úterý 30. dubna 2013

Buchtičky s krémem

Všichni je známe už ze školky, někteří je milovali, někteří nesnášeli, každopádně buchtičky s krémem, se šodó, nebo dukátové buchtičky, jsou prostě klasika. (Pokud tyhle tři názvy jsou synonymní jen v mé hlavě, neváhejte mě opravit).
Buchtičky s krémem, jak jim říkám já, jsou zkrátka takový návrat do dětských bezstarostných let. (Zatímco teď mi na bedrech leží celej svět, že jo.)
Dietologové by nad touhle pochoutkou asi trošku zaplakali, ale to se nedá nic dělat, tak to holt u dobrůtek bývá často, ale jednou za čas - proč ne! Tak pojďme na to.
(Recept je z Apetitu)


BUCHTIČKY S KRÉMEM

(4 porce/180 stupňů/25 minut)

Buchtičky:
25 g droždí (o něco víc jak půlka kostky)
80 g cukru krupice
200 ml vlažného mléka
550 g hladké mouky
2 vejce
citronová kůra z jednoho malého citronu
200 ml oleje + dvě lžíce
sůl

Krém:
750 ml mléka
vanilkový lusk/vanilkový extrakt
60 g cukru krupice
6 žloutků
(rum)

Postup:

Buchtičky:

1. Asi 4 lžíce vlažného mléka (odhadem, nemusí to být přesné) nalijeme do vyšší nádoby, rozdrobíme droždí, přidáme lžící cukru a lžíci mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 10 minut pracovat na teplém místě (=kvásek). Mezi tím si do mísy odvážíme 550 gramů mouky, špetku soli, 80 g cukru, rozklepneme dvě vejce a přidáme citronovou kůru.

2. Po deseti minutách by měl kvásek trochu vzejít, budou v něm bubliny a bude vypadat jako taková divná hustá kaše. Přidáme ho do mísy, přilijeme mléko a olej a napřed vařečkou, potom rukama na pomoučené ploše vypracujeme těsto. Možná bude potřeba trochu mouky přidat, ale nepřehánějte to. Těsto je kvůli oleji dost mastné. (A to s ním přitom ještě nekončíme.)

3. Nachystáme si dva malé, nebo jeden větší obdélníkový pekáček a z těsta děláme malé kuličky. (Toto těsto nenakyne nijak extrémně, zvětší se jen tak o třetinu). Buď prostě z těsta odlupujeme kousky, ze kterých děláme kuličky, nebo těsto můžeme rozdělit na čtyři části, vyválet je do dlouhých válečků a krájet na malé kousky.Nemusíte je tvarovat do hranatého buchtičkového tvaru, protože o to se postarají sami, když trochu nakynou a přilepí se na sebe. (Neděste se, že nejdou dělat dokonalé kuličky a kvůli oleji se trochu rozjíždějí, to je v pohodě.) Dejte si do misky dvě lžíce oleje a každou kuličku v něm trochu namočte a klaďte je vedle sebe. (Necpat úplně na těsno, ale velké mezery není třeba nechávat.) Až máme vyskládaný celý plech, tak ho přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout půl hodiny.

4.Troubu předehřejeme na 180 stupňů a buchtičky pečeme 25 minut, poznáte to podle barvy, bude taková lehce narůžovělá.

Krém:

Začněte ho dělat asi 10 minut předtím, než se mají upéct buchtičky.Pokud máte vanilkový lusk, tak ho podélně rozřízněte a svařte se 750 ml mléka a 30 g cukru. Odstavte z ohně a nechte 15 minut luhovat. Pokud nechcete černá semínka v krému, tak mléko přeceďte. Jestli máte vanilkový extrakt, tak tři lžičky rovnou zamíchejte do mléka s cukrem, luhovat nic nemusíte.
Vyklepněte si do mísy 6 žloutků a vyšlehejte metličkou s 30 g cukru do pěny. Přilijte k nim polovinu teplého mléka a chvíli šlehejte. Tuto směs pak nalijte zpět do teplého mléka na sporáku (pokud jste luhovali lusk, tak už zřejmě trochu vychladlo, musíte ho zahřát znovu)a na mírném ohni vařte 10 minut. Respektive, zahřívejte, vařit by krém ani neměl. Po 10 minutách bude mít konzistenci řídšího pudinku, můžete přidat ještě dvě lžíce rumu. Buchtičky naskládáme do hlubšího talíře a přelíváme horkým krémem.




Buchtičky je samozřejmě nejlepší jíst hned čerstvě vytažené z trouby, po vychladnutí už nejsou tak dobré, to stejné s krémem. Pokud jste lenoší, tak si prostě uvařte pudink, ale žloutkový krém je mňamka.

14 komentářů:

  1. Máš krásné buchtičky, lepší než já :) http://fitpastelka.blogspot.cz/2013/04/204-vanilkova-sobota.html Ty moje jsou spíš takové bochánky s tvrdší kůrkou. Fakt jsi je pekla 25 min? Budu muset někdy udělat druhý pokus :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji,ty mas zase peknej krem :) Ja si dala spoustu buchtickej a malo kremu :D
      Jojo, 25 minut a uplne akorat, tam fakt staci, aby zruzovely. To testo je opravdu dobry, pekne se s nim pracuje :)

      Vymazat
  2. Při pohledu na tvé buclaté buchtičky se šodó mě bere nostalgie... Tak túze bych si dala jeden nášup! Dva ? ;-) Ale co nevidím, pro jednou se něco peče z hladké mouky! Tu tady máme !! Žebych zadělala ? :-)
    Zdravím z Provence

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tady toho mám z hladké mouky víc, za všechny doporučuji čokoládové sušenky :) http://fitpastelka.blogspot.cz/2013/04/204-vanilkova-sobota.html
      A myslím, že v Provence by na buchtičky pěkně koukali, takže vzhůru do toho! :)

      Vymazat
  3. Asi budu jedna z mála, ale já jsem buchtičky s krémem neměla ráda už jako malá, a nikdy jsem nechápala ty fronty ve školní jídelně, kde všichni stáli na přidání :D
    ale na sladký jsem jinak hodně, to zase jo..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych skoro řekla, že to je tak půl napůl :) Ale pro mě to taky není žádné top jídlo, jednou za čas jakožto retro super, ale moc často bych to jíst nemohla.

      Vymazat
  4. Aaaaaah, teď jsi mi zahrála na strunu, buchtičnky miluju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem si myslela, ze to tak bude, ze nekteri budou nadseni a nekteri naopak fuj, buchticky nejim :D
      Ja jsem je ted jedla po nekolika letech! :)

      Vymazat
  5. Dietologové si můžou trhnout! Buchtičky se šodó (já ti dám s krémem!) miluju:)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, přesně! :D Haha, já myslím, že to je nějaká regionální záležitost, v Brně podle mě říkáme s krémem :)

      Vymazat
  6. domácí buchtičky? to je bezva!:)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Verčo. :) Zkoušela jsem upéct buchtičky a vůbec mi to nenakynulo, nevíš čím to může být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, no tak tam je spousta moznosti - stare kvasnice/drozdi (to byva nejcastejsi), moc horke mleko, nebo naopak moc studene, musi byt vlazne tak akorat aby te na prstu nepalilo. Mozna taky zima v pokoji kde testo kynulo. Ale zkus to znova a uvidis :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...