sobota 9. února 2013

50 odstínů trapnosti


(Osoby se sníženou tolerancí vůči sexuálnímu obsahu, nechť dále nečtou- ani tento článek, ani knihu)
Fifty shades of Grey – fenomén současné „literatury“, kontroverzní román o detabuizaci sadomasochistických praktik a především pak celosvětový bestseller cílený především na ženy. O Padesáti odstínech šedi už něco slyšeli snad úplně všichni.
Děj je prostý. Mladá a nezkušená studentka Anastasie, která nikdy neměla žádný vztah, se bláznivě zamiluje do chladného multimilionáře Christiana Greye. Zatímco ona touží po romantické lásce plné něžných polibků a vození za ruce, on ji chce nasazovat pouta a dělat anální fisting. Prostě klasickej hollywoodskej příběh.
Jak moc blbější by to ještě mohlo být? Věřte, že dost. Místo očekávaného erotického napětí mezi hlavními postavami a dech beroucích vzrušujících scén se spíš odehrává jakési podivné pseudoporno aneb: „Bejby, chci tě ošukat! Ano pane, prosím. Ó Bože, Anastasie, co to se mnou děláš? Christiane, udělej mě! Utápím se v rozkoši.“

Nezkušená Anastasie prožívá při každém sexu mnohonásobný vaginální orgasmus, samozřejmě včetně toho prvního a s radostí se pak váli ve své vlastní krvi a přijde ji to „žhavý“.  
To je asi tak stejně pravděpodobný jako, že já za tenhle článek dostanu Pulitzerovu cenu.
Pokud si chcete ušetřit čas se čtením, tak vám teď prozradím to nejdůležitější z celé knihy. (Soudě podle frekvence výskytu.)

Ana si pořád kouše dolní ret, přibližně na každé druhé straně, na což Christian reaguje velice variabilně. (Rozuměj: Nech toho, nebo tě ošukám bejby./Ten ret chci kousat já, bejby.) Dále se dozvíte o tom, že Ana má „vnitřní bohyni“, která má představovat jakési ztělesnění její sexuální touhy. Tato bohyně je neuvěřitelně otravná a má neustálou potřebu se ke všemu vyjadřovat. (Moje vnitřní bohyně hrdě špulí pusu./ Moje vnitřní bohyně při té myšlence zajásá.) Christianovi pořád kalhoty padají z boků TÍM jedním způsobem, který je příšerně sexy, na což i Ana reaguje velice variabilně (Chci, aby mě ošukal. / Má vnitřní bohyně chce, aby mě ošukal.)
No a zhruba takto vypadá 600 stran této impozantní knihy.

Co se týče českého překladu, řekla bych k tomu jen WTF. Říkáte někdo svýmu zadku zadnice? Možná jo, ale skutečně pochybuju, že mu tak říkají vyznavači BDSM. (Vyzývám tak všechny majitelé kožených oblečků a kovových pout, ať se nestydí a svobodně se vyjádří v komentářích.)
Česká překladatelka erotickým scénám skutečně moc nepřidala. V originále se možná opravdu stále vyskytuje slovíčko „fuck“, ale nemusím ho snad pořád překládat jako „šukat“, když má čeština tolik lepších výrazů.  
Vrcholem ovšem bylo, když Ana svůj postkoitální účes označila slovy „Ach jo, moje vlasy vypadají tak… ošukaně“. Jako vážně? Něco mi říká, že v originále byl použit výraz fucked up (=strašný, hrozný, zničený, na hovno), což zní v angličtině dokonce i celkem vtipně, je to vlastně taková lingvistická srandička. Ale ošukaný vlasy? To snad ne. Stejně tak neustále se opakující oslovení bejby. Podle mě je teda vhodnější český ekvivalent třeba „zlato“, ale co já vím, bejby je asi víc sexy. A legendární věta, která se objeví přibližně stokrát a má vyjádřit Christianovo nadšení z lubrikační činnosti Aniných sliznic „Ach Ano, ty jsi zase tak PŘIPRAVENÁ“ už je jen třešničkou na dortu.

[EDIT: V originále prý byl použit skutečně výraz "fucked" přesto si myslím, že se to dalo říct jinak, než ošukaný vlasy. Za upřesnění děkuji Domček(ovi)]

Abych to shrnula, erotický román si představuju jinak. Když odhlédnu od toho, že by byl fajn třeba i nějaký děj, tak tím, že napíšu chci tě šukat zezadu, zepředu, z boku to fakt nezachráním.
Takových 11 minut od Coelho je sice co se deskripce týče rozhodně subtilnějšího rázu, ale takhle podle mě vypadá erotika.

Ale já tomu asi vůbec nerozumím. Těšme se na film, snad aspoň Christiana bude hrát Matt Bomer.


140 komentářů:

  1. :DDDD ja by som ti tu Pulitzerovu cenu za tento clanok dala. Som sa dobre nasmiala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak díky! :D
      Já měla trošku strach, jaké to tu právě vyvolá reakce, tak snad to někoho nepobouří, ale já tu knížku nenapsala, že :D

      Vymazat
    2. Pobouřit? Ty jsi osvěta, která jen reálně komentuje všechny ty dnešní pobuřující věci kolem :D S Tebou bych zašla na kafe. A nejen z toho důvodu, že jsi správně nazvala dnešní "literaturu" s uvozovkami, ale také miluješ dnešní překlady do češtiny a jsi zdravě-správně jízlivá. Nebo spíš, nejsi slepá a máš imunitu vůči dnešní avantgardní jednoduchosti a fádnosti. A to se musí cenit.
      Spolu bysme se nad kafíčkem nejen obyčejně zasmály a pokecaly o chlapech, ale hlavně by to, troufám si říci, že nejen mojí osobě, dalo něco víc. A nemusela bych se snad bát, že bych na konci večera měla ošukaný vlasy.

      Vymazat
    3. Wow, díky moc za takovou pochvalu, skoro se červenám! :)
      A věř mi, že po diskuzi se mnou bys ošukaný vlasy skutečně neměla! :D
      Takže ještě jednou díky moc :)

      Vymazat
    4. Tak som si to precitala a hned som si spomenula na tvoju recenziu a znova a zasa sa tu rehocem na tvojom clanku, pretoze vystihuje presne to, co si myslim aj ja :D

      Vymazat
    5. Tak to jsem rada, ze recenze mela aspon takovy efekt, ze cteni bylo o to zabavnejsi! :D

      Vymazat
  2. ošukaný vlasy? to snad neee..
    jsem asi jedna z mála, co tu knížku ani nečetli, už podle obsahu mě to vůbec neláká, a teď po přečtení tvého článku můžu být nakonec klidná, že o nic nepřicházím, děkuji! :D
    a ten překlad zní teda obzvlášť trapně..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já mám obavu, že asi nejen ten překlad je trapný :D
      Mě to taky nelákalo, ale viděla jsem to doma ležet a mám po státnicích, takže jsem si potřebovala trochu odpočinout od akademických knih... no, špatná volba :D

      Vymazat
  3. :D :D dnes mám ošukaný vlasy!
    recenze mě číst nebaví,ale tuhle jsem si nemohla nechat ujít!
    na knížku jsem se chystala,ale po 1. negativním názoru si asi počkám jen na film:D
    btw, nějaký tip na skvělý erotický román?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale klidně si to přečti, třeba budeš mít jinej názor, ale mně to holt přišlo takový... no, jak píšu :D
      A tip nemám, ale taky bych uvítala....někdo něco :)?

      Vymazat
    2. Taky sem na to slyšela jen špatné ohlasy, a zklamané komentáře, ale nečetla jsem....zajímalo by mě co bys řekla na knihu Devět a půl týdne (McNeill, Elizabeth) četla jsem to už dávno, ale myslím, že mě to přinejmenším zaujalo. Nicméně pokud to bylo jen mé poblázněné pubertální já... nebudete trpět dlouho :-D je to teňoučká knížečka. ;-D
      Zuzka

      Vymazat
    3. Já na to naopak slyšela hodně nadšených ohlasů! Tak o to víc jsem asi byla zklamaná, ale třeba anglický originál vyznívá jinak. 9 a 1/2 týdne- podle toho byl ten film? No tak zkusit to můžu, když jsem zvládla 600 stran kousání rtů, tak horší to nebude :D

      Vymazat
    4. jj je to i film, prý to je napsané podle skutečných zážitků autorky.
      Z

      Vymazat
    5. ak hladate eroticky roman, skuste toto http://www.levneknihy.cz/lady-fuckingham/d-120270/

      ma to grady, ma to dej :D

      Vymazat
    6. To vypada ale vazne jako kvalitni zalezitost! :D Diky :)

      Vymazat
    7. Přikláním se k Lady Fuckingham a pokud je někdo na úchylárny, tak doporučuji Utrpení knížete Sternenhocha od Klímy. Jinak pro mě by byla knížka utrpení s mou alergií na slovo bejbyyyy =/

      Vymazat
    8. Ten kníže je fakt tak drsnej? My jsme se o tom učili na gymplu , tak jsem si říkala, že to tak hustý být nemůže :D A u knihy nás zjevně trpělo víc :D

      Vymazat
    9. Když se na kously úchylárny.... Já vřele doporučuju Bukowského - povídkovou knihu Všechny řitě světa i ta má. :-D dost nechutné, ale tak, že to člověk nemůže nedočíst :D teda pokud na to má žaludek. A osobně mě hrozně bavily ty konce... něco ve stylu "Svítilo slunce a byl krásný letní den." nebo " do okna mi nakoukla nějaká květina a po parapetu přešel pavouk". :-D geniální zakončení povídky o vraždě, znásilnění a podobně.
      Zuzka

      Vymazat
    10. To zni...ehm...zajimave? :D Ale je pekne, jak se nam tu sbiraji ty tipy, tak jedem, jedem, kdo jeste o necem vi :D ?

      Vymazat
    11. Pro mě jeden z nejlepších erotických románů současnosti:

      http://www.kosmas.cz/knihy/142627/vlhka-mista/

      mt

      Vymazat
    12. "Feuchtgebiete" (Vlhka misata) a pokracovanie "Schossgebete" od Charlotte Rocher ma uplne otrasnu kritiku. Nestracala by som tym cas..
      Mia

      Vymazat
    13. Vlhka mista a Charlotte Roche, samozrejme... to je tak ked clovek pise v leze :)
      Mia

      Vymazat
    14. Mimochodom, ja som nedocitala ani Feuchtgebiete ani FSOG. Zo zaciatku ma to celkom bavilo ale potom.. vrcholne ma nudili tie ich dopisy kde si vykali (!) a stale som cakala, kedy konecne uz bude to "super" co vsetci tak chvalia, kedy konecne bude to SM, a kedze som sa nemohla dockat a vrcholne ma to uz nudilo tak som to v 3/4 vzdala :)
      Mia

      Vymazat
    15. Bohuzel jsem prisla do kontaktu s Feuchtgebiete a musim ti dat za pravdu, je to jedna z nejhorsich veci, co jsem kdy cetla...respektive rozecetla, protoze jsem fakt nemela na to docist. Proste hruza.

      Vymazat
    16. holky, teď vychází úplně hafo erotických románů... celkem vychvalovaná je trilogie Crossfire - Obnažená, Spoutaná a teď výjde ještě Nezkrotná... nebo celkem dobře vypadá Božský bastard :D

      Vymazat
    17. Knihu Božský bastard doporučuji. Dá se přečíst, je to dobré uvolnění...

      Vymazat
    18. Jen mám touhu vyjdádřit se k výroku: "Třeba anglický originál vyznívá jinak."
      Já si kvůli tomu tudle knihu půjčila v originále a po 60 stránkách jsem to ukončila, protože právě intenzita výskytu slovíčka FUCK mě fakt nebavila a celkově prostě utrpení... :D Naopak jsem myslela, že česká verze bude barvitější... A není, dík za info! :)

      Vymazat
  4. Petra Matějková9. února 2013 v 20:37

    Ještě bych zmínila její neustále se ozývající podvědomí, jinak recenze na jedničku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo vlastne, ja jsem napred byla trosku nesva z toho, ze podvedomi a vnitrni bohyne jsou dve ruzny veci :D
      Diky moc :)

      Vymazat
  5. Verča, toto si zabila. :D
    Ako naozaj. :P
    Musím sa spýtať sestry, čo na to hovorí. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jen muj skromny nazor, nijak to nezatracuju... i kdyz to tak asi vypada :D

      Vymazat
  6. chcem recenziu na 50 odtieňov ešteviactrápnosti [50 shades darker] ! :D
    a určite viac tvojho názoru do blogu,lebo som sa dobre nasmiala dnes aspoň :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ale já nevím jestli mám nervy na to číst další dva díly, ale nejseš první, co mi to navrhovala :D
      A když mě něco napadne, tak to tu určitě bude...ještě jednou dík :)

      Vymazat
  7. Perfektní! :D
    Netušila jsem, že za knížka je vlastně až tak vtipná :)

    OdpovědětVymazat
  8. Verčo, super recenze. Taky jsem se hodně nasmála. Knížku jsem nečetla, ale mám ji slíbenou od kamarádky, takže jsem fakt zvědavá, co z toho vyleze. Už se těším na recenzi na druhý díl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc, potom napis, co na ni rikas, jestli nejsem osamocena :D A nevim, jestli se do druheho dilu mam silu poustet , ale nakonec to pro sve ctenare mozna udelam :D

      Vymazat
    2. Tak, hotovo. Přečteno. A výsledek? Zas-až-tak-hrozný-to-nebylo. Samozřejmě, že vnitřní bohyně byla otravná, výrazy Ježkovy zraky, "bejby" atd. taky nemusely být často a kniha mohla mít o polovinu méně stránek. Ale dalo se to. Nemám s čím srovnat, ale určitě se najdou knížky lepší i horší (viz. komentáře výše). Takže jo, přečtu si i další díly. Nerada nechávám za sebou nepřečtené série. :-)

      Vymazat
    3. Tak urcite jsou i horsi knizky, ale spis slo o to, jaky jsou 50 shades obrovsky hit, dle meho nepravem, ale precist se to da, to zas jo :)

      Vymazat
  9. 50 shades of darknes.. je jeste horsi:D:D
    Tam se totiz snazi o romantiku, ale zaroven je tam "šukaní" plus jakesi drama:D

    Skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, na to už asi nebudu mít nervy právě :D Ale kvůli té romantice bych na to možná i koukla, protože to si fakt nedovedu představit :D

      Vymazat
    2. Nechci prozrazovat o čem to je..
      Ale pan Grey se začne jaksi měnit v romantika (Anastazie se ho může začít dotýkat)...Ale popis sprchování na 50 stran!!(C mon na padesát stran napsal Neruda povídky..nebo Poe a to ty nejdelsi..:D)
      Já si přečtu i třetí díl.. nějak se mi tohle čte extra rychle.. za 3-4 dny to mám hotové..jen abych si udělala obrázek o "nejprodávanějších knihách minuleho roku" (řečeno v Luxoru)..
      PS: Vubec jsme tvuj blog neznala a nedávnou jsem ho cely tak jako prolistovala a INSPIRACE ted poradna.. par receptu jsme si prepsala a hura do peceni..(jsme trochu nesika ale cheesecake uz jsem se naucila hezky:))
      PPS: Jen tak dal:))

      Vymazat
    3. Tak to je jasné, jakmile se ho Ana může dotýkat, tak to musí být romantika jako blázen :D Ale jako jo, já tomu jistou čtivost rozhodně neupírám, ale je to slátanina :D
      Díky moc za chválu, vždycky mě to strašně potěší, že to nepíšu zbytečně :) Tak jak se do něčeho pustíš, určitě mi dej vědět, jak to dopadlo! :)

      Vymazat
  10. Aaa to je super! Konečne viem o čom tá kniha je ! Vlasy ošukané, možno bol prekladateľ/ka len recesista!! :D Viac takýchto recenzií prosím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, kdyby byl, tak to aspon dava nejaky smysl! :D
      A diky, ale nevim, jestli budu chtit cist vic takovych braku :DD

      Vymazat
  11. mě to moc jako klasický hollywoodský příběh nepřijde. :D No, kamarádka to četla a říkala, že je do dobrý a že to měla hnedka přečtený. Slyšela jsem tedy více kladů. Raděj si to ale nejdřív sama přečtu. Takže to budu muset nějak nenápadně přitáhnout domů a skrýt pod matrací. Pro jistotu. :D
    Podle mě to bude knížka, která bude mít své zastánce, kteří by pro ni i vraždili a pak zastánce, kteří budou v temném rohu čekat na spisovatelku. Něco jako twilight. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byla prave takova trochu nadsazka :) Jasne, ma to spoustu priznivcu, to ja vim :) A pod matraci to asi skutecne radsi skryj :D

      Vymazat
  12. Zkusila jsem číst (v angličtině) a ani tak to nebylo valné. Souhlasím s Veronikou - OMG!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už jsem slyšela, že originál skutečně není o moc lepší, tak jsem ráda, že si nemusím nadávat za čtení přeložené verze! :)

      Vymazat
  13. Asi umřu smíchy, hrozně dlouho jsem se tak nenasmála! A víš co? Já si to přečtu, a to jen kvůli týhle tvý recenzi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, tak to mam radost :D Po tomhle si tu knizku chces precist :D? No, myslela jsem teda ze to bude mit presne opacnej efekt, kazdopadne dej pak urcite vedet, jak se ti to libilo :D

      Vymazat
    2. Hahaha, tak jsem to v rekordním čase dočetla, a je to podle mě totálně převlečený Twilight :D Dost jsem se u toho nasmála, recenzí jsi vystihla všechny moje dojmy z týhle knihy :D Jinak jsem to četla v angličtině, takže jsem naštěstí úplně nerozuměla určitým odborným pomůckám, ale nijak toho nelituju. Díky za tip :D

      Vymazat
    3. Zírám, žes to zvládla tak rychle! A ty pomůcky si vyhledej ve slovníku, to může být obohacující :D A jsem ráda, že ses pobavila :D

      Vymazat
    4. Skřítek píše:
      Co jsem se doslechl, celý ten úděs původně začal jako fanfikce na Twillight. VELEÚSPĚŠNÁ fanfikce!! (V samizdatovém internetovém vydání samozřejmě.) Poté, co o internetově opěvované a široce sdílené "mistrovské dílo" projevili zájem oficiální vydavatelé, vyburcovaní početností cílového publika a správně větřící řádný zisk, musela autorka nicméně pozměnit jména a reálie, aby bylo možno text publikovat i v papírové formě, neb takto otevřeně týt z práce jiných se mimo fanfikci pochopitelně a naprosto po právu zákonem zapovídá.
      Neboli si představte, že hlavními aktéry původně byli - jakže se to jmenují? Bella a Sebastian? Blbost, Edward. Nebo ne? To je jedno, prostě tamta proslavená kníkla a její třpytivý galán. Taky vám z toho vstávají vlasy na hlavě hrůzou? Mně jo. F*cked! Jako by Twillight nebylo dost politováníhodné tak, jak je. Ale aspoň je otevřeně zaměřeno na mladší náctileté, vesměs děvčata, jimž vzhledem k malým životním zkušenostem a rozvinutému idealismu lze přiznat nárok cítit i vůči takto zjednodušenému narativu jistou příchylnost. Kterážto polehčující(?) okolnost se 50-SoG přiznat nedá.

      Vymazat
  14. Ja u te knihy nevedela jestli se smat nebo ji rovnou zahodit, cely pribeh nebyl vubec verohodny, prislo mi to jako love sci-fi. Je fakt, ze po precteni ve me hlodal cervik zvedavosti, jak cela story trapnosti skonci, tak jsem si deje ostatnich dvou pokracovani dohledala na internetu a pak s klidnym svedomim knihu hodila do popelnice :-) skoda, ze jsem se s ni vlacela az do australie a zabirala mi tretinu prirucniho zavazadla :-(
    Mamou-stylove.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, taky si mozna to pokracovani vyhledam, protoze na cteni asi vazne nemam nervy, leda ze bych fakt nemela na praci vubec nic :D

      Vymazat
  15. kvôli tomuto článku som začala knihu čítať, akurát som sa dostala k ošukaným vlasom a musím dať na známosť že to bolo preložené ešte pomerne dobre :D tiež som najprv myslela, že to malo byť fucked up ale bolo tam "just-fucked hair" ..a to sa asi fakt nedalo preložiť nejak normálne, aj keď to nemení nič na tom že to znie veľmi hlúpo :D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je sranda, ja sem si fakt myslela ze to jako spis nekoho odradi, nez ze by to nekdo kvuli tomu zacal cist :D Ale je teda dobre vedet, ze ten original je fakt stejny shit :D Ale ja bych stejne asi osukany vlasy nenapsala ani v tomto pripade :D

      Vymazat
  16. Nemálo jsem se zasmála :D :D zatím jsem stihla přečíst jen pár stránek tak jsem zvědavá jaká knížka bude... Článek je opravdu super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jsem ráda, že článek pobavil a určitě napiš, až to dočteš, jsem zvědavá na názory ostatních :)

      Vymazat
  17. Podle toho obsahu by se to spíše mohlo líbit mužům. Některýn :-))

    OdpovědětVymazat
  18. :DD Tak jo, jsem definitivně odrazená si to přečíst, musela bych se řehtat asi jako právě teď. Nejdřív to bylo hlavně proto, že mě dost dráždila tak lavina ód ze všech stran a desítky výtisků za výlohami, ale teď vím, že je to akorát tlustá nereálná krávovina. Zřejmě obětuji akorát ty 2 hodiny filmu.
    Fakt bezva napsané! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, tlustá krávovina zní přesně, mohl by to být podtitul :D
      No jo, doufám, že aspoň trošku jsem tu lavinu pozastavila :D
      Ještě jednou díky :)

      Vymazat
  19. já to teda čtu v angličtině a u mnohým výrazu jako právě just-fucked hair by mě zajímalo, jak se s tím v češtině poprali:)ale veru, jinak dobrá recenze. jsem ve třetině a moc se těším, co se dozvím dál:D

    klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No poprali se s tím podle mě velmi špatně, ale ona ta předloha to zrovna asi moc neulehčila :D
      Díky a moc se netěš,nic zásadního se nedozvíš :D

      Vymazat
  20. Mno, jsem rada, ze jsem necetla v cestine :D Mam za sebou vsechny tri v anglictine a je proste asi fakt, ze cestina si s tou neskutecnou variabilitou sluvka f*** moc neporadi. Slovaci maji aspon j****, ktery ma tech vyznamu taky pozehnane.
    Mne prislo strasne tragicky to tvrzeni, jak moc skandalni ta knizka je - a to jsem prosim cetla daleko horsi historicky romany pro zeny asi tak kdyz mi bylo trinact.
    P.S.: Matt Bomer udajne prohlasil, ze je na tu roli moc starej. :'( Takze z tech oznamenych se mi tam libi jen Ian Somerhalder :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mne to taky nijak skandalni neprislo, myslim, ze ty dalsi eroticky romany, ktery tu byly v diskuzi navrhovany, jsou asi mnohem skandalnejsi. Nakonec ani toho BDSM tam moc nebylo..
      A Iana bych taky brala :)

      Vymazat
  21. Parádní recenze!! Já teda čtu hodně a když jsem slyšela o téhle knížce, začala jsem se bát, že ji od někoho dostanu jako dárek :-D naštěstí se tak zatím nestalo!
    Jinak, mně přijde, že v skoro každé knize psané mužem (od Kundery po Marquéze, a nemyslím to zle, nejsem extremistická feministka, jenom můj poznatek) je erotiky hodně, většinou příjemně zakomponované do děje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Já právě taky čtu dost, tak jsem chtěla být trendy a přečíst si ten hit :D
      No počkat, ale tohle je kniha od ženské právě! Já si naopak myslím, že spisovatelé-muži to umí o něco lépe...

      Vymazat
    2. Právě že muži to umí o dost lépe, aspoň dle toho, co jsem zatím četla a mohla posoudit :)

      Vymazat
    3. Aha, tak to jsme si špatně rozuměly, myslela jsem to úplně stejně :)

      Vymazat
  22. Geniální recenze! Já jsem se už bála, že jsem skoro jediná, které tahle knížka přišla jako vrchol trapnosti. Je to prostě výkvět současné literatury a zřejmě kniha jinýh kvalit by nemohla být best seller, to je mi jasné..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju moc! A jak vidis v diskuzi, je nas dost! :D No, co se da delat, i best-sellery jsou nekdy slataniny... mozna best-sellery hlavne! :)
      Tak jeste jednou diky :)

      Vymazat
  23. Hahaha,nemůžu se přestat smát!Konečně někdo se stejným názorem.NAPROTSTO SE ZTOTOŽŇUJI!!!!Je to absolutní slátanina,brak bez literární úrovně.Slovní zásoba je naprosto tragická a to jsem to četla v originále A ANGLIČTINU NESTUDUJU.Ano,fucked se tam opakuje hodně,stejně jako to s tím kousáním rtu a co mě nejvíc vytáčelo Ano "I blushed".Dočetla jsem do 3/4 a zas tak perverzní a sexuálně zvrhlý mi to nepřijde.Nejradši bych hlavní hrdinku propleskla,aby se vzpamatovala a vrátila do reality!Nevím,co tím autorka chtěla vyjádřit....své neuspokojené touhy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak sem rada ze se opet potvrzuje ze original je stejne trapny jako preklad :D A Anastasii sem taky mela chut proplesknout...(ovsem trochu jinak nez ji chtel proplesknout Christian :D). Moc perverzni to prave nebylo, ale tak nekomu to asi stacilo :D

      Vymazat
  24. Dobře :'D Tu knížku jsem si chtěla přečíst :D Myslím, že to neudělám :D Nebo možná jo, ale jen tak ze srandy, abych se měla čemu smát. Jestli je to vážně takto, nechápu, proč to tolik lidí vychvaluje :'D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, vsak si ji precti, treba te ted pobavi o neco vic, kdyz mas takove "predporozumeni" :D

      Vymazat
  25. :D Já mám v plánu si tu knížku přečíst jako parodii/komedii/nebo jak to napsat. Ze zvědavosti, jak něco může být tak blbé. Tvůj popis mě dostal a jsem ještě zvědavější!
    Naštěstí jsme si tu hrůzu akorát stáhla v pdf. A naštěstí tu mám dost normálních knížek, které chci přečíst předtím, nějakého Waltariho, Viana, Mawera a tak... :)
    Co se týče erotických knih, mám ráda zmíněných 11 minut, Lady Fuckhingam mi přijde taky celkem furt to samé dokola (ale aspoň tam není bejby), ale skvělé jsou Erotické Revue (vydávané pro surrealisty asi v 20. letech). http://www.kosmas.cz/knihy/102433/eroticka-revue-i/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc a jestli to mas v pdf a nekupovala sis to, tak chvalim za proziravost a usetrene penize a vzhuru do toho! :)
      O Eroticke revue sem neslysela, vypada to zajimave, tak diky za tip :)

      Vymazat
    2. Naštěstí mám averzi vůči modernímu mainstreamu :D A čtu/dívám se na filmy a tak s odstupem :D Aspoň ušetřím :D
      I tak bych si to nekoupila, můj knížkorozpočet padl na undergroundové texty a pohádku :D

      Vymazat
  26. Parádní článek:) Na tu knížku jsem slyšela samé kladné recenze, ale kupovat se mi ji nechtělo, tak jsem šla do knihovny. Tam jsem zjistila že je již 14x rezervovaná ale měli tam aspoň originál v angličtině. Čekala jsem bombastický příběh a kdoví co, ale takové zklamání jsem nečekala. Je pravda, že v angličtině se to ještě číst dá (nedokážu si představit český překlad:D ), ale už se těším až to dočtu:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju moc za chvalu, 14 rezervaci na tohle? OMG. No, co se da delat, je to holt hit :) Verim, ze v te anglictine je to snesitelnejsi, presto - pevne nervy! :D

      Vymazat
  27. Tady jak píšete, že by jste ji nečetli a podobně co to jsou za srance. Je jasné, že si ji určitě někdy přečtete nebo už jste četli a tady tvrdíte jak by jste ji nechtěli číst, nebo nechcete kupovat tak drahou knihu a říkáte, že to bude stejně na nic a tak. Ten kdo ji má,určitě nemůže odtrhnout oči od toho. Ale zas dávám pravdu, že některé ty slova jsou na hovno přeložený ale stejně to hltám.
    100 lidí 100 chutí, tak mě prosím UKAMENUJTE ZA TOHLE!!!!!(:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to přesně, jak říkáte, sto lidí sto chutí a tedy se hot ocitla zrovna ta stovka, která na to má podobný názor jako já :) Nicméně jsem si jista, že vás za to nikdo chtít kamenovat nebude :D

      Vymazat
    2. proč mi vykáš blázinku :D. Jo já vím, ale že třeba někdo to říká i když ji třeba četl, aby právě zapadl tady ¨, chápeš ne ?:)

      Vymazat
    3. Protože, když někoho neznám a nevím, kolik mu je a on sám mi nezačne tykat, tak automaticky vykám :)
      No, já nějak nevidím důvod, proč by sem chtěl někdo zapadout? :D

      Vymazat
  28. Hihi... dobrý článok. Ja som prečítala celú trilógiu Fifty shades v angličtine a bolo to omnoho viac prirodzené, ako slovenský a český preklad a poviem Vám, že v druhej a tretej časti to je až nenormálne romantické. Priznávam pri čítaní Fifty sahdes of grey som bola skeptická, ale nakoniec v celom kontexte to nebol až tak hrozné. Ja zastávam názor, že žiadna kniha nie je natoľko hrozná, že by sa nedala prečítať, takže mám ju odškrtnutú a idem ďalej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mozna pravda, ale kdyz uz nemam povinnou cetbu, tak ctu jen to, co si myslim, ze za to vazne stoji :)
      Jinak diky moc :)

      Vymazat
  29. Já jsem pro ti tu Pulitzerovu cenu dát, takhle jsem se u recenze asi nikdy nepobavila :D Knížku jsem nečetla, protože mě vždycky tohle davový šílenství vytáčelo, i Pottera jsem četla o x let později než ostatní. Plánovala jsem do knížky nakouknout, až se to všechno uklidní a my o tom nebudeme číst na každý druhý webový stránce, ale teď teda tuším, že se k tomu už nedokopu. V angličtině bych z toho měla prd a ta česká verze vypadá fakt trapně, takže sbohem pane Greji, o tohle se nechám připravit dobrovolně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, diky moc, ale zas tak si nefandim :) (Zatim :D)
      Jsem rada, ze jsem te odradila, to je takovy moje psoelstvi, ktery ale paradoxne funguje spis opacnym zpusobem! :D

      Vymazat
  30. Je to brak, ale ty pohledy v buse, když Vám někdo čte přes rameno, za to stojí :D v tomhle případě je slovo ,,fuck" víc než na místě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teď měla v MHD knihu "Vlhká místa" a to doufam, ze pres rameno nikdo necetl :D

      Vymazat
    2. Vlhká místa jsem taky četla, cejtila jsem se dost drsně, když jsem si to v knihovně pujčovala.. Ael bylo fakt hodně nechutný :D Viz námořník v rudém moři?! :D

      Vymazat
  31. Já jsem knihu Fifty shades of grey i ten druhý díl četla a knihy se mi líbily, byla jsem u nich opravdu roz(vz)rušená. Ale opravdu shledávám, že jim chyběl děj a u každého Christianova "bejby" jsem se ocitala v Hříšném Tanci :D Ošukané vlasy jsou opravdu slovní hříčkou a dá se to vyjádřit i jinak. I přesto, že jsem platonicky zamilovaná do Christiana Greye a někoho takového bych chtěla vskutku poznat, jsem se u tvé recenze hodně nasmála. Skvěle napsané ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak že se recenze líbí těm, co knihu nemusí chápu a těší mě to, ale že pobaví i někoho, kdo je platonicky zamilovaný fo Greye a ještě to přizná, tak to jsem opravdu extra potěšena! :) Díky moc :)

      Vymazat
  32. Ty jo lip bych svuj nazor na tuhle knihu nepopsala presne to vystihujes:D jen ja to nebyla schopna docist me to ctive nepripadlo jen desne blbe..taky sem na to slysela hodne chvaly ale nechapu jak to mohlo nekoho vzrusit ja bych z toho spis blila:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, to ja jsemto zas zvladla a ani jsem se nemusela moc premahat, spise jsem to brala jako humoristickou literaturu :) A jak to mohlo nekoho vzrusit tak nechapu.

      Vymazat
  33. Hura! Konecne slysim nazor na tuto ohavnou knihu, ktery me pohladil po dusi! :)
    Musim se priznat, ze jsem se nechala unest nadsenym vriskotem vetsiny zen a poridila si tenhle "roman". Precetla jsem si asi prvni 2 kapitoly a musela jsem prestat, protoze jsem citila jak mi umiraji mozkove bunky! Des, hruza a degradace...

    Jinak jsem moc rada, ze jsem narazila na tvuj blog! vypada moc hezky a svym nazorem na vyse zminene dilo sis me 100% ziskala, takze mas o jednu vernou ctenarku vic :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, diky moc :) Jak vidis, tak minimalne podle komentujicich nejsme jedine, kteri si o 50 shades mysli svoje :)
      Ja jsem taky moc rada za kazdeho noveho ctenare, takze snad nebudes zklamana ani z ostatnich clanku :)

      Vymazat
  34. Já to sice čtu a líbí se mi to, ale tenhle článek mě dost pobavil a musím se vším souhlasit :D Ta kniha je na zabití pár minut s kafem v ruce, než se zase člověk vrátí k práci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mam radost, ze se ti clanek libil, i kdyz ctes knizku :) A jasne, jako oddychovka na vypnuti mozku idealni! :)

      Vymazat
  35. lajk! lajk! a ještě jednou lajk! .. líp si to vystihnout nemohla ! :D už jsem se bála že jsem sama, co tu knihu "nesnáší".. jinak článek nehorázně pobavil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, jsem rada, ze recenze pobavila a potesila v tom ohledu, ze nejsi sama! :)

      Vymazat
  36. a ano, děkuji, podobný názor mám já, celá kniha je pouze opakování toho samého dokola, jsou pohádaný - šukaj, vzbuděj se - šukaj, každou chvíli se bojí, že ji zavrhne a zlobí se na ní a o pár řádků níže - šukaj ... v druhé polovině (ano dočetla jsem ji, dokonce i druhý díl, ale do třetího se nemůžu začíst) jsem měla chuť tyto šukací scény přeskakovat...slovní zásoba nulová (možná je to opravdu překladem), dost mě kniha zklamala a nechápu slečny,co jim to tááák změnilo život, mám dostatečně uspokojivý sex i bez knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to byl docela presnej popis! :D A mas pravdu, ty radoby eroticky sceny byly snad nejnudnejsi, coz je u tohoto zanru celkem problem :D

      Vymazat
  37. Recenze dobra, zabavnejsi nez knizka. Ze zvedavosti nad hypem jsem precetla uryvky online, kde je to cele, no to by byly vyhozene penize, na fanfiction.net se takovych lemonu dostane mraky a navic mi z toho bylo na bliti, ty smlouvy atd, kupoval si ji jak devku.

    OdpovědětVymazat
  38. Jeste poznamka k jazyku - cetla jsem original, v cestine tyto veci vyznivaji neskutecne blbe. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, je fakt ze v anglictine je to mozna o neco snesitelnejsi :)

      Vymazat
  39. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  40. Zaslechla jsem něco o téhle knize, ale od spolužaček, o kterých jsem ale věděla, že jejich literární vkus je mizivý, takže jsem odolala. Nakonec jsem si ji půjčila od kamaráda (!!), který si ji neprozřetelně koupil.. To bylo ale až na základě téhle úžasné recenze, kdy jsem se chtěla přesvědčit, jestli je to opravdu tak děsné, jak se píše. JE.
    Jsem teď asi v polovině a váhám, jestli dokáží ti dva vymyslet ještě něco jiného, nebo to bude stále variace na jedno téma a jestli mám přeskočit na konec, abych se dozvěděla, jak to dopadne. Je vůbec ale možné, aby to nějak dopadlo? Výraz "bejby" radši ani nekomentuju. Nad čím ale přemýšlím, jestli je vůbec možné tohle zfilmovat. Asi ano, ale půjde to vůbec do kin, nebo to bude přístupné jen na serverech pro dospělé? Protože nějak tam postrádám děj, který by se dal zachytit. "Ošukej mě", to zrovna nepovažuju za děj hodný zachycení v aspoň trochu vážně míněném filmu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pujde do pekne do kin, oni to asi trosku osekaj...takze jsem zvedava, co z toho na platne zbyde :D Kazdopadne koukam, ze si ji poridil kamarad! :D
      A dekuju moc za komentar!

      Vymazat
  41. Já si teda myslím, že je to nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla ;)

    OdpovědětVymazat
  42. to je zvláštní, četla jsem, ale výraz ošukaný vlasy tam nebyl...asi špatnej překlad :(
    (koušu si ret) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud to byl oficialni ceskej preklad, tak jsi ho asi jen prehlidla, pac tohle tam bohuzel fakt je :D

      Vymazat
  43. Díky Bohu, že jsem si tu knihu nekoupila.

    OdpovědětVymazat
  44. ...já slyšela spíš velice kladnou kritiku, jelikož to četl snad každý kdo "čte" - někteří ji dali za 2 dny, dokonce vím i o jednom muži a byl z toho hotovej :D ... možná vám to trošku nakopne intimní život a zkusíte nové praktiky :) :)

    ... proto jsem si ji přečetla a udělala vlastní názor, s některými body souhlasím, ale bohužel - je to román pro ženy, co jste čekaly ??? ... literaturu si vybírám, podle toho na co mám zrovna náladu a spíš tíhnu k trošku složitějšímu čtení, ale právě mezi to na odlehčení se mi šikla, takže nevím .. aspoň jsem si udělala "svůj" názor" - jinak shrnutí: lehce se čte ani nevíte jak, nemusíte přemýšlet co tím chtěl ten dotyčný říct, líbila se mi psychologická rovina obou postav, to mě asi oslovilo nejvíc, pak "šukací scény" - prvně jsem četla, pak jsem je brala ob řádek až stránku, zajímal mě vývoj postav, celkově jsem ráda, že jsem četla ... za mínus považuji rozpatlané šu.. scény stále dokola, ale když přežijete druhou půlku prvního dílu, druhý a třetí je víc dějový - šu.. scény jsem přeskakovala .. je toho fakt moc

    - jinak co jinýho je třeba Sex ve městě a "pan božský" ... na jednu stranu stupidita, na druhou stranu trhák, ale podobného rázu

    no spíš jsem chtěla pozdvihnout i tu kladnou stránku knihy, ideální na léto, nebo když nepotřebujete zatěžovat hlavu .. a hlavně ne pro frigidní ženské :D to byste asi holky nedaly .. :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě při čtení přesně napadl Sex ve městě a Božský :) Vždycky mi to přišlo hloupý a přitom neznám nikoho, kdo by se nad tim někdy pozastavil.

      Vymazat
  45. Vsak to je v poradku, kazdy mame jine nazory a jiny vkus :)
    Jen teda nesouhlasim s tim, ze roman pro zeny musi byt pouze jednoduchy a nenarocny ;) psychologicka rovina postav a jejich vyvoj mi prisel na nule..a sex ve meste taky nesleduju, i kdyz tam maji aspon pekny obleceni :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skřítek píše:
      I já mám za to, že cílová skupina "female" nepředpokládá a nevyžaduje automaticky "jednoduchý a nenáročný" příběh a styl. A vice versa.
      Vzpomínám si na báječný "Co to sakra...???" moment, který jsem zažil asi před osmi lety. Dostala se mi do ruky kniha od žánrového českého autora, čtu to a čím dál čtu, tím víc je mi jasné: Tohle napsal tělocvikář. Z té knihy (narativ, fokus, styl dialogů, pojetí příběhu a charakterů, řešení zápletky, etc.) přímo stříká testosteron. Není to hloupé, ale je to takové, hmm, přímočaře prosté, psané takovým tím určitým pohledem na svět, který ječí "MALE" jak na lesy. (Odpusťte, prosím, cizí slova, nenacházím v češtině pro "male" [muž, samec] a "female" [žena, samice], v kontextu dostatečně výstižné neofenzivní ekvivalenty.) Autorem tohoto románu je nějaký gymnaziální tělocvikář, konstatoval jsem.
      Pak jsem toho autora potkal,...
      ...a on to jaderný fyzik!!
      Poprvé v životě jsem plně pochopil význam anglického slova "mindblown". Moravsky řečeno, málem mě jeblo.
      Poučení? Existuje řada děl zaměřených primárně na ženské publikum, která se vyznačují, řekněme, nekomplikovaným stylem a příběhem. Pravda. A ono totéž existuje i v mužské variantě! Jen se o takových dílech, zdá se, tolik nemluví. Spíš nedrbe. Nebo se ty drby ke mně prostě nedonesou?
      Tady bych FAKT ocenil názory.
      P.S. Omlouvám se za ty anglické výrazy. Žiji už šestým rokem ve Skotsku a ty jazyky se mi občas dost prolínají. Věděli jste, že angličtina postrádá výraz pro "vkus" (ve smyslu estetického cítění)? Měli byste vidět Skoty, když jsem čas od času nucen takhle použít ve větě české slovo :-D

      Vymazat
  46. Já jsem třeba fanynka knižní série Twilightu, ty knížky se mi prostě líbily, a to mi neni dávno 15 :D Ale tohle bylo pro mě taky opravdu utrpení, zcela souhlasim s tím nekonečným kousáním rtu a bohyní, bohužel já se dostala jen k prvnímu sexu, pak jsem na to neměla nervy..

    OdpovědětVymazat
  47. Naprosto nesouhlasim. Knihu povazuji za intelektualni stimul.



    =DDDDDDD

    A ted vazne...smichem jsem zbourala steny...genialni shrnuti!!! Uplne brecim ..=D

    OdpovědětVymazat
  48. "rozmrdaný vlasy" - co ty na to, autorko? Lepší?

    OdpovědětVymazat
  49. Mně se teda první díl moc nelíbil, ale druhej mě oproti tomu zaujal už o dost víc. Přišlo mi to i vtipnější, i když zase trochu dramatický :D Ale aspoň se tam něco dělo.

    OdpovědětVymazat
  50. Vtipny clanek. Knihu jsem necetl, ale videl jsem film a naprosto s tebou souhlasim. Sam mam v planu napsat cosi jako jeho minirecenzi na svuj blog. Anastazia krava, Grey magor a styl vypraveni jak pro retarda. Tolik ve zkratce:D

    OdpovědětVymazat
  51. Tak toto je nejlepší recenze, kterou jsem kdy četla! :D

    OdpovědětVymazat
  52. Musím říct, za takhle skvěle napsanou recenzi na tohle erotické veledílo jsem ještě nečetla :) Úplně mě to sundal smíchy ze židle :D A mám to tak nějak podobně, tuhle knihu jsem také četla, když jsem odpočívala po státnicích, ale u každé té vnitřní bohyně a tak připravené Anny jsem se cítila tak trapně, že to vůbec čtu :D No a mužský "vzor" představitel by podle mě musel do sebe od rána do večera cpát podobné přípravky, aby tu její bohyni vůbec uspokojil :D

    OdpovědětVymazat
  53. In addition to treating ED and untimely discharge, super tadarise tablets can also help prevent erectile dysfunction (ED). As the blood is directed to your penis when you take tadora force (Tadalafil), you will experience an erection. This pill is known as an end-of-week medicine because it can keep an erection for up to a day and a half. Men with erectile dysfunction and untimely discharge can take Tadarise to treat the problem. You will also be able to sleep for longer periods of time with the medication in addition to achieving a more stable erection.

    Read more...
    caverta 100

    OdpovědětVymazat
  54. Vidalista 60 treats male impotence or Erectile Dysfunction(ED) by helping blood stream to the penile organ when a man goes through sexual excitement. Tadalafil, under the brand name Cialis or under the generic name Vidalista, treats ED by relaxing and widening the veins in the penile organ for an enhanced blood stream, causing a strong and sturdy erection. Vidalista 60 is the generic form of brand Cialis. The two of them contain a similar medication called tadalafil, so they are similarly powerful with regards to treating erectile dysfunction. The main contrast is the expense where Vidalista is very less expensive than Cialis.
    The active component of Vidalista 40 price is Tadalafil, which is a medical proven male impotence drug having a place with a group of medications called PDE5 (phosphodiesterase-5) inhibitors. Other PDE5 inhibitors recommended to treat ED are sildenafil, vardenafil, and avanafil. Aside from ED, Vidalista 20 usa is informed for the treatment of pulmonary arterial hypertension(PAH) in youngers and benign prostate enlargement in older men.

    Super Vidalista
    Vidalista 5

    OdpovědětVymazat
  55. The JAMA Network appropriated a Letter on January 13, 2022 - U.S. Contingency plan Spending on Ivermectin Prescriptions for COVID-19. Contingency plan spending evaluated at $2.5 million in the multi day stretch of August 13, 2021, would Ivermectin to $129.7 million consistently. The certifiable proportion of waste is significantly higher in light of the fact that assessments prohibited Medicaid spending.

    https://ivermectin4humans.us/

    OdpovědětVymazat
  56. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...