úterý 1. dubna 2014

Velikonoční cupcakes

Ačkoliv jsou letos Velikonoce až docela pozdě, přece jen už se to mnohými proklínané období červených zadků a opilých koledníků neúprosně blíží. Pro mě, jakožto atesitu, Velikonoce žádný zásadní význam nemají, přesto se ale nikdy neobejdu bez pečení mazance, občas dokonce stále tvořím i vajíčka, ačkoliv předsedkyní klubu Šikulů bych asi zvolena nebyla. Na Velikonoce to ale nemusí být jen mazance, beránky a jidáše, ale třeba... cupcakes! Já vím, je to překvápko. Ale s roztomilými Lindt vajíčky, (ve kterých je doopravdická čokoláda, na rozdíl od mnohých jiných) můžete udělat super cute hnízdečka a to se vyplatí. Nápadů na to , jak je udělat je všude spousta, stačí se Googlu zeptat na easter cupcakes a vyskočí na vás tolik hnízdeček, že budete koukat. Já jsem zvoila takové jednoduché aranžmá, které zvládne fakt každý a ani nejsou zapotřebí příliš pokročilé piping skills.

(Ale ten mazanec udělejte samozřejmě taky!)


VELIKONOČNÍ CUPCAKES


Těsto (12 cupcakes):

113 g změklého másla

130 g cukru krystal
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu, nebo polovina vanilkového lusku
100 ml mléka
100 g hladké mouky
95 g polohrubé mouky
špetka soli
1,5 lžičky prášku do pečiva

Čokoládový krém:

120 g kvalitní čokolády (nad 70 procent kakaa)
150 g másla pokojové teploty
160 g cukr moučka
2 lžičky vanilkového extraktu

+50 g kokosu
malá vajíčka Lindt



Postup:

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Máslo vyšleháme, až změkne, pokud se přilepuje na stěny tak stírámě gumovou stěrkou. Přidáme cukr a šleháme do pěny, opět stíráme kraje, ať je to hezky rovnoměrné. Přidáme vejce a vanilku. Odvážíme si mouky a smícháme se solí a práškem do pečiva. Odměříme mléko. Do těsta přisypeme polovinou moučné směsi, mléko a druhou polovinu sypkých surovin. Pečeme 17-20 minut, vyzkoušíme špejlí.






Krém:Ve vodní lázní si rozpustíme čokoládu nakrájenou na kousky, necháme vychladnout, cca 10 minut. Mezitím si  rozšleháme změklé máslo (cca 1 minutu), přidáme cukr a šleháme až je směs jemná a nadýchaná, asi dvě minuty. Přidáme vanilkový extrakt a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Tu napřed lehce vmícháme do zbytku a potom na 3 minuty rozjedeme nejvyšší otáčky, až je poleva lesklá, světlejší, než původně a dostatečně tuhá.












Kokos:Kokos vysypeme na suchou rozpálenou pánev a na mírném plameni pražíme do zhnědnutí.





Cupcakes zdobíme krémem s kulatou vroubkovanou špičkou, posypeme kokosem a doprostřed zasadíme čokoládová vajíčka.


Voilá!





Zajímá vás něco o cupcakes, surovinách, nebo pekařském náčiní. Klidně se zeptejte, ale napřed zkuste kouknout sem.

19 komentářů:

  1. achjo, koukaji na me z f.o.o.d.u, gurmetu (nebo tak neco) a od tebe...to je znameni, ze na velikonocni nedeli prijedu domu z cupcake cupu a pecu dalsi cupcaky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to je az takovej hit :D? Tak to ja ani netusila, jsem si rikala, jak je to originalni, ze do Ceska to jeste nedoslo...tak nic, no :D Ale znameni je to zcela jiste!

      Vymazat
    2. né, vlastne jsi desne originalni! to...treba...ty mas cokoladovy vajicka a oni marcipanovy! a to je uplne jinej cupcake!

      Vymazat
    3. No.. ja jsem jako nijak nevzydvihovala originalitu receptu :D Jen jsem nevedela, ze je to tak popularni i u nas.

      Vymazat
  2. Teda Veru, ty vypadají naprosto fantasticky! :P
    Už mám odměnu pro koledníky. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Velikonoční cupcakes jsou výtečný nápad! Jestli budu nucená je trávit doma, tak bych si je mohla alespoň tímhle zpříjemnit :))

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezký! My taky vždycky děláme velikonoční cupcaky, přesně i s tímhle zdobením :D Vždycky mi to připomíná vrabčí hnízdo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt jo? Tak to koukám, já na Velikonoce kupodivu cupcakes ještě nedělala :D A hnízdo to právě připomínat má! :)

      Vymazat
  5. Tak tohle koledníci do svých ručiček nedostanou...dostanou se totiž do mých :DDD

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasné Veru :) vypadají mnohem lépe než z F.O.O.Du a Gurmetu :) jenom jsem se chtěla zeptat.. jak přesně je pečeš, že máš ty košíčky tak hezké :D Moje se vždycky přicucnou na ten muffin a ten košíček to zmastí takže to nevypadá dobře :) máš na to nějaký fígl? Já mám normálně teflonovou formu a do toho dám košíčky většinou dva :) Předem díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuju, sice jsem ty ve Foodu a Gurmetu nevidela, ale nechce se mi verit, ze je mam lepsib:D S tema kosickama je to jednoduche, musi byt kvalitni a pevne, co nejsou uplne tenke.U tech levnejsich, z tesca treba se mi to stava taky. Vyplati se fakt nakoupit v zahranici nebo pres net.

      Vymazat
    2. Jako já nevím ve Foodu jsou s receptem na Bílkovomáslový krém od SweetDots a já si tím nejsem nějak jistá :D nemáš prosímtě nějaký konkrétní tip na zahranicní eshop? koukala jsem na ebay, ale přijde mi že tím bych si moc nepomohla :)

      Vymazat
    3. To bohuzel nemam, ale na Ebay bych kupovala od Wilton. Ja je vetsinou fakt kupuju v Anglii primo v Cupcake shopech.. vim, ze s tim moc nepomuzu, no :(

      Vymazat
  7. Těsto je stejné jako na VANILKOVÉ CUPCAKES, ale liší se to množstvím mléka, je lepší 100ml nebo 60ml?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je stejne. Ja ted radsi davam mleka,100 ml, jsou pak vlacnejsi.

      Vymazat
    2. super, děkuji :) jinak překrásný blog!

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...