úterý 3. září 2013

Kokosový koláč s krémem z bílé čokolády a mascarpone

Než nám na zahradách a v obchodech přezraje všechen rybíz a další drobné ovoce, tak se s vámi musím podělit o tento recept, protože je les parádes! Na den, kdy jsem dělala svůj fenomenální  croquembouche, jsem ho pro jistotu připravila jako takový menší back up, v případě že profiterolová věž se nestane zářivou hvězdou naší garden party. Světe div se, ale osud tomu chtěl přesně takto a pokud byl můj croquembouche vůbec nějakou hvězdou , tak jedině padlou, takže tenhle skvělý koláč přišel vhod. Inspirovala jsem se u Martiny z Dulce de Leche, kterou mám i ve svých TOP blozích v mé gangsta minirecenzi. (Ne, není vůbec gangsta, ale mám to slovo ráda.)

Ona ve svém korpusu na těsto používá lískové oříšky, což já osobně moc nemusím a napadlo mě místo toho zkusit kokos, což společně s bílou čokoládou zafungovalo naprosto skvěle. Co se týče množství čokolády, tak to chce vyzkoušet. Pokud použijete rybíz, nebo jiné kyselé ovoce je tabulka a půl akorát, protože chutě se krásně vyváží. Pokud však máte třeba maliny (teď už zákonitě dost přezrálé), nebo borůvky, tak dejte čokoládu jen jednu, jinak to bude fakt dost sladké. Tenhle koláč je ale naprostá rychlovka a easy peezy věc se skvělým efektem. Určitě bude chutnat cheesecakežroutům a milovníkům lehkých dezertů. (Což se, pravda, trochu vylučuje, ale takhle jsem to holt vyhodnotila!)



KOKOSOVÝ KOLÁČ S KRÉMEM Z MASCARPONE A BÍLÉ ČOKOLÁDY


Korpus:

150 g hladké mouky
sůl
65 g másla
100 g kokosu
25 g cukru
1 vejce

Krém: 
200 g mascarponě
100-150 g bílé čokolády (dobrá je schoegetten)
140 ml smetany

+ovoce (doporučuji ten rybíz)


Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme máslo nakrájené na kousky a  rychlými pohyby prstů vytvoříme něco jako drobenku. Přidáme cukr, kokos a vajíčko a vypracujeme v celistvé těsto, snažíme se celkem rychle. Zabalíme do folie a necháme v lednici asi půl hodiny. Vyválíme ho do formy (opět rychlovka, kokos se dost drolí), vhodná je menší,kolem 20 centimetrů a nezapomeneme na okraje. Těsto propícháme vidličkou.
Přikryjeme ho papírem na pečení a zatížíme fazolemi (což je věc, kterou fakt nemám, takže na to nahážu nějaké "těžké" věci co můžou do trouby, jako třeba silikonové formičky na muffiny, nebo cokoliv jiného.) a takto pečeme asi 12 minut. Potom papír dáme pryč a pečeme dalších 8 minut, až má koláč pěknou nahnědlou barvu a je vidět, že dobře drží. (Když ho trochu nahnete, tak se odlepuje od stěn formy a těsto by šlo v pohodě vyklopit).

Necháme korpus trochu vystydnout a připravíme si náplň. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, kterou necháme jen chvíli vychladnout, vymícháme mascarpone, přidáme čokoládu a přišleháme i smetanu. (Nebo si smetanu vyšleháme předem dotuha, tam ale trochu hrozí, že se krém srazí).

Naplníme korpus, ozdobíme ovocem a dáme chladit do lednice, než krém ztuhne, já ho tam měla přes noc, ale postačí i pár hodin.





Tenhle koláč je fakt skvělý, protože je velmi rychlý, snadný, ale přesto výborný a ještě krásně vypadá., takže co víc si přát?
Takže si ho koukejte udělat ještě, než bude po všem a foodblogy budou plné dýní!

Facebook
Instagram
Twitter
Foodblogy


27 komentářů:

  1. Noo jó opět nádhera, ten se povedl ♥ Začla jsem tě sledovat na instagramu :P Těším se na další fotky :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá i chutná skvěle, ideální kombinace :) Beru na vědomí a budu se snažit! :D

      Vymazat
  2. vypadá moc dobře, měla bych si ho napsat na seznam co-si-upeču-za-půl-roku-doma :D
    protože kombinace kokosu a bílé čokolády, to je něco pro mě! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebo di kup hotovej korpus a udelej si jen ten krem a je to :D Ne, ze bych to doporucovala normalne ale Erasmus je tvrdej zivot! :D

      Vymazat
  3. Povedl se ti na jedničku s *. :))

    OdpovědětVymazat
  4. No tak ten je úžasnej! A navíc ta kombiance chutí, mňam! Už je sice po rybízu, ale prostě ho musím vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  5. ahoj veroniko, mam dotaz - myslis, ze by se dal upect den dopredu? ze bych na nej dala pak uz jen to ovoce...a jeste jeden dotaz - mas zkusenosti s mrazenym ovocem? mam tady rybiz i lesni smes, tak bych to namichala, ale nevim, jeslti to tam dat rovnou nebo nechat okapat nekde bokem. zase aby to nebylo rozblemcany...
    diky moc za rady :-) monika

    OdpovědětVymazat
  6. jezis, ted vidim, zes ho chladila pres noc, tim padem muj prvni dotaz odpada...:-) monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak sis stihla odpovedet jeste driv, jak ja :) S mrazenym zksuenost nemam, ale udelala bych to tak, ze bych ho nechala na nejakem sitku roozmrznout, aby fakt pustilo tu prebytecnou vodu a az pak ho tam kdyztak naskladala. Kazdopadne nejake jahody a boruvky treba jeste urcite seznes :)

      Vymazat
  7. Ahoj holky, zrovna mám den volna, tak jsem se rozhodla, že tenhle krásný koláč zkusím, bohužel mám jen domácí mražený rybíz, tak uvidíme jak to dopadne, ale snad bude tak dobrý, jak ho Verča popsala. Kdyžtak dám vědět, jak to dopadlo s tím rybízem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, uz je to asi pozde , ale presto - jde to i s mrazenym, akorat je potreba ho nechat hodne okapat, aby nepustil do kremu moc vody.

      Vymazat
  8. Koláč opravdu stojí za to :-) všem moc chutnal. Tak moc děkuji za inspiraci a mraženého ovoce se nebát :-):-):-) Klára

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Veru! Prosím tě, šlo by místo mascarpone použít nějakou jinou alternativu? :) Případně jakou? :) Koláč vypadá suprově, přemýšlím že si ho upeču jako odměnu za zkouškové :D.

    Děkuju za odpověď, zdraví taky blonďatá Verča :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, nikdy jsem to nezkousel, takze uplne nevim, ale urcite by sla philadelphia a potom teda asi i tvaroh.. ale fakt si nejsem jista, jak to bude chutnat :D A proc nechces dat mascarpone?

      Vymazat
  10. To já jenom tak, z ekonomického hlediska, že by to vyšlo levněji :). Tak jenom jestli to třeba nemáš ozkoušené, že je to chuťově stejné/podobné i např. právě s tvarohem nebo tak :). Nejspíš stejně asi dám to mascarpone :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No chuťově stejné by to určitě nebylo :) Mascarpone je v Tescu za 40 korun , v Lidlu ještě myslím o 10 korun míň, což není taková pálka a myslím, že lepší je ho koupit, než riskovat, že to nebude tak dobrý :) A nebo si můžeš udělat vlastní podle Cataliny http://catalinapece.blogspot.cz/2011/08/mascarpone.html :)

      Vymazat
    2. Jasně, to máš určitě pravdu :). A děkuju za doporučení! :)

      Vymazat
  11. Ahoj Veru :) chtěla bych se zeptat jestli mohu použít formu o průměru 27 cm ? není to moc? :))
    dky za odpověď :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, promin, ze pisu az ted, nejak nestham. 27 je ok, ale s valej celkem natenko :)

      Vymazat
  12. Ahoj,
    jen taková maličkost ke komentáři nade mnou, také mám formu 27 cm a chci zkusit tento koláč, ale nestálo by za to udělat těsto z dvojnásobné dávky? Nebude toho zase moc? Díky za odpovědi a super recepty! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dvakrát tolik bude hodne, ale zbytek testa se da zamrazit, nebo pouzit treba na tartaletky :) Aby to vyslo udelala bych tak uz 1,5 davky.

      Vymazat
  13. Ahoj, chtěla bych se zeptat jakej kokos ne na tenhle koláč vhodnej, jesti strouhanej, nebo nějakej ten drcenej, nebo to je jedno, díky :)

    OdpovědětVymazat
  14. Prosím, jakou smetanu mám použít?? Zakysanou? Pokud sladkou,tak kolika %?
    Diky.

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...