úterý 5. listopadu 2013

Moje království II

Sotva jste stačili vstřebat podstatné informace o tloušťce silikonových stěn na cupcake formách, je tu druhý díl věnující se mému pekařskému vybavení. Nějaké intro o tom kde, co a proč kupuji si můžete přečíst v prvním dílu tohoto miniseriálu. Tam mimo jiné v komentářích zaznělo, že toho vlastně mám nějak málo, tak chci jen veřejně prohlásit, že to samozřejmě není všechno, abyste si nemysleli, že jsem nějaký pekařský loser. Obyčejné věcí, jako je forma na bábovku, na biskupský chlebíček, na beránka, všelijaké pekáče a plechy, popřípadě primárně vařící - nikoliv pečící vybavení jsem představovat nechtěla. A na svoji reprezentativní fotku, kterou si asi dám do CVčka jsem chtěla být uvnitř kolečka barevného a pravidelného, nerušena poškrábanými plechy a stoletými pekáčky.



Takže, abychom se nezakecali hned v úvodu - minule jsem mluvila hodně o formách všeho druhu a chvíli v tom ještě budu pokračovat. Relativně nedávno jsem si pořídila formičky na tartaletky, což jsou maličké koláčky, opět typu tart jak už z názvu vyplývá, které mají vroubkované okraje. Fejsbukáři si jistě pamatují peripetie související s jejich nákupem. Napřed jsem nevěděla, kam pro ně vůbec jít a když jsem to zjistila, tak jsem zůstala nepochopena a bylo mi nabízeno všechno od forem na dort po plech na muffiny. Nakonec jsme se však se slečnou domluvily a formičky mám. Základní dělení je na dva druhy - obyčejné vcelku a pak ty s odnímatelným okrajem. A právě za toto specifikum - rozdělení formičky na dva dílky si výrobci účtují o dost více, než by se mi líbilo. High-tech formičky mám z domácích potřeb (pro Brňáky Cimrman na Masaryčce) od firmy Delicia (prodává Tescoma) a stály 250 korun. Naopak ty bezejmenné obyčejné stály 18 korun za kus. Když ale porovnám jak se mi se kterými pracuje, tak ty s odnímatelným dnem jasně vítězí. Asi jsem trochu neschopná, ale z těch celokovových mám z tartaletky při vyndávání několik kousků. Navíc jsou moc velké a tak nějak mi obecně nejsou sympatické. (Jeden ze znaků duševní poruchy nadšených pekařů - přisuzujete lidské vlastnosti formičkám.) Kdybyste ale měli někdo tip, kde sehnat odnímatelné formičky levněji, neváhejte to napsat do komentářů.
(Aktuálně je mají i v Tescu, ale opět velmi draze. Díky Julce za info.)






Pokud máte rádi mravenčí práci, tak na něco jako minitartaletky vám poslouží i tyhle malé formičky, které se většinou používají na vánoční cukroví. Seženete je nejspíš v domácích potřebách.


Mezi roztomilé formičky, které vlastním, patří taky tyhle mini silikonové bábovky. Velkou bábovku bych nikdy v silikonové formě nedělala, protože mám ráda naši starou skleněnou formu a přijde mi, že se s sní i lépe manipuluje a vůbec, je to pak celé takové... rustikální! (Teď se tomu sama trošku směju.) Nicméně minibábovky jsem v Česku viděla prodávat jenom v silikonové verzi, na rozdíl třeba od Rakouska nebo Anglie, kde mají krásné smaltované v super designech. Tyhle jsou opět z Tchiba a jsou fajn, nicméně, pekla jsem v nich snad jednou. Když už dělám bábovku, upeču radši tu velkou, ale na jednotlivé porce na estetickou snídani je to docela fajn věc. Už bych si je ale asi nekoupila.


EDIT podle Magdalény - expertky na minibábovičky!
 - za 99 Kč mají Vietnamci silikonové "platíčko se 6 bábovkama
- za 109 Kč mají podobné platíčko akorát že v kovovém
- cca za 450 má Tescoma obdobu těch silikonových (tlustější stěny)
- za 1065 je mají tady: http://nordic-ware.cz/babovkove-formy/formy-na-peceni-mini-babovky


Vraťme se na chvíli ke cupcakes - podobně důležité jako to, v čem je pečete je i to, čím je zdobíte. Takže jestli si myslíte, že jste neschopní a cupcaky vám nejsou souzeny, tak vězte, že problém možná není ve vás, ale ve zdobičce. Což platí v případě, že máte třeba tuto.


Jak obvykle věci z Tchiba vychvaluju, kde se dá a mám jich víc než dost, tohle se moc nepovedlo. Použila jsem ji tak dvakrát na pár minut, protože mi s tím nešlo nazdobit vůbec nic. Nástavce špatně drží na těle zdobičky, špatně se z toho vymačkává krém, ve kterém vám uprostřed cupcaku skončí právě i ta zdobící špička a podle mě je to prostě na nic.


O něco lepší je tohle - plastová sada s textilním sáčkem, kterou jsem koupila v Brně na našem skvělém Zelném trhu, od nějakého maďarského pána, co si ten den usmyslel, že něco prodá. No, nebylo zas tak těžké mě přemluvit, protože celá sada stála něco kolem stovky.


Plastové nástavce nejsou žádné velké zlo, ale kov je kov, navíc jsou docela malé. Větší problém než se samotnými nástavci je ale s těmi textilními sáčky. Přestože to uvnitř má jakousi povrchovou úpravu, abyste je nemuseli vyvařovat po každém použití, ale jen pořádně umýt, tak to prostě nestačí. Navíc se ten textil poměrně trhá a nástavce mají při větším tlaku tendenci vypadávat. No a nakonec - sáček je fakt hodně krátký, takže při případné koupi jeho délku nepodceňujte, tady na velikosti sakra záleží! Ideál je takových 30 centimetrů. Jinak budete krém plnit po každém druhém cupcaku. (Člověk by neřekl, jak neptřičně si budu připadat u sepisování recenze na zdobící sáček!) Tahle maďarská sada mi ale sloužila docela dlouho, takže ji nehodlám nijak zatracovat - mám k ní nostalgický vztah, jež se váže k mému prvnímu zdobení cupcaku, chápete, ne?

Tohle je ale přece jen o něco lepší. Sada 24 ocelových násadek, navíc v praktické krabičce jsou z minule zmiňovaného Banggood za 10 dolarů. Jsou zpracované opravdu dobře a zdobí se s nimi jedna radost.



Kdybyste ale netoužili po celé sadě, tak za nejužitečnější považuju tyhle koncovky.


Ty vroubkované jsou pěkné na takové to zdobení, typické právě pro cupcakes, ta tenká na plnění třeba eclaires nebo profiterolů a ta kulatá se hodí tak obecně. Ještě je vhodná koncovka s úplně tenkým otvorem, kterou pak můžete zdobit i perníčky. Samostatné koncovky seženete v domácích potřebách, nebo u Fialy a stojí každá kolem 20 korun. Kdybyste chtěli brousit v internetových luzích a hájích a chtěli třeba značkovou koncovku od Wiltonu, tak použijte heslo "nozzles" nebo "nozzling tips".

Koncovky by ale byly k ničemu, kdybyste neměli zdobící sáček. Jak jsem zmiňovala výše, ten látkový mě štval, že jsem ho musela neustále umývat a vyvařovat, zvlášť když jsem najednou potřebovala pracovat se třemi druhy krému. Tak jsem si jich koupila rovnou sto na jedno použití.


Jsou opět z Banggod a jako jo, jde to, ale nějakou zdobící rozkoš s nimi taky nezažijete. Jsou hodně tenké a musíte je samozřejmě ustřihnout podle velikost vkládané koncovky, což se vám nemusí úplně povést. Za nejlepší považuju nákup bavlněného sáčku s impregnací jaký prodává třeba Fiala. Měli byste se vejít do stovky a zvolte velikost buď 28 nebo 32 centimetrů.

Od zdobení cupcakes se přesuňme ke zdobení dortů. Minule jsem vám ukazovala vychytávku v podobě struny na dort, teď přijde ještě o něco vyšší level. Alespoň pro mě, protože já a dorty žádní BFF nejsme. Dám vám chvíli času na přemýšlení.


Je to fondant smoother, což bych volně přeložila jako uhlazovač fondánu/marcipánu, zkrátka nějaké potahovací hmoty. Je opět z Banggod a ještě jsem ho nezkoušela, nicméně věřím, že mi to dost usnadní práci, vzhledem k tomu, že jsem doteď marcipán uhlazovala plochou stranou obřího nože. Stojí necelé 4 dolary a je to lepší a bezpečnější než velkej nůž, takže tak. Ale seženete ho určitě i v domácích potřebách. Nebo třeba na Sapě, jako ostatně skoro všechno, co je tu zmiňované.

U dortů ještě chvíli zůstaneme. Tohle je taková další tipovací soutěž.


Odborný název vám tady sice nenabídnu, nicméně to slouží k vytváření vzoru na krémech na dortech. Koupila jsem si to loni na vánočních trzích a vůbec nevím proč. (Brňáky upozorňuji, že tam mívají stánek Malátkovi, což jsou prodejci cukrářských potřeba prodávají tam třeba i Wilton gelová barviva. taky mají eshop). Nepoužila jsem to snad nikdy, protože krém na dorty nedávám, když už tak ten marcipán, nebo spíš jenom ganache. No, ale kdybych ho tam náhodou dávala, tak si můžu vytvořit takovéhle super vzorky. Plyne z toho ponaučení - nekupujte všechno, co vám přijde pod ruku v předvánočním šílenství. Já z toho mám ale super škrabátko zad.

Další dortová vychytávka a opět tipovací soutěž.


Tohle slouží na úhledné krájení dortů, abyste měli samé stejné kousky. Opět je to z Banggod a opět to stálo pár dolarů (necelé 3), takže jsem neodolala. Je to docela fajn na dorty z třeného těsta, které lehce rozříznete, ale není to holt tak ostré jako normální nůž, takže do cheesecaku bych se s tím nepouštěla. Ale na takové ty everyday cakes je to fajn. (Tak se jmenuje celá kapitola v jedné mé kuchařce, to jsem si nevymyslela!) Navíc to můžete vytasit při konverzačních problémech s případnou návštěvou a nechat je hádat, co to je.

Tuhle věc netuším, proč mám, dokonce ani odkud, ale tipuju opět to Tchibo. Má to být cookie cutter, ale nějak nevím, co tím chtěl básník říci. Když to zakrojíte do nějakého těsta, tak nejen, že je to samozřejmě na nějaké cookies srandy dost obrovské, ale nejde to z těch všelijakých záhybů vůbec dostat. Takže toto si spíš nekupujte, pokud nechcete gingerbread mana jako maskota.



Další věc s podobnými charakteristikami je tahle psí forma.




Jsem trošku konzervativní, co se dortů týče, takže pokud to náhodou není croquembouche, kde všechna pravidla padají, tak u mě má být dort kulatého tvaru, maximálně povoluji srdíčka. Psí dort asi nikdy péct nebudu, takže kdybyste tuhle formu někdo chtěli, tak mi dejte vědět. (Fakt ale.)

A poslední věc, která s pečením vůbec nesouvisí jsou tyhle bezva věci na volská oka! Jsou zase z Tchiba, ale seženete je dnes už na více místech. Prostě do nich rozklepnete na pánvi vajíčko a servírujete romantickou snídani! Kytičku pak můžete nahradit i paprikou, kterou když v půlce přeříznete a odříznete z ní asi centimetr tlustou část, tak vám poslouží velice podobně a navíc ji můžete i sníst. U toho plastu bych to nedoporučovala.



 Tak a to je konec druhého dílu, v tom posledním budou věci, co můžete zapojit do zásuvky (opět ale zůstaneme v kuchyni!) a potom zdánlivé blbosti, které vám ale hodně usnadní práci!

Keep baking!




43 komentářů:

  1. Verunka, v zivote som nevidela otrasnejsi e-shop, jak ma ten Fiala... Myslim - urcite maju siroky sortiment a super predajnu a su mili a tak - ale tamto online zverstvo ma odradilo asi tak po minute...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mne taky prijde desnej, ja na nem nikdy nekupovala, oni maji kamennou prodejnu v Praze a v Brne, tak jsem byla tam. Ale chtela jsem dat odkaz primo na ten sacek, protoze je supr.

      Vymazat
  2. Troufám si tvrdit, že jsem skoro expertka na minibábovičky (respektive na jejich formy)
    Hledám je už několik měsíců a výsledek je:
    - za 99 Kč mají Vietnamci silikonové "platíčko se 6 bábovkama
    - za 109 Kč mají podobné platíčko akorát že v kovovém
    - cca za 450 má Tescoma obdobu těch silikonových (tlustější stěny)
    - za 1065 je mají tady: http://nordic-ware.cz/babovkove-formy/formy-na-peceni-mini-babovky
    - ty tvoje jsem nikde neviděla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow! Tak to je neco, hned to tam dodam :D A pripadam si drsne, ze moje jeste neznas :D

      Vymazat
  3. Skvělý miniseriál! Bojím se, že u mě to za rok po nastěhování na koleje dopadne úplně stejně :D

    OdpovědětVymazat
  4. Oba ty články jsou super, těším se na ten další :))
    Některé věci mám doma, ale když to tu tak vydím, chybí mi toho skutečně hrozně moc :D Tu strunu s minulého dílu chci strašně dlouho - neumím řezat dorty (už několikrát se mi stalo, že jsem se prořízla až na podložku) a málem vždycky omdlím, když se do toho mám pustit :D
    No a jinak nakupuju úplně podobně - co je roztomilé, jde do vozíku a potom to třeba nikdy nepoužiju. Na vánoční dort jsem si kupovala formu v podobě vánočního stromu (podobná, jako ta tvoje psí) a stejně jsem z toho nikdy nepekla :D Máma ano, a nadávala u toho... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, to jsem rada :) Treti bude snad koncem tydne.
      Aaale, ja jsem trosku blazen, ono neni potreba mit vsechno :D A s dortama jsem na tom stejne, vzdycky uplne trnu, co se stane a co mi z nej zbyde :D
      A roztomilosti jsou potreba! Ten pes je ale spis desivej :D

      Vymazat
  5. ty silikonové formičky mají ještě teď v Lidlu, taky 6 báboviček, tady stály 4 eura takže v ČR to bude kolem stovky :)
    a když na to tvoje království tak koukám, mám chuť zase péct :D
    budu si muset pořídit aspoň něco na zdobení perníčků, vždycky je zdobím jen sáčkem, ale bez nástavce, a často to pak vypadá jako z předvánoční besídky ve školce:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nakupuju dost věcí na pečení a vaření v Lidlu a nemůžu si stěžovat, kvalita skvělá. Jako příklad za všechny tyčový mixér a malý hrnec s nepřilnavým povrchem. Obojí supr!

      Vymazat
    2. Dik za info! Ale nevim, jestli tady nebudem mit pecici Lidl az nekdy pozdeji, protoze mam dojem, ze ted neni.
      Ja pernicky taky zdobim sackem...mikrotenovym :D

      Vymazat
  6. Achjo, jsem úplný amatér, mám akorát formu na muffiny a jsem ráda :D ale asi si k Vánocům něco nadělím, z toho budu mít mnohem větší radost než z nějaké smradlavé kosmetiky :) těším se na další díl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zadny amater, rikej , ze jsi na zacatku! :D
      Ja mam prave radost i z te kosmetiky, se mnou je to tezky... ale zase je lehky mi koupit darek :D

      Vymazat
  7. Mate nafukovaci kuchyn? :-D ta psi forma... bez komentare :-D prijde mi to moc kycovite nebo jak jinak to nazvat :-D ostatni veci jsou supr vychyztavky :-) taky mame pytlik se zdobitkama latkovy a je perfektni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vsak pisu prece, ze je hrozna !:D A kuchyn velkou mame, ale tohle zabira jedno sufle :)

      Vymazat
  8. Ha! Hentie srandy na cupcake krém z Tchiba mám aj ja a keď som s tým pokazila tretí cupcake, tak som to hodila o drez (ehm, chcem povedať, jemne som to odložila mimo dohľadu) a naplnila mikrotenové vrecúško krémom a bolo to :D ale tá žehlička na fondán ma zaujala, potom daj echo. Vždy som si to chcela kúpiť, lebo však už som v živote piekla jeden poťahovaný dort takže to nutne potrebujem... ale strašne sa mi to páči, predstavujem si, ako začnem poťahovať vo veľkom a moje torty to dotiahnu až na titulku Elle... alebo nejakej Cake Elle alebo také niečo..no nič... jo a ja som si minulý rok tiež kúpila v záchvate veľkú vykrajovaciu formu na ginger mana a našla som ju v lete, keď som kradla z kuchyne pomôcky a spotrebiče, ktoré som balila do Dánska...
    Inak tieto články ma veľmi bavia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak to jsem ti doufám spravila náladu a tvoje zdobící sebevědomí! Já jsem si skoro jistá, že ten smoother je fakt dobrej, protože na tom se asi nedá nic moc zkazit a lepší než plocha nože je to zcela jistě :D

      Vymazat
  9. Je skutečným uměním napsat článek (dobře celý blog!!!) o vaření, pečení, ale i o kuchyňském náčiní tak, aby bavil i ty, kteří kuchyň navštěvují jen proto, aby se podívali do ledničky, s protáhlým výrazem konstatovali, že tam nic není a zašli si vedle k číňanům pro nějakou tu rychlovku. Tím jsem chtěla říct - tlesk, tlesk!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc moc! Mám hroznou radost, když články baví právě i ty, kterým je pečení úplně šumák ! :D

      Vymazat
  10. chtela bych toho psa, fakt ale! co za to? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasny, tak mi napis na zghettablog@gmail.com nebo na Facebooku do zprav a domluvime se :) Staci cokolada :D

      Vymazat
  11. tohle je ovšem hodně slušná výbavička :D

    OdpovědětVymazat
  12. Juuu takových krásných věciček:)) já se tak těším, až budu mít vlastní byt s přítelem a nakoupím si taky takový super věci a budu vařit a nevim co všechno:D

    OdpovědětVymazat
  13. ahoj. krásná výbava... kdyby jsi myslela vážně to s tou psí formou, ráda se stanu novou majitelkou.. jsem pro každou špatnost a navíc miluju pejsky, takže bych se jí nebránila. Jsem z Brna, případně se ozvi na email happy.lenulka@seznam. cz

    P.S. Můžu tě pozvat k sobě? zdravejist.blogspot.com ;) hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jeje, ja necekala ze o psa bude takovej zajem! Uz te predbehla Andrea z psychologiechuti.cz !

      Vymazat
  14. Ahoj, Opravdu pěkná sbírka. Co se týká minibábovek, tak mám kameninovou z vánočních trhů, je to přesně na jedno vejce a je velice pěkná, stála do 150 kč a dost se hodí k srdcové formě ze stejného materiálu, co jsem podědila po prababičce. :-) A pro slečny, co si připadají jako veliké sběratelky, tak u mě je to čajové nádobí, konvičky se množí, čajové misky taky a hlavě, já vím, že to všechno nutnu potřebuju a pořád se dívám po něčem novém. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jeste zdaleka neni vsechno, spise jen to, co mi prislo zajimave :)
      Srdcova forma po prababicce musi byt skvela! Kamenina mi prijde jako nejlepsi material na peceni. :)

      Vymazat
  15. Já ty mini bábovky viděla jenom v letáku =) Máš pěknou sbírku =)

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, nemáš zkušenost se zdobícíma špičkama Wilton? Konkrétně s touto sadou http://www.obchudekubalonku.cz/detail/4970029/sada-trezirovacich-spicek-wilton-24-dilu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nemam sice Wilton, ale neco velmi podobneho a myslim si, ze to bude super, sla bych do toho :ú

      Vymazat
    2. Já jsem si na zkoušku koupila tu Wilton špičku 1M a je skvělá. A máš nějakou spojovací věc na našroubování té špičky na sáček, nebo se to dá použít i bez toho?

      Vymazat
    3. Jde to bez toho, normalne se jen vystrihne dira aby to sedelo - ja pouzivam jednorazovy sacky.

      Vymazat
    4. Díky za odpověď a ještě mám dotaz ohledně papírových košíčků: máš vyzkoušené nějaké, které se nepromastí? Já jsem si koupila různě barevné taky Wilton ale po upečení se promastily a ta barva příp. vzor pustily, takže to pak nevypadá hezky:( Peču v plechu vyloženém papírovými košíčky.

      Vymazat
    5. Ja si kosicky kupuju skoro vzdycky v Anglii, Wilton by ale podle me mel byt v pohode, tak nevim. Taky pecu v plechu

      Vymazat
  17. Ahoj, sice nevím, jestli to pro tebe je ještě aktuální, ale včera jsem koupila tartaletkové formičky s odnímatelným dnem v brněnském Tescu na Dornychu, dva kusy za 79,90 ve výprodeji. Sice nevím, co s nimi teď vlastně budu dělat, ale já mám stejnou úchylku jako ty a jak je někde něco na pečení, nedejbože v akci, musím to mít :)

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj ještě bych se ráda zeptala na jednu věc: psala si tady někde, že pečeš pro Sklizeno nebo dodáváš cupcakes pro některé cukrárny - můžu se zeptat, jak probíhá vaše spolupráce? Taky hrozně ráda peču a láká mě poslat to i dál, tak se ptám :) Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,myslís že se mi vyplatí tenhle sáček a koncovky na Fiale?https://zelezarstvi-fiala.cz/eshop.php?p=eshop_productinfo&id=840876&utm_source=googleNakupy&utm_medium=ppc&utm_campaign=googleNakupy&gclid=CjwKEAjw07nJBRDG_tvshefHhWQSJABRcE-Z1hSE4QZPR12b7vkNjGbv863EiVRlTadRHImwPcpYERoC1R_w_wcB
      Díky, kdyžtak mi pošli lepší odkaz.

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...