neděle 6. října 2013

Obří narozeninový dort

Mám ráda narozeniny. Nejvíc samozřejmě ty svoje, ale potom taky narozeniny všech ostatních, kteří se
mnou mají co do činění, protože je to skvělá příležitost upéct dort. Vždycky ale nastává několik dilemat.

1. Můžu zkusit nové těsto, které nemám vyzkoušené?
2. Máslové krémy jsou hnus, co tam mám sakra dát?
3. Jak udělám, aby to vypadalo hezky?

Těmito zásadními otázkami se pak zabývám dlouhé hodiny, neschopna dělat cokoliv jiného. Moje nervozita byla tentokrát na máminy narozeniny o to větší, protože všichni dobře víme, jaký průběh mělo poslední tvoření narozeninového překvápka.
Ze strachu, že bude korpus zase moc nízký, jsem si řekla, že zkusím nějaký nový, klasický světlý piškot, který hodně vyběhne a bude po problémech. Protože Meg hrozně vychvalovala tento korpus z dvoupatrového dortu, řekla jsem si , že ji budu věřit a dobře jsem udělala. Shodou okolností jsem zvolila druhý korpus taky stejný, protože red velvet je chuťově fakt super, horší je, že mi ne vždy nakyne úplně tak, jak bych si představovala. (Viním za to trošku Stephanie z Joy of baking, která říká, že je OK nahradit podmáslí mlíkem se lžičkou octa nebo citronové šťávy, mně se však zdá, že to moc OK není.)
Protože se ale piškotový korpus bez špetky prášku do pečiva nebo sody (sníh z bílků rocks!) povedl na výbornou a byl docela obří, nebylo problém jej rozříznout ani pro tvora korpusově neschopného, jako jsem já. Bylo tedy jasné, že červený samet půjde doprostřed, aby po rozkrojení nastal požadovaný wow efekt.

 Dobrej hambáč, ne?




Co teď ale s těmi krémy? Jak jsem říkala už nesčetněkrát, fakt nemusím máslové krémy. Nejím totiž máslo jako takové a představa, že ho dávám syrové, natož vyšlehané s cukrem do pusy ve mě vyvolává dávící reflex, ale vymýšlet krémy na jiné bázi není jen tak. Po hodinách googlení včetně návštěv top gastrostránek jako je mimibazar nebo emimino, jsem se rozhodla , že dám šanci krému z tvarohu a pudinku. Už ani nevím,. kde jsem to četla, každopádně jsem velmi dobře udělala, protože krém byl úplně maximálně super a mohlo ho být klidně víc. Koupila jsem bio pudink od Alnatury a úplně jsem zírala, protože - fakt nekecám - normálně obsahoval vanilková semínka!

Pudink s vanilkovýma semínkama! Unbelievable!


Úspěšně jsem tedy spojila korpusy, potřela klasicky čokoládovou ganache a dala chladit do druhého dne.
Teď tedy co s tím motivem. Původně jsem chtěla dort celý bílý s rudou mašlí a možná polka dot designem, prostě high level.
Jak jsme ale minule vychvalovala K2 potahovací hmotu, tak teď na ni budu tak maximálně nadávat. Hrozně se to trhalo, byla jakási vyschlá a tvrdá a navíc i chuťově docela, s prominutím, hnusná. Usoudila jsem tedy, že dobrá je asi jen tehdy, když je čerstvá. Když jsem potahovala britský dort, tak ji ten den zrovna přivezli a byla úplně měkká a tvárná a fakt se s ní válelo a pracovalo jedna radost. Teď jsem se natrápila jak jen to šlo. Napoprvé se mi celý dort potáhnout nepovedl, takže jsem fondant sundala, ale protože už nebyl kvůli ganache zrovna běloskvoucí, musela jsem ho nějak obarvit. Řekla jsem si, že zkusím takovou starorůžovou barvu a kupodivu se povedlo. Došlo mi (asi po roce!) červené gelové Wilton barvivo, jehož poslední kapky padly na red velvet, ale z Anglie jsem si dovezla tekuté z řetězce Sainsbury, tak jsem ho mohla aspoň otestovat a uspělo na výbornou. Vzhledem k tomu, že stálo asi libru a půl, tak jsem si ho měla dovézt tak pět kilo. Příští rok.

Druhý pokus sice taky nevyšel úplně na výbornou, ale už se mi to nechtělo moc sundávat, takže nedokonalosti u krajů jsem vyřešila apartní modrou stuhou kolem dokola a ze zbytku modré barvy uplácala mašli podle tohoto videa. Je to vážně easy, není čeho se bát, jen doporučuju při schnutí vložit do mašle třeba konce vařeček, aby se to nelepilo na sebe, ale mašle zůstala pěkně oblá.




Trochu jsem trnula, jak bude dort chutnat, protože jsem sice ochutnala všechny komponenty zvlášť, ale člověk nikdy neví, co ho nakonec čeká uvnitř. To máte jak s melounem. (No, z melounu předem ty komponenty vlastně neochutnáte, ale přišlo mi to jako cool přirovnání.) Měla jsem trochu strach, aby krém neztuhl úplně jako pudink, to by bylo trochu divný, ale kupodivu se tak nestalo a byla jsem z něho fakt nadšená. Dort byl sice vážně obří, nicméně po obdarování rodiny zmizel převelice rychle a hlavně, jedly ho i moje ani ne dvouleté dvojčecí sestřenky a čtyřletý bratranec (samozřejmě bez toho hnusnýho fondantu) !
A protože děti jsou vždycky největší kritici, tak můžu s klidem říct, že dort uspěl!

Kdybyste si ho náhodou chtěli udělat taky, tak tady je recept!


NAROZENINOVÝ DORT S MAŠLÍ




světlý korpus:
6 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
180 g cukr krupice
1 lžička nastrouhané kůry z citronu (lépe bio citron, ať nemáte pesticidovej dort)
200 g hladké mouky
50 g másla
1 lžička vanilkového extraktu

red velvet korpus:
250 g mouky
2 lžíce kakaa
špetka soli
113 g másla
240 g cukru krupice
2 velká vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
240 g podmáslí
1 lžička jedlé sody
1 lžička octa
červené barvivo


krém:
500 ml plnotučného mléka
2 vanilkové pudinky (Alnatura je má fakt bezva)
1 lžička vanilkového extraktu
6 lžic cukru krystal
1 balíček plnotučného tvarohu
1 lžička citronové kůry

čokoládová ganache:
200 g čokolády
140 g smetany na šlehání
20 g másla

+marcipán/fondant, kukuřičný škrob, voda s cukrem

Postup:


Světlý korpus:
Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Vyšleháme bílky do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s v misce vyšleháme metličkou  se lžící cukru, lžičkou extraktu a citronovou kůrou. Zašleháme žloutky do bílků, přidáme prosátou mouku a rozpuštěné máslo. Vymažeme a vysypeme si dortovou formu (23 cm) a pečeme 45 minut. Necháme vychladnout a dáme do lednice.

Red velvet korpus:
Předehřejeme troubu na 175 stupňů a vymažeme a vysypeme dortovou formu (23 cm). Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce a extrakt, necháme zpracovat. V míse smícháme všechny sypké suroviny, tedy prosátou mouku, sůl a kakao. V podmáslí rozmícháme červené barvivo, nešetřete na něm, pečením se trochu barvy ztratí. Přisypeme ke vznikajícímu těstu polovinu sypkých surovin, podmáslí s barvivem a druhou polovinu sypkých surovin. Vezmeme si malou mističku nebo panáka, dáme do ní lžičku octa, přidáme lžičku sody, hodně to zasyčí, rychle to hodíme do těsta, zpracujeme a nalijeme do formu. Pečeme cca 30 minut, zkontrolujeme špejlí. Necháme vychladnout a dáme do lednice.

Krém:
Uvaříme klasicky pudink, ale v polovičním množství mléka. Na dva sáčky pudinku tedy použijeme 500 ml mléka. Dvě třetiny mléka vylijeme do hrnce, přidáme cukr a přivedeme k varu. Ve zbytku mléka rozmícháme pudinkové prášky. Jakmile mléko začne vařit, přilijeme zbytek tekutiny a mícháme. Vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Necháme trochu vychladnout a zašleháme k pudinku tvaroh, extrakt a citronovou kůru, vyšleháme do hladkého krému. Ochutnejte a uvidíte, jestli potřebujete přisladit.

Ganache:
 V sekáčku, nebo pěkně na prkýnku čokoládu rozdrtíme na maličké kousky a dáme do kovové mísy. Smetanu zahřejeme těsně pod bod varu a přelijeme jí čokoládu. Necháme dvě minuty stát. Vezmeme si metličkou, přidáme máslo a vyšleháme čokoládu dohladka.

Sestavení:
Prořízneme studené korpusy (vychlazené se řežou o hodně lépe) - ten světlý půjde skvěle, červený nechám na vás. Já ho neprořezávala a použila jako prostřední patro, šikovnějším cukrářkám to ale určitě půjde. Nejsnadnější je mít strunu na dort, pokud ji nemáte, tak velkým hladkým nožem. Udělejte si napřed malý řez po obvodu a pak řežte na ostro. 



Vyberte si, jak dort sestavíte a případně seřízněte pláty více do rovna. Pokud budete mít red velvet uprostřed jako já, musíte mu seříznout vrchní část, aby na něj šlo postavit další patro. Každý korpus potřete krémem a připlácněte další. Nahoru už krém nedávejte. Jakmile máte spojeno, tak uvařte čokoládovou ganache a potřete jí celý dort, případně vyplňte mezery a nesrovnalosti, ganache spraví všechno. Potřený dort dáme do ledničky a chladíme do druhého dne.

skoro 11 cenťáků!


Potahování:
Zvolte si jakou chcete barvu a obarvěte barvivem, nejlépe gelovým Wiltonem. Prostě jen přidáte na hmotu trochu barvy a pak asi tak deset hodin hnětete, až je barva rovnoměrný. Vyválejte si na pracovní ploše poprášené kukuřičným škrobem kruh s poloměrem o něco větší než je průměr dortu + 2x jeho výška. (Já měla dort s průměrem 23 cm a 11 cm na každé straně, takže 55 cm poloměr na rozválený kruh. Nebo si vezměte provázek a změřte si to jednoduše s ním.

Rozválený kruh opatrně, pomocí válečku přeneste na dort a uhlaďte. Na youtube je spousta návodných videí, když zadáte "fondant cake", můžete u nich strávit celý večer. Pokud se vám kraje nepovedou jako mně, tak z jiné barvy vyválejte delší plát a obmotejte kolem dortu. Aby držel na již potaženém dortu, dejte si do misky vodu s cukrem a potřete tím z druhé strany fondant, sirup funguje jako lepidlo.
Mašli udělějte podle tohoto videa.

A je to! :)



Mám nový formičky na čísla od Fialy, tak jsem je hned musela vyzkoušet.



Tipy:


  • Time management: Korpusy upečte ráno, dejte chladit, večer spojte a potřete ganache a nechte v lednici do druhého dne, kdy budete potahovat.
  • Kupte si radši více fondantu/marcipánu, ono se někdy těžko odhaduje kolik ho spotřebujete.
  • Před pracování s jinak barevnou hmotou si pečlivě umyjte ruce a plochu, na které válíte , včetně náčiní. Fakt!!
  • Místo kukuřičného škrobu můžete použít i cukr, ale se škrobem je to podle mě o dost lepší.
  • Dort je hodně vysoký, takže se z něj nají opravdu dost lidí a těžko se ale vyhovuje prosbám o "malý kousek". Můžete ho upéct i ve 27cm formě, to, že bude nižší nevadí a snadněji se budou řezat jednotlivé porce.




Obří dort

Tak nevypadá nejhůř, ne?

P.S.

Ještě pořád pro mě můžete hlasovat, juch!

http://www.blogerkaroku.cz/nominovane-blogy

22 komentářů:

  1. Máme zas další dvě věci společné :)

    1) nemám ráda máslové krémy
    2) při potahování dortu pro Mai se mi potrhal fondant, tak jsem to taky musela všelijak maskovat, protože jsem už neměla dostatek fondantu na novou vrstu a ta původní byla obarvená od krému :)

    a vlastně ještě za 3) taky byl uvnitř dvoubarevný :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a kde ten dort je?? Na FB na me nic nevyskocilo, jsem zvedava! :D
      Ja jsem ale fakt byla nastvana, pac jsem to necekala, kdyz se mi minule s tou K hmotou tak dobre pracovalo..

      Vymazat
  2. Tak to je teda úžasný macek! :D Jeeeežiš, až mám na něj obrovskou chuť :) ale úplně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale u nás to nikdo nejí, to bych ho musela zvalit sama :D ale udělat si nějakého prďolíka ze čtvrt dávky...mhmmmmm :D

      Vymazat
  3. Dort vypadá moc dobře, jen na mě je tam moc buchty a málo krému. Samozřejmě je to můj názor :-) Také nemám ráda máslové krémy, ale ten s pudinkem zní moc dobře. Zkoušela jsem dělat vanilkový pudink i doma a je to neskutečně jednoduché a dobré :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas pravdu, kremu bych priste udelala urcite neco vic, nebo bych vynechala jedno patro. Ale suchej nebyl, on totiz ten red velvet korpus je takovej hodne vlacnej.

      Vymazat
    2. Na red velvet se teprve chystám, jako na spoustu věcí :-D

      Vymazat
  4. Já bych tady zase trochu lobovala za máslové krémy. Tedy u Verči nemám šanci, ale ostatní, kteří mají rohlík s máslem rádi těmi, které dělám já nepohrdnou.
    Moje nová doména je www.mujmilyjidelnicku.cz a před chvílí jsem dopsala velký článek o mém svatebním pečení, na které jsem kupovala 15 másel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow Lenko, to je teda hodne velky peceni! A to sis pekla na svatbu sama? Nema to prinaset smulu, nebo tak neco :D?
      Ja jedine co muzu je maslovej krem nastavenej pudinkem. :)

      Vymazat
  5. Super! A ten pudink? To musim vyzkoušet, když už tam jsou ty semínka, že jo.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, to za to stoji, uz jen kvuli seminkum! :D

      Vymazat
    2. Pudinky běžně nejim, ale prostě ty semínka.. :D A jinak jsem se konečně dokopala ke zveřejnění toho dortu podle tvého receptu. Neber to jako nějakou reklamu nebo tak, jen kdybys chtěla vědět, jak to celý dopadlo :D

      Vymazat
    3. Jezis, vzdyt to je uplne skvely!! Ja nechapu, jak se muzes tak podcenovat, vzdyt ten dort je krasnej a ganache spravi vsecko! :) Akorat se divim ze ti prisel horkej? Zachovalas to mnozstvi cukru?

      Vymazat
    4. No chce se mi říct, že zachovala, ale když si tak vzpomínám na ty propočty, co jsem dělala, tak je dost možný, že se někde stala chyba :D A děkuji za tvůj blog a skvělej recept, za pochvalu a zkrátka za všechno :D

      Vymazat
  6. Veru, mám formu 25 cm.. chtěla bych udělat menší porci.. jak to mám zredukovat? :D potáhnout bych chtěla home-made marcipánem.. bez obarvení a pro pravý wow efekt bych chtěla do světlýho korpusu přidat kakao, aby to byl jakože "nudný dort" celý světlý a pak po rozříznutí brady až na zem a tam to červeno-černé.. challange bude nejen dort, ale i čas, kdy to asi upeču a ukrýt to před mamkou, než bych to chtěla předat :D nechci moc riskovat babičinu ledničku.. if you know....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ja bych to moc neredukovala, ono pak cloveku zabere moc casu prepocitavani receptu, pak se prehlidne a neceho da z puvodniho mnozstvi a je to v haji :D
      Navic prave jak to budes mit v te vetsi forme, tak on se snizi tak jako tak, tak aby po tom nebyl zase nizky az moc, precejen, kdyz uz chces ten wow efekt ;) Kterej mimochodem zni skvele, takze myslim, ze to bude parada. Akorat pozor u toho kakaa - nesmis ho pridat k tomu mnozstvi mouky navic, ale naopak ho nahradit. Takze kdyz je treba 100 g mouky v receptu, tak ty das jen 70g a 30 g kakaa :) Dej vedet, jak se darilo :)

      Vymazat
  7. nebyl dort moc suchý ??

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...