čtvrtek 28. března 2013

Mazanec

Mazanec
Velikonoční mazanec je prostě klasika. Pro nás ho dlouho dělávala babička, než jsem před pár lety převzala otěže já. Když mi bylo asi 17, tak jsem se k ní šla dívat na přesný postup a psala si opravdu velmi detailní poznámky a připadalo mi až neuvěřitelné něco takového upéct. Mazanec vlastně byla jedna z prvních věcí, co jsem kdy upekla a taky jsem na to byla patřičně hrdá. Postup je podobný jako u vánočky s tím, že se nemusíte otravovat s pletením, ale prostě jen uděláte kouli, kterou rozstřihnete. Finito! Problém jsem tentokrát měla s focením. Mazanec je takový nevděčný kousek, není rozkošný jako cupcaky, nebo stylový jako cheesecake. Je to prostě hrouda těsta. Když ho navíc fotíte v deset večer, tak mu to na kráse taky moc nepřidá, a proto k němu švihnete svíčku a pár vánočních ozdob, vždyť je to jedno, a nasvítíte ho stolní lampičkou. Zkrátka a dobře, foodstyling - level: proffesional. (Díky, Peťo, mohla by ses tím živit!) A takhle vznikly tyto nádherné přepálené fotografie, na které je radost pohledět. Ale nemůžu vás přece nechat před Velikonocema bez mazancového receptu, tak přivřete obě oči a hurá do toho!


VELIKONOČNÍ MAZANEC

(200-160°/30 minut)
Mazanec


500 g polohrubé mouky
sáček sušeného droždí
1 lžička soli
250 ml mléka
110 g cukru moučka
110 g másla
3 žloutky
2 lžičky citronové kúry
mandle, rozinky, cukr krystal + žloutek na potření


Postup:

Postup je převelice easy a velmi podobný třeba sukům nebo zmiňované vánočce. Nejlepší je dělat těsto pěkně ručně.

1.Odvážíte si cca půl kila mouky, ze kterého odeberete polovinu. V ní rozmícháte sáček s droždím a sůl. Ohřejete si mléko na vlažnou teplotu, zkrátka, aby bylo na dotek teplé, ne horké, rozmícháte v něm cukr a nahážete do něj na kostičky nakrájené máslo.

2. Až máslo trochu povolí, přilíváte pomalu směs do mouky a promícháváte vařečkou. Přidáte tři žloutky, citronovou kúru - já mám ráda hodně výrazné aroma, tak dám lžičky klidně i tři. Kdo chce přidá rozinky, mandle, dle libosti. Mandlí si ale nechte trochu nakonec.

3. Nakonec přisypáváme mouku  a hněteme vařečkou, můžeme posléze i rukou. Až se těsto nelepí, tak ho dáme do velké mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Zhruba tak hodinu a půl, až zdvojnásobí objem.

4. Až je těsto pěkně obrovské, tak ho ještě jednou v ruce zpracujeme a uděláme pěkný bochánek. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Nůžkami nastřihneme nahoře kříž, tak vzniknou ty mazancové rohy.

5. Rozšleháme si žloutek, kterým potřeme celý mazanec, posypeme mandlemi a krystalovým cukrem a dáme péct.
(Mám na to takový trik, když mi hodně mandlí a cukru spadá všude okolo, tak si pomáhám tak, že mám mazanec postavený na pečícím papíře a to co spadá okolo jím pak jakoby "nahazuju" zpátky na mazanec. Jak je lepkavý od vajíčka, tak z těch boků se to na něj přichytí spíš než při sypání zvrchu.)

6. Po 10 minutách ztlumíme na 160 stupňů a pečeme dalších dvacet minut až je mazanec krásně zlatavý. A to je všechno! Easy peezy, ne :)?

Mazanec

Mazanec vám vydrží několik dní, je pěkně vláčný a můžete ho jíst jen tak, s máslem, nebo s marmeládou. Navíc na něm není nic těžkého a je to ideální záležitost na snídani, takže si ho můžete péct i mimo Velikonoce. A hlavně nedávejte ani kousek otravným mrskačům!

A co vy, pečete doma taky mazanec, nebo nějakou jinou dobrotu jako je beránek, nebo jidáše?

P.S. Vznikla stránka s přehledem českých foodblogů. Je to celkem fajn nápad a a budu ráda, když mi zde dáte své virtuální srdce!
A nezapomeňte hlasovat v soutěží na Facebooku!




17 komentářů:

  1. zrovna včera jsem pekla Jidáše, u nás doma se nikdy žádný velikonoční dobroty nepekly, maximálně se koupil beránek v Bille :D tak jsem se do toho letos pustila, protože uvítám jakoukoliv záminku, kdy můžu péct :D Mazanec budu péct asi v sobotu večer, tak jsem zvědavá :)
    a focení za tmy nesnáším, vždycky mám ty fotky hrozně ošklivý, tak jsem dneska fotila Jidáše v šest ráno na okně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvy jidase uz jsem videla, mimochodem, taky mi to prijde jako prinejmensim zvlastni nazev :D Ale ono to jiste bude mit i nejakej zvlastni puvod.
      Ty se zase nikdy nedelaly u nas, ale dala bych si, to zas jo :) My mame na beranka takovou starodavnou kameninovou formu, ale mne to moc nechutna, takovej suchej piskot to je. A mazanec u tebe bude predpokladam 100procentne celozrnej :)
      Ja obvykle fotim spis pozdeji, ale tohle byl teda extrem, ale neda se nic delat, priste snad bude lip :D

      Vymazat
    2. Název jidáše je mi pěkně nesympatickej. Taky není divu. - "Medové jidášky pekly hospodyňky na Zelený čtvrtek. Symbolicky si tak připomínaly den, kdy apoštol Jidáš zradil Krista, a ten byl následujícího dne ukřižován. Sladké pečivo pojmenované po Jidášovi má symbolizovat provaz, na kterém se zrádce, který neunesl důsledky svého činu, oběsil." Úplně to není pečivo plný hezkých vzpomínek, řekla bych:D.

      Jinak já jsem taky mazancovala, a musím souhlasit, že mazance nejsou opravdu rození fotomodelové...

      A ten tvůj vypadá velmi povedeně, poctivá porce mandlí, a tak to má být!:)

      Vymazat
    3. No tak to fakt není úplně k nakousnutí :D
      Mazance mas taky krasny, fotomodelove nejsou, ale chut to vynahrazuje, alespon u me teda :)
      Jojo, mandli je tam pekne celej sacek, kdyz uz tak uz! :)

      Vymazat
  2. Vypadá krásně, já ten svůj asi upeču znovu, protože mazanec je prostě šílená dobrota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mazance neni nikdy dost! Ja jsem tedka dostala pulku od Juliany (maskrtnica.cz) z kvasku a to je jeste jiny kafe!

      Vymazat
  3. asi máš nějakou extra výhřevnou troubu, protože 30 minut na upečení tohohle obra mně teda nestačilo. postup přesně podle receptu a pekla jsem 10 min na 200 a pak jestě 50 min na 160 stupnu. chuťově výborný. Vrtule

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, to je zvláštní. Na Facebooku mi posílaly fotku dvě slečny a ani jedna problém s troubou nepsala. Mně se za půl hoďky fakt upekl, peču ho takto už roky. Ale tak hlavně, že nakonec chutnal ! :)

      Vymazat
  4. Dobrý den.Tak jsem cvičně zkusil mazanec podle vašeho receptu a musím smeknout před vašim uměním,sice nechápu kde berete tak skvělé recepty,ale to nevadí hlavně že jste se podělila.Už jsem od vás pekl ten úžasný superperník a do dnes sklízím ovace.Ještě chci vyzkoušet čokoládový dort a další skvělé recepty,tak dám vědět jak chutnaly a jestli se povedly.Děkuji že se dokážete podělit o tak skvělé věci.Jirka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den Jirko, moc vam dekuju za mily komentar! Zrovna mazanec je rodinny recept, mam ho od babicky a pernik pecu tak dlouho, ze uz ani nevim :) Jsem rada, ze se vam podle blogu dari takto uspesne pect a moc me to tesi :)

      Vymazat
  5. Verunko myslím že recepty by se měli dodržovat,od toho vlastně jsou a od vás je to krásně a logicky popsané že to zvládne každý.Moc vám fandím protože jste skvělá.Děkuji za senzační dobrůtky.Jirka.

    OdpovědětVymazat
  6. dneska jsem ho pekla a je to nejlepsi mazanec co jsem zatim jedla

    OdpovědětVymazat
  7. Úplně úžasný mazanec, lepší jsem nikdy nejedla.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, musím se přidat k zástupu a pogratulovat ke skvělému blogu, nesmírně se mi líbí, takto bych si představovala ideální sladkou kuchařku. Perfektní a funkční recepty zároveň však se lžící humoru a špetkou nadsázky.
    Vždy, když zkouším nějaký z Vašich receptů, super perník (ideální recept pro mou 3 letou dcerku), red velvet (který mi ze dvou pokusů nevyšel ani jednou red, přesto výborný), říkám si, že napíšu komentář a dokopala jsem se k tomu až nyní k mazanci.
    K pečení jsem se letos dostala až na velikonoční pondělí ráno, pozdě, ale přece, říkám si. Nalistuji osvědčený recept naší babči, otevřu lednici a ejhle droždí nikde, no jo, manžel se jal péci chleba, rozinek v pytlíku 5 a půl a mandle snědené docela, co teď? A tu jsem vzpomněla recept z Vašeho blogu, protože sušené droždí jsem naštěstí měla(popravdě mě to docela překvapilo, že používáte právě to). Těsto vypadalo pěkně, po 45 min. kynutí jsem nakoukla pod utěrku a zděsila jsem se, těsto se totiž ani nehlo, no co. Po další hodině kynutí jsem pod utěrku nahlédla znova a oddechla jsem si, bochánek se skoro nevešel do mísi. Nakonec se mazanec moc povedl, takové vypečené holátko. Ještě ani nestihl zcela vychladnout k odpolední kávě...
    Takže díky za super recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuji za krasny komentar! Jsem rada, ze se mazanec povedl, i kdyz to zprvu nevypadalo, ja pouzivam susene casteji nez cerstve, protoze ho mam vzdy doma a preje to tak spontannim napadum :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...