neděle 2. prosince 2012

Fake cheesecake (Dvoubarevný tvarohový „cheesecake“ z bílé a hořké čokolády)


Jak jste se mohli dočíst v minulém článku, pravý cheesecake se dělá ze smetanového sýru. Pokud je vám ale
Fake cheesecake / Dvoubarevný tvarohový „cheesecake“ z bílé a hořké čokolády
gastronomické názvosloví ukradené, tak si ho můžete udělat klidně i z tvarohu. Nápad na tento efektní dort přišel, když jsem vymýšlela dezert pro svoje kamarády, které jsem zvala na večeři. Nikdo z nich nemá příliš v oblibě sladké, všichni mají rádi hořkou čokoládu, všichni jsou remcalové (to s tím nesouvisí) a všichni zkrátka mají rádi cheesecaky. Ale! Protože ode mě neustále ochutnávají kdeco, chtěla jsem, aby to bylo něco nového. Několikrát jsem dělala čistě čokoládový cheesecake, (inspirace kdysi v Ona Dnes), který je sice výborný, ale příliš hutný a těžký. 

Napřed mě napadlo udělat ho naopak z čokolády bílé, ale protože jsem nevěděla, jestli by to nebylo až příliš sladké, rozhodla jsem se pro kompromis a čekala, co z toho vzejde. No a toto je celý příběh zrození dvoubarevného tvarohového „cheesecaku“ z bílé a hořké čokolády. Název je to vskutku dlouhý ala restaurace s Michelinskou hvězdou, pracovní název tedy bude fake cheesecake. Omluvte ten anglikanismus, nicméně jste si jistě všimli, jak hezky se to rýmuje.


Postup u sušenkového základu bude stejný jako u předchozího cheesecaku, takže to prostě prachsprostě zkopíruju.
Vzhůru do práce!

Fake cheesecake

Sušenkový základ:

200 g sušenek (nejlépe 2xčervené hranaté bebe)
100 g trochu změklého másla

Těsto:

500 g plnotučného tvarohu (já používám z vaničky)
5 vajec
150 g cukru krupice
200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)
1 x bílá čokoláda



Začneme tím, že si připravíme sušenkový základ. Dortovou formu vymažeme máslem, včetně okrajů a vyložíme pečícím papírem. Sušenky je nejlepší rozmixovat sekáčkem, pokud nemáte, tak ponorným mixérem - je potřeba docílit rozmělnění na úplný prášek, bez jakýchkoliv hrudek. Pokud nemáte ani jedno a přijdete na jiný způsob, jak toho dosáhnout, tak se fantazii meze nekladou. (Třeba dát do sáčku a vzít to paličkou na maso, nebo válečkem/lahví od piva.) Když máme sušenky rozdrcené, přidáme trošku změklé máslo nakrájené na kostičky a přimixujeme ho ke směsi. (Opět jde o mnohem lepší způsob, než rozpouštění másla, je to rovnoměrnější).

Když máme hotovo, vysypeme směs do dortové formy, upěchujeme rukama, včetně nízkých okrajů (snažíme se aby kraje nebyly moc tlusté, ale aby sušenkové dno plynule přecházelo do okrajů) a uhladíme obrácenou lžící. Dortovou formu dáme do ledničky, troubu si předehřejeme na 140 stupňů, na dno dáme pekáč s horkou vodou a jdeme připravit těsto. 

Takhle vypadají upěchované sušenky

Dobře vymícháme tvaroh s cukrem, vejce si lehce prošleháme dohromady a pomalu přilijeme ke směsi, nakonec přidáme vanilkový extrakt, . V menším hrnci si zahřejte 3/4 kelímku smetany těsně k bodu varu (prostě až bude hodně horké), a dejte do něj rozpustit nalámanou hořkou čokoládu. Zbytek smetany rozpusťte společně s bílou čokoládou ve vodní lázni. (Zahřejete v hrnci trochu vody, na to dáte mísu se smetanou a mícháte.)

Nechte trochu zchladnout a mezi tím se pokuste tvarohovou hmotu  rozdělit na dvě stejné části. Jistě už tušíte, co přijde – a je to správně! Do jedné části vmíchejte opatrně (nejlépe gumovou stěrkou) smetanu s tmavou čokoládou a do druhé s bílou.

Vyndáme z ledničky dortovou formu a nalijeme na ni opatrně napřed tmavé těsto a uhladíme,. Nenalijeme ho ale všechno a necháme si v míse přibližně tři lžíce. Potom budeme POMALU přilívat těsto světlé. Nalévejte rovnoměrně a pomalu, protože bílá část je tekutější, tím pádem i méně tuhne, tak je lepší když je rozprostřena rovnoměrně. Nakonec si vezmeme malou lžičku a na různá místa nacákáme tmavou hmotu (ty 3 schované lžíce.)  Vezmeme si špejli a jednotlivé kapky různě spojujeme a vytváříme tím super abstraktní obrazec.
Teď už můžete dát cheesecake konečně do trouby. Péct se bude hodinu a platí tu všechna standardní pravidla pro pečení cheesecaků. Troubu neotvíráme a cheesecake v ní necháme asi 30 minut, občas pouštíme ven páru. Potom ho vyndáme, necháme zchladnout a nakonec ho schováme do ledničky, kde chladíme nejlépe přes noc. (Cheesecake bude po upečení vypadat nedodělaně a třást se jako želé - tak je to správně, v lednici pak ztuhne.)

That's it!





Fake cheesecake / Dvoubarevný tvarohový „cheesecake“ z bílé a hořké čokolády

Tipy: 


  • Jakou použít čokoládu se dozvíte zde
  • Neděste se, že cheesecake nebude všude stejně ztuhlý. Části s bílou čokoládou budou totiž krásně jemné a budou doplňovat hodně tuhou tmavou část.
  • Cheesecake řezejte tak, že si namočíte dlouhý nůž do horké vody, otřete ubrouskem a krájíte. To zopakujte po každém řezu.

48 komentářů:

  1. Možná to je hloupý dotaz, ale moc nechápu proč si mám troubu nejdříve rozehřát na 140 stupňů a dát tam tu vodu. Když se stejně do té trouby nic nedá, jen se pak zapne na 180 a zase se tam dá ta voda??? A pak teda i cheescake.
    Díky moc za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dotaz není hloupý vůbec, naopak hloupá jsem já! :D Moc se omlouvám, nevím odkud se mi tam vloudila ta věta, asi nějaky blogerský šotek. Už jsem opravila, díky za upozornění a pečlivé čtení!
      Platí těch 140 stupňů.

      Vymazat
  2. Zrovna mám hodinu základy ekonomie, a řekla jsem si, že se podívám na tvůj blog, co nového na mě vykukne a nesklamala si. Cheesecake je úžasný! Teďka si snažím vybavit všechny cheesecaky, které jsem za svůj dlouhý život viděla a ty máš jeden z těch nějkrásnějších!
    Tímto ti uděluju Denisčinu hvězdičku. Važ si toho, jsi první! :D Snad máš radost :D:)
    Já jsem taky dělala cheesecake (tak samozřejmě jsem taky moderní..). Byl karamelový, ale trochu víc sldký než má cheesecake být. Mé štěstí začátečníky si tehdy vzalo dovolenou :D A sušenkový základ jsem dala ještě na 10 minut do trouby :)

    Denča:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. našla jsem hrubou chybu: nezklamat :D

      Vymazat
    2. Ahoj Denčo, díky moc za takovou super poklonu, jsem ráda, že tě cheesecake zaujal víc než základy ekonomie :D
      Postupů jak na sušenkový základ je spousta, já jsem taky zkoušela nechat zapéct v troubě, ale lepší zkušenost mám s tím tuhnutím v ledničce, potom to křupe přesně tak, jak má :) Na karamelový se taky výhledově chystám, u něj podle mě ta sladkost ani tolik nevadí :)
      A radost z hvězdičky mám velkou! :)

      Vymazat
  3. Včera jsem zkoušela hodně obdobný cheesecake - podle těchto stránek jsem na něj zkoušela udělat ten vír. Bílou část těsta jsem měla nalitou krásně rovnoměrně - bylo vidět jen pár kapiček tmavé - a právě v těchto místech se mi vír udělat povedl, v místech, kde jsem měla jednolitou bílou plochu nebylo možné "vytáhnout" tmavou na povrch. To jen rada pro další zkoušející - je potřeba nechat části tmavé hmoty vykukovat a ty potom špejlí "rozvířit". Jinak já peču hodinu a deset minut při stejné teplotě a stejně dlouhou domu pak nechávám cheesecake v troubě odpočinout. Koláč je moc dobrý, ten co jsem zkoušela podle Ivety Fabešové a její první kuchařky byl oproti tomuto šíleně sladký (400 g čokolády na 3 vejce), hutný a ani se celý nesnědl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já obvykle dělám vír tak jak říkáte vy, nebo si na špejli dám trochu tmavého těsta které zbude a tím pak jak kdyby "dokresluji" .
      Jsem ráda, že koláč chutnal :)

      Vymazat
  4. Cheesecake jsem zatím vyráběla jen asi dvakrát, ale tenhle určitě zkusím, protože mám tvarohofilovou rodinu. :D
    K těm sušenkám, docela se mi osvědčil postup alá - sušenky nacpat do několika vrstev igelitových pytlíků a mlátit válečkem. Je to trochu na dýl, ale zároveň úžasně relaxující a výsledný efekt hodně podobný mixéru. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, už jsem to taky takto zkoušela, když se mi zavařil mixér :D A jde to, ale stejně se mi to nikdy úplně najemno nepodaří :/

      Vymazat
  5. Tak mam hotovo, po dvou hodinach chlazeni jsem uz nemohla dyl odolavat:D
    Konzistence super, konecne cheesecake, kterej drzi pohromade! I kdyz jsem susenky jen pomlatila valeckem:)
    Prijde mi ale dost sladkej, priste zkusim ubrat cukru a zvolit vicprocentni cokoladu...
    Nicmene velky diky za recept, zarazuju do kartoteky;) a priste se vrhnu na ten ovocnej:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uz po dvou hodinach to bylo OK? To je dobre vedet, ja vzdycky cekam celou noc, pro jistotu! :)
      No, ja mam sladke hodne rada, takze vetsina mych receptu tady je spis sladsich,ale pouzivam cokoladu 80+, takze tady mi to zrovna ani neprijde. Nicmene mam radost, ze recept obstal! Ten druhej, pravej cheesecake chutna jinak, ale taky skvele a tam bych cukr asi neubirala, ten je tak akorat :) (rikaji ostatni, ja bych i prisypala :D)

      Vymazat
    2. Nebylo to jeste uplne studeny a ztuhly, ale ja uz bych se musela zamknout ve vedlejsim pokoji a prisednout si ruce, jakou jsem na to mela chut:) rekla bych, ze 3-4 hodky tomu v pripade spechu staci.
      Jinak ja jsem taky na sladky, ale asi ne az tak moc:D
      Kazdopadne, az nebudu vedet, co upict, otviram Tvuj blog!
      Preju hodne stesti a nadseni do peceni!:)

      Vymazat
    3. Aha, takhle :D Tak priste mu radsi ty hodky dej, at je to dokonale! :) Tento cheesecake ale dela dost lidi a jeste nikdo nerikal, ze by byl moc sladky, tak jsem prekvapena . Ideal by bylo, nesladit vubec tu cast s bilou cokoladou a osladit jen tu s horkou :)
      Tak diky moc, doufam, ze tady najdes dalsi inspiraci :)

      Vymazat
  6. Veru, vymazat formu a jeste pecici papir?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to jistější. Když se jen vymaže, tak ten sušenkovej korpus má tendenci nasát to máslo a je zespodu vlhkej, takže dávám i papír.

      Vymazat
    2. A nebude tedy stačit jen ten papír? :D

      Vymazat
  7. Aha, dekuji za info :) No, kazdopadne uz ho mam hotovej a i kdyz jsem postupovala presne podle postupu, tak mi praskl :( A to jsem ho vytahla po 45 minutach,obcas jsem mrkla pres dvere do trouby, ale stejne jsem neuhlidala. Byla jsem zvykla pect cheescake pul hodiny a stacilo. Tak nevim, mozna je to troubou..Ale teplotu i paru jsem dodrzela. To zdobeni mi teda taky moc neslo. Pripadlo mi, ze te svetle pulky naplne bylo zbytecne prilis (a to jsem si je presne odvazovala, abych neudelala chybu). Do te tmave si mi nepodarilo moc prokreslit :( Priste bych dala asi jen tretinu te svetle..Mam ho celkove dost svetlejsi..No, co se da delat :) Uvidim jestli bude chutnat :) Mam ho sice jako darek, takze vzhledove asi moc nenadchne, ale co uz :)
    Proste klasicky s ovocnou omackou u me vedou :)
    Jinac moc chvalim tvuj blog, mas muj obdiv, Veru :)
    Zdravi Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to me mrzi :( Ja tenhle "cheesecake" pecu fakt casto a vzdycky v pohode a peklo ho uz dost lidi a o prasknuti jsem od nikoho neslysela :( Kdyz uz, tak nachylnejsi k prasknuti mi prijde ten malinovej, kterej tu mam, tak nevim, co se mohlo stat. :( Ja neodvazuju, vzdycky to oddeluju tak nejak odhadem a prijde mi, ze je te bile akorat. Mozna je to fakt troubou, tezko rict. Doufam, ze se teda bude dast aspon snist a oslavene nebude nadavat :)

      Vymazat
  8. Jak velká je ta forma ve které jsi ho dělala? :)

    OdpovědětVymazat
  9. je krásny a vyzerá super, určite skúsim :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, prosimtě, mohla bys mi jako pro blbečka vysvětlit jak je to s tím pečením? Ještě jsem nikdy nic podobného nedělala a chci to mamce vyzkoušet jako narozeninovej dort (ano, počitam s tim že se mi nepovede, ale i snaha se přece cení, ne? :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, ze se povede! :D
      S pecenim je to jednoduchy, das predehrivat troubu s pekacem plnym vody uvnitr.
      Pak tam ten cheesecake peces hodinu a po te hodine troubu vypnes a cheesecake tam nechas. Po pul hodce ho zhruba vyndas a das na linku a cekas az uplne vychladne a pak das pres noc do lednicky. Tam jde jen o to, aby byl ten prechod teplot postupny, tot vse :)

      Pak dej vedet, jak to dopadlo, ale verim, ze dobre a budu drzet palce!

      Vymazat
    2. tak mám to hotovo, včera po obědě jsem se pustila do práce, kupodivu se mi nic nepokazilo :D a to se musim přiznat že poslední dobou, co jsem zkoušela nové dorty, se mi vše kazilo :D :/ ... takže mockrát děkuji za úzasný recept.. jinak mamka byla nadšená, pořád se na něj chodila dívat do ledničky a večer jsme to už nevydržely a ochutnaly ho, je vyborny :), akorat jsem ho měla jaksi tmavší než máš tady na obrázku, že se mi ta bílá čokoláda vlila až pod tu tmavou a nešlo to moc dobře hodit nahoru

      Vymazat
    3. Tak to je paráda, mám radost i za tebe! :)
      Je super, že i mamka měla radost :)
      Ty barvy vždycky vyjdou jinak, to je spíš tak o cviku, alespoň to vypadá umělecky :D

      Vymazat
  11. Ahoj, úžasnej cake, dneska se všichni kolegové v práci oblizovali a od šéfa mám 3x velkou pochvalu, to jsem fakt nečekala!!! :o)) Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Zdravím, zrovna si u PC pomlaskávám na tomhle výborném dortíku, ani jsem nečekala že se mi tak povede (včetně abstraktního obrazce:-)) Moc děkuju za zveřejnění receptu, určitě ho budu dělat častěji!

    OdpovědětVymazat
  13. ahoj, o víkendu jsem cheesecake dělala podruhé (poprvé semi povedl uplně výborně) ale teď se mi nějak nepovedl. Nevím čím to tak mohlo být. Sušenky jsem neměla dost dobře spojené a uprostřed byli uplně vlhké a celkově byl cheesecake takový spadlý. Nevíš co se mohlo stát? jestli jsem třeba náhodou nepřehnala ohřívání šlehačky, nebo je to jen pečením ...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nepekla jsi to jinym zpusobem nez obyvkle? Omylem na mene stupnu, nebo tak neco? Nebo je mozne, ze susenky nebyly dostatecne ztuhle z lednice, kdyz jsi na ne nalevala testo.

      Vymazat
  14. Lidužel se mi vůbec, ale vůbec nepovedly ty víry. Četla jsem i komentář s vychytávkou, který to tady komentuje, ale nepovedlo se. Nicméně ostatním chutnal. Trochu připomínal domácí nugát.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty viry jsou otazkou cviku, jednou to urcite pujde, hlavni je stejne ta chut :)

      Vymazat
  15. Přeji krásné, slunečné ráno s výborným "Fake cheesecake"...Povedl se vizuálně i chuťově, stala jsem se obdivovanou...:-))) Škoda, že se tu nemůžu pochlubit fotem...:-)) Děkuji za recept a za úžasný smysl pro humor! S pozdravem, Líba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem rada ze podil na obdivovani! :D Mam radost, ze se povedl :)

      Vymazat
  16. Za chvilku budu z trouby tahat druhý pokus, první byl super, ale v malé dortové formě, dnes jsem zvolila větší, takže jsem zvědavá na tenký výsledek. Čeho ale nejsem schopna dosáhnout, je těsto, které by nebylo strašlivě tekuté. Minule jsem použila plnotučný tvaroh ve vaničce, dnes v alobalu a jen malinko přidala mléko, jinak to nešlo ani rozmíchat a po přidání vajec a čokolády se smetanou to stejně hodně teče.
    Jakou má to tvé konzistenci?

    OdpovědětVymazat
  17. Zdravím, chci se zeptat jestli bude výtvor významně znehodnocen, jestliže nepřidám vanilkový extrakt? :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opožděně děkuji za bleskovou odpověď :). Povedl se perfektně a chutnal ještě líp! Snědly jsme ho s kamarádkou celý a vzpomínáme na něj do teď :D . Stihla akorát ochutnat mamka s babičkou-od které jakožto mistryně v pečení u nás v rodině pochvala potěšila asi nejvíc...na taťku už nezbylo :D . O víkendu se na něj chystám znovu spolu s čokoládovým dortem. Tak snad se vyvedou oba! :)

      Vymazat
  18. Hezký den přeji.:) Nejprve bych ráda poděkovala za úžasný recpept, dort jsem pekla už nejméně 15 krát a vždy s velkým úspěchem. Chtěla jsem se zeptat na radu: chci tento dort péct o víkendu, ale pro větší počet osob, takže jsem myslela, že krustu udělám z jedné dávky ale těsto zdvojnásobím (dort by byl tedy vyšší). Nevím ale, o kolik minut prodloužit pečení, aby se dort "propekl", ale zároveň aby se kraje příliš nevysušily, mohla byste mi poradit? Moc děkuji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že dort slaví takové úspěchy! :) Sama jsem ho o tolik větší nikdy nepekla, takže přesně to vyzkoušené nemám, ale řekla bych, že to o moc delší nebude, tipovala bych tak třeba 15-20 minut. Řídila bych se spíš vzhledem, takže pokud už dort proběhl tolikrát, tak to určitě máte v oku! :)

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď:) Právě se ho chystám péct, tak snad se povede :)

      Vymazat
  19. Dobrý deň, koláč je akurát v rúre, robím ho na oslavu narodenín pre veľa osôb, takže som tiež robila z dvojitej dávky. Plánujem dať na vrch jahody, maliny a černice. Dúfam, že sa podarí, dám vedieť ako to dopadlo :) ďakujem za recept :)

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den, jsem Váš velký fanoušek - díky za skvělé recepty a inspiraci.
    Mimochodem však trvaroh již mezi sýry patří (holt to však není skvělý americký sýr, ale "jen" obyčejný nezralý český sýr...)
    Takže bych tento recep považovala za skvělý cheesecake bez uvozovek... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuju a omlouvám se za super pozdní odpověď, občas mi tu něcouteče! :)
      No , máte asi pravdu, ta cheesecake terminologie je taková složitá :D

      Vymazat
  21. Dobrý den, Vaše recepty jsou dokonalé! Chtěla bych se zeptat, dělala jsem Cheesecake s malinovým vírem a ten se mi povedl parádně, ale u tohoto mám těsto příšerně tekuté, nevíte čím by to mohlo být? Děkuji za odpověď, Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuju!!
      To je zvláštní, nedala jste moc smetany? Nebo možná je to typem tvarohu, nevím, naopak tohle těsto mívám snad i méně tekuté než na ten malinový. :(

      Vymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...