pátek 4. října 2013

Broskvové tartaletky s rozmarýnem

Poslední dobou píšu jen samé zážitky z akcí všeho druhu a málo receptů. Ne, že bych nepekla, ale ne vždy to je něco tak objevného, aby to stálo za to dávat na blog, nicméně v tomhle článku je to právě naopak! Jsem nadšením bez sebe a odteď budu jíst broskvový tartaletky na snídani, oběd i večeři a přikusovat k tomu snítku rozmarýnu!
Věc se měla tak, máma měla narozeniny a chtěla nějaké menší dobroty na party a napadly ji panna cotty, nebo takové ty košíčky s vanilkovým krémem, jak je většinou nahoře ovoce v želatině. Panna cottu nedělám ráda, když se musí převážet, protože mám radši servírování s vyklopením, nějakou omáčkou a dalšími nezbytnostmi, ale košíčky mě celkem zaujaly. Protože se mi ale nechtělo moc otravovat s miniaturními kousky těsta, řekla jsem si, že je to ideální příležitost si konečně koupit formičky na tartaletky. Po zmatení slečny, která zjevně prožívala první stresující den práce v domácích potřebách a koukala na mě jako kdybych chtěla půl kila koksu, jsem formičky zdárně sehnala.


Dost mě ale naštvalo jak velký cenový rozdíl je mezi formičkami s odnímatelným dnem a těmi obyčejnými, koupila jsem si tedy odnímatelné za  250 korun a dvě obyčejné, každou za 16. Nicméně musím říct, že s těmi, kterým můžete dno vyndat se skutečně pracuje mnohem lépe a kluci z Tescomy to holt asi dobře vědí. Jo a kdyby někdo tápal v tom, co je to ta tartaletka, tak je to prostě maličkej koláček. Formičky jsem tedy měla, ale pořád jsem nevěděla ani jaké těsto, natož jakou náplň použiju, protože jestli je něco zkouškou kreativity, tak jsou to právě tartaletky. Přednášku historie psychoterapie jsem tedy strávila hledáním všemožných receptů a inspirací na internetu. Protože jsem ještě stále nenašla recept na dokonalé koláčové těsto, měla jsem zásadní podmínku a to takovou, aby se v receptu, který zvolím, objevilo něco jako "nejlepší těsto v celé galaxii", což mi mělo zaručit, že bude fakt super. Kupodivu jsem tohle sousloví nikde nenašla, ale narazila jsem na něco, co se tomu blížilo. Použila jsem tedy recept od Mlsné kočky a dobře jsem udělala - tohle těsto zapisuji a ukládám do útrob svého Asusu.
Co se týče náplně, pořád jsem nějak tápala, nevěděla, který krém udělat dřív, a tak jsem zamířila k té nejpovolanější, k Tartelette a dopadlo to tak, že krém nebyl žádný. V míse na ovoce se totiž skrývalo několik broskví a na zahradě v truhlíku ještě stále odolává rozmarýn podzimnímu mrazu, takže bylo jasno.

BROSKVOVÉ TARTALETKY S ROZMARÝNOVÝM CUKREM

(na 6 tartaletek s průměrem cca 10 centimetrů)




170 g hladké mouky
sůl
75 g másla
45 g cukr moučka
2 lehce ušlehaná vejce

3-4 velké broskve
hrnek cukru krupice/krystal
dvě snítky rozmarýnu





Postup:

Prosejeme mouku, přidáme sůl a nahážeme do ní kousky studeného másla. Obalíme ho v mouce a prsty promneme na konzistenci podobnou drobence. V misce si lehce rozšleháme dvě vejce, přidáme je s cukrem ke směsi a rychle zformujeme hladké těsto. Zabalíme ho do folie, a uložíme asi na hodinu do ledničky.

Těsto rozválíme a vykrojíme vždy o něco větší kolečko než je naše formička. Opatrně dáme těsto do každé tartaletky a přitlačíme na okraje. Formičky dáme opět chladit.

Mezitím si zapneme troubu na 190 stupňů a broskve oloupeme a nakrájíme je na co nejmenší plátky dovedeme. Do mísy dáme hrnek cukru a otrháme snítky rozmarýnu. Promneme ho s cukrem, nebo hodíme do sekáčku a promixujeme. Nasypeme do mísy plátky broskví a obalíme je v cukru.

Vyndáme formičky z ledničky a klademe broskve od vnějšku do středu tartaletky, až je celá zaplněná. (Mně to nevyšlo, tak jsem doplnila ještě nektarinkou.)
Pečeme cca 30 minut. Neděste se, že broskve pustí hodně šťávy, korpus to nijak nerozmočí a bude to dobrota!






Těsto je opravdu skvělé, díky Mlsné kočce a její chytré knize o Francii. Rozmarýn dohromady s broskvemi je překvapivě úplně skvělá kombinace! Navíc to vypadá fakt hezky, takže vzhůru pro formičky!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jo a kdo nejfejsbukujete, tak vám asi unikla velmi důležitá informace, a to, že jsem společně s dalším miliónem blogů nominovaná na blogerku roku, tak kdybyste chtěli, tak pro mě můžete hlasovat, dík!
Kdyžtak si dejte vyfiltrovat kategorii Food, ať se vám to hledá líp.

http://www.blogerkaroku.cz/nominovane-blogy

Dostanete se tam i kliknutím na ikonku v pravém sloupci nahoře. Chtěla bych jít hlavně na finálovej večírek a strašně se tam přežrat, tak hlasujte! :D

2 komentáře:

  1. To jsem ráda, že nejsem jediná, kdo tráví vyučovací hodiny touláním po foodstránkách :)
    .
    Jsou moc krásné...

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...