pondělí 6. května 2013

Je libo domácí Bún bò Nam Bộ?

Mai a Thuy - Viet food friends
Vy, kdo mě sledujete i na Facebooku, tak jste si jistě všimli, jak jsem na tom s vietnamskou kuchyní. Není to
tak dlouho, co jsem ji propadla, nicméně aktuálně je to u mě numero uno a propaguju ji, kde můžu. (Zde bych si dovolila poděkovat Nhi, v jejichž restauraci Remember jsem měla možnost ochutnat najednou spoustu věcí a bylo to pro mě první (a skvělé) setkání s vietnamskou kuchyní vůbec). No, nebudu tady natahovat úvod a vysvětlovat, co je na vietnamese cuisine tak bezva, to prostě musíte vyzkoušet sami. Ač by se vám mohlo zprvu zdát, že to všechno vypadá stejně, pořád nějaké nudle a rýže a kdoví co je to za maso a blablabla, tak vězte, že opak je pravdou. No a protože jak jde o jídlo, tak jsem schopna podnikat dost rychlé akce, takže když jsem viděla, že Mai a Thuy z blogu Viet food friends vypsaly kurz na moji (zatím) nejoblíbenější vietnamskou dobrotu, tak jsem neváhala. Holky pořádají kurzy ve spolupráci se Scukem ve studiu Chefparade v Holešovické tržnici a pokud by vás to zaujalo, tak doporučuji sledovat jejich Facebook s aktualitami, protože kurzy bývají vyprodané do několika minut.

A co že je to moje nejoblíbenější jídlo? Je to Bún bò Nam Bộ, což je společně s polévkou Pho a grilovaným bůčkem Bun cha asi nejoblíbenější vietnamské jídlo v Česku. Ve stručnosti je to spousta nudlí, bylinek, masa, arašídů, cibulky, zeleniny a sladkokyselé rybí omáčky. (-která je fakt dobrá, tak se nenechte odradit.)
Kromě bunbonamba (takhle napsaný to podle mě vypadá víc cool) jsme vařili také jarní saláty - nộm miến tôm, což je salát ze skleněných nudlí a krevet s thajskou bazalkou a perilou a  nộm gà xé phay - slepičí salát s mungo klíčky a vietnamským koriandrem.

A teď vás čeká přibližně trilión fotek surovin, jídla, holek, zástěr, nožů, atakdále. (Jo, furt je řeč o kurzu!)

Chefparade

Pokud nejste Pražáci a půjdete na kurz, tak budete možná trošku bloudit, studio Chefparade je u zastávky Pražská tržnice a je vážně přímo uvnitř tržnice, budova 36, kterou musíte celou obejít, abyste se dostali dovnitř.



Na začátek nám holky představily suroviny, které jsme používali. Vesměs to bylo hodně zeleniny, nudle, ale především vietnamské bylinky, na kterých spousta jídel stojí. Bylinky není radno vynechávat, protože pak by bylo celé jídlo na nic.


Ne, že by to tu bylo moc dobře vidět, takže klikejte na odkazy - základními bylinkami vietnamské kuchyně jsou koriandr, vietnamský koriandr-který vypadá i chutná úplně jinak, thajská bazalka a perila. Zajímavý je, že každá bylinka se otrhává trošku jinak, z něčeho se nechávají jen lístečky, z něčeho celá rostlina bez kořenu a všechny bylinky se myjí na třikrát.



Krájení masa (hovězího, co nejlibovějšího, my měli kýtu, ale dobrá je samozřejmě i svíčková, nebo fake svíčková) na Bun bo Nam bo je celkem makačka a chce to hodně ostrý nůž, protože musíte krájet na velmi tenké plátky. Proto je lepší maso strčit na chvíli do mrazáku, aby bylo tužší.

Lemongrass

Takhle vypadá nakrájená citronová tráva, která je v původním stavu takový delší váleček.


Thuy marinuje maso rybí omáčkou a česnekem.


Tohle jsou mungo klíčky, což jsou klíčky z mungo fazole, která se vlastně ani nejí, jde jenom o ty klíčky, které se využívají ve všem možném.

nudle bún

Tohle jsou rýžové nudle (neplést se skleněnými), musí se předem namočit do vody.



Jestli si myslíte, že umíte krájet mrkev, tak jste na omylu, protože krájení ve stylu Julienne, tedy na tenoučké kousky je pěkná makačka a když Mai nabídla, že komu to fakt nejde, může přejít na krájení česneku, ihned jsem se s radostí nabídla ze strachu, že mezi mrkví bude v bunbonambu i můj prst.


Tohle jsou limetky (prý ty vietnamské jsou trošku jiné), neloupané mražené krevety (všimněte si, že jsou šedé, ty které se prodávají růžové, jsou už předvařené), limetové listy a chilli papričky. Co se týče krevet, tak ve Vietnamu se jí i se schránkou, protože obsahuje hodně vápníku a vzhledem k tomu, že tam nemají téměř žádné mléčné výrobky, tak je to jeden ze způsobů, jak do sebe dostat vápník. Limetkové listy jsou v Česku celkem problém sehnat, holky si je vozí z Vietnamu a mají je v mrazáku.


Smažená cibule, kterou se sype hotové bunbonambo - připravuje se ze sušené, která se osmaží na oleji. (Takže to není to stejné, co prodávají občas v Lidlu na amerických dnech.) Na etiketě sice bylo napsáno, že je předsmažená, ale toho si prý nemáme všímat, překlady na vietnamských potravinách jsou mnohdy trochu joke. (Aneb návod na nudlích - vařte 2 minuta a připravte, jak chcete, třeba do polívka)





Arašídy, se kterými bylo práce, jak na kostele. Napřed se musí na sucho opražit (jsou v té původní formě, jak se sesbírají, nesolené, nepražené), trvá to tak 20 minut, pak se z nich musí sundat slupka, což je práce skoro jak pro Popelku a nakonec se nadrtí v hmoždíři. Tahle verze je moje práce, do salátů se drtí více na hrubo, do bunbonamba na jemno.


Mai dochucovala zálivku z rybí omáčky a pořád se jí něco nezdálo!


A Thuy mezitím restovala nakrájené a odleželé maso (zatím je v té pánvi jen česnek).



Spousta masa here.



A potom už jsme bunbonambo servírovali do misek. Naspod se dá ledový salát, na to nudle, okolo bylinky a mrkev, doprostřed maso, celé se to zalije zálivkou z rybí omáčky a nahoru se dají buráky a smažená cibule. Pak si všechno promícháte hůlkami a jíte.

Bún bò Nam Bộ
Moje porce bunbonamba. (Pak jsem si ještě přidala a na konec jsem nemohla sníst saláty. Nebo teda mohla a snědla, ale do večera už jsem nejedla nic.)


Slepičí salát začal povídáním o slepici. Kterou je dost problém sehnat, což nechápu, když kuřat je tolik.


Uvařené slepice.


Krevety na salát se nařezávají podélně, což chce opět dost ostrý nůž a jak jsem už říkala, nechávají se i se schránkou.


Jestli si myslíte, že Thuy tady krájí něco imaginárního, tak ne. Krájí limetkové listy, které ovšem musí být na nitky.


Asi takto.
Limetkové listy prý neodmyslitelně patří ke slepici a kdyby vietnamská holka připravila svému tchánovi slepici bez limetkových listů, tak má celkem problém. Takže slepice a limetkový list - forever together.


Tohle jsou už orestované krevety, vidíte, že až teď mají krásně růžovou barvu.


Obraná uvařená slepice, nitky z limetkových listů a chilli papričky.


Dále spařená červená cibule (aby tolik neštípala, tak se zalije horkou vodou a přecedí) a mungo klíčky.


Tady se ochutnává zálivka na salát, opět z rybí omáčky, která je brutálně slaná, ale v celkovém objemu se ztratí.


V takovém roztomilém hrníčku Mai míchala krevetový salát, uvnitř jsou skleněné nudle.

Nộm miến tôm

Voilá! Zde máme krevetový salát!

Nộm gà xé phay

A zde slepičí.


A tady jsme se potom nacpávali k prasknutí.

Kdo by se třeba chtěl do bunbonamba pustit doma, tak tady je recept. Většinu bylinek v normálních obchodech neseženete, Pražáci mají Sapu a Brňáci Olomouckou tržnici, kde najdete snad vše potřebné na jednom místě. Takže i nudle, arašídy, rybí omáčku a další propriety. (Doporučuji si předem na internetu najít obrázky a stáhnout do mobilu a ty pak ukazovat prodejcům). Pokud máte někde v blízkosti vietnamskou večerku, tak se můžete zkusit domluvit, aby vám nějaké bylinky objednali. Já se doma co nevidět do bunbonamba pustím a jsem dost zvědavá, jak to dopadne. Kurz byl supr trupr, doporučuji všema deseti a děkuju Mai a Thuy :)

P.S. Tenhle článek je trošku neobvyklý, příšerně dlouhý, nemá moc žádnou strukturu, ale protože i na kurzu jsme poletovali od jednoho k druhému, tak jsem to holt pojala pro zachování autenticity takto i já. Berte to spíš jako takový exkurz do vietnamské kuchyně :)


20 komentářů:

  1. Ooo, parádny článok, mne sa nezdá chaotický a keďže o vietnamskej kuchyni nemám ani páru, rada som si prečítala. Super! (a ako správny čitateľ som si odniesla aj dobrú radu do života, "slepice a limetkový list - forever together" :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak díky, to jsem ráda, já právě měla strach, že pro ty, co o vietnamským jídle nic neví, to bude děsně nesrozumitelný. Tak jsem ráda, že ne-e a oceňuji tvoje pečlivé čtení! :D

      Vymazat
  2. Patří ti dost velký obdiv!!! Fotit, vařit a ještě poslouchat? To bych asi dost nezvládla a to se stejně považuju za ženskou :D.

    Já nahrávala hodinuapůlovou besedu s Ditou Pecháčkovou a ještě jsem se nedokopala to dosepsat a publikovat!

    Klobouk dolů! Článek je super a strukturu má :).
    Ale víš, jakej jsem měla pocit, když jsem to četla? Asi jako ty, když jsi tam byla. Přišlo mi, že musím číst hrozně rychle, abych to všechno stihla a nic mi neuteklo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a to jsem tam byla včera, to je rychlost, co :)?
      Díky moc, mám radost, že jsem to nefotila všechno zbytečně :)
      Na článek o Ditě se moc těším, tak šup do toho :)

      Vymazat
    2. No, to je hrozný! Jsi fakt rychlá jako fretka! :D
      Určitě si to nefotila zbytečně, je to hrozně zajímavý.

      Nechci ani říkat, že už je to měsíc od toho, když jsem tam byla... achjo, já jsem lemra :D.

      Vymazat
  3. Parádní !:-) Kéž bys mě pozvala na jídlo :-P

    OdpovědětVymazat
  4. No to jsem vůbec netušila, že se zajímáš i o asijskou stravu, myslela jsem, že jedeš jen přes cheesecaky! :D Já jsem napůl Vietnamka a doma nejíme nic jinýho, zrovna nedávno jsme si o tom s Thuy mailovaly - holky jsou fakt šikovný a mám nesmírnou radost, že takhle "zaučují" Čechy a že tu jsou lidi, které to vážně zajímá :)
    Kdybys měla zájem, na blogu mám o Vietnamu nějaký videa, recepty a články, tak kdyžtak mrkni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám asijskou kuchyni hrozně ráda, kromě vietnamské ještě hlavně indickou a japonskou, ale chutná mi krom čínské snad skoro všechna. Akorát že v tom jsem spíše zatím ochutnávač, takže o tom nemám co psát a exhibuju s tím spíš na Facebooku blogu, kde je milión fotek bun bo nam ba :D
      Lidi to urcite zajima fakt hodne, uz jen proto, jak rychle jsou ty kurzy vyprodany. Ja sem uz koukala, ze tam mas recept na zavitky :)
      Hele a nejsi nahodou z Brna nebo si to pletu? Pokud jo, daji se koupit suroviny jinde nez na Olomoucke?

      Vymazat
    2. Byla jsi v indické restauraci Annapurna? Tam to úplně zbožňuju! :D
      Jojo jsem z Brna a jinde než na Olomoucké to fakt koupit nejde - soustředí se tam totiž všicni brněnští Vietnamci /je to něco jako město ve městě :D/ a bylo by pro ně asi nevýhodné to mít někde v centru... Každopádně se asi dá domluvit i s nějakýma Vietnamcema co mají zeleninu ve městě, ale to mi zase připadá lepší si dojet, aby to měl člověk čersvé...

      Vymazat
    3. Jasný, tam chodím pořád! :) Teď jsem dala na chvíli šanci znovu i TAJi, kde mě dřív moc nechutnalo, ale jak tam ted maji ten obedovej bufet all you can eat, tak je to dobry, ze si clovek vybere a naanu ma kolik chce :D
      Jo, ja si to myslela, ja tam dneska mirim, mam pekne listecek i ve veitnamstine, tak doufam, ze to vsechno sezenu. Je to jedno, do jakyho obchudku pujdu, nebo je nekterej z nich (z tech 3 nebo kolika :D) lepsi?

      Vymazat
    4. No kolem toho TAje s přítelem pořád chodíme a nemůžeme se nějak dohoupat k tomu tam vkročit :D Tak příště tam teda na tvé doporučení půjdu! :D

      A na jakou z těch dvou Olomouckých chodíš? Já totiž jen na tu "co je dál od města" a tam byl dřív nejlepší obchod ten, který je největší a má dva vchody, hned po pravé straně tržnice. Jenže se tam minulý měsíc vyměnil majitel a výběř už tam je poměrně mizerný, takže je prý fajn obchůdek úplně na druhé straně Olomoucké (úplně když jdeš z kopce dolů), blízko zachodů :D
      No snad jsem ti trochu pomohla a není to moc zmatečný :D

      Vymazat
    5. Tak si mě nalákala zase a šla jsem dneska do Anapurny a dobrota, akorát kamarád, se kterým jsem tam byla použil asi 10 ubrousků, jak byl zpocenej, protože si řekl pálivý a já bych klidně ještě přitvrdila! :D Anapurna je prostě lepší, ale zas když toho chce člověk vyzkoušet víc, tak ten TAJ se fakt hodí.

      Došla jsem právě z Olomoucké, díky moc za tip, já předtím byla jen v té bližší právě, tak jsem si říkala, že tam nic není :D A šla jsem přesně tam jak říkalas, ukázala jsem lísteček s vietnamskýma názvama a už mi to tam skládali :D Akorát neměli citronovou trávu, tak tu jsem koupila v tom hned u vstupu (2 balíčky za cenu 1 :D ) a měli teda moc pěkný bylinky. Takže zítra jdu na to!

      Vymazat
  5. Super článek, a úplně se stydím, myslela jsem si, že bunbonambo (i vyslovit to dá práci:D) je polévka :D takže díky, zase jsem o něco chytřejší, a taky jsem dostala chuť na rýžové nudle a krevety.
    Na Olomoucké jsem byla jen jednou, když jsem tady měla ještě na gymplu na výměnný pobyt Němku, a ti Němci hrozně chtěli nakupovat fake kabelky a trička "Ed Hardy", že to prej u nich nemají...tak jsme je vzali tam :D
    už se tam ale chystám znovu, ne kvůli kabelkám luj vytonovým, ale kvůli krevetám, jasmínové rýži a nudlím, akorát mám strach že se tam ztratím, pamatuju si že to bylo takové menší městečko :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je kdyztak znacena mapka: https://maps.google.cz/maps/ms?ie=UTF8&hl=cs&msa=0&msid=210965582125006703718.00049bf6105f76736b437&ll=49.187005,16.653836&spn=0.006648,0.009881&t=h&z=17&brcurrent=5,0,1

      Neni to tezke, trznice jsou tam dve, jedna je bliz mestu, druha asi o 200 metru dal na miste , kde neni zadny prechod :D
      Ta dal je lepsi a vetsi, hned u vchodu jsou dva obchody vedle sebe a pak vsude mozne dal :D Ja se tam taky chystam znovu na veci na sushi a pro jasminovou ryzi, je to opravdu super, v obchodech nesehnatelne, ceny vyborny a prodjeci jsou super ochotni.

      Diky, mam radost, ze se clanek libil a z vyslovnosti si nic nedelej, muj tata rika mamobabo :D (Polevka je Pho + ruzne pripony podle toho jaka je)

      Vymazat
    2. Děkuju moc,a mapku teda stoprocentně využiju :))

      Vymazat
  6. přiznám se, že jsem doteď vietnamské jídlo nikdy neochutnala, ale po přečtení tohoto článku (a následně celého viet food friends blogu :D ) bych hrozně chtěla. Veroniko, nemáš kromě Olomoucké nějaký tip kde to zkusit v Brně?
    Dík,
    Lucis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohuzel, v Brne je to s viet jidlem spatne :( Ale vim, ze ted otevreli nejake bistro v tom novem dome letmo a lide si ho chvali. Jeste jsem ale nebyla, tak nemuzu posoudit, jestli je to dalsi asijskej fast food, nebo vazne viet jidlo. Tak kdyztak dej vedet :)

      Vymazat
  7. Ja bych prosil o recept na tu smazenou cibulku,co slouzi na dochuceni...nemuzu ho nikde sehnat a ani mi to v restauracich nechtej prozradit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prodava se v takovych baliccich jako smazena cibule, pritom je ale susena, je uplne bila, vypada to trosku jako nejake piliny :D A to se potom normalne osmazi na oleji. Koupis na viet trznicich.

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...