neděle 30. září 2012

Foodblog? + 1. recept


Tak a už to přišlo. Peču tolik, že speciální album na Facebooku mi už nějak přestává stačit. Takže když už mám blog, kam obvykle sice píšu zajímavé a vtipné komentáře , akcí nabité reportáže a objektivní recenze plné erotiky, je na čase možná stvořit i něco užitečného. Přestože food blogů existuje obrovské množství, na které jsem si už v záložkách musela udělat samostatnou složku, stále v nich objevuji další recepty, a proto si říkám, že když občas o jídle napíšu něco málo i já, zas tolik se nestane. Takže, aby bylo jasno, ještě nejsem tak daleko, abych zvládla recepty vymýšlet při cestě autobusem, maximálně modifikuju ty původní  a upravuju podle svého, pokud mi něco nesedí. Většinou ale čerpám na zahraničních stránkách a ne každý chce přepočítávat americké, nebo britské jednotky (jo, fakt to mají jinak) na české a zjišťovat jaký typ mouky odpovídá té, co je v receptu. A protože už jsem toho upekla fakt hodně a zřejmě nejsem ještě nadlouho u konce, tak se s vámi o některé z nich chci podělit. 
 Takže, jdeme na to, můj první jídelní příspěvek (food article zní o něco líp, ale jsem samozřejmě velkej vlastenec). Protože je zrovna období švestek a i my doma máme v ledničce kilo téhle dobroty, tak jsem o víkendu vysedávala na internetu a hledala, co nejlepšího by z nich šlo vytvořit. (Ne v kuse, zas takovej magor nejsem, stihla jsem i lepší věci *mrkající smajlík*).
 Potom, co jsem se probrala všemi možnými luxusně vypadajícími dezerty, nákypy, crumbly, a podobně, tak jsem nakonec skočila u naprosto jednoduchého receptu na švestkový koláč, který zvládne opravdu každý. Je tedy na místě si trochu zaklišéovat (zapomněla jsem v úvodu předeslat, že občas obohacuju slovník spisovné češtiny) – V jednoduchosti je krása.
Svědčí o tom i to, že originální recept je nejvyhledávanějším receptem archivu New York Times . (Jojo, o těch novinách jste asi všichni slyšeli a ne, nejste tak blbí, že jste nevěděli, že jde ve skutečnosti o foodmagazine, ale na svých webových stránkách mají mimo jiné i recepty.)
Po pravdě řečeno mě celkem překvapilo, že jsou v Americe švestky natolik oblíbené, že to jakožto ingredience dotáhnou až na první místo.

Švestkový koláč se skořicí


Původní recept jsem si lehce upravila a vypadá tedy takto:
140 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru + další 2 lžíce nakonec
1,5 lžíce mleté skořice + další lžíce nakonec
Špetka soli
2 velká vejce
114 g měkkého másla
Šťáva z jednoho menšího citronu
Cca 8-10 švestek.
Dortová forma, nebo jiné zapékací náčiní


Předehřejte troubu na 180 stupňů, vytáhněte máslo z ledničky a dejte se do krájení švetsek. Krájejte na poloviny, pokud jsou švestky moc velké, tak na čtvrtiny.Jestli máte robota, tak jste šťastlivci, ušetří vám dost práce, pokud ne, tak alespoň ruční mixér se doma mít hodí, pokud ani to ne, dřív se to taky dělalo jen vařečkou, takže no problem.Nakrájejte změklé máslo na kostičky, vyšlehejte ho samotné do pěny a pak přidejte cukr. Šlehejte tak dlouho, až se smísí s máslem, potom přidejte mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidejte sůl, skořici a 2 lžíce citronové šťávy. Dno dortové formy (nebo toho, v čem pečete) vymažte máslem a buď vysypte hrubou moukou, nebo vyložte pečícím papírem. Nezapomeňte potřít máslem taky kraje formy, ať se vám dobrota nepřilepí. Bude se zdát, že těsta je strašně málo, ale žádné strachy. Vylijte (nebo spíš vyškrabte, je trochu tužší) těsto do formy a uhlaďte do rovna. Pokládejte švestky na povrch a trochu přitlačte, nakonec na švestky vymačkejte ještě další dvě lžíce citronové šťávy a posypte dvěma lžícemi cukru se lžící skořice. Tak a to je všechno, teď už jen šoupnout do trouby a péct přibližně 40 minut. Po vytažení nechte trochu vychladnout a popraště moučkovým cukrem se skořicí.

Tak, na to, že je to tak jednoduchý, jsem zas popsala celou stránku, je mi líto, ale moje recepty asi nebudou o klasických dvou odstavcích.

Tipy:


  • Pokud zapomenete vyndat máslo z ledničky včas, dejte ho rozkrájené na 15 sekund do mikrovlnky
  • Když jsem začínala péct, tak mě slovo přibližně celkem štvalo, takže: koláč je hotový, až když je jeho povrch na pohled trochu jako krusta a kraje se lehce odchylují od formy. Podle barvy to v tomto případě nejde úplně poznat, protože hnědý cukr je jaksi tmavý už na začátku. Můžete zkusit i slavný špejlový trik – píchnout doprostřed koláče špejli, nebo párátkem, které po vyndání musí být suché a čisté.
  • Samozřejmě je možné třtinový cukr nahradit klasickým bílým, ale nedoporučuju to. Ne, že by tenhle koláč byl jídlo, které patří do krabičkové diety, ale když lze něco udělat zdravější alespoň trochu, tak se o to obvykle snažím.
  • Ač se na první pohled nezdá, je to fakt výborný! Lze přidat i nasekané ořechy, kdo má rád, tak rozinky, klidně i více skořice, provoní to pak celou kuchyň.



4 komentáře:

  1. 2 velká vejce mám přidat kdy?

    OdpovědětVymazat
  2. V receptu jsou trošku zmatky, ale nakonec jsem si nějak poradila a koláč mi byl doma pochválený. :)

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...