pondělí 11. března 2013

Kokosové cupcaky / Coconut cupcakes

Kokosové cupcaky
Chcete narozeninovou oslavu, kam přijde opravdu hodně lidí? Slibte cupcaky! Toto není reklamní slogan cateringové firmy, ale krutá realita. To takhle na Facebooku jednou plácnete, že bude nějaká oslava, kde budou možná i nějaký cupcaky a rázem stojíte dva dny u trouby a zdobíte příjemných 50 kousků.
A když už jich musíte dělat tolik, tak se samozřejmě vyplatí upéct takové druhy, které jste ještě nedělali, což je ta hlavní a zásadní výhoda. Kromě klasických čokoládových a red velvet cupcakes jsem tedy udělala tyto kokosové krasavce a cupcake brownies.
Právě tento kokosový je navíc jediný cupcake, který jsem ten večer ochutnala a to jen proto, že už se mi nevešel do žádné krabičky, tak mi nezbylo, než ho nést buď v ruce, nebo se obětovat. (Jestli si myslíte, že to s tím nošením v ruce je vtip, tak bych toho kvůli nutkavé potřebě, aby na každého aspoň jeden zbyl, vážně byla schopna . Nicméně jsem na jehlových podpatcích se sedmi krabičkami plnými cupcaků při cestě tramvají manévrovala už tak dost, tak jsem ho holt radši snědla. No a byl výborný.)

Kokosové cupcaky mají světlé hutné těsto, které je lehce provoněné citronovou kúrou. Proto jsem se rozhodla na něj použít relativně dost sladký čokoládový krém, který jsem posypala kokosem a zapíchla do něj kousek citronu, aby celý cupcake tak nějak dával smysl.
(Dává vám to smysl, ne :D?)
Takže pojďme na to!

KOKOSOVÉ CUPCAKY

(180°/ 18-20 minut/ 12 porcí)

Těsto:
Kokosové cupcaky s čokoládovým krémem
100 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička citronové kúry
113 g másla
170 g cukru krupice (nebo krystal)
2 velká vejce
120 ml mléka
30-50 g kokosu

 (recept je inspirován Joy of Baking)

Čokoládový pudinkový krém:
200 ml mléka
20 g čokoládového pudinku
100 g másla
80 g cukr moučka

Zdobení:
Strouhaný kokos
Citron


POSTUP

Těsto:
Na začátek si vyndáme z ledničky máslo, které nakrájíme na kostičky, troubu předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si 12 košíčků na muffiny.
Smícháme obě mouky, sůl a prášek do pečiva.
Vymíchejte máslo do pěny (asi 2 minuty), přidejte cukr a šlehejte na nejvyšší otáčky další 2-3 minuty. Přidejte postupně vejce a vanilkový extrakt. Postupně střídavě přimíchávejte (nebo přišlehávejte na nízké rychlosti) sypké ingredience, mléko, sypké ingredience, mléko, sypké ingredeince. Prostě mouku a spol natřikrát a mléko nadvakrát. Nakonec vmíchejte kokos (čím více ho dáte, tím hutnější těsto bude) a citronovou kúru. No a to je všechno! Pečte cca 18-20 minut, déle ne, byly by příliš suché. Pokud budou na konci pečení na povrchu jako kdyby "bublat" , nic se neděje a je to normální, tak se nemusíte děsit cupcakového výbuchu. Nechte je před zdobením vystydnout alespoň hodinu.

Krém:
Uvařte si 20 g pudinku ve 200 ml mléka. Míchejte až do vychladnutí. Vyšlehejte máslo s cukrem a postupně přišlehávejte vychladlý pudink. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu (pro ještě čokoládovější chuť můžete i více než 50 g), nechte chvíli vychladnout (stačí 5 minut), přimíchejte do krému a šlehejte na nejvyšší otáčky dvě minuty, až je poleva světle hnědá. Nebo udělejte úplně jiný krém.

Zdobení:
Tak toto je kreativní část, takže fantazii se meze nekladou. Moje cupcaky jsou velmi jednoduché, ale přesto celkem efektní. Zdobičkou navršíme na cupcake krém, posypeme kokosem a zapíchneme kousek citrónu. A here we go!



Kokosové cupcaky s čokoládovým krémem

Abyste měli představu, kolik jich celkem bylo, tak přikládám fotku všech cupcaků pěkně nachystaných v krabičkách. Možná to nevypadá jako tolik, ale věřte, že jsem na chvíli cupcaky, zdobičku a krémy nechtěla ani vidět!
50 cupcaků pohromadě

Můžete vidět staré známé čokoládové cupcaky, red velvet s trochu jiným zdobením, kokosové a zmiňované cupcake brownies, na které se můžete těšit v příštím článku. A tady je máme všechny pohromadě.


Kokosový cupcake s čokoládovým krémem, kokosem a citronem, Brownies cupcake s tvarohovým krémem , lískovým  jádrem v čokoládě a strouhanou čokoládou, Red velvet cupcake s tvarohovým krémem a jahodou, Čokoládový cupcake s čokoládovým krémem a cukrovými hvězdičkami (foto by Terka)


No, musím uznat, že mi to dalo celkem zabrat, ale vysloužila jsem si k narozeninám mimo jiné tričko s nápisem Cupcake princess a roztomilou krabičku s obrázky malých cupcaků, takže jistě chápete, že v takovéto pozici prostě nemůžete upéct třeba dort. A abyste mi věřili, že jsem to pak vážně nesnědla všechno sama, tak tady máte důkaz! (Oni už se totiž všichni nemůžou dočkat, až budou na blogu!) Takže ještě jednou takto veřejně: Díky všem, že jste přišli! :)




Zajímá vás něco o cupcakes, surovinách, nebo pekařském náčiní? Klidně se zeptejte, ale napřed zkuste kouknout sem.

47 komentářů:

  1. Páni, ty vypadají naprosto úžasně a mám na ně jenom od pohledu chuť! :D Jsi moc šikovná. :) Možná se taky někdy odhodlám a pokusím se o cupcakes :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, ale podle receptu je vidět, že to vážně není žádná dřina, takže směle do toho! ;)

      Vymazat
    2. Recept byl napsán v roce 2013 a já jsem ho našla včera a dnes jsem ho upekla! Je tak vynikající! Moc děkuji za tento úžasný recept!

      Vymazat
  2. Jej, zrovna dneska jsem na tuto vasi spolecnou fotku koukala na facebooku :D Haha, jak je to Brno male :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vazne? Tak to je super! :) A koho znas :)?

      Vymazat
    2. Any, Sylvu a ted jsem jeste nahore zahledla Ladu :D

      Vymazat
    3. Haha, tak ze nekdo krome me zna soucasne Any, Sylvu a pak Ladu a k tomu cte muj blog, tak to sem skutecne necekala :D

      Vymazat
    4. Dostaly me sem "osukany vlasy" a pak uz jsem tu zustala... Nedalo se tomu odolat :D

      Vymazat
    5. No jo, osukany vlasy sem dostaly snad vsechny! :D Tak jsem rada, zes tu zustala i na jiny temata :)

      Vymazat
  3. K předposlední fotce mám autorská práva :D I když tam jsou tvoje veeelmi delicious cupcaky! :P Fakt jako výborný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já ti je neberu! :D
      A díkec, aspoň to tu někdo potvrzuje :D

      Vymazat
  4. muselo být skvěle!
    Cupcake princess jsi náležitě :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo, Kamčo, bylo :) No, to jich budu muset upéct ještě o něco víc, abych se tak vážně cítila! :)

      Vymazat
  5. tak to je hodně lidí. :D Moc ti závidím, že máš takovou velkou partu lidí, kterým můžeš věřit a vymýšlí pro tebe takové dárky. :)
    Taky jsem si teď říkala, že bych mohla upéct cupcakes (protože to prostě jsou cupcakes :D), ale v lednici se mi chladí riccota :D Líbí se mi kombinace lehké chuti kokosu a sladšího krému, jak popisuješ. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla sama překvapená, kolik je to lidí :D ! No, ale bylo to super, to zas jo :)
      Vždycky je příležitost upéct cupcaky, ale s riccottou to asi bude spíš nějaký cheesecake, co :)?
      A ta kombinace je dobrá hlavně skrz tu citronovou kúru, která tam je fakt docela cítit :)

      Vymazat
    2. Uhádla jsi, ale nevím, kdy se na blogu objeví. :D
      Měla si mi jeden nechat a přes kurýra doručit! :D

      Vymazat
  6. Promiň, ale jakej má smysl zakládat si stránku na fb s tim, že tim aspoň nebudeš mít přehlcenej profil, a pak sdílíš stejně pořád ty články jako dřív?:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promin, ale zaprve je slusnost se podepsat a zadruhe na strance sdilim spoustu dalsich veci, co s blogem nejakym zpusobem souvisi a maji to moznost videt i lidi, co nemam v pratelich.
      To, ze mam na svym profilu maximalne jednou za tyden odkaz na clanek na blogu, mi nepripada jako "prehlcenej profil".
      A koneckoncu, je to muj profil, takze si tam muzu davat co se mi zlibi a komu se to nelibi, tak si to muze smele skryt, nebo si me smazat :)

      Vymazat
    2. Verčo, myslíš, že mělo smysl odpovídat na takový dotaz? Lidská hloupost je přeci nekonečná!:)
      Jinak mě osobně to dost vyhovuje, že mi přímo před oči vyskočí, že "ta husťanda z ghetta blogu" přidala zase něco superhusťáckýho:)).
      Jen tak dál!
      (A cupcaky vypadají dost slibně! Kokos je suprovej a v cupcakách? Nelze pochybovat!)

      Vymazat
    3. Ja odpovidam na vsecko :) Tady slo o to, ze odkazy mivam nejen na FB "fan page" , ale i na svem soukromem profilu, takze to byl zrejme nekdo z mych FB pratel, komu to vadi :)
      Ale diky za podporu! :) Cupcaky s kokosem jsou supervyborny :)

      Vymazat
  7. Ahoj, ráda bych tě pozvala na svůj blog . Předem podotýkám, že mi nejde o reklamu, ale o to, aby se o problematice, které se na svém webu věnuju, dozvědělo co nejvíce lidí a poučilo to tak laickou veřejnost, která je většinou jen plna předsudků. Blog je věnován poruchám příjmu potravy a hlavně boji s těmito nemocemi. Nehodlám se řadit k thinspo nebo podobným komunitám. Na blogu najdeš i trochu z cesty mým životem, každodením bojem s PPP, ale také spoustu rad a tipů týkajících se kosmetiky, fotek, článků o mně samé, beauty vychytávky, recenze, recepty, které nikde jinde nenajdeš a mnoho dalšího. Kdyby tě blog zaujal, budu moc ráda, když zanecháš komentář nebo se můžeš stát dalším z mých ctěných "followers". Budu se moc těšit na tvou návštěvu a přeji krásný zbytek dne. Andie :)*
    www.andie-chambers.blogspot.cz

    Jsem tvá nová followerka, zaujala jsi mě jako málokdo :)

    OdpovědětVymazat
  8. aaaa doufám že sem dáš recept na ty brownies cupcakes co nejdřív!! :D = nejpozději v sobotu ráno:D
    už jsem podle tebe dělala chocolate cupcakes a ..mmmmm <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brownies cupcakes budou asi az pristi tyden, tak vydrz! :)
      Bezva, to mam radost, posli fotku :)

      Vymazat
    2. http://24.media.tumblr.com/d2e17355118d202ab0280a90d5843d61/tumblr_mi4ko3XZzq1r5y0qeo1_500.jpg :)

      Vymazat
    3. Pockej , wenn, to jsi ty? Vendulka od Nhi :D? Jezis to je fakt sranda :)
      A ty cupcaky jsou nádherný, nechceš s nima do soutěže ;)?
      Brownies cupcake uz tu jsou, predpokladam ale ze mely byt na oslavu, ze :)?

      Vymazat
    4. jojo to jsem já:D a přesně, měly být na oslavu, ale tys to nestihla:( :D
      no nevim jestli má cenu se účastnit konkurence je jistě veliká:):D

      Vymazat
    5. Vždycky má cenu se účastnit a navíc, když proto není potřeba už nic udělat, tak o to spíš! :D
      Ale tamty byly taky super, tak zase na nějakou příští akci můžeš vyzkoušet jiný :)

      Vymazat
  9. ááá!! vypadají úžasně!
    Ach jo, opravdu bych neměla prohlížet food blogy takhle večer!:D

    OdpovědětVymazat
  10. ty vypadají fakt bezkonkurenčně! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsem se o ne pokusila a pres vsechno me snazeni se mi vzhledove moc nepoveldy, ale chutove jsou uzasny!! Zdobeni mi taky nedrzi, ale ja se nevzdavam!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé a co se s něma stalo, Nevyběhly, nebo nanopak až moc?
      A zdobení vycjytáš, to chce trošku cvik! :) Budu držet palce, hlavně, že chutnaly :)

      Vymazat
  12. Ahoj Veroniko, v první řadě musím pochválit skvělý blog, který navštěvuju asi nejčastěji z těch všech známých i méně známých:-)...mám na tebe dotaz- co dělám špatně, když při pečení cupcaků nebo muffinů mi nevznikne po upečení pravidelný bochánek, ale spíš takový atyp se špičkou uprostřed a někdy bývá i zvrchu prasklý??...troubu před upečením neotvírám, tak nevím, kde je chyba
    díky Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Terko, moc dekuju za slova chvaly :)
      Mne se to taky nekdy stava, ale uprimne receno mi to moc nevadi, protoze nahoru stejne prijde krem. Ono se to obcas deje, resi se to tak, ze se ta spicka treba serizne, ale to mi prijde zbytecny. A u muffinu je to naopak zadouci, ne :)?
      Kazdopadne, muze to byt tim, ze to testo je az moc preslehane a dostalo se do nej moc vzduchu, takze nemixovat dele nez je nutne.Nebo by melo pomoct pect dele na nizsi teplotu. Dalsi vec, co by mohla pomoct, je nechat testo v kosickach chvili stat a nepect hned, protoze se prave uvolni ty vzduchovy bubliny. Takze zkusit bud jedno z toho, nebo vsechno, nebo ruzne nakombinovat a snad to bude ok! :D

      Vymazat
  13. Tak díky za rychlou a vyčerpávající odpověď!:-) , je fakt, že jsem to celkem dlouho šlehala, to bude nejspíš ten důvod...snad je stihnu nazdobit dřív, než mi je přítel všechny sní, což je důkaz, že jsou chuťově bezvadné! :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc rada, ze maji uspech i bez kremu! :) Posli potom fotku a dej vedet, jak se to povedlo s mensim slehanim :)

      Vymazat
  14. Za chvíli jdu na ně, taky mě dostihly narozeniny a chlapi na volejbale už se těší :)
    Co udělá kokosové mléko místo obyčejného? Zkoušela jsi?

    OdpovědětVymazat
  15. Opět zaspamuju fotkami:
    http://jpeg.cz/images/2014/03/27/o1cyv.jpg
    http://jpeg.cz/images/2014/03/27/Nkme2.jpg
    http://jpeg.cz/images/2014/03/27/SiTr7.jpg
    http://jpeg.cz/images/2014/03/27/shGSA.jpg

    Místo části obyčejného mléka jsem nakonec použila malou plechovku kokosového a pak doředila, protože kokosové je přeci jen hutnější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terko, promin za pozdni reakci, vidim ale , ze sis poradila :) Cupcakes vypadaji jako obvykle krasne!
      Myslim si, ze kokosove mleko pouzit lze :)

      Vymazat
  16. Děkuju, ten krém s pudinkem je geniální, zdobí se s ním jedna radost. A fakt děkuju za inspiraci, podle tvých receptů se vždy vše povede :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, držela jsem se předpisu do puntíku a mám toho strašně moc! Jak krému, tak cupcakových korpusů! :D Udělala jsem jich sice 12, ale jsou to pořádné dortíky a žádné roztomilé dortíčky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ja je podle toho delam uplne pokazde a vychazi to akorat. Ale zalezi , jak velke mas kosicky, to nemaji byt zadne minicupcakes, ale normalni velikost ekvivalentni jeden porci dort, takze kosicek cca 5 x 7 treba.

      Vymazat
  18. Achjo, další senzační recept! Těsto mi přišlo úplně skvělé - vláčné, vlhké, dobré i třetí den. Klidně bych ho jedla i samotné. Jen dám příště méně citronové kůry, nemám její chuť v moučnících až tak ráda, ale to je na každém :) Jako krém jsem použila zbytek z minula (viz komentář u cupcake brownies), tj. mascarpone, smetana, vanilka a cukr. Přidala jsem ještě kokos a trochu cukru a... taková dobrota! Ani to nejde popsat, jak moc jsme si pochutnali. Díky, díky!

    OdpovědětVymazat
  19. Recept úžasný jako vždycky, doma se po nich jen zaprášilo. Jen jsem místo másla dala asi 50 g kokosového tuku a nebylo to vůbec špatné. :)

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...