pondělí 5. srpna 2013

Chleba!

Takže na začátek by se hodilo říct, že rozhodně nejsem žádný chlebový expert, od toho jsou tu jiní, třeba
Maškrtnica, Cuketka, nebo spousta dalších ve skupině Pečem Pecen. Ale protože po článku z kváskové akce přicházely dotazy na můj (*fanfáry*) vítězný chleba, tak jsem se rozhodla se s vámi podělit o mně vyhovující recept. (Přinesla jsem pár výtisků, sepsaných těsně před odchodem, i na akci a právě jsem zjistila, že jsem jaksi zapomněla na sůl a kmín. Tududumtum....)
S chlebem je to ale poměrně těžké. Každá mouka jinak saje, v každé kuchyni žijou jiné minipotvory, každý hněte jinou rychlostí, atd., atd. Není tedy nutné se držet receptu úplně přesně, ale spíše si ho postupně přizpůsobovat k obrazu svému. Jestli s chlebem začínáte, tak to možná napřed půjde ztuha a pár chlebů s notnou dávkou sprostých slov vyhodíte, ale jednou to určitě vyjde! A pak si budete připadat jako králové světa. No, fakt!


První důležitá věc je mít kvásek, který nejsnáze seženete přes skvělou kváskovou mapu zde. Když ho máte, můžete se pustit do práce.Co se týče časů, tak je mi jasné, že pracující lid nemůže chleba péct někdy kolem poledne, takže to berte jako studentskou verzi. Ostatní, nechť si zkrátka časy posunou tak, aby jim vyhovovaly. Potěším vás však tím, že je vždy možné kynutí zpomalit v lednici, takže když nestíháte, odložíte těsto do lednice a potom ho necháte dokynout venku, až budete mít čas.
Pokud nemáte ošatku, tak se dá použít košik na pečivo, nějaký slaměný květináč, mísa vystlaná utěrkou, cedník vystlaný utěrkou...fantazii se meze nekladou.


ČESKÝ CHLEBA



1 lžíce kvásku
150 g  žitné mouky (hladké/celozrnná, je to jedno)
150 g vlažné vody

200 g pšeničné hladké chlebové mouky
50 g celozrnné žitné mouky
50 g hladké žitné mouky
vlažná voda
12 g soli
kmín

(nebo víc - jen si pak přepočítejte sůl)




Postup:

 1.  Než jdeme spát odebereme plnou lžíci kvásku do mísy. Smícháme se 150 g hladké žitné mouky a 150 g vlažné vody. Dobře promícháme, aby nebyla suchá místa a překryjeme potravinovou folií, nebo nějakým uzávěrem. Nemusí to být úplně přesně.


2.  Ráno, cca za 10-12 hodin (až na jednu lžičku, kterou schováme do sklenice s kváskem v lednici na příště) předělám do mísy od robotu nebo do jiné velké mísy (nebo to nechám v té původní, pokud v ní budu hníst) a přidám k ní 300 - 400 g mouky, podle toho jak velký chci chleba. Já přidávám podle toho, co se mi zrovna chce: chlebovou, žitnou, špaldovou v hladké či celozrnné formě. V receptu je taková kombinace, co mám ráda. Na 300 g mouky přidáme 12 g soli a kmínu podle chuti (max 5 g, lépe celý, ne drcený). Pokud dáváme mouky více, přepočítáme sůl,dělá totiž divy. Pak můžeme přidat různá semínka, lněná, dýňová, slunečnicová, cokoliv.

3. Vše dělám v míse k robotu, který mi těsto zadělá, ale samozřejmě to můžete dělat i rukama a vařečkou, pěkně po staru.  Pomalu přilévám vlažnou vodu, jen tolik, aby těsto drželo pohromadě a bylo stále lehce lepkavé. Nepíšu kolik, protože to je pokaždé jiné. Lijeme však pomalu, aby těsto nebylo hydratované až příliš. V rob otu hněteme na malou až střední rychlost asi 10 minut. Překryjeme folií a necháme kynout v míse cca 1 -1, 5 hodiny. (Ad časy - záleží hodně moc na počasí a teplotě u vás doma.)

 3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál. Postupně vytahujeme okraje a lepíme je stále znovu doprostřed, čímž formujeme kouli.  Z těsta vytvoříme požadovaný tvar podle tvaru ošatky. Ošatku vysypeme moukou (nejlépe celozrnnou, dobře drží, ale jinak je to jedno) a vložíme do ní vytvořený bochník tou horší stranou vzhůru. Dáme do velkého igelitového sáčku, zavážeme a necháme kynout... 1-3 hodiny (Opět záleží na teplotě) Správně vykynutý chleba je takový, že když do něj píchnete prstem, pomalu se těsto vrací nazpět.

4. Až přijde čas, tak troubu rozpálíme na maximum s plechem uvnitř. Na dno dáme menší plech nebo pekáček, do kterého budeme lít vodu na zapaření. Až je trouba dostatečně horká, dáme si vařit asi 2 dcl vody. Vytáhneme opatrně plech z trouby a vyklopíme na něj ještě opatrněji bochník, aby neklesl. Můžeme udělat několik zářezů nožem. Rychle vložíme zpět do trouby, na pekáč na dně trouby vychrstneme vařící vodu a zavřeme. Pečeme 10 minut na maximální teplotu, kdy chleba ještě povyroste. Potom teplotu snížíme na  cca 230 stupňů a pečeme dalších 30 minut. 

5. Chleba vytáhneme a necháme úplně vychladnout na mřížce, trvá to asi půl hodiny. Obvykle to ale stejně nevydržíte.







Až to všechno vychytáte, tak mi věřte, že jiný než domácí chleba už nebudete chtít jíst.
Koho chleba zajímá víc, tak ať nezapomene na:

Článek z kváskové akce
Rozhovor s Julianou
Julianin web Maškrtnica.cz
Cuketkovy recepty na chleba
Facebooková skupina Pečem Pecen
Kvásková mapa

Tímto článkem jsem vám chtěla říct vlastně jediné - pečte chleba! Amen.

P.S. Díky patří nejen Julianě, ale i mé milé čtenářce Anetce, která mi na začátku poslala svůj super polopatický recept, ze kterého jsem se odpíchla.

16 komentářů:

  1. Och, chleba! To je krásný pohled. S tak podrobným popisem si na něj třeba i troufnu. A budu zoufat a radovat se a nacpávat se dobrým krajícem!=)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, neni na tom nakonec nic tezkyho, takze zhuru na chleba! :)

      Vymazat
  2. Máš ho moc krásný a jsem na tom stejně, teď už mi většinou jiný než domácí moc nechutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky :) U nas to tak ma cela rodina, napred si rikali, ze jsem blazen a ted jinej chelba ani nechcou :)

      Vymazat
    2. Úplně stejně u nás, prvně nad tím kroutili hlavou a teď se ho dožadují :-)

      Vymazat
  3. Vypadá neuvěřitelně krásně :) Na pečení chleba se vrhnu co nejdřív :) Ten tvůj je úžasnej :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky doma pečeme chleba, pečem bezlepkový a nejlepší na tom je, že se pokaždé povede úplně jinak.. Třeba měsíc má ten chleba období, že nenakyne ani trošku :D A pak najednou bum a je zase v pohodě :D Takže si s pečením doma užijeme dost srandy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to je holt tim, ze si kvasek zije vlastnim zivotem :D Taky to tak mam :D

      Vymazat
  5. Dobrý den, máte moc pěkné stránky. Koukala jsem na Vás v Sama Doma, už jsem dělala jidášky podle Vašeho receptu. Jsou moc dobré! Také se pokouším péci chleba, bohužel zatím mám pořád problém s těstem. Chleba se mi pokaždé po vyndání z ošatky rozjede! Poradíte mi něco? Děkuji Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, moc vam dekuju za mily komentar :)
      S chlebem to holt trva, nez se clovek nauci vychytat vsechny chyby, ja nejsem zadny expert, ale toto se mi jevi, jako, ze je chleba prekynuty, tak zkuste zkratit dobu kynuti.

      Vymazat
  6. Dobrý den, dneska jsem pekla chleba podle Vašeho receptu, chuťově je moc dobrý. Bohužel po přendání do trouby splasknul, dle mého názoru chudák překynul, než jsem rozpálila troubu :-(! Příště ho musím víc pohlídat, kluka jednoho. Chystám se i na další Vaše recepty, tak doufám, že to bude lepší. Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc rada. Asi skutecne prekynul, chce to vychytat ty casy v ruznych rocnich obdobich a bude to ok :)

      Vymazat
  7. Tohle není pšenično-žitný chleba. Ten obsahuje více pšeničné mouky než žitné - proto ten název. Dále se chleba nezapařuje každých deset minut, ale pouze na začátku. Naopak se po těch cca deseti minutách trouba vyvětrá a potom se větrá pravidelně.

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá krádně a věřím, že i chutná. Já už jsem se k tomu odhodlávala několikrát, ale prostě si na to neudělám čas. Proto si pečivo radši objednávám z eshop.vasepekarna.cz, kde mají výborné pečivo a dovezou mi ho navíc až domů :)

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...