čtvrtek 27. prosince 2012

The Daring Bakers' Challenge - Pannettone (not exactly the real version)


Cupcake pannettone 
Tak jsem se přidala k Daring bakers, neboli Odvážným pekařům.  Pokud vám tenhle drsňácký název nic neříká, tak vězte, že jde o komunitu podobně šílených lidí, jako jsem já (a Catalina a Chez Lucie, atd.). Jde o to že, první den v každém měsíci je vyhlášena Daring Bakers Challenge, neboli výzva, kterou vymýšlí vždy jiný člen, nebo spíš členka, téhle skupiny. Téma výzvy je střeženo jako vládní tajemství USA a dostanou s k ní jen vyvolení, tedy registrovaní členové. Většinou se jedná o poměrně složité věci, jak už výraz challenge napovídá, v minulosti to třeba byly labutě z odpalovaného těsta, croissianty, řezy mille-feuille, a podobné šílenosti. Vždy 27. Odvážní pekaři, kteří jsou v drtivé většině foodbloggery, zveřejní na svých blozích článek o aktuální výzvě. Proces registrace je poměrně zdlouhavý -trvá asi měsíc a mou první výzvou tak byla až ta prosincová - italská vánoční dobrota Pannettone. OK, challenge accepted.

Prosincovou výzvu 2012 The Daring Bakers' hostovala Marcellina z blogu Marcellina in Cucina. Ta nás vyzvala, abychom připravili tradiční italskou vánoční pochoutku - Pannettone.
December 2012 Daring Bakers' Challenge was hosted by Marcellina from  Marcellina in Cuccina. Marcellina's challenge was to make a traditional Italian Christmas cake - Pannettone.

Pannettone pochází z Milána a má typický podlouhlý tvar a připravuje se z několikrát kynutého těsta. Obsahuje hodně kandovaného ovoce, kandovanou pomerančovou kúru, rozinky a kdoví co ještě. Všechny tyto přísady tak trochu nesnáším, takže mě moje první výzva příliš neoslovila. Recept, který nám nabídla vyzyvatelka Marcelina, znamenal několik dlouhých hodin práce, což je docela dost, vezmeme-li v úvahu, že to nechutná ani mně, ani nikomu z rodiny. Navíc je na kynutí Pannettone potřeba speciální košíček, který si sice můžete vyrobit, ale protože čtete řádky největšího DIY amatéra pod sluncem, tak jsem to radši neriskovala. Chvíli jsem tedy uvažovala, že se na výzvu vykašlu a počkám na něco lepšího, ale nakonec mi to nedalo. Na tradiční, ale mega složitý recept, jsem neměla čas ani chuť, tak jsem si našla trochu jinou verzi. A protože, jak jistě víte, čtete řádky milovnice cupcaků (familiérní označení cupcake princess – na to bacha, bude to jméno mé budoucí firmy :D ), tak jsem místo jedné velké panettonne, udělala 12 mini cupcake pannetonnek.
Abych aspoň trošku tu výzvu udržela, tak jsem do poloviny dala sušené ovoce, které pořád snesu víc, než kandované a polovinu jsem nechala jen tak. Použila jsem sušené droždí, místo kvasnic, mám s ním čím dál tím lepší zkušenosti. Dříve jsem o něm nechtěla ani slyšet, ale funguje opravdu výborně, těsto vždy krásně nakyne a navíc ho můžete mít nakoupeno spoustu dopředu, na rozdíl od kvasnic.

Tak a tady je ten zrychlený a trochu ošizený recept, který jsem našla na super stránce, která je jenom o cupcakes. Kdybyste si chtěli udělat tu pravou italskou, neošizenou pannettone, tak raději sáhněte po nějakém autentickém receptu a vemte si den volno, 6 hodin kynutí je 6 hodin kynutí.

(Edit: Přátelé, toto opravdu NENÍ panettone! Byla jsem ale ještě mladá a blbá a z lenosti kombinované s touhou splnit první výzvu , jsem udělala tyhle kynuté cupcakes. Tak to berte s rezervou, klidně si je upečte, ale panettone to není. Recept nechávám, protože dobré to je :) Ale na panettone si skočte k Julce.)


Cupcake pannettone

Cupcake Pannettonne
1 sáček sušeného droždí
240 ml teplé vody
50 g cukru krystal
2 žloutky
1 kelímek bílého jogurtu
520 g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu
trocha citronové kúry (z půlky citronu stačí)
sůl

kandovaná citronová a pomerančová kúra
rozinky, sušené brusinky, sušené meruňky, nebo jakékoliv jiné kandované nebo sušené ovoce, které máte rádi.
50 g cukr moučka
trocha másla

1. V teplé vodě (ne horké) rozmícháme cukr a droždí a necháme stát asi 10  minut, než se na povrchu tvoří bublinky.
2.  Přidáme jogurt, vanilku, žloutky, citronovou kůru a sůl a dobře promícháme.
3. Postupně přidáváme mouku, možná jí bude potřeba o něco víc, možná o něco míň. Odpovědí je vlhkost vaší kuchyně, typ mouky a konstalace hvězd.
4. Až se těsto příliš nelepí a drží u sebe, přesuneme ho na pracovní plochu a ještě chvíli hněteme, mouku přidáváme dle potřeby - takže až se těsto nelepí.
5. Lehce vymažeme větší mísu, utvoříme z těsta kouli, překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, než se zdvojnásobí objem.
6. Mezitím si můžeme nachystat 12 košíčků na muffiny, které lehce vymažeme máslem. (Já jsem si teď místo toho koupila super profi nepřilnavý sprej . Je to o dost rychlejší a nejste zapatlaní od másla.)
7. Až je těsto pěkně obrovské (tak 1 hodina), smícháme si sušené/kandované ovoce s moučkovým cukrem a zapracujeme pořádně do těsta.
8. Těsto rozdělíme na 12 kousků (pokud je chcete mít přibližně stejně velké, tak rozdělte napřed na čtvrtiny a každou z nich pak na třetiny) a dáme do muffinových košíčků. Ty zase přikryjeme a necháme ještě trochu nakynout, asi půl hodiny.
9. Troubu předehřejeme na 175 stupňů a dáme malé pannetonne péct cca na 25 minut. Před pečením ještě na každý kousek těsta dejte doprostřed malý kousek másla.
10. Tramtadadá!



Jak už jsem psala v úvodu, tahle výzva mě zrovna nenadchla, tak snad ta lednová bude lepší. To se ale dozvíte zase za měsíc, 27. ledna!


Přestože jsem to trošku (trošku víc) odflákla a skoro bych tyhle malé cupcaky ani neměla pannettone nazývat, tak výsledek byl překvapivě dobrý. Snězte je ale rychle, protože tyhle bochánky poměrně rychle tvrdnou a třetí den už jsou fakt nic moc.

41 komentářů:

  1. nenadchla moc ani mě.. těším se na lednovou!

    OdpovědětVymazat
  2. Great snow photos and cut mini panettones!

    OdpovědětVymazat
  3. oh wow! i love your pictures in the snow! so beautiful!

    OdpovědětVymazat
  4. Very pretty! I really do like the smaller size panettone over the bigger one I did.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrej nápad, já to taky tentokrát ošidila :D Pěkná práce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Náhodou, máš ji krásnou! Já jsem to teda ošidila víc, těším se na lednovou, že to snad napravím :)

      Vymazat
  6. ooo they're so cute !! I'm sure they tasted really good !!!

    OdpovědětVymazat
  7. Sorry this challenge wasn't quite up your alley, but you really did a great job finding a version you liked, and your photos of those mini panettone in the snow are wonderful! Welcome to the Darin Bakers!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you, Shelley! No worries, I enjoyed the challenge anyway, Im glad I did and did not give up just because it was not exactly my cup of tea :)

      Vymazat
  8. No néé, tak ty miluju! Díky za recept, hned příští rok se do nich pustím, ale dala bych si je hned!

    Mamou-stylove.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) Však si je klidně můžeš udělat celoročně! :)

      Vymazat
  9. Ahoj,
    vypadají hezky, ale zajímalo by mě jaké jsou uvnitř - recept totiž hodně připomíná recept na klasické housky/přesňáky (něco jako dukátové buchtičky se směsí povidel, máku a rumu).
    Charakteristikou pannettone je právě nadýchanost těsta, které si myslím, že vzhledem k použitým ingrediencím nebylo možné tak uplně docílit (zlášť se to projeví po vychladnutí nebo na druhý den). Podle mých zkušeností má na lehkost a jemnost kynutého těsta vliv mouka - při použití hladké, nebo jen části hladké je vhodné delší kynutí, jinak je těsto dost hutné a hodící se spíš na housky. A dál vejce - použitím jenom žloutků a ne bílků se dá taky docílit o něco větší nadýchanosti.
    Ale to jsou jen zkušenosti, kdybych zkoušela péct pannettone dle předlohy, kterou ses inspirovala, asi bych vynechala bílky a prodloužila dobu kynutí pro to, aby byl výsledek co nejpannettonovitější :-) A nezapomenout sůl, protože ta je přeci pochoutkou labužníků :-)

    Silvie K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, no máš úplnou pravdu. Tak jak píšu v úvodu, tak jsem si s tím nevyhrála, tak jak by bylo třeba. Nutno ale říct, že výsledek byl překvapivě dobrý. Těsto nebylo tolik nadýchané, jak by pravé pannettone mělo být, ale i tak bylo moc dobré. Pravdou je, že další den se to ještě dalo, ale ten třetí už to bylo opravdu tvrdé.
      Díky moc za tipy, myslím, že do receptu napíšu, že pokud by si někdo pannettone chtěl upéct, tak ať radši sáhne po tom pravém italském receptu a na kynutí si vyhradí celý den :)

      Vymazat
  10. Welcome to Daring Bakers!!!
    I am so glad you took the challenge this month. You did a beautiful job and I love the cupcake Panettone in the snow.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you, Evelyn! I appreciate your comment and Im also glad I did the challenge :)

      Vymazat
  11. Wow - the mini cupcake panettoni are so cute and perfect - beautiful! Especially in the snow - it is the epitome of Christmas

    OdpovědětVymazat
  12. Teda ale fotky vypadají dobře :-) Jinak to jsou teda spíš kynuté muffiny (protože kdyby to byly cupcakes, musela bys na nich mít nějaký krém), ale to je jen taková hnidopišská poznámka :-)
    Pro mě je klasický panettone už moc, mám sice ráda výzvy, doma si dělám paštiky, peču chleba, dělám si domácí listové těsto, ale na panettone fakt nervy nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě celkem zkoumala ty rozdíly mezi cupcaky a muffiny a poleva není to, co dělá cupcake cupcakem. Jde o to, že muffiny jsou snídaňová záležitost, kde se smíchají suché ingredience s "mokrými" a cupcake je dezert, který je vyroben stejným postupem jako dort, akorát je malý. Polevu prý může mít i muffin. A tyhle jsem tak nazvala hlavně proto, že jsou ze stránky jen o cupcakes, kde je takto mají taky, ale je fakt, že je to ošemetné :D Něco o tom je třeba tady http://curiousfoodie.wordpress.com/2008/02/20/muffins-cupcakes-why-they-are-different/ a tady http://www.cupcakeproject.com/2007/05/cupcake-vs-muffin-update.html a tady http://www.cupcakeproject.com/2007/05/cupcake-vs-muffin-update.html.

      A naprosto chápu, mně totiž pannettone fakt moc nechutná, tak se mi nad tím nechtělo trávit tolik času...ale moc se těším na lednovou výzvu :)

      Vymazat
  13. Trochu opožděně, ale přece jen - vítej mezi odvážnými pekaři :) Jsem zvědavá, co řekneš na lednovou výzvu.
    Jinak tvá verze panettone mi přijde neskutečně roztomilá :) Kdysi jsem dostala jako dárek panettone, které bylo plněné čokoládou a nebyly v něm rozinky ani ta kůra, tak možná tohle by ti mohlo zachutnat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky diky :) Lednova vyzva mne prijde bozi, az budu mit po statnicich, tak budu pect do aleluja, dnes sem si dala jen cvicne jeden cheesecake :D
      Jojo, roztomila je tak jediny, jinak to ani neni moc pannettone :D
      No a s cokoladou by mi urcite chutnala, to jsem ale nikdy nikde nevidela! (Prodavali letos i na Vanocnich trzich u stanku Il Mercata, melas :)? Ja jsem si dala crostatu, ale zadna slava teda.)

      Vymazat
    2. Páni, státnice! (Mimochodem přeju hodně štěstí!) To já tady vyšiluju ze dvou zkoušek a zmůžu se tak akorát na učení a neustálý usínání během studia :D I když aby to nevypadalo, že nic nedělám, udělala jsem pro změnu cvičně jeden chleba :D
      Nevím jak letos, ale minulej rok toho byly plný obchody. Tentokrát jsem měla tolik práce, že jsem před Vánoci v Brně nebyla. Snad příští rok :)

      Vymazat
  14. tak ty tu máš samé dobroty, pridávam sa k sledovatelom :)
    Budem rada, ak niekedy navštíviš aj mňa.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  15. Taky jsem se nedělala s tou formou a ašoupla to do formy od bábovky :D Ikdyž, ty vlastně jo :D Máš je tak roztomiloučké :D:))
    Zrovna jsem si říkala, že už jsem tě dlouho v oblíbených blozích nepotkala a koukám a já tě tam neměla! Nechápu jak se to mohlo stát, asi jak jsem si tam měnila ty profily :D:)Každopádně, chyba napravena a snaž se, protože příští příspěvěk už určitě zkouknu! :D
    Denča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, tahle challenge me moc nenadchla :D Ale diky moc, roztomily celkem byly :D No ,tak to mam radost, ze uz me tam mas, vazim si toho :) Pristi prispevek bude asi lednova vyzva, mam ve stredu statnice, takze ted blog trosku trpi, potom to ale vsecko napravim! :)

      Vymazat
    2. Já jsem tě tam měla, ale pak jsem si předělávala profily a některé blogy se mi v tom zmatku ztratily, ale naštěstí znám tvou adresu nazpaměť :D:)
      Tak to ti držím palce, rozsekej je! :D

      P.S. koukala jsem na lednovou výzvu a teda nic moc :/:D

      Vymazat
  16. o daring bakers slyším poprvé!..a malé pannetonne je skvělý nápad..toho se člověk tak nepřejí..je pořád lepší vidět mizet malé košíčky než obří chleba :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A za chvili snad uslysis podruhe! :)
      Diky moc, taky se mi ty mensi libi vic :)

      Vymazat
  17. To je tak zlaťoučký! ;-) Ještě chci Vánoce...prosím!
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  18. Můžu se prosím zeptat jestli ty "výtvory" zveřejňuješ i nějak na té stránce nebo to prostě hodíš jen na svůj blog? Snažila jsem se to zjistit, ale nějak se mi to nepodařilo :( Neříkám, že to nikde není napsané, je možné, že za to může jen má angličtina či nepozornost :D
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jo, vkladam fotku a odkaz do fora, jmenuje se !Share your completed DB Challenge here", ale neni to nijak povinny :)

      Vymazat
    2. Jéé tak děkuji moc! :)
      Ještě pořád nevím zda se zaregistruji, ale hodně o tom uvažuji :))

      Vymazat
    3. Urcite se zaregistruj, za to nic nedas, aspon budes pak mit inspiraci :) A to ze nekoho vyhazujou kdyz nesplni nakou challenge neni pravda. ale pocitej ze od registrace trva skoro mesic, nez te potvrdi, me to trosku udivilo :D

      Vymazat
    4. Tak když nevyhazují,není co řešit :) Pokud se mi něco nebude chtít dělat tak aspoň bude právě ta inspirace na někdy příště :)
      Já byla taky docela udivená, když jsem to u tebe četla, že to trvá skoro měsíc :D

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...