pondělí 8. října 2012

Jablečný koláč

Protože je sezóna jablek, což je možná moje nejoblíbenější ovoce, chce to spoustu tipů na to, jak je zpracovat. A pokud vás už nebaví obyčejný štrúdl, můžete si udělat trochu pracnější, ale o to skvělejší jablečno-tvarohovou buchtu od Cataliny, kterou mimochodem považuji za jednu z nejlepších českých food-blogerek. Plánuji sepsat menší recenzi food blogů, jak českých, tak zahraničních a Catalina tam bude mít jedno z předních míst, ne-li dokonce to nejvyšší :)
Její babiččina buchta je opravdu vynikající a nemá smysl recept přepisovat, snad je jí jen až příliš moc. Pokud jste ale velcí jedlící, tak sníte i ten celý plech, který z receptu vzejde.
Ještě lepší ale možná je křehký jablečný koláč, na který se za chvíli vrhneme. Recept jsem našla u Kitchnette, i když ta ho dělá původně s tvarohem. Koláč se peče v dortové formě a vystačí akorát tak na ochutnání po upečení a snídani pro čtyřčlennou rodinku.


Jablečný koláč

(na 1 dortovou formu)

na těsto:

140 g hl. mouky
140 g másla (měkkého)
1 lžička prášku do pečiva
1 žloutek
1 lžička vody
1 lžička octa
špetka soli


náplň:
cca 5 nastrouhaných jablek, smíchaných se skořicí a oslazených dle chuti.


Pokud z koláče nakrájíte 10 kousků, tak do sebe v jedné porci dostante přibližně tolik energie:

850 kJ
2,1 g bílkovin
11,7 g tuků
21,5 g sacharidů


Postup:
Do mísy si nasypeme mouku a prášek do pečiva a přidáme máslo nakrájené na kostičky, trochu změklé. Přidáme i sůl, vodu, ocet a žloutek a vytvoříme nejlépe ručně těsto. Bude se dlouho lepit, ale nakonec to nebude tak hrozné, snažte se mouku navíc nepřisypávat, zabalíme do folie nebo do sáčku, tak aby nikde nebylo těsto odkryté a dáme do ledničky minimálně na 30 minut, lépe na hodinu. Mezitím si nastrouháme jablka /1/, velká stačí 4, malých klidně až 6, osladíme podle chuti a přidáme skořici. U kyselých jablek typu Golden bude potřeba až 70 gramů cukru, u sladších samozřejmě méně. Skořice někomu stačí 2 lžičky, já ji ale miluju, tak dám klidně i dvě lžíce a ještě mi to je málo.
Půlku těsta vyválíme do kulaté dortové formy (můžeme vyložit pro jistotu pečícím papírem, ale není to nutné), vytáhneme do krajů. Těsto je poměrně jemné a křehké, takže se docela trhá. Já začínám tak, že si na pomoučeném vále udělám z těsta kuličku, ze které postupně jen prsty dělám placku /2/. Až je skoro tak velká jako dortová forma, tak ji teprve válečkem uhladím. Placka by měla být cca o 2 cm větší, než forma, kvůli okrajům. Těsto opatrně přeneseme do formy,  propícháme vidličkou /3/ a naplníme jablky /4/, vytvoříme placku stejným způsobem i z druhé půlky těsta a překryjeme jím jablka. Po stranách se snažíme pospojovat se spodní vrstvou, takže nevyhazujte během válení žádné zbytečky, mohou se hodit na slepování. Opět opatrně propícháme i povrch koláče /5/
Pečeme na 165 stupňů cca 40 minut až je lehce zlatý. Po upečení poprášime skořicovým cukrem. Koláč je výborný ještě teplý, ale i po vychladnutí je to dobrota. Hodí se k němu třeba vanilková zmrzlina, ale nejvíc vynikne jen tak. 

Připravte se na to, že celý dům vám bude vonět jablky :)



Tipy:


  • Těsta je úplně přesně na dortovou formu, takže válejte úsporně :)
  • Máslo nakrájejte na velmi malé kousíčky, ať se dobře smísí s moukou
  • pracujte při válení rychle, pokud se vám těsto bude při přenášení trhat, dejte si ho na váleček a rolujte až nad formou
  • Kdo máte rádi rozinky, tak přidejte do jablek, stejně tak jako ořechy.
  • Já ráda všechny koláče nějak zdobím, můžete z ubrousku vystřihnout srdíčko a posypat kolem skořicí.

25 komentářů:

  1. Ahoj Veru, vypadá to super! :-) Až budu doma, tak to zkusím upéct! :-) Jsem tedka na Erasmu ve Villachu a nemám tu troubu :-( nevíš o dobrém receptu bez pečení v troubě? :-) Díky a užívej si pečení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Gabi, koukala jsem na fotky a ten tvuj pokojik vypada uplne skvele, skoda ale ze bez trouby! Ja jsem teda na Erasmu ale taky moc nepekla a to jsme meli trouby dve :D
      Na nejaky recept bez peceni se kouknu a kdyztak napisu :)

      Vymazat
  2. Veru, moc děkuju za takovou záplavu komplimentů, jsem vážně moc ráda, že je u tebe můj blog tak oblíbený :))
    Mimochodem jak si pročítám tvé články, musím se každou chvíli smát, fakt píšeš moc dobře a hlavně vtipně :) Jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nemáš zač, dobré stránky je teba propagovat jak to jen jde ;)
      Díky moc za pochvalu, jakozto budouci novinarku (mozna :) me to samozrejme velmi tesi :) Akorat do tech receptu mi ten vtip moc zakomponovat zatim nejde :D

      Vymazat
  3. Moc chválím pěkné stránky a hlavně zajímavé recepty na nich. Chci se zeptat k tomuto koláči, formu o jakém průměru jsi použila? Já mám doma formu o průměru 24 cm, 26 cm a 28 cm. Podle srovnání s vlašským ořechem bych to tipla na tu nejmenší... Díky a pokud zbude trošku elánu a času o víkendu, vyzkouším - můj chlap totiž zbožňuje jablečné buchty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, to mám radost :) Použijte tu nejmenší, já jsem měla ještě o něco málo menší, toho těsta je vážně tak akorát. Kdybyste chtěla dělat koláč do té velké, tak těsta udělejte o něco víc, a nebo místo celého vršku z těsta, udělejte třeba jen mřížku. Pokud vyzkoušíte, tak určitě dejte vědět a pošlete fotku! :)

      Vymazat
    2. Vyzkoušeno :-) Těsta vyjde skutečně akorát na 24 cm formu. Když jsme zkoušeli ještě teplý, byla v těstě cítit chuť mouky, jak ale vychladl, byl skvělý!! Takže moc děkuji za recept a už se moc těším, až vyzkouším další zdejší recepty - mám vyhlídlý cheesecake s malinovým vírem a čokoládové sušenky :-)
      Foto bohužel nemám, ale pokud se mi rozchodí do příště foťák, tak další výtvory zdokumentuji :-)

      Vymazat
    3. Tak to je super, mám radost, že se to povedlo :) S tou chutí mouky je to zvláštní, možná by to chtělo rozvalovat do formy s minimem mouky. Mně to tak ale nikdy nepřišlo, tak nevím.
      Tak mám radost a určitě zkoušejte dál ! :)

      Vymazat
    4. Ahoj,prave jsem dal do truby kolac,udelany podle tveho receptu a musim rict ze jsem se pri valeni testa slusne navztekal...vypada to jako kdyz zaplatujou silnici,vazne bych chtel vydet jak tohle testo nekdo vyvali

      Vymazat
    5. Ahoj, ja se u toho taky celkem vztekam, neni to uplne nejsnadnejsi testo na manipulaci, ale snad budes aspon spokojenej s vysledkem :)

      Vymazat
    6. Ale jo...kolac je dobrej i kdyz strudl od babicky stale vede,hold...musim jeste trenova diky. Michal

      Vymazat
    7. Tak aspon, ze tak :) To je jasny, babicku nikdy nic neprekona :)

      Vymazat
  4. Zdravím pekařko!
    Já jako antitalent v kuchyni, co má za sebou jeden pečený perník a koláčky z listového těsta, jsem se zamilovala do tvého jablečného koláče, že jsem ho musela ihned zkusit upéct! Byl výborný, doma se po něm hned zaprášilo a já dostala pochvalu o mých netušených schopnostech! Srdíčková šablonka je super nápad. Příští týden budu zkoušet zázvorové sušenky, ty taky vypadají parádně:)Měj se krásně a jen plno dalších podobně chutných receptů:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to mám radost, že v tobě můj blog objevuje netušené schopnosti! :) Takže jen tak dál! A když tak příště svůj výtvor i vyfoť a můžeš se zúčastnit soutěže, o které je napsáno v posledním článku :)
      A dej vědět jak se povedly sušenky!

      Vymazat
  5. Díky za další supr recept :) Myslím že se vydařil, je krásně křehoučký a mňamózní :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak dneska prokrastinace. Opět v kuchyni. S timhle receptem. A dobře, že jsem udělala! Ježíš, ten koláč je super! Těstem jsem byla lehce zaskočena, vyválet musela na 2 max. 3 mm, ale jinak ízipízi. Zařazuju mezi oblíbené ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není vůbec prokrastinace, takováto smysluplná aktivita! :D Jsem ráda, že chutnal :)

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spise tartaletek nez cupcaku, proste malicke kolacky :) Pekly by se odhadem tak 15 min.

      Vymazat
  8. Ahoj,
    tak jsem ten koláč zkusila, ale nevím, strašně se drolí a chuťově mi to těsto moc nechutná. Nevím v čem jsem udělala chybu, snad po vychladnutí bude lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to me mrzi, droleni muze byt, ale chutove je podle me moc dobry.

      Vymazat
  9. tak toto je luxusní záležitost moc děkuji

    OdpovědětVymazat
  10. Oba dva zmíněné blogy taky sleduju a mají tam super recepty. Jinak koláč vypadá báječně, určitě ho vyzkouším. U nás totiž jablečný koláč milujeme a hlavně z domácích jablek.

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...