sobota 20. července 2013

My tasty England

Skupinka z Haileybury 2013 na výletě v Londýně
(-Double entender on purpose-)

Na Facebooku si někteří z vás asi všimli, že v letních měsících podezřele často přidávám příspěvky s britskou tématikou. Z každých prázdnin strávím obvykle měsíc v Anglii, v mé nejoblíbenější zemi, kde pracuji jako delegátka jazykových pobytů.
Zjednodušeně to znamená, že letím se skupinkou zhruba dvaceti českých dětí ve věku od 9 do 17 let na nějakou z britských summer schools. Děti chodí půl dne do školy a půl dne tráví na aktivitách všeho druhu a já řeším všechny vzniklé problémy, jako jsou italské studentky, které kradou boty, výslechy britské policie na letišti, když si děti zapomenou z batohu vyndat nějaký ten nůž, nebo návštěvy nemocnic. (Ač Anglii miluji, buďte všichni vděční za české zdravotnictví!)


Katedrála v Canterbury

Díky této práci jsem byla zřejmě na více místech, než průměrný Brit. Dva týdny jsem strávila v západním
Londýně, další dva na anglické riviéře v Cornwallu ve městě Paignton,  dále v ciderovém ráji v hrabství Sommerset ve městě Taunton, v nádherné malebné Cambridge (mé nejmilejší místo na Zemi), ve městě Canterbury a v maličkém městečku Haileybury. Pro děti je připraven bohatý program, na který je vždy doprovázím, takže jsem si vyzkoušela cricket, zašla na čaj o páté s klasickými scones, fotila se s figurínami v Madamme Tussauds ("Where do I find Gordon Ramsay? - Erm, I am afraid he is not here."), podívala se na místa jako je Dover, Salisbury, Oxford, Leeds, Bath, Windsor,...no, po pravdě řečeno už si je všechna ani nepamatuju. Kromě toho jsem sama jako studentka strávila tři týdny v rozkošném městě Chester, dva v jihoanglickém Hastings a šest týdnů pak u sousedů Irů v Dublinu.
Takže Anglii znám paradoxně mnohem víc než moji vlastní domovinu a v centru Londýna  se vyznám lépe než v centru Prahy.



Jedním z mnoha důvodů, proč mám Anglii tak ráda, je i dobré jídlo. Tedy ne zrovna to typicky anglické, ale spíše kvalita toho, co se prodává v supermarketech a na trzích. A potom cupcakes. Samozřejmě. Přestože se jedná původně o americkou dobrotu, v Anglii narazíte na cupcakes, nebo na věci s cupcake tématikou na každém rohu. Už tomu tak bude pár let, ale protože mě cupcake mánie postihla teprve nedávno, šly všechny tyhle věci doposud mimo mě.

Rozdělovač na sluchátka

Cupcake sluchátka

Ve městě St.Albans  jsem objevila ráj, neboli Dixieland. Byl to obchod s cupcakes a vším kolem nich. Takže kromě vynikajících a rozkošných dortíků (měla jsem ten nahoře vlevo) jste si mohli koupit třeba formu na obrovitánský megacupcake, tisíc různých barev od Wiltonu, třpytky, košíčky všeho druhu...zkrátka vše, na co si vzpomenete. Já jsem se zdržela zkrátka a utratila jen kolem 15 liber.

Nádherné cupcakes



Děti, které se mnou letos byly právě v Haileybury, mi na konci pobytu daly rozkošné dárky. To maličké je prstýnek ve tvaru cupcake na talířku. (Díky moc!)



Co Britům strašně závidím jsou Marks and Spencer, které se zaměřují jen na jídlo. V Brně máme pouze v jednom z obchodů malý food koutek, v Praze jich je sice víc, ale ve srovnání s anglickými M&S supermarkety je to pořád slabota. Nesčetně ingrediencí na pečení, obrovský výběr kvalitních těstovin, pečiva, ale i vína nebo dalších delikates. Každý rok si dovezu do zásoby vanilkový extrakt, který je tam o něco levnější než u nás a několik dalších věcí.

Tak jako já jezdím s českými dětmi, svého group leadera mají i studenti z jiných zemí. Letos se v summer school v Haileybury sešlo hned 18 národností a to už vybízí k uspořádání nějakého international eventu. Zorganizoval se proto večer, kde každý, kdo chtěl, tak uvařil , nebo upekl jídlo, které se běžně jí v jeho vlasti. Měla jsem strach, že nebudu mít dost času a přemýšlela tak nad nějakou rychlovkou. Nakonec mi ale přálo štěstí a měla jsem asi tři hodiny volna a mohla se tak pustit do vánočky. Byla jsem ráda, že jsem nemusela vařit, protože pečení je my cup of tea a jsem si v něm jistější. A to i přes to, že jste mi na Facebooku dávali skvělé tipy - na kynuté, nebo tvarohové knedlíky, všelijaké polévky a další české dobroty.
Vánočka, ač jí britská mouka zrovna neprospěla, měla velký úspěch, většina degustátorů podobný pokrm nikdy neviděla ani nejedla, a k mému potěšení zmizela jako jedno z prvních jídel. Vypadá fakt docela cool, když na ni tak koukám. A to i přesto, že jak by řekl Gordon, jsem byla naprosto out of my comfort zone. Jsem zvyklá na celkem posh pečení, tedy velká kuchyně se super novou troubou, robot se všemi možnými nástavci a dvě skřínky plné forem ve tvaru srdcí, psů a zajíců. Tady jsem měla malý ruční šlehač, troubu, která neukazovala stupně,ale fungovala jen v módu hodně, nebo málo. Aby se mi vánočka nerozjela, tak jsem si na seznam napsala "wooden sticks", čímž jsem myslela špejle, to však asi nákupčí nepochopil. Takže jsem nakonec odlamovala hlavičky sirek a zapichovala je do vánočky. Člověk si musí umět poradit!


Ochutnala jsem všelijaké těstoviny od Italů, zvláštní lotyšské koláčky z brambor a mrkve, hnusnou ruskou věc s rozemletým lososem a sýrem, portugalský pudink, který chutnal jako rozpuštění marshmallow a spoustu dalších jídel. Nejvíce jsem si pochutnala a do svého žebříčku TOP 3 dishes zařadila omeletu od kolegyň ze Španělska, řecké tzatziky a turecký kisir, což je bulgur v rajčatové omáčce se zeleninou zabalený do salátového listu.




Tzatziky

Španělská omeleta

Turecký kisir
Potom jsme všichni poctivě napsali recepty na naše gastronomická díla, které jsem samozřejmě nechala tam. Snad mi je pošlou mailem nascanované a objeví se potom i na blogu. Autenticita zaručena!


Když se řekne fish and chips, hned se vám vybaví právě Anglie. A to stejné by měl vyvolat i letní drink Pimms. Po pravdě řečeno jsem o něm letos slyšela poprvé, nicméně mě všichni přesvědčovali, že máloco je více typical British než právě Pimms. Je to taková perlivá anglická sangria. Alkoholu je v něm málo, je příjemně sladký, osvěžující a smíchaný s ovocem. Dá se běžně koupit v každém anglickém supermarketu a protože za týden jedu do UK zase, tak si ho dovezu i domů. (A protože bude můj kufr pak mít asi 30 kilo, budu muset zamrkat za přepážku. A doufat, že za ní bude sedět spíše muž.)


Pokud se někdo chystáte do Londýna, určitě nevynechte Camden Town. Dostanete se tam pohodlně metrem, ale pokud nechcete z centra za tři zastávky utrácet 8 liber, zvládnete to i pěšky z Covent Garden. Od jistého místa (Totenham Court Road) je to pořád jen rovně. Fakt, jinak bych to nezmákla.

V Camden Town jsou obrovské trhy, kde seženete všechno od ručně vyráběných kožených tašek, přes náramky s One direction až po drogy všeho druhu. (To vím jen z doslechu!).Seženete tu jak příšerné šunty, tak i skvělé věci za pár korun.




Mnohem zajímavější je ale část Camden Lock, kde je ráj orientální kuchyně. Na své si přijdou milovníci indického, čínského, tureckého, ale i pákistánského, nebo egyptského jídla. Prodavači řvou jeden přes druhého s výraznými akcenty své mateřštiny a horlivě nabízejí vzorky k ochutnání. Kdybyste tedy chtěli, najíte se celkem kvalitně jen z ochutnávání, navíc by to bylo docela typical Czech. Ceny jsou velmi příjemné, většinou vše stojí do 5 liber, což je v porovnání s jídlem v restauraci skoro zadarmo. Na Camden Town je špatné jen to, že si nemůžete nějak magicky roztáhnout žaludek a ochutnat tak úplně všechno. (A pokud nejste zrovna dobrodružná povaha, nechoďte tam v noci.)












Já jsem svůj oběd pořídila v indickém stánku a byl vynikající. Jen ten ohřivaný naan mě zklamal.


Bez dezertu nežiju, takže moje další zastávka byla u stánku s crépes. Palačinky, které se dělají na obří kulaté plotně, jste už jistě někde viděli. Vždycky přemýšlím čím to, že jsou tak pevné a křupavé a vlastně úplně jiné, než klasické palačinky, co si smažíme doma. Je to jen tou plotnou? Nebo je v tom něco jiného? Magie? A co na to Jan Tleskač?


Jídlo si sníte na kruťáckých motorkách, nebo romanticky u vody.





Pokud budete mít možnost, tak vám doporučuji jít se kouknout na nějaký village fair, neboli vesnický trh. Je to další typical British záležitost. Lidé z vesnice napečou všelijaké dobroty a prodávají je za symbolickou cenu, donesou svoje staré poklady, které pak prodávají na improvizované burze a Pimms se popíjí ve velkém. Je tam tombola, malé kolotoče a když je pěkné počasí (i to se v Anglii stává!), tak je to skvělý zážitek. Je to vlastně něco mezi naší poutí a hody. (Pražácí, googlete!)



















No a protože už je tenhle článek dlouhý zřejmě tak, že násilím otevíráte oči, abyste neusnuli, tak už vám dám pokoj. Na závěr snad jen - I love England! (A komu by to přece jen nestačilo, tak může kouknout na druhý díl!)

P.S. Omlouvam se za kvalitu fotek, ale já prostě chodím a cvakám a ani se nezastavím a pak to tak vypadá.
P.P.S. Vím, že P.S. se jakožto post scriptum píše za podpis, ale bylo mi blbý se podepisovat. Grafomani, nechť tedy omluví nekorektnost mého vyjádření!

36 komentářů:

  1. Super článek a nádherný fotky.. Já jsem nikdy v Anglii nebyla, takže ti vážně závidím a děkuju, že alespon takhle jsem se tam mohla juknout :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Me vzdycky strasne prekvapi, kdyz nekdo chvali ty moje fotky, protoze mne prijdou fakt nic moc, takze diky! :)
      A do Anglie se urcite nekdy podivej, kdyz budes mit moznost, stoji to za to :) A jsem rada, ze na tebe aspon takhle prostrednictvim monitoru dychla troska english atmosphere :D

      Vymazat
  2. Tak Anglii jsem vždycky řadila k zemí, které mě moc nelákají, ale po přečtení článku asi měním názor a musím se tam někdy podívat! Ty vesnické trhy vypadají úplně super. :)
    A španělskou omeletu jsem si taky zamilovala, je výborná, a dá se udělat asi na milion způsobů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mam radost a kralovna urcite taky :D
      V pruvodcich se totiz clovek zrovna o vesnickych trzich moc nedocte, no :)
      Presne tak, ja byla prekvapena, ze ta omeleta vlastne ani jako omeleta nevypadala! :D

      Vymazat
  3. Super, hned bych tam všude taky jela. Byla jsem jen v Irsku (krásný, ale počasí děsný), ale tyhle typicky britský záležitosti se mi strašně líbí. Ach jo, proč jsem se nemohla narodit o pár zemí jinde :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mela v Irsku jednou krasne a jednou lilo celou dobu. Tentokrat bylo v Anglii nadherne, az moc, mam opaleny pasky z botu :D
      A nestezujme si, tady je taky krasne :)

      Vymazat
  4. Panejo, jsem nadšená... Je to skoro jako bych tam byla s tebou... Což by mi udělalo strašnou radost, protože navštívit UK je můj velký sen :) bohužel my english language se podobá dialektu afrického kmene, který ještě nikdo neobjevil :( :D
    Chtěla bych mít "ve správném věku" příležitost tam být a mít skvělou delegátku (jako jsi ty) a naučit se pořádně jazyk...
    Ááách, jak já bych cestovala ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za takový komentář, mám radost, že z článku na někoho dýchne i troška té britské atmosféry :)
      Z jazyku si nic nedělej, stačí základy, oni jsou zvyklí na ledacos :) A určitě doporučuji jít na více dní a ne jen do Londýna, na těch méně známých místech je to mnohdy ještě lepší :)
      A pozor, občas jsem taky pěkně přísná delegátka! :D

      Vymazat
  5. Verčo, nádhera a obrovská závist (ale v dobrém)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chichi, dík.. :) Ne, že by to vždycky byla úplná pohodička, ale je to fajn :)

      Vymazat
  6. :) Hned bych vyrazila přiučit se pořádně anglicky! škoda že je ten článek tak krátký, uplně jsi na mě dýchla tu atmosféru anglie, nikdy jsem tam nebyla,ale jako bych tam byla :D :P Moc se mi líbí ty trička! :D Nevěděla bych které koupit :D škoda žeto je jen do 17, brala bych tě jako delegátku :P a to je jen v lét na jak dlouho, prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ja se bala, ze uz je to prave moc dlouhy! :) Ale tak, kdyz jsou na to takove ohlasy, tak bych mohla udelat jeste dalsi anglicky clanek, pristi tyden opet odlitam :) S tema trickama je to presne jak rikas, ja jsem chtela nejake dovezt mladsi segre a proste jsem nebyla schopna vybrat, tak ve finale nema nic! :D
      Obcas delaji vyjimky do 18, ale da se jet i na pobyty pro dospelaky, ty jsou ale samozrejme bez delegata.
      Ty detsky pobyty jsou vzdycky v lete na 14 dnu. Ja obyvkle jezdim za prazdniny dva s tydennim odpocinkem :)

      Vymazat
  7. Nádherný povídání, úplně jsem se do Anglie přenesla. Musím říct, že máš úžasnou brigádu. I když to samozřejmě není vždy jen o těch příjemných zážitcích, určitě to stojí za to, málokomu se poštěstí takhle Anglii procestovat. Hned bych jela :-) A ty cupcakové dekorace, naprosto boží!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, brigáda je to fakt skvělá, pokud jsou děti v pohodě a nejsou žádné velké komplikace, tak je to skoro jako prázdniny :) A přesně tak, to cestování po Anglii tímto způsobem je úplně super.
      Jojo, v Anglii je s cupcakem skoro všechno! :D

      Vymazat
  8. Super článek, klidně mohl být delší, vážně!:D
    To cestování po Anglii ti závidím, ty děti už o něco méně :D
    V Camdenu jsem taky byla a má to svoje kouzlo, chtěly jsme si tam dát i oběd na těch motorkách, ale bylo takový vedro že nás při procházení mezi stánkama ze kterých sálalo ještě větší teplo a voněly/smrděly všechny jídla najednou, úplně přešla chuť, a tak jsem ani ty fish and chips neměla...snad příště!:D
    a mimochodem díky za objasnění toho, jak je to s porrgige, nejsem tak anglie znalá, takže se ráda dozvím všechno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Markét, já když to píšu tak mi to vždycky připadá tak dlouhý, že si říkám, že nemůžu čtenáře dál trápit :D Ale to určitě znáš :)
      No jo, zavidet je co tak na pul, presne jak rikas :D Ale vetsinou je to s detma fajn :)
      V pohode, pro me je to taky celkem nova informace co se porridge tyce :D
      A pimms jste mely?

      Vymazat
  9. Super povídání a parádní fotky! Fakt mám teď obrovské nutkání se sbalit a vydat se na cestu :D Moc Ti závidím! :)
    A hlavně ty cupcakes! Waw! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No konečně někdo ocenil cupcakes! :D
      Díky moc a vzhůru do balení! ;)

      Vymazat
  10. Jela bych tam už jen kvůli cupcakes...prosím, prosím...vezmi mě s sebou :)) ten prstýnek je úžasnej....myslím, že v tom obchůdku bych utratila i peníze na cestu a ubytování :))) opravdu super...konečně mám důležitý důvod - proč prostě musím do Anglie!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by sis tam uzila a taky pekne utratila! :D
      Souhlasim, prstynek je skvelej :)
      A do Anglie se urcite vydej!

      Vymazat
  11. Wow! To muselo být fakt fakt super :) A ano, právě mě sžírá neutuchající závist :D Mimochodem, musela jsem se fakt smát, když popisuješ tu vůbec-ne-posh kuchyň, ve které jsi pekla tu vánočku, protože jsi dokonale popsala tu mou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne vždycky je co zavidet, to si zas nemysli! :D Ale jo, obvykle je to super :)
      No tak to mi ani nerikej, ted si pripadam trosku blbe,vzhledem k tomu, co v tve non-posh kuchyni peces ty, a co ve sve posh ja :D

      Vymazat
  12. Ahoj,

    hezky napsano, z nekolika stejnych duvodu jsem se prestehovala do Brightonu. Treba by te mohly bavit nejake fotky www.eiva.blog.com. Urcite jeste prijdu, pises zajimave, hodne stesti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evi, diky moc za pochvalu i za odkaz na tvuj super blog, mas tam krasne fotky :)

      Vymazat
  13. Tenhle článek se mi strašně moc líbil, krásně jsi to napsala a fotky jsou úžasné. :)
    Já v Británii byla, konkrétně na pět dnů v Londýně, ale průvodce za moc nestál, takže z toho nic nemám. Možná jsem se přehlédla, ale v článku jsem nenašla, jak se jmenuje agentura, co pořádá zájezdy, kterých se účastníš, ráda bych se na ní totiž mrkla, tohle mě dost zaujalo, tak třeba příští léto by mi to mohlo vyjít... :) Pokud se Ti to nechce psát, tak nemusíš, chápu to, jen mě to docela zaujalo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! No jo, vsichni jezdi jenom do Londyna :) Ne, ja vim, to je jasny, ze kdyz clovek nekam jede jen jednou, tak si napoprve urcite zvoli hlavni mesto.
      Jezdim jako delegatka se Student Agency, jsou to jazykovy pobyty pro deti a mladez od 8 do 17 let. Pak jsou i skoly pro dospelaky :) Ale ty uz jsou bez delegata.
      Ale je to super zkusenost i tak a clovek pozna i vic tu zemi jako takovou :)

      Vymazat
  14. Nádherné fotky. Crépes vypadají zajímavě, hend bych si dala říct. Cokoliv s One Direction by se líbilo mé dceři, ještě že to nevidí:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, crepes mi mozna chutnaly vic nez nase palacinky :) No, jo One direction jsou holt lamaci divcich srdci! :D

      Vymazat
  15. Jů,do Camdenu se chystám,to je prostě moje místo, alternativní módu žeru! S tím jídlem souhlas, britská kuchyně je sice děs, ale kvalita potravin je super, je to úplně o něčem jiném.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Camdenu se da stravit snad tyden a porad neuvidis vsecko! :)

      Vymazat
  16. Já byla v Anglii loni a ta vybavenost tam je super! M&S ale i celkově supermarkety a ty trhy tam... <3 Londýn je prostě srdeční záležitost, v tom M&S jsem teda byla v Avinonu, což je ve Francii, kde je to také mnohem vybavenější než u nás, bohužel :( Ale co nejvíc miluju jsou francouzské crepés (píšu to blbě :D) které jsem ochutnala na letošní dovolené. A nejvíc mi chutnají s nutellou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, crepes jsou super! Hned bych si dala! :)
      M&S bude asi bohuzel skoro vsude vybavenejsi nez u nas :(

      Vymazat
  17. Ahoj, moc se mi libi prispevky tohoto druhu. V Anglii jsem dohromady stravila tri mesice na jazykovych kurzich, nejprve na jihozapade a pak na severu. Dve dovci jsem stravila v jihovychodni Anglii a v Yorkshire. Tuto zemi miluju! Jo, a z Londyna znam jenom letiste. Chtela jsem se zeptat, jak jsi byla spokojena se skolou v Chestru? Shanim opet nejaky kurz pro dospele (po tricitce) a tak nejak nevim, kam vyrazit...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom podobne :)
      Skola v chestru (English in Chester) byla uplne nejlepsi, kde jsem kdy byla. Jela jsem tam s tim, ze tam meli jediny uchazejici advanced kurzy, ale stejne jsem moc neocekavala a nakonec mi to dalo snad nejvic ze vsech kurzu, co jsem kdy absolvovala. Je to teda uz 4 roky, tak nevim, jestli se neco nezmenilo, ale tehdy to byla opravdu parada, vyuka na uplne jine urovni, nez jsem do te doby znala.

      Vymazat
  18. Ahoj, musím Ti pochválit parádní blog i článek! Když mi bylo 13, byla jsem na takovémhle jazykovém kurzu v Anglii v Tavistocku...byly to jedny z nejlepších prázdnin mého života :) Nyní jsem o 8 let starší, studuju Management cestovního ruchu, což je s prací delegátky hodně úzce spojené...chtěla jsem se tě zeptat - jak jsi se k té práci dostala? Moc by mě to totiž lákalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc dekuju! Na Tavistock jsem slysela same pozitivni ohlasy, tak me trosku mrzi, ze jsem tam nebyla.
      Ja jsem se k tomu dostala tak, ze jsem jako dite byla na nekolika pobytech, pak i jako dospela , tak me napadlo, ze by me to bavilo delat, poslala zivotopis a sla na phohovor a pak uz jela :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...