neděle 14. října 2012

Zázvorové sušenky


Miluju sušenky. Čokoládové, máslové, zlaté polomáčené, kakaové bebe, disca, co nikdy nejíš sám a ještě přibližně trilión dalších.
(Zástupci společnosti Opavia, kteří jste si lámali hlavu nad tím, proč se vám 15.10 razantně zvedly tržby za výše jmenované produkty, číslo účtu dodám!)
V buchtovém a koláčovém Česku není tradice pečení sušenek téměř žádná, to je spíše doménou Američanů, kteří se svými chocolate chip cookies nacpávají dennodenně a tématem hovoru bývá, jestli preferují konzistenci chewy nebo naopak crispy. Blíží se jim snad jen některé druhy našich vánočních cukroví, které se ale opravdu zpravidla pečou jenom na ty Vánoce.
Skoro na všechna sušenková těsta je potřeba hodně másla, takže se vyplatí koupit jedno z těch dražších a rozhodně nenahrazovat žádnou pitomostí, jako je margarín. (Smůla, vegani!). Já používám Jihočeské máslo od Madety, ale mám v plánu si zajít do speciální prodejny se sýry a koupit si máslo na váhu. Sama jsem zvědavá, jestli ten rozdíl bude natolik zásadní.

Kromě zmiňovaných čokoládových cookies jsou v Americe velmi populární zázvorové sušenky. Oni by totiž zázvor nejradši přidávali do všeho a na rozdíl od českých domácností, kde zřejmě nikdy v kuchyni nechybí třeba kmín, americké hospodyňky mají vždycky po ruce zázvor. Já osobně ho mám v oblibě taky ( protože jsem strašně světová), líbí se mi, jak lehce pálí na jazyku a v sušenkách působí obzvláště pro české jazýčky skoro až nepatřičně.  Výsledná sušenka ale chutí trochu připomíná naše vánoční perníčky, takže zase nečekejte úplně nekonformní dobrotu, co jí jenom hipsteři, aby nebyli s perníčkama moc mainstream.

Takže, kdo chce na jazyku ucítit trošku té Ameriky, tak pojďme na to!
Receptů je na internetu spousta, všechny jsou skoro stejné (do některých se přidává ještě melasa). K těmto ginger cookies mě přivedla Casa dolce casa, skvělá 16(!) letá bloggerka. Trošku jsem upravila poměr koření, ale to je stejně hlavně na vás.

ZÁZVOROVÉ SUŠENKY

(180 stupňů/ 7-8 minut/ cca 2 plechy)

 110 g měkkého másla
100 g třtinového cukru
1 bílek z většího vejce (L)
1 lžíce medu
1/2 lžičky skořice
1 a půl lžíce mletého zázvoru
170 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
špetka soli 
+ cukr krupice/krystal na obalování


Začneme klasicky tím, že vyšleháme máslo s cukrem do pěny /1/, máslo musí být opravdu změklé, aby to dobře šlo. (Natolik měkké, aby po zaboření prstu zůstal menší důlek, ale máslo stále kladlo odpor - dost sofistikovaný popis, co?). 
Přidáme extrakt, bílek a med (jestli chcete, aby med stekl všechen, namočte napřed lžíci v oleji - babské rady rullez) a vyšleháme do hladké hmoty. /2/. V jiné míse si smícháme všechny sypké suroviny, dobře promícháme koření a jedlou sodu, aby byla rovnoměrně. /3/. 
Postupně přisypáváme do první mísy a šleháme tak dlouho, než těsto začne být celistvé, ale stále lehce lepivé a vyklopíme na potravinovou folii /4/ (nebo klasický rozstřižený sáček) a zabalíme do koule. /8/ (Jo, vím že číslo 8 nenásleduje za číslem 4, kontroluju jestli dáváte pozor). Zabalenou kouli odložíme na 30-60 minut do ledničky. (Čím déle tam bude, tím lépe se vám s ním bude pracovat.) Předehřejeme troubu na 180 stupňů a jdeme koukat na seriál.
Po vytažení těsta, které by mělo být stále trochu lepivé, ale nezůstávat na prstech, tvoříme kuličky o něco větší než 1 cm a pokládáme je dostatečně daleko od sebe /5/. Do misky si nachystáme cukr a obalíme v něm všechny kuličky. /6/. Nakonec je lehce rozmáčkneme palcem a pečeme přesně 7 minut, pokud máme radši měkčí konzistenci a 8 minut 30 vteřin pokud preferujeme spíš křupavější okraje a měkký vnitřek :)




Tipy:

  • Pokud nemáte rádi křupání mezi zubama, použijte na obalování místo curku krystalu, cukr krupici. (Jsou to menší zrnka.)
  • Jestli nejste vyloženě milovníci zázvoru, sušenky vám budou stejně chutnat, dejte ho ale jen půl lžíce.
  • Pokud zázvor naopak zbožňujete tolik, že máte rádi jeho typicky štiplavou chuť, nebojte se dat dvě lžíce a víc (nebo čerstvý strouhaný).
  • Med lze nahradit golden syrupem.
  • I když vám budou sušenky v troubě připadat nedodělané a příliš měkké, nevadí to. Po vychladnutí budou tak, jak mají být. (Stačí cca 10 minut)

Tak vzhůru do toho, je to relativně rychlovka a hlavně velká dobrůtka :)

A nebojte se komentovat, odpovím nadsvětelnou rychlostí!

40 komentářů:

  1. Super napsaný článek, a sušenky taky moc povedený! Thumbs up!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, Baru, mas na nem taky zasluhu, protoze jsi me na blogu privedla na zazvorovo susenkovej napad! :)

      Vymazat
  2. Máš fakt super styl psaní :)) Vždycky se pobavím (a taky to sem asi budu psát dost často, protože jinak to prostě nejde :D) a od srdce zasměju! Barča je moc šikovná a sušenky vypadají parádně, jen se zakousnout :) Jinak zázvor jako koření si určitě zaslouží větší pozornost v každé kuchyni :D Občas ho nacpu i tam, kam by přijít asi neměl (někdy to vyjde, někdy bohužel ne :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, diky moc,jsem polichocena! :) Pis jak casto je libo,ja budu jedine rada...kdo nema rad komentare, ze :D
      Zaregistrovala jsem se ted do Daring bakers,takze vtipnych clanku asi pribude,jak mi ty slozitosti nepujdou :D
      Jojo,Barca dela krasne veci,ja sem tady jen dala trochu jinak pomer toho koreni,zazvor bych taky cpala vsude!

      Vymazat
  3. Ahoj :)
    Jsou moc povedené a doma si je dělám často.
    Zázvor je výborné koření ale někdy ho mám pokrk :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to jsem moc ráda, já bych je taky dělala často, kdybych nezkoušela pořád nové a nové věci :D

      Vymazat
  4. Ahoj,
    recept vypadá skvěle, ale chtěla bych použít čerstvý zázvor. Kolik ho tam tak dát, aby to bylo cítit a bylo to ještě jedlé? :) Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dala bych dvě plné lžičky, ale nastrouhat hodně na jemno, ať se to dostane do těsta rovnoměrně (to je ten hlavní důvod, proč u sušenek radši používám sušený).
      A když to nebude podle tvých představ tak můžeš pak ubrat nebo přidat, se zázvorem je to těžké, každý vydrží jinak :D

      Vymazat
  5. Sušenky jsou výborný a i s dvoulžícovou dávkou zázvoru (a bez skořice, který můj drahý nemusí) se jich neustále dožaduje a baští naše 15měsíční slečna.
    ... neuposlechla jsem rad autorky, nestopovala čas a ... některý jsou zespodu lehce přičmoudlý... některý víc :o) .
    Jinak super blog. Chystám se na cookies!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to teda dcera vydrží fakt hodně! :)
      Díky za pochvalu a mám radost, že chutnají a hodně štěstí s cookies! :)

      Vymazat
  6. Ahoj, sušenky vypadají skvěle už jen na fotce a to si můžu jen domýšlet tu skvělou chuť a vůni :D Já mám doma problém s troubou, je jednoduše nemožná, a není to uživatelem :-), takže bych se chtěla zeptat, jestli nevíš, zda se tyhle sušenky dají někde v čr koupit...napadá mě akorát zdravá výživa, ale nejsem si jistá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, v kazde troube to pujde, jen je potreba zjistit jeji vlastnosti :) Ja jsem je jeste nikde prodvat nevidela, takze v tomto ohledu asi neporadim :(

      Vymazat
  7. Mňam, moc se povedly, děkuju za recept! A jak nám voní celý byt... (nejvíc mě na tom baví ta část "dáme těsto do lednice a jdeme koukat na seriál" :-) ) - fakt vtipný, těším se, až odtud zkusím něco dalšího.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, bezva, diky moc za feedback , mam radost, ze se povedly a vesele zkousej dal! :) (A prokladej to serialama :D)

      Vymazat
  8. Ahoj Verčo, tak konečně vyzkoušeno a teda klobouk dolů, jsou skvělý. Beru je s sebou zítra na dlouhou cestu autobusem! Jo, a výsledek k vidění u mě na instagramu @alitnel, ale měla bys tam být označená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak supr! Snad se na ceste budou hodit :) Jen co si nabiju a zapnu mobil, tak checkuju insta! :D

      Vymazat
  9. Vloni jsme dostali z anglie zazvorove susenky,od te doby hledam na ne recept, aby byly presne takove. Tak tohle jsou ony, uz jsem je upekla a jsem nadsena, diky.

    OdpovědětVymazat
  10. Sušenky super úúúúžasné, snědla bych je klidně sama na posezení, zítra vyzkouším i čokoládové. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem, Jitko, moc rada! Cokoladove jsou taky bezva! :)

      Vymazat
  11. Famózní! O půlnoci jsem je vytáhla z trouby a už se po nich zaprášilo, dnešní půlnoc bude ve znamení další dávky (ne-li dvojité :-)) Dala jsem dvě lžíce čerstvého zázvoru a pecka!, jen dám trošku méně cukru a taky je musím méně zplošťovat, měla jsem z nich létající talíře (na skvělé chuti to však následky nezanechalo). Díky za recept a přeji mnoho dalších povedených ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem moc ráda! :) Jojo, s čerstvým zázvorem to je skutečně pecka! :D
      Tak díky mco za feedback! :)

      Vymazat
  12. Sušenky jsou fakt skvělé - Jak třeba vydrží dlouho - daly by se dávat jako dárek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, vydrží určitě 5 dní a jako dárek je klidně můžeš dávat :) Vyzkoušej ještě ty čokoládové, ty vydrží ještě déle :)

      Vymazat
  13. Sušenky jsou naprosto parádní! :33 Super recept díky:)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, susenky vypadaji naprosto luxusne a chystam se je vyzkouset. Jen mam takovy dotaz k tomu trtinovemu cukru. Pouziva se tam ten normalni krystal co se da vsude sehnat, nebo mouckovy?

    OdpovědětVymazat
  15. Výborná věc tyhle sušenky. Taky je často peču a vždycky sklidí úspěch :)

    OdpovědětVymazat
  16. Co se stane, když do těsta dám cele vejce misto bilku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Testo bude mit jinou konzistenci, ale susenky z toho taky udelas.

      Vymazat
  17. Do dneška jsem si myslela, že vůbec neumím péct. Pcha! Až s tím na mě někdo zase přijde, udělám mu zázvorové sušenky a ono mu to sklapne. ;) :D
    Ne, vážně - jsou úplně boží. :) Děkuji za recept. :)

    OdpovědětVymazat
  18. sušenky mě opravdu lákají, ráda bych je upekla jako vánoční cukroví a protože jsem amatér, chtěla bych se zeptat, jak dlouho předem je ideální péct? ráda bych se do toho pustila už tento víkend, protože pak na to moc nebudu mít čas, ale mám obavy zda to není moc brzy...co myslíte? vydrží mi v měsíc (když budou schované z dosahu příbuzenstva)? děkuji předem za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, upřímně řečeno nevím :( Já je vždy peču prostě jen jako sušenky, do týdne se sní a nevím, co udělají po měsíci... ale zkusit to můžete, já bych jim celkem šanci dávala.

      Vymazat
    2. děkuji za odpověď...obávám se že nevydrží. Jsou totiž tak dobré, že jsem ještě ani nestihla vyndat poslední plech a polovina jich je pryč :) moc díky za recept, o ostatní, co jsem tu viděla vypadají více než lákavě, takže přidávám blog do oblíbených a určitě se zas brzy inspiruji :)

      Vymazat
  19. Zdravim. Zrovna jsem dala testo na dvojitou davku do lednice. Pecu je uz nejaky ten mesic a musim je schvavat, aby vydrzely aspon dva tydny. Nam nejvic chutnaji tak treti den, kdy hezky nacucaji trochu vlhkosti. Recept jsem jen upravila na "dietnejsi" variantu ze zdravotnich duvodu. Davam polovicni davku cukru a pridam praskovou stevii. Ten zazvor krasne chut stevie zamaskuje, takze nikdo zatim nepoznal, ze tam je. Taky vynechavam tu trest, cukr na obalovani a med. Ten si dam radeji na chleba. Vase stranky jsou moc fajn, opravdu mne zaujaly. Narazila jsem na ne teprve dneska a chystam se je vecer v posteli projit opravdu podrobne. Mejte se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju za mily komentar, mam radost, ze susenky chutnaji stale dobre i po vsech vyzivovych upravach :)

      Vymazat
  20. Ahoj Veroniko, tak jsem dneska vyzkoušela recept, ale poloviční dávku a ani jsem je nestihla přendat z plechu na tác. právě dopékám další (tentokrát celou) dávku a už teď vidím, že ráno musím pro máslo, protože na odpolední dámský dýchánek nic moc nezbude :)) moc děkuji za recept. btw. postupně zkouším všechny recepty a ty na cupcakes a krémy jsou naprosto famózní. Nejhorší je, že po mě chtějí všichni recepty a mě se je moc nechce prozrazovat, protože pak už nebudu za hvězdnou kuchařinku :) ale vzhledem k tomu, že to nejsou moje recepty, tak všem doporučuju k prostudování tvůj blog ;) těším se na další recepty ;)

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...