čtvrtek 11. dubna 2013

Prostřeno!


Chodíte pořád s kamarády do hospody, na kafe, do kina, a tak dále? 


Pokud už nevíte, co by, tak krom toho, že to najdete v OBI, tak pro vás mám tip na super zábavu. Udělejte si svoje vlastní Prostřeno!
Určitě všichni znáte pořad televize Prima, kam se obvykle hlásí nevychovaní burani, kteří jako vrchol kulinářské speciality připraví rolky z toustovýho chleba plněný taveným sýrem nebo piškotovou buchtu s převelice vtipným názvem orgasmus. Samozřejmě nechci nikomu křivdit, mnohdy se tam objeví světlá výjimka, která připraví skutečně vychytané menu, na které je radost pohledět. Takováhle osoba ale nejen že většinou nevyhraje, ale ještě ji obvykle ostatní pomlouvají se slovy„na co si to hraje“. Hlavně tam už dlouho nejde tak úplně o vaření.

Musím ale říct, že slovenská verze našeho Prostřena, neboli „Bez servítky“ i třeba německá „Das perfekte dinner“ mi připadají na o dost vyšší úrovni.
No, ale nebudu se pouštět do analýz mediálního obsahu a rozčilovat se nad tím, že i po stém dílu Prostřena někdo cheesecake s klidem přečte jako šejzekake, ale přejdu k věci!
Pokud rádi vaříte a máte podobně zaměřené přátele, tak je Prostřeno opravdu super nápad na několik večerů. Můžete se před ostatními předvést (nebo naopak ztrapnit), můžete si zkusit jaké to je vařit pro více lidí, pokud jste obvykle zvyklí vařit jenom pro sebe, zjistíte, že všechno zabere třikrát tolik času, než jste si mysleli a nakonec budete uklízet neskutečnej bordel.

Zní to lákavě, ne?

Takže co je potřeba k tomu, abyste si takové domácí Prostřeno uspořádali a na co nezapomenout:

1)      Účastníci zájezdu - základem je samozřejmě sehnat lidi. Vřele doporučuji jít do toho pouze s těmi, kteří opravdu rádi vaří, protože v mém případě to tak moc nebylo a přinášelo to trochu komplikace v tom, že jeden člověk připravil skvělé sushi a další topinku s pomazánkou z Alberta. Ideální je vařit pro čtyři lidi, protože s tím z nějakého archetypálního důvodu počítá i většina receptů.

2)      Pravidla – zní to jako blbost, ale opravdu si je určete, abyste pak třeba nebyli překvapeni, že zatímco vy se vaříte se čtyřmi chody, tak další den na vás čekají míchaná vajíčka a pudink. Doporučuji si tedy určit minimální počet chodů, jestli je povinnost dezertu, zábavy, atd. a taky kdy se musí zveřejnit menu. Nebo si rovnou řekněte, že prostě půjdete k sobě na večeři a žádná pravidla nejsou :)

3)      Bodování - jestli si myslíte, že je to jenom hra, tak se mýlíte. Jakmile začnete bodovat, tak zjistíte, že celé Prostřeno je boj na život a na smrt! My jsme nakonec bodování zrušili, protože jsme měli pocit, že by to nebylo spravedlivé právě proto, že ne všichni tenhle nápad přijali s nadšením a úrovně tedy ve finále byly poměrně nesrovnatelné. (OK, trošku jsem je do toho dotlačila :D). Jestli ale bodovat budete, vymyslete společně hlavní cenu, takovou ze které budou mít radost všichni.

4)      Natáčejte! Pro spoustu lidí jsem s tím už celkem otravná, ale na většině akcí natáčím taková „reportážní videa“ zakončená slovy „pro Veronika movies, Veronicus“ , které si pak střádám ve stejnojmenné složce a stříhám z nich nadmíru vtipné vzpomínky na naše mládí. Při promítání se obvykle všichni za břicho popadají, což je ovšem neodradí od toho, aby si příště na mediální zájem zase stěžovali. Každopádně u domácího Prostřena bylo natáčení skvělá volba. Kromě úvodního a závěrečného vstupu jsme totiž každý zvlášť v utajení natáčeli hodnocení jídel a celého večera tak, jako v primáckém pořadu. Do toho jsme fotili jednotlivé chody a prostřené stoly, z čehož jsem nakonec udělala krátký film (normálně ve Windows Movie Makeru, nic těžkého) s dramatickou hudbou před každým hodnocením. Máme teď opravdu super vzpomínku na naši gastronomickou show a dost jsme se u toho pobavili.

Takže běžte do toho, určitě to stojí za to a je to příjemná změna v obvyklých aktivitách.

A co že jsem to vařila já?


Předkrm: Tortilové balíčky plněné ricottou a listovým špenátem

Špenátové tortilly




Polévka: Dýňový krém s praženými dýňovými semínky a krutony

Dýňový krém




Hlavní chod: Kuřecí curry, rýže basmati, domácí naan (indický chléb)

Kuřecí curry




Dezert: Dvoubarevný "cheesecake" z tmavé a bílé čokolády

Fake cheesecake

 Příprava mi zabrala dva dny, byl to celkem masakr. První den jsem vařila vývar na dýňový krém a pekla cheesecake, aby byl pořádně vychlazený. Druhý den jsem začala polévkou, protože dýně se musí napřed upéct, potom rozmixovat na pyré a pak teprve vařit. Dělala jsem ji úplně od oka, chtěla jsem aby tak nějak chuťově ladila ke curry - byl v ní zázvor, chilli, kurkuma, česnek, no dolaďovala jsem ji pekelně dlouho, jazyk jsem měla spálený, už jsem nic necítila a pěkně nadávala, nicméně měla velký úspěch. Potom jsem si zadělala těsto na naan, což je skvělá indická placka, dělala jsem jich 15, takže toho bylo skutečně dost na válení. Potom přišlo na řadu curry, chtěla jsem aby se nemuselo ohřívat, takže bylo náročné vychytat, kdy má být hotové a sladit s tím i vaření rýže, strkání placek do trouby, které se tam vešly jen po třech, atd. Náplň do tortill, která je z ricotty a listového špenátu jsem udělala někdy v mezičase, schovala do lednice, a pak už jen zapekla. Celkově mi to zabralo čistého času minimálně 6 hodin, ale stálo to za to! :)


Takhle vypadal stůl na mém večeru :)

Tak co, nalákalo vás to, nebo spíš odradilo? :)

26 komentářů:

  1. Tak tohle je super napad..nevim jak realizovatelny v mem pripade,protoze ja ani moje kamaradky nemame zrovna moc financi na kupovani fancy jidel, ale nekdy (az budeme bohatsi) bysme to klidne zkusit mohly..jinak jidlo se ti (alespon podle obrazku) povedlo a ja uz dostavam hlad!..je to super,ze sis takhle dala zalezet :)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja myslim, ze to vubec nemusi byt fancy jidla za spoustu penez! Treba moje kamaradka, co to s nama hrala, delala jako predkrm nachos (kdy nachos koupila a k tomu delala 3 druhy dipu), jako hlavni byly kureci prsa s kuskusem, fazolkama a kukurice a jako dezert cokoladove fondue s ovocem :) Vsechno bylo moc dobry a urcite ji to nezruinovalo. Nebo muzete kazda delat proste jen jedno jidlo a vyradit se na prostreni a na zabave, to je na vas, moznosti je spousta :)
      S tema fotkama je to sranda, protoze vsude obvykle fotim ja, takze u me se na to zapomnelo, jak jsem byla ve spechu, ale nastesti jsem ty jidla uz vsechny pred tim delala, takze jsem je mela vyfoceny v archivu :D

      Vymazat
  2. Woow! To je super! Môžem byť tvoja kamarátka? :D Nikdy mi nenepadalo zorganizovať niečo také s kamarátmi (a obávam sa, že by som ani nenazbierala dostatočný počet vhodných kandidátov) ale nápad sa mi páči.
    Potešila ma v menu účasť môjho obľúbeného cheesecake-u (mimochodom, šejzekake? to naozaj ?!
    Strašne rada by som si pozrela nejaké tvoje video, aj keď sa obávam, že by sa mi možno nezdalo vtipné, keď nepoznám účinkujúcich a mám aj ďalšiu prosbu: recept na naan!! Prosím prosím! Nedávno som mala v indickej reštaurácii a zamilovala som sa. Ďakovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, muzes :D Az prijedes do Brna, tak napis! (To jako naozaj!)
      Ja si myslim, ze tri dalsi lidi se najdou vzdycky :) No, vlastne tvuj oblibenec vznikl prave na tento vecer a uchytil se natolik, ze uz je u me v troube (a u tebe vlastne taky :D) stalici :)
      No, ono by ti ty videa asi vtipny pripadaly, ale ja bych se trochu stydela, protoze casto jsou z akci, kde se objevi i nejaky ten alkohol a kupodivu to ma na kvalitu moderovani vliv :D Nicmene, premyslim o nejakych videoreceptech, tak uvidime :)
      Naan jsem delala podle kitchenette http://kitchenette.cz/clanek/40-naan. Ma tam jeste easy verzi bez kynuti. Byl dobry, ale to stejny jak v indicky restauraci to stejne neni :( Ja chodim do jedne pravidelne, tak se jich tam snad i zeptam, jak to delaji :D
      Jo a sejzekake je real story :D

      Vymazat
  3. J8 se takhle zvu pravidelně se ségrou a našimi muži a je to fajn, vždycky si všichni pochutnáme :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na Prostřeno občas koukám, a ani nevím proč...asi nějaká forma sebepoškozování :D vždycky se nad tím akorát rozčiluju, co za burany tam zase je, proč zase udělali kačenu se zelím a proč mají zase jako dezert KUPOVANOU zmrzlinu ve vaničce se šlehačkou ve spreji. A třešničkou na dortu jsou ty rádoby vtipné komentáře Vydry a jeho manželky!
    ale domácí Prostřeno by bylo něco jiného, i když si neumím představit to s kamarádama zrealizovat, beztak bychom nakonec skončili jen s lahvinkou vína :DD
    Kde se prosím dá teď sehnat dýně? Tu polévku miluju a do podzimu nevydržím! :D akorát já dýni nikdy nepeču, rovnou to vařím, i tak chutná moc dobře

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně jak ty, ráno , když vstávám, tak opakujou dřívější díly a občas mi to prostě nedá. Jak říkám, někdy jsou tam výjimky, ale fakt málokdy.
      Já myslím, že byste se domluvili, my toho vína u toho taky vypili hodně! :D Ale s tím vařením je to prostě něco navíc, každý se nakonec chce nějak vytáhnout, tak je to zážitek :)
      No, my už to dělali dřív, takže teď to bude s dýní horší, řekla bych že jedině v Makru.Taky není od věci si v zimě nakoupit do zásoby a skladovat je pak ve sklepě, to vydrží dlouho.
      Dýně se můžou rovnou vařit, ale když ji před tím hodíš na půl hoďky do trouby, fakt je ta chuť výraznější, protože ji pak děláš i se slupkou, která změkne, tak tomu dodá lepší chuť, fakt doporučuju :)

      Vymazat
  5. My se na to chystáme už tak 2 roky, jenže nadšenec do vaření jsem jenom já, a přesně jak píšeš, u těch ostatních je vrchol kuřecí steak z broskví, tak se asi nikdy nedočkám :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba to v nich naopak probudí netušené možnosti :)! To člověk nikdy neví, pokud by byli ochotni do toho jít :)

      Vymazat
    2. no už jsem dělala průzkum a byli, jenže bych 4 večeře musela vařit já :D

      Vymazat
    3. Aha, no tak to neni uplne idealni model! :D Tak si treba muzete udelat jen jeden vecer a kazdy pripravi jeden chod, to by se treba chytli :)

      Vymazat
  6. Taky se na prostřeno občas podívám, ale pro pobavení :D Občas jsou ty lidi prostě TAK HLOUPÝ! Možná mi to trochu nahání ego, když vidím že mám v bytě čisto, jídlo vypadá hezky a uplně vymetená taky nejsem :D
    ale tvoje domácí vypadá úžasně :) hrozně mě zaujal cheesecake!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, s tim egem to mozna bude trosku pravda, ale u me je to obcas presne naopak, ze se mi naopak snizuje v dusledku toho, ze jsou to lidi ze stejne zeme jako ja :D
      A diky moc, cheesecake je oblibenec :)

      Vymazat
  7. Tohle zní dobře. My plánujem s kamarádkama dělat pravidelně ochutnávkové večery, kdy každá uvaří nějaké jídlo a pak si ho navzájem u filmu ochutnáme :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky super, my zase občas děláme tematické filmové večery, třeba francouzský film, do toho nějaké oblečení, abysme vypadaly francouzsky a francouzský občerstvení :)

      Vymazat
  8. Kolegyně v práci si Prostřeno taky zorganizovaly. Údajně byly ale po tom týdnu absolutně vyčerpané, takže doporučují rozložit to třeba do 2 týdnů:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to delali myslim dokonce mesic! :) Protoze jsme proste kazdej den za sebou cas vsichni nemeli, tak to bylo jednou za tyden, aspon jsme se pak vic tesili :)

      Vymazat
  9. Super nápad na skvělou party!!! Vůbec by mě to nenapadlo...Ale jdu to hned navrhnout, určitě se to setká s úspěchem :) Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, doufám, že se nenecháte odradit obtížnou organizací :)

      Vymazat
    2. To určitě ne, organizování, to je moje :D

      Vymazat
  10. Prostřeno jsme si s přáteli udělali:) a bylo to super. Až na to, že nás nakonec bylo osm, takže masakr. Ať zvedne ruku ten, co má doma stůl, místo a výbavu pro osm lidí :) Takže jsme využili příteovu zasedačku, co máme doma a vybrakovali kuchyň babičce :D Bylo to super, zase to zopakujeme. Btw. výherní pár dostal zaplacenou veči ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a měli jsme i zábavu :) Activity, foto koutek a noční výlet na Ameriku u Karlštejna. Poslední pár zapomněl.

      Vymazat
    2. Teeda, pro 8, to je uz jinej level Prostrena! :) A vyherni cena je uplne super napad :) Stejne jako foto koutek! To nekam musim taky zakomponovat ! :)

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...