úterý 27. listopadu 2012

Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou

Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou
Už dlouho nebyl žádný nesladký recept, takže je nejvyšší čas. Půjde ale jen o takový minipost, protože je to opravdu strašně jednoduché. Aktuálním gastronomickým trendem je využívat dýni na všechny možné způsoby. A protože já sem strašlivě trendy, tak nesmím být pozadu. Dýňovou polívku už mnozí z vás jistě dělali, možná dokonce koláč, ale gnocchi? Nevím, proč zrovna kolem gnocchi panuje pověst nedostižného a složitého kousku, co radši doma nemá nikdo zkoušet a dokonce i samotní foodbloggěři je často radši kupují. už hotové. Blbost!
Možná to bylo jen štěstí začátečníka, ale gnocchi se mi povedly hned napoprvé a bez jakýchkoliv problémů.
 (To, že nevypadají jeden jako druhý je druhá věc, ale to mi je upřímně řečeno jedno :D )
Na tuhle originální dobrotu jsem se inspirovala u Sáši na blogu, ale postupovala jsem trošku jinak a taky vám ukážu další verzi omáčky.


Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou

Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou

Gnocchi:


1 dýně Hokaido
hladká mouka (tipuju 300-400 gramů)
2 vejce
2 lžičky soli

Omáčka:

olivový olej
cibule
česrtvé nebo sušené houby
Smetana na vaření
pepř, sůl
(červené víno)

Postup:

Gnocchi:
Většina lidí, když uvidí slupku Hokaido, tak si asi řekne, že jsem se zbláznila, když ji nechci loupat. Ale fakt. Stačí pouze vydlabat semínka (která si můžete schovat na pražení), dýni rozkrájet na menší kousky a dát zhruba na hodinu do trouby. Já ji dávám na horkovzduch na 160 stupňů, ale je to celkem jedno. Důležité je, aby na konci šla dýně bez problémů rozkrojit lžičkou a slupka nekladla žádný odpor.

Až je dýně dostatečně měkká, ještě horkou ji dejte do větší mísy a rozmixujte ponorným mixérem na pyré. Dočetla jsem se totiž, že gnocchi se nejlépe dělají z teplých surovin. K tomu přidejte sůl a vejce a postupně přisypávejte mouku. Záměrně nepíšu kolik, protože to záleží na velikosti dýně. Jde o to, aby těsto nebylo lepivé a šly z něj pohodlně odtrhávat menší kousky. Mouky ale nepřisypte víc, než je nutné, potom by byly noky uvnitř tuhé. (Já to dělám v mixéru s hnětací metlou, je to nejjednodušší.)

Až jste s těstem spokojení, tak si zatím dejte vařit osolenou vodu (docela dost vody).
Z těsta si vždycky kousek odtrhněte a udělejte malou kuličku, tak jako je na obrázku. Když jich máte třeba 15, tak už je hoďte do vody a dělejte další. Gnocchi potřebují hodně vody, takže je třeba vařit na několikrát. Noky jsou hotové, když vyplavou na povrch, je to 1-2 minuty. Potom je vytahujte děrovanou naběračkou a schovejte je pod pokličku, ať nevystydnou, než uděláte všechny. (Pozor, ať se vám nepřichytí při vaření v hrnci, pak by nevyplavaly asi nikdy).

Těsto z jedné dýně vyjde tak na 6-8 porcí, možná víc, takže až vás to přestane bavit, hoďte ho do mrazáku a až zase dostanete chuť na domácí gnocchi, tak ho prostě jen vyndejte.

Houbová omáčka:
Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji do zlatova, přidáme houby. Já měla sušené, takže je třeba je trochu podlít vodou, aby změkly. Chvíli je dusíme, a potom přilijeme smetanu na vaření. Množství je na vás, já to dělám tak, aby byly všechny houby a cibule trochu ponořené. Chvíli vaříme, osolíme, opepříme a kdo nemá nic proti zahušťování, tak si rozmíchá dvě lžíce hladké mouky nebo kukuřičného škrobu v trošce vody, přilije ke směsi a vaří do zhoustnutí. A to je vše!
Fajnšmekři mohou houby dusit v červeném víně, obzvláště vhodné pro žampiony.

Verze s rajčatovou omáčkou

Omáčka je samozřejmě na vás, může být rajčatová, špenátová, sýrová, atd. Ale houbová se k tomu hodí perfektně!

Dýňový tip na konec: Pokud máte dýně rádi, kupte si je, dokud jsou, venku vám vydrží celou zimu. Nebo si z nich udělejte pyré, které zamrazíte a můžete dále využívat.

P.S. Gnocchi se nevyslovují "gnoči", ale "ňoky".

14 komentářů:

  1. Mohu dožvýkat poslední nok? :D
    Vypadá to dobře, někdy zkusím!

    L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně na to jsem si vzpomněla, když jsem je dělala! Na povrchu mazlavé :D A děkuji :)

      Vymazat
  2. Můžu se zaptat, kolik gnocchů ti vyšlo? Na celou dýni a 300-400 mouky asi docela dost. To by se dalo zamrazit.. :D
    Moc pěkný, já už jsem jedla špenátové, ale bramborové ne a myslím, že jestli to chutná jako bramborový knedlíky, tak to ne, protože se po tom "dusím" :D No, ale dýňové jsem ještě nezkoušela.. asi budu muset :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, to asi uplne kusove nedokazu odhadnout, ale kdyz se podivas na ten obrazek - to kdybychom braly jako jednu porci, tak takovych bude zhruba 6-7 jak pisu v clanku. Kdyz uz to clovek dela, tak to testo proste udela z cele dyne a noku si udela kolik chce a zbytek zamrazi. Ja to tak taky udelala, pak jen nechala rozmrznout v lednicce a bylo to v pohode :)
      Ale toho samotnyho pyre z jedne dyne tolik neni, jak se to rozmixuje, tak to vypada, ze je toho troska. A bramborovy moc jak knedliky nechutnaji, tak se nemsusi bat :)

      Vymazat
  3. HOuby já ne-e, ale noky vypadají bezvadně:) Já jinak zbytek těsta zamrazila, tak ho vytáhnu až doma nebude co vařit:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám právě zase houby hrozně ráda a s těma nokama mi chutnaly ještě víc! :) Já ho taky zamrazila, ale nakonec už zase vytáhla, takže je po nocích. Jinak díky, ale já jsem to právě moc nehrotila, dělala jsem takový hala bala kuličky, i když na začátku byla snaha to udělat hezky jako oválky s nějakou mřížkou :D

      Vymazat
  4. To vypadá skvěle. Moc se mi blog líbí - sdílím stejné nadšení do pečení, jenže mi to vůbec nejde:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc! Mam radost, ze se ti blog libi. A peceni neni zadna veda, jen to chce postupovat podle dobreho receeptu, takze nadseni se urcite nevzdavej :)

      Vymazat
  5. Já je dělám už dlouho, jsou doslova k sežrání s rozpuštěným máslem a v něm opečenou šalvějí. Nikdy jinak, radím vyzkoušet !Foto na přání zašlu. mijaita@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní skvěle, foto pošlete na mail uvedený vpravo, ráda se kouknu :)

      Vymazat
  6. Veroniko z dýně už jsem zkoušela všechno možné, noky tedy ne :-) Díky
    za inspiraci. Eva

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...