sobota 23. února 2013

Red velvet valentine cake


Protože bude mít blog za pár dní narozeniny (čeká vás překvápko!), protože mám nové srdíčkové formičky a protože v ledničce bylo podmáslí, tak jsem udělala dva malé Red Velvet dorty. Je to sice úplně stejný recept jako na Red Velvet cupcakes, ale protože mi to přijde jako dobrá inspirace na Valentýna, k narozeninám, nebo prostě jen tak z lásky, tak to sem zkrátka dám taky. (A protože to je můj blog a můžu si sem psát, co se mi zlíbí :D )
Srdíčkové formičky, které jsem si pořídila v Tchibu, jsou přesně jedna z těch věcí do kuchyně, které objektivně vůbec nepotřebujete, ale subjektivně je prostě musíte mít. V nabídce byly samozřejmě tématicky na Valentýna. Nabyla jsem dojmu, že v současné době je hodně trendy Valentýn nesnášet, myslet si, že je to trapnej americkej svátek a hlavně se milovat 365 dní v roce. Já si myslím, že je tenhle svátek super zejména proto, že restaurace pořádají degustační menu, kde je i brambora ve tvaru srdce a to si prostě doma jen tak neuděláte. No a taky potom proto, že máte důvod využít ty srdíčkové formičky.


RED VELVET Cake

(175°/ 35 minut/ 1 srdce)

125g prosáté hladké mouky
1 lžíce kakaa
půl lžičky prášku do pečiva
půl lžičky soli
57 g másla pokojové teploty
150 g cukru krupice
1 velké vejce
120 ml podmáslí
červené potravinářské barvivo (tekuté, nebo v prášku)
1 lžička octa
1/2 lžičky jedlé sody


POSTUP:

1.Troubu předehřejte na 175 stupňů a nachystejte si dvě srdíčkové formičky, které vymažte máslem a vysypte moukou.
2. Smíchejte v míse mouku (Opravdu prosátou mouku. Takže ji napřed prosejte a pak až odvažte.), kypřící prášek, sůl a kakao.
3. V kuchyňském robotu vymíchejte změklé máslo do pěny (2 minuty), přidejte cukr a šlehejte další 2 minuty. Přidejte vejce a vanilkový extrakt tak, aby se vše hezky smíchalo.
4   Smíchejte podmáslí s červeným barvivem. Dejte ho tolik, abyste byli spokojeni s barvou. Z vlastní zkušenosti radím spíš víc než míň, pečením se totiž barva ještě trochu změní.
5.Robota zapněte na nízké otáčky a přidejte napřed polovinu směsi mouky a dalších sypkých surovin, pak podmáslí s barvivem a nakonec zbytek mouky.
6. Tak a teď bude ta rychlovka – smíchejte ocet s jedlou sodou, trochu to zasyčí a rychle zapracujte do těsta a hned rozdělujte do připravených formiček. 
7.   Pečte okolo 35 minut, zkontrolujte špejlovým trikem.

TVAROHOVÝ KRÉM:

Vyšlehejte dohladka tvaroh, přidejte extrakt a postupně přisypávejte prosátý cukr. (To prosívání neflákejte). Pokud se vám bude krém zdát málo sladký, přisypte ještě cukr. Původně jsem krém ještě nastavovala smetanou ke šlehání, ale i bez ní drží dobře a vynikne tak více chuť tvarohu. Jestli chcete, tak ale přišlehejte nakonec ještě půl kelímku smetany.

Tak a teď ta nejdůležitější část, zdobení!

Obě malá srdíčka jsem jednou prořízla a promazala tvarohovým krémem. Chtěla jsem, aby každé bylo jiné, takže první jsem krémem natřela celé, ze všech stran, seřízla vrchní část, tak aby bylo srdíčko rovné a seříznutý kousek nadrolila a posypala jím dort.

Red Velvet Cake

Na druhé jsem udělala čokoládovou polevu rozpuštěním hořké čokolády ve smetaně.U tohoto typu zdobení musíte dávat pozor, ať dortíky nenaplníte příliš a nesmíchá se vám pak tvaroh s čokoládovou polevou.
Nakonec přišlo na řadu cukrářské zdobení - moje oblíbená srdíčka, aby jich náhodou nebylo málo :)

Valentýnský Red Velvet Cake


Red Velvet Cake


Red Velvet Cake s čokoládovou polevou

Red Velvet Cake zkrátka vypadá velmi efektně, pokud trefíte správný odstín červené, je nádherně zářivý a v kontrastu s bílým krémem je to zkrátka hyperluxusní záležitost! 


Tipy:

  • Pokud chcete dělat klasický dort, zdvojnásobte množství surovin. (Doba pečení je podobná, kolem 30 minut)
  • Srdíčko samozřejmě můžete vyříznout i z klasického kulatého dortu, stačí si na papír nakreslit šablonu.
  • Lépe se korpusy prořezávají studené. Takže klidně dort upečte den předem, dejte přes noc do ledničky a rozřízněte až ráno. Nebo ho dejte chladit alespoň na hodinu.
  • Pokud by se stalo, že vám dort příliš nakyne a přeteče, tak je to zřejmě proto, že jste dali více sody a octa. Sody (i prášku de pečiva) dejte skutečně jen půl lžičky  což odpovídá tak 1,5 gramu, takže opravdu jen trošičku.
  • Nejlepší barvivo je podle mě gelové od Wiltonu, seženete třeba zde

29 komentářů:

  1. jsou krásný :) sestra jednou pekla red vevet cupcakes, ale byly hodně tmavě červený, spíš až černý :D
    já mám Valentna ráda, protože dostávám čokoládky :D ( jo, měla bych ráda i Velikonoce,1.Máj nebo cokoliv dalšího, kdyby to bylo spojeno s čokoládou :D )

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. No, ono je to s tou barvou takový ošemetný, protože to pečení ji fakt dost změní, takže to chce si párkrát zkusit a pak si zapamatovat kolik barviva je teda ideál :)

      Smazat
  2. Dost dobrý! Nevím, jaký bych si měla dát dřív. Takže asi oba a najednou.
    Já osobně nejsem ani odpůrce, ani Valentýnskej těšivec, ale je docela příjemný od někoho "neslyšet" jen hejty na Valentýna a prosazovat první máj a blabla.
    A hlavně je super najít na všem to dobrý, a to zejména použití srdíčkovejch formiček a využití právě nabídek restaurací, který se můžou přetrhnout, aby se předvedly v největší parádě!:)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. No oni vlastne chutnaj uplne stejne, tak je to jedno :D
      A Valentyna beru uplne stejne jako ty :) A diky moc!

      Smazat
  3. Máš pravdu, že je teď strašně cool nesnášet Valentýna! Stejně myslím, že je to jen na oko a vsichni ho doma slaví natajnačku! :D
    Na dortíky si ještě se svým kuchařským umem netroufnu :(

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Beztak, pokrytci! :D Neboj, na to neni potreba zadnej velkej um, ja taky nejsem kdovijakej expert a celkem se mi povedly! :)

      Smazat
  4. já mám z tebe chutě. :/ :D Mňam, mňam.. Moc hezky si to nazdobila a jde vidět, že už jsi velvetský mistr, protože jsou takový nadýchaný. :D Hodně mi to připomíná Pinčer Kučeravyj co jsem pekla, ten byl taky podobný, takový lehký a nadýchaný :))

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Díky, mistr ještě nejsem, ale už jsem nějaký věci docela vychytala :)
      No vidíš to, to je pravda, nad tím jsem zase "áchala" u tebe já :)

      Smazat
  5. Hello!
    After visiting your blog, I invite you to join us in the "International Directory Blogspot".
    "International Directory Blogspot" It's 165 Countries and 8790 Websites !
    Missing yours join us
    If you join us and follow our blog, you will have many more visitors.
    It's very simple, you just have to follow our blog, enter your Country and your blog url in a comment, and you will be automatically integrate into the Country list.
    We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world and to share different passions, fashion, paintings, art works, photos, poems.
    So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
    I think this community could also interest you.
    We ask you to follow the blog "Directory" because it will give you twice as many possibilities of visits to your blog!
    Thank you for your understanding.
    Please follow our blog, it will be very appreciate.
    I wish you a great day, with the hope that you will follow our blog "Directory".
    After your approval to join us, you will receive your badge
    We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
    Regards
    Chris
    I follow your blog, I hope it will please you
    To find out more about us, click on the link below:
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    On the right side you will find green tint, the Netherlands, you click it and you will find a list of blogs,
    perhaps your friends and also your own. We only ask you to follow our blog
    Thanks

    OdpovědětSmazat
  6. No ten vypadá fantasticky! A jak výborně musí chutnat. :)

    http://miraculousstyle.blogspot.com

    OdpovědětSmazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětSmazat
  8. kolik tvarohu 1 nebo 2 vaničky...?..:-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, recept je na jeden dortik a tvarohy radsi dva, troska mozna zbude :)

      Smazat
  9. Vypadá to parádně!!! <3 Můžu se jen zeptat, jestli jsi používala přímo christmas red? Já ho mám a zatim jsem ho dávala jen do krému a byla jsem hrozně zklamaná, protože byl růžovej, ať jsem se snažila sebevíc. Je možný, že ztmavne až po pečení?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jojo christmas red a prislo mi to v pohode. Ale jestli ti nevyhovuje, tak muzes zkusit cervenou od Sugarflair.
      Kazdopadne pecenim ta brava vazne trochu ztmavne

      Smazat
  10. Ahoj, už se někomu podařilo sehnat takové kakao, aby se nemuselo přidávat barvivo?

    OdpovědětSmazat
  11. Muzu se zeptat kolik tvarohu a cukru na krem? Neni to tu napsane :) diky ;)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Tvaroh by mel stacit jedna vanicka, nebo jeden v obalu, podle toho jak tlustou vrstvu kremu a povrchu chces. A cukru cca 50 az 70 gramu, spise podle chuti. :)

      Smazat
  12. môžem sa spýtať na približný rozmer formy?

    Ďakujem

    OdpovědětSmazat
  13. Naprosto úžasné recepty! Chtěla jsem se zeptat, jaké bych měla koupit barvivo? Jestli máš nějakou ověřenou značku? Popřípadě odkud třeba objednáváš? Mockrát díky za pomoc :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dekuju :) Ja pouzivam gelovou barvu Christmas Red od Wiltonu :) Bud si vozim z Anglie, nebo se da koupit u Fialy a na curkarskych eshopech.

      Smazat
  14. Mám podstatný dotaz :). Red Velvet se mi od tebe vždy povede a je vynikající. Budu ho tudíž péct znova, teď jako narozeninový dort, který ale chci ozdobit do designu robotu (tenké linky atp.). Bude i tak pudikový krém držet nebo mám dát na máslovou jistotu? Děkuji!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jezis, omlouvam se ze prehlednuti komentare. Odpoved uz je asi k nicemu, ale treba prospeje nekomu jinemu. Temke linky u pudinkoveho kremu bych uplne nedporocuvoala, radsi maslo.

      Smazat
  15. Ahojky, chtela bych te poprosit o pomoc. Chtela bych jej upect tchanovi k narozeninam, ale mam kulatou formu s prumerem necelych 23cm a na vysku 6 cm. Jak mam rozpocitat recept na takto velkou formu? Dekuji za odpoved :-)

    OdpovědětSmazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...