středa 23. října 2013

Foodbloggeři v akci

Foto: Jakub Stadler, Instinkt
Když jednou začnete blogovat a nějakou dobu to vydržíte, tak vám dříve či později začnou chodit tematické maily všeho druhu. Tiskové zprávy výrobců spotřebičů, lákavé nabídky typu My vám něco pošleme a vy za to oplátkou napíšete, že je to super, nebo pozvánky na představování nových produktů od medového Jamesona až po rumunské ovoce. O to raději jsem byla, když přišla pozvánka, která mě skutečně zaujala, tedy první oficiální foodblogerské setkání pořádané školou vaření Chefaparade. Když bylo konečně známo datum této historické události, rychle jsem u ostatních sondovala, zda přijdou. Na začátku většina chvíli váhala, protože v Chefparade si pro nás připravili záludný program v podobě mystery boxu.

Kdo koukáte na Masterchefa, tak určitě víte, o co jde. Kdo ne, tak krom toho, že byste měli co nejrychleji začít (a potom si jako pozadí na mobil stáhnout fotku Gordona a na notebook Grahama Elliota), tak jde ve stručnosti o to, že máte k dispozici konkrétní suroviny, se kterými musíte připravit famózní dobrotu. Můžete použít všechno, nebo klidně jen pár komponentů, vše je jen na vás, ale musíte se vejít do časového limitu.

Foto: Jakub Stadler, Instinkt
Protože většina nás holek foodblogerek se věnuje spíše sladkému pečení, tak nás odvážný koncept trochu vyděsil. Kdo se však bojí, nesmí do lesa a do kuchyně taky ne, takže jsme sebraly odvahu a vzájemně se ujistily, že půjdeme.
Připadala jsem si drsně, že už jsem v Chefparade jednou byla, jaksi jsem si ale neuvědomila, že dostat se autem do Holešovické tržnice je trošku jiné než MHD a po obkroužení celého areálu, vjezdu do úplně jiné části a několika otočkách o 180 stupňů na Bubenském nábřeží, jsem se vší parádou zaparkovala své nenápadné žluté auto před ceduli zákazu zastavení. Nechtěla jsem přijít pozdě, chápete. Nakonec mi to ale nedalo, vyměkla jsem a šla přeparkovat. Během mé řidičské kreativity už na místo došlo všech 17 nadšenců, kdy většinu tvořili foodblogeři, ale našlo se i pár výjimek, jako Jana z FoodiesClubu, do které jsem hučela, ať si taky založí foodblog, nebo Jakub, který je všude. Nutno dodat, že akce nebyla nijak výběrová a mohl se přihlásit každý, kdo se o ni dozvěděl. (To jen abyste si nemysleli, že jsme nějací vyvolení.)

Náš tým před porotou.

Naše první setkání proběhlo pod patronátem Terezy z Foodlover, která společně se šéfkuchařem z Chefparade vybrala suroviny do mystery boxu. Celé kuře, brambory, česnek, červená řepa, čerstvý špenát, šalotky, červená čočka, zeleninový vývar, bílé víno, hořčice, med, pepř, sůl, tymián, bazalka, šalvěj, máslo, olivový olej.  Cože? Kde je mouka? Vajíčko? Z čeho udělám cupcake? Něco takového mi běželo hlavou, protože jsem se celou dobu těšila na tvoření dezertu (a nebyla jsem sama), v hlavě si náročně uchovávala poměry jednotlivých typů těst a najednou taková rána pod pás! Myslela jsem, že budeme mít za úkol připravit předkrm, hlavní chod a dezert a plánovala strategii  zamluvení dezertu. Nakonec to tedy bylo jen hlavní jídlo, ou jé. Byli jsme rozděleni do 4 týmů a na náš výsledný sexy pokrm měli hodinu a čtyřicet minut. S mým týmem jsem byla maximálně spokojená, společnost mi dělala Julka, Jana, Katka a Foodies club Janča.





Moje role byla taková, že jsem hodně mluvila, hodně nadávala, že nemám mouku a moc toho neudělala. No, i takoví členové jsou potřeba, zvedají sebevědomí zbytku, takže jsem na sebe stejně hrdá. Většinu času jsem se tvářila, že něco dělám, pobíhala po celé kuchyni, sondovala u konkurence a hledala jejich slabiny. Přestože jsme původně moc nevěděly, co budeme dělat, nakonec naše jídlo bylo opravdu výborné a skončilo těsně druhé za šalvějovým chipsem. Pardón - za Meg, Honzou, Lucií a Petrou, jejichž roládu právě šalvějový chips poslal až na samý vrchol soutěžního klání.
Z našeho nejistého začátku nakonec vzniklo pečené kuřecí stehno s tymiánem v marinádě z hořčice, medu a olivového oleje a teplý salát z brambor, špenátu a pečené červené řepy. To vše korunovalo bylinkové máslo a karamelizovaná mrkev. Nevím, co by na to řekl Gordon, ale podle mě to rozhodně mělo wow faktor.

Naše sexy kuře. Foto: Jakub Stadler, Instinkt


Navíc jsme měli připravenou ještě červenou čočku na bílém víně, která byla taky famózní, ale servírování dvou příloh jsme vyhodnotili jako gastronomické faux pas a přece jenom to měl být restaurant quality dish, že jo.
Protože výsledkem měla být pouze jedna degustační porce pro Terezu a šéfkuchaře Radka, zbytek jsme si pěkně snědly samy, navíc s Julčiným bezva oranžovým chlebem z dýně. Z toho byli samozřejmě všichni na větvi a skoro je pak nezajímalo, kdo vyhraje.

Foto: Chefparade

Jak už jsem říkala, šalvějový chips nás o chlup porazil, ale nutno říct, že to bylo opravdu výborné, což musím vědět, protože jsem snědla skoro celý talíř, který poskytli vítězové ostatním k ochutnání.
Bylo super vidět konečně naživo ty, které znáte jen prostřednictvím jejich blogů a mnohdy si s nimi ani nespojíte žádnou tvář. Bylo by ale lepší, kdybychom dostali nějaké cedulky, jmenovky, nebo aspoň nálepky na čelo, protože je přece jen trochu zvláštní se představovat pomocí www. Protože jsme celou dobu pracovali v týmech, neměli jsme ani šanci se moc seznámit s ostatními. Určitě to ale nebylo poslední setkání, takže není třeba klesat na mysli. Navíc jsme dostali bezva kuchařku, takže celkově výlet hodnotím dvěma vztyčenými palci!  Mystery boxu zdar!

Autor fotek: Chefaparade a Jakub Stadler



Vítězný tým před porotou. Foto: Jakub Stadler, Instinkt

Dohlížím na servírování. Foto: Jakub Stadler, Instinkt

Akce. Foto: Jakub Stadler, Instinkt

Vítězné menu Foto: Jakub Stadler, Instinkt
Menu týmu číslo 4 Foto: Jakub Stadler, Instinkt



Naše superkuře Foto: Jakub Stadler, Instinkt

Menu týmu číslo 3 Foto: Jakub Stadler, Instinkt

Jde o něco vážného, soudě dle mého výrazu Foto: Jakub Stadler, Instinkt

Vítězové, roláda a chips. Foto: Jakub Stadler, Instinkt



P.S. Nějak se jim v Instinktu zalíbila moje předchozí tvorba a nabídli mi pravidelnou spolupráci, takže o blogerském setkání včetně vítězného receptu se můžete dočíst v čísle, které vychází 31.10. A kdybyste měli nějaké fajn tipy na články, rozhovory, či reportáže ze světa jídla, tak mi neváhejte napsat!



14 komentářů:

  1. boží článek, toto mi přijde jako jedno z mála bloggerských setkání které má tak nějak smysl :)
    škoda, že jste nevyhráli a ten dýňovej chleba musel být pecka! :)

    Blondies z My Blond World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a máš pravdu, smysl to určitě mělo a na dýňovej chleba snad Julka brzo přidá recept na blog :)

      Vymazat
  2. Se jmenovkami souhlasím, bylo to přesně to, co jsem tam postrádala. Zvlášť když můj blog má takový těžko zapamatovatelný název :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ja ho i ted musela slozite googlit, abych mohla dat odkaz a musela jsem jet pres maily pres vsechny komenatre k clankum abych te tam nasla :D

      Vymazat
  3. No, super! Myslíš, že bude někde více fotek? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkný článek, pěkně jsi zmapovala celou velice zajímavou akci. :) Popravdě, já dostat takové ingredience, tak upeču maximálně to stehno. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Gratuluju!!!!!!! :P To chce odvahu, talent a lásku k vaření, která ti určo nechybí :-* Věřím, že tímhle koníčkem ještě uděláš kariéru :P

    OdpovědětVymazat
  6. :) Jéé určitě jste si to moc užili(y)... :) Závidím ale nadruhou stranu si říkám, jestli by mě strach z neznámého neparalizoval :)
    Že bych začala kupovat Instinkt? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nee, myslim, ze tak stresujici to snad nebylo :D
      No zacni, zacni :)

      Vymazat
  7. Pááni, moc Veru gratuluji, ty fotky jsou úžasné, můžeme ti jen závidět, ale moc ti to přeju! To jídlo, byť maso nejím, nazdobené a servírované je krásně, hlavně to musí být úžasná zkušenost a akce, takhle se sejít s lidmi, se kterými se má "člověk co říct" a máte společné zájmy a cíle...prostě supr akce! A byť mě toto nikdy nepotká, doufám, že jich bude víc, protože mě baví prohlížet si takto foodblogerky v akci =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to vazne supr, ale velke gratulace zas nejsou na miste :D Byla to spis takova sranda a presne jak rikas, hlavne to poznavani lidi bylo skvely :) Myslim, ze tyhle akce by snad mely byt pravidelny, tak jsem sama zvedava :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...