Nechápu, že mě to dřív nenapadlo. To až teď, když měla kamarádka Terka oslavu narozenin a já jsem ji tam pekla dobroty pro hosty, tak si vymyslela, že bych mohla udělat pistáciový cupcake. Mě to celkem nadchlo, protože pistácie jsou yummy, takže pistáciovej cupcakej musí být zaručeně taky. Tak jsem se vydala do pátrání, moc receptů nebylo, ale to vůbec nevadí, protože stačil jenom jeden - ten od Maryny.


S dovolením tady tedy přepíšu její recept, protože byl podle mě bez chybičky. Cupcakes krásně naběhly do toho požadovaného obloučkovitého tvaru, byly tak akorát roztomile zelené a i přes poměrně malé množství pistácií jimi chutnaly poměrně dost. Je to cupcake celkem netradiční, takovou chuť totiž ve sladkém úplně často nepotkáme, ale myslím, že pro milovníky trochy exotiky a ořechů je to to pravé... wait for it... ořechové! Já jsem je ještě završila marcipánovými kytičkami, protože už mám víc než rok vykrajovací sadu Wilton, na kterou jsem nějak zapomněla a marcipánu tolik, že jím můžu potáhnout celou kuchyň. No a protože mi to přišlo cute, samozřejmě. Díky tedy Maryně za skvělý recepis a pojďme na to.



PISTÁCIOVÉ CUPCAKES

(12 kusů)


120 g másla
50 g bílé čokolády
120 g hladké mouky
50 g mletých pistácií nesolených
půl lžičky jedlé sody
půl lžičky prášku do pečiva
2 vejce
50 g třtinového cukru
100 g kysané smetany

krém: (Maryna má jiný, tak mrkněte.)
200 ml mléka
20 g pistáciového pudinku

125 g másla
100 g cukr moučka

ozdoby:
barevný marcipán (nebo marcipán a potravinářské barvivo)
vykrajovátka
cukrové zdobení

Postup:

Předehřejme troubu na 175 stupňů. Vyndáme si z lednice máslo na krém, ať povolí a rozpustíme máslo na těsto, do kterého dáme bílou čokoládu, dobře promícháme, mezitím si nameleme pistácie na moučku. Mouku prosejeme se sodou a práškem do pečiva a přimícháme do ní  pistácie. Celá vejce s cukrem šleháme 5 minut při nejvyšší rychlosti do pěny, poté do ní postupně zašleháme máslo s čokoládou. Vařečkou do pěny postupně zamícháme kysanou smetanu a mouku s pistáciemi, jen zlehka, aby se suroviny spojily, ale pěna nespadla. Těsto rovnoměrně rozdělíme do 12 košíčků a pečeme kolem 20 minut, zkusíme zapíchnout špejli, cupcakes vytáhneme a necháme vychladnout na mřížce.

Krém:

Uvaříme hustý pudink tak jak jsme zvyklí a necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s cukrem a pomalu přidáváme i pudink, dobře pošleháme a zdobíme.

Ozdoby:

Vyválíme si marcipán mezi dvěma potravinovými foliemi, vykrájíme kytičky, nebo jiné tvary, třeba pomocí formiček na vánoční cukroví. Vezmeme si jednu kuličku z cukrového zdobení a zapíchneme doprostřed. Přiložíme na nazdobený cupcake a je hotovo!




Takže tak! Cupcakes jsou opravdu moc dobré, postup snadný a jasný. Myslím, že by klidně šlo i nahradit bílou čokoládu trochou cukru navíc, zkoušela jsem i vyměnit zakysanou smetanu za jogurt a taky to vyšlo. 

Já jsem ten den cupcakes dělala trošku víc a tihle zelení krasavci se tam skvěle vyjímali.




Na fotkách jsou ještě vanilkové a brownies. Tak se mějte fanfárově a pistáciím a cupcakům zdar!

Zajímá vás něco o cupcakes, surovinách, nebo pekařském náčiní? Klidně se zeptejte, ale napřed zkuste kouknout sem.

15 komentářů:

  1. Udělat pistáciové-tak to by mě nenapadlo....přitom všechno pistáciové miluji. Dík za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas až takový milovník pistácií nejsem, takže mě to asi nenapadlo proto, ale jsou fakt moc dobré :)

      Vymazat
  2. Mám stejný názor jako slečna nade mnou! Pistácie miluji, ale cupcakes z nich mě tedy nenapadly! Děkuji za recept. Máš je úchvatné! :)) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  3. šmarjá, že já na to takhle v noci klikám.. nepoučitelná jsem!
    a můžu se zeptat, jak často se tvoje cupcakes objevují ve Sklizenu? jestli je to pravidelně/nárazově/pořád/..? fakt totiž myslím, že je potřebuju ochutnat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V noci je to nejlepsi, to prave tryzneni :D Cupcakes mam ve Sklizeno Dvorakova v pondeli a utery vetsinou.

      Vymazat
  4. Pistácie miluju ! Hned bych si dala ! :) Cupcake jsem ještě nejedla, ale plánuji je udělat sestře k narozeninám,ovšem netuším, jaký krém. Ráda bych udělala nějaký se šlehačkou,ale nevím co k ní(bojím se, že samotná šlehačka spadne)-máš nějaký tip ? :) Ale vlastně jak se tak dívám, cupcake jsi dělala hodněkrát, tak já se budu inspirovat tebou :D Jinak tvůj blog je skvělý, dívat se na něj takhle v noci je něco hroznýho, hned mám na všechno chuť : D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podivej se do clanku kremy na cupcakes, tam je spousta typu, urcite z toho neco vyberes :) A dekuju za pochvalu! :)

      Vymazat
  5. tak nad pistáciovýma jsme už uvažovali o víkendu to zkusíme moje holky cupcake milují :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No super, kdo by nemiloval cupcake! :)

      Vymazat
    2. cupcake pečeme pořád a když ne cupcake tak muffinky ti nemají krém a ti si holky nosí do školy někdy i víc pro spolužáky strašně ráda je peču a mě nejvíc těší když jim to chutná .

      Vymazat
  6. Mám dotaz ohledně sody a prášku do pečiva. To skutečně mám dát oba dva?

    OdpovědětVymazat
  7. S radostí budu informace šířit dál :-) a těším se na další recepty a rady :-)))

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...