středa 18. dubna 2012

Laserová operace očí od začátku do konce

Protože už mě nebavilo si neustále objednávat nové čočky a roztoky a protože bez nich jsem stěží rozeznala kluka od holky, rozhodla jsem se podstoupit laserovou operaci krátkozrakosti.Nad operací už jsem přemýšlela dlouho, ale je nutné počkat na ustálení vašich dioptrií, což znamená, že se zhruba tři roky nezmění. Když jsem byla na kontrole zhruba v osmnácti, tak jsem byla stále větším a větším slepejšem, takže operace pořád nepřipadala v úvahu. Navíc ji obestíraly takové legendy, jako že když vám oči odoperují před porodem, tak vám pak při tlačení vypadnou a podobné roztomilosti.
Na nějakou dobu jsem tedy nad zákrokem přestala přemýšlet a dál na pláži hledala svoje lehátko a následně si nasazovala zasolenýma rukama čočky zpět do očí.
Nedávno se táta, který je na tom podobně jako já, rozhodl, že si zajde na vyšetření, jestli by měl vhodné oči na laserový zákrok, protože toho pro změnu jakožto nesnášenlivce vkládání divné hmoty do oka, otravují brýle. Tak jsem se objednala taky a 4. 1. se dozvěděla, že mám stejné dioptrie jako před třemi lety (tedy krásných -5,5 na pravém oku a -4,25 na levém) a že moje oči jsou jinak zdravé jako řípy a jsem tak ideálním kandidátem na zákrok. Proč to tedy oddalovat, objednala jsem se hned za 12 dnů, tedy na 16. 1. na 12:00.

6D laserMáte na výběr z několika typů úrovní zákroků, které se liší samozřejmě cenou. Základní operace je za 16 000 na jedno oko. První příplatek jsou 4 000 na oko, pokud si vyberete tzv. femto-lasik. Jedná se o způsob, jakým je oko připraveno na působení laseru. Při levnější metodě lasik je vám na oku vytvořena lamela (tenká vrstva odříznuté rohovky, pod kterou se pak provádí samotný zákrok) mechanicky, zatímco u metody femto-lasik vytváří řez lamely počítačem řízený laser. Jde zkrátka hlavně o to, že je zákrok přesnější a šetrnější.
Dalším stejně drahým příplatkem je 6D laser. Je to v současnosti nejrychlejší laser, který zachycuje mikropohyby oka a paprsek tak působí velmi přesně. Jednu dioptrii odstraňuje v řádu vteřin.
Po vyšetření vám lékař doporučí, která metoda je pro vás nejvhodnější. Já jsem si vybrala tu s příplatky, tedy femto-lasik 6D laserem, protože tato kombinace by zkrátka měla být nejbezpečnější a nejšetrnější.
Zákrok jsem absolvovala na klinice Gemini, která má sídlo ve Zlíně, ale pobočky jsou v několika dalších městech, Brno nevyjímaje. Tam je taky při zákroku na obou očích sleva 5000 Na ISIC, což není při celkové částce moc, ale lepší než nic. Laserové operace samozřejmě dělají i jiné kliniky, ale například zmiňovaný 6D laser je zatím jen v Gemini.
Pokud se vám zdá operace drahá, tak vězte, že kdo nosí čočky denně, jako já, tak má stejnou částku zpět za cca 7-8 let. Kdo by se rozhodl pro základní cenu, tak ještě dříve. Brýlí má za svůj život, každý, kdo špatně vidí taky dost, takže s doživotní zárukou se to vyplatí i v tomto případě. (V mnohých případech s cenami vrtaných karbonových skel by stačily zhruba čtvery a máte stejnou částku).
Jinak ceny se na různých klinikách samozřejmě mohou lišit.

Čtyři dny před operací (i před prvním vyšetřením) jsem nesměla nosit čočky, protože mohou ovlivňovat měřicí přístroje. Vzhledem k tomu, že brýle už pár let nenosím a ty poslední, co mám, jsou slepené plastelínou, se tohle jevilo jako dost těžký úkol. Nakonec jsem si ale brýle půjčila a až na to, že jsem v nich vypadala přibližně na 13 let, to bylo v pořádku. (Na druhou stranu, jak někteří podotkli, přijít v těch plastelínových, možná by mi to udělali i zadarmo…)

1. Den operace

Před operací můžete normálně jíst i pít, brát všemožné léky, zkrátka jako by se nic nedělo. Po příchodu na kliniku jsou Toto není přímo femto-lasik, jde tuším jen o lasik, ale princip je podobnývám znovu udělána všechna oční vyšetření včetně oblíbeného čtení písmenek a všemožných podivností, které vám foukají do oka. Pak už vám začnou rozkapávat oči anestetikem, stačí pár kapek a nic necítíte.
Za chvíli si vás operatér zavolá na sál, kde si vezmete slušivou zelenou čepici a podobně stylové boty a lehnete si na lehátko s důlkem na hlavu. Já jsem na sestřičky práskla, že mi nakapaly do oka jen dvakrát a já jsem četla, že se má kapat třikrát, tak mi doktorka radši pár kapek dokapala. (Předpokládám, že spíš proto, abych už neotravovala, než proto že by to bylo potřeba). Nad vás se spustí laser, na kterém bliká zelené světýlko. Na to se musíte po celou dobu operace dívat. Operatér vám dá do oka něco jako svorky, abyste nemrkali, ale protože nic necítíte, tak je to jen takový zvláštní pocit, že si vám někdo hraje s okem. Laser si vás pár vteřin zaměřuje a potom přijde na řadu jediná nepříjemná část-tvorba lamely. Probíhá to tak, že se vám k oku blíží malý váleček, který na vás začne tlačit, a zkouší vám zarazit oko zpátky do hlavy. (No, to asi není úplně pravda, každopádně to tak působí). Sestra vám ale po celou dobu říká, kolik vteřin ještě zbývá a celkově je to asi půl minuty. Není to nijak bolestivé, ale na otázku doktorky jak mi je, jsem odpověděla, že už mi bylo i líp. Potom následuje odklopení vytvořené lamely, což je vlastně odklopení části vaši vlastní rohovky. Zní to trošku nechutně, ale rozhodně to nijak nebolí. Pak už začne působit samotný laser, tedy zelené světýlko začne trochu hučet a hlavně smrdět (což sem nezapomněla zmínit doktorce) a zhruba za 10 vteřin je hotovo. Efekt je okamžitý a světýlko najednou vidíte podivně ostře. Operatér přiklopí lamelu zpátky a zakape asi litrem kapek a ihned se jde na druhé oko. Tam už víte, co máte čekat, což například mě nijak zvlášť neuklidnilo, ale jak říkám, nepříjemná tvorba lamely trvá jen půl minuty a pak už si můžete vydechnout.
A to je vlastně všechno, celkově na sále strávíte okolo 15 minut, z nichž jedna jediná minuta je trochu bolestivá.
Potom už jdete zpět na recepci, kde dostanete slušivé brýle ala Rytmus, ve kterých musíte následujících 14 dní chodit po venku, dvoje různé kapky a prášek na spaní a na případnou bolest. Objednáte si termín kontroly za další dva dny a jedete domů. Je nutné mít zajištěn odvoz, protože vidění ještě není úplně dokonalé.
Tady se můžete kouknout na celý průběh zákroku v reálném čase. Pokud si vyložene neužíváte pohled na obnažené oko a vrtání se v něm, tak radši neklikejte.

2) Bezprostředně po opYeah!eraci

V prvních minutách to bylo bez problému, ale za chvíli se mi přece jen udělalo trochu špatně. Na jednu stranu totiž vidíte velmi ostře, v mém případě tak jako už dlouho ne, protože jsem čočky nosila o půl dioptrie slabší, na druhou stranu je vidění jako přes igelit. Radši jsem si tedy ještě na chvíli sedla na obří zelenou sedačku, což je prý běžné téměř u všech pacientů, jak podotkla slečna na recepci. Pak už to ale bylo dobré a i když jsem stále viděla tak trochu rozmazaně, k autu jsem došla bez problému. Doma jsem si pak měla začít kapat první kapky a pokusit se jít spát, protože se oko pod zavřeným víčkem hojí nejlépe. To se ukázalo jako trochu problém, protože jsem měla v obou očích pocit, jakoby mi do nich spadl písek, ale oko si za žádno cenu promnout nesmíte. Není to nijak bolestivé, ale spíš otravné. Asi po dvou hodinách převalování jsem ale usnula, a když jsem se večer probudila, už jsem viděla skvěle, jen jsem byla hodně citlivá na světlo.


3) Následující den

Všechno v pořádku, vidění ostré, jen pocit suchých očí, což je normální - dostala jsem na to speciální kapky., které se kapou každé dvě hodiny. Se světlem už to je mnohem lepší, brýle jsem měla jen chvíli po probuzení. V oku máte stále trochu zvláštní pocit tření, ale nic obtěžujícího. Zítra jdu na první kontrolu, a pak budu informovat dál. Ale vzhledem k tomu, že tohle všechno píšu 24 hodin po operaci, tak doufám, že se dílo podařilo :)

4) Druhý den po operaci - kontrola

Ráno vidím lehce zamlženě, ale po nakapání umělých slz je zase vše vpořádku. Po příchodu na kliniku mi opět sestřičky udělaly klasická vyšetření, teď zejména ta, která zkoumají rohovku, která je v procesu hojení. Všechno vypadá dobře a vidění se prý ještě bude zlepšovat, což už si ani moc nedovedu představit. Další termín kontroly je až za měsíc. Už po týdnu můžu dělat běžné sporty, umýt si oči, mýt si vlasy a nebát se tekoucího proudy vody, po 14 dnech už se teoreticky můžu namalovat, ale drolení řasenky prý může způsobit usazeniny pod lamelou, takže to klidně vydržím ten měsíc. (A jak podotkl můj kamarád: I bez toho make-upu je to nad očekávání dobré!) Zhruba dva týdny musím nosit tmavé brýle a asi měsíc nechodit do zakouřeného prostředí. Takže nic, co by se nedalo zvládnout. Oči mohu zatěžovat úplně běžně, dokonce můžu klidně i řídit, takže je, zdá se všechno na dobré cestě!

5) Týden po operaci
Dva dny po kontrole mám pocit, že vidím hůře než předtím, tak se pro jistotu objednnávám na další kontrolu. Vidím na jedno oko lehce rozostřeně a se čtením to není úplně ideální. Pravé oko je horší než levé a je lehce červené a vzadu cítím menší tlak. Prý je tohle všechno běžné, rozostřené vidění souvisí s pooperačním astigmatismem a takzvané oční mlhy se sníženou slzivostí. Musím tedy stále hodně kapat umělé slzy, což může trvat i několik dalších týdnů až měsíců. Nicméně v oku žádný zánět, jak jsem se obávala, není, vidění se úplně ustálí až za 4 - 6 týdnů a kolísání kvality na obou očích je v procesu hojení rohovky běžné. Jinak období bez make-upu zvládám, i když musím říct, že si ho zrovna neužívám :) Rytmus brýle nosím stále, občas i uvnitř, protože ostré zářivky mi nedělají dobře. (A taky proto, že vypadám fakt drsně. Yeah.) Na hory, na které odjíždím za týden, prý ale bez problému můžu a ozvu se v pravý čas!

6) Tři měsíce po operaci 
Čas letí jako bláznivý, já nechytím ho ani vy (to je písnička, co si pořád prozpěvuje táta). Každopádně, tímto vtípkem nechci uvést nic jiného, než neuvěřitelné tři měsíce, které už utekly od mé operace. Takže jak se mají moje oči? Levé výborně, naposledy se takhle mělo, když mi bylo možná tak 10. Což znamená, že je téměř dokonalé. Pravému se ovšem k té dokonalosti úplně nechce a moje neposedná rohovka se ne a ne narovnat. Jinak řečeno, přetrvává na něm astigmatismus, konkrétně 1 cylindrická dioptrie. Co tedy s tím? Doktor říkal, že tento stav stále ještě není definitivní, protože se neustále hýbe osa cylindru, přestože velikost se nemění. Co to přesně znamená, se mě neptejte, ve stručnosti jde ale o to, že na rohovce stále probíhají nějaké změny a není tedy vyloučené, že se ještě sama vyrovná a astigmatismus zmizí. Pokud by se tak nestalo, tak je všechny zažaluju, tak se bude konat reoperace, protože na svůj ostříží zrak mám doživotní záruku. A to se vyplatí! Já mám to štěstí, že moje rohovka nebyla nijak tenká a určitou tloušťku si zachovala i po zákroku, a proto by operace zopakovat šla. Pokud by však byla příliš tenká, na reoperaci můžete zapomenout. Anebo nemusíte, ale nezbylo by z ní nic, vypadlo by vám oko, pak možná i druhý, pak byste umřeli, atd., atd.. Každopádně půl roku od prvního zákroku není dobré do oka nijak vrtat, takže nějakou dobu ještě budu muset vydržet v současném stavu.  Vidím ale skvěle i takto, takže se nejedná o žádnou závratnou tragédii. Umělé slzy stále kapu, nejsou nijak extra nutné, ale občas jsou oči pořád suché. Navíc jsem ještě dostala nové kapky, které by mohly urychlit vstřebávání drobných jizviček na rohovce. Další kontrola je standardně za dva měsíce, takže si to zapište do diářků! Dotazy pište do diskuze :)

7) Půl roku po operaci
Zdravím všechny příznivce oblíbené  telenovely Jak Veronika ke zraku přišla u sedmého dílu, mám pro vás horké novinky! Spíše možná vlažné, protože poslední kontrola se konala už někdy na začátku prázdnin, ale vzhledem k tomu, že byla mou prozatím poslední plánovanou návštěvou v Gemini, tak jsem s příspěvkem nijak nespěchala. (A dobře jsem udělala. Teď, když jsou média plná lidí, co oslepli, je potřeba být originální a napsat opačný a veselejší příběh. Hahaha.) Takže, cylindrická dioptrie na pravém oku se lehce zmenšila, zhruba na půlku, což je zpráva, kterou už jsem ani nečekala. Přístrojová měření ji zachytili jen o málo menší, než na poslední kontrole, ale subjektivní vidění, tedy to, jak kvalitně čtete písmenka z tabule, ukázalo výsledky lepší. Pravé oko sice stále není stoprocentní, ale jak mi vysvětloval pan doktor (a ten to musí vědět), aktuálně je má viditelnost na obě oči na 95 procentech. Rozdíl mezi 95 a 100 procenty je jak jistě tušíte velmi malý a není v kvalitě vidění ani příliš znatelný. Naopak, kdyby se reoperace nepovedla úplně dokonale, cylindr bude mnohem větší, protože moje krásně blankytné pravé oko není zas tak dokonalé, jak by se mohlo zdát - má sklon k jizvení. (Což zní podle mě hodně drsně). Rozhodla jsem se tedy, že zůstanu spokojená s 95 procenty, člověk nemůže být úplně dokonalý, že. (?) Stále ale platí to, že pokud by se mi zrak kdykoliv v budoucnosti zhoršil, mám právo na bezplatnou reoperaci. Nechme tedy mé zjizvené oko zatím odpočívat a budoucnost, nechť ukáže!
Co se týče nějakých dalších problémů, umělé slzy občas musím kapat ještě teď, na konci dne mám oči někdy pořád suché.(Hlavně nekapejte všude propagovaný Visine! Já osobně používám Refresh.) Asi třikrát jsem měla v oku menší zánět, který hravě vyřešil starý dobrý ophtalmoseptonex za 3-4 dny.
Tak a to bude ode mě zřejmě vše. Tímto ukončuji tuto jedinečnou a superpodrobnou reportáž, snad jednou někomu změní život! Směle ji tedy šiřtě mezi lidi. Amen.

P.S. Vidět  v moři je fakt paráda! Úplně nový level kou(p/k)ání!

P.P.S Diskuze k článku je rozsáhlejší na mém původním webu zde

13 komentářů:

  1. Dneska jsem objevila váš blog, tak čtu a čtu..taky mám dioptrie cca 5, takze hruza a jit na takovou operaci je sen! Jeste usetrit tech cca 40tisic! Ale jak rikate, cocky nosim kazdy den, bryle pred cockama taky draha zalezistost, takze se to vrati. Tak hlavne, ze se operace povedla. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za pozdní reakci, nevšimla jsem si vůbec komentáře. (Mimochodem, kde jste na blgo natrefila :)?
      Držím tedy palce, ať nakonec našetříte, nejvíce sem to ocenila teď v létě u moře, žádné otravování s neustálým vyměňováním čoček, abych viděla, kde mám lehátko :)

      Vymazat
  2. Uctivá poklona paní spisovatelko.
    Až dnes večer jsem náhodou při brouzdání po jídle narazila na Tvůj (už jedu na tykačku, to se prej tak mezi bloggerkami dělá =D) blog. Jakmile jsem si přečetla About, tak bylo jasné, že jsem narazila na stejnou krevní skupinu. U článků se bavím a zvláště u tohoto. Ukládám do oblíbených blogů a těším se na další články.

    S pozdravem Vendula ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, že na tykačku, my všichni v tomhle blogovym svete jsme totiz vna jedne vlne, haha :D
      Diky moc za pochvaly i za osloveni, ktere mi ale asi jeste stale nenalezi :D
      Jsem rada, ze se ti tu libi a pokud te About neznechutilo, ale naopak nadchlo, tak se vskutku mas na co tesit :D !

      Vymazat
  3. ahoj:) to je snad první objektivní článek co čtu, jsem fanoušek fb stránek na Gemini a tam furt píšou všichni ty zázračné příběhy, jak od druhého dne perfektně viděli.. Nad operací také uvažuji, zatím je teda velká překážka ta cena.. Naštěstí nemám problém s čočkami, kdybych musela nosit brýle, které se dokážou vyšplhat až za 6-7 tisíc, asi bych se rozhodovaly rychleji. Hodně mě zarazilo to, že se nemůžeš malovat tak dlouho, nechci působit nějak marnivě, ale jsem přírodní blondýna, řasy mám úplně světlé a bez řasenky vypadám jak albínský králíček :D po jaké době ses tedy začla znovu malovat? moc díky za tento článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to mam radost, ze jsi v mori hyperpozitivnich zkusenosti objevila i trosku realnejsi pohled :D
      Ja to uplne chapu, taky jsem zvykla se malovat dennodenne, takze me to samozrejme stvalo. No, muzes se malovat uz po 14 dnech, ale optimum je ten mesic. A i pak jsem si nebyla uplne jista, precejen ti odklopi kus oka, takze predstava ze to pak sudlim odlicovacem me celkem desila, takze driv jsem do toho nesla. Ale ten mesic se vydrzet fakt da :)

      Vymazat
  4. ideální je nechat si třeba 14 dní před zákrokem řasy nabarvit u kosmetičky - mně to i navrhovali při konzultaci, když jsem se objednávala na zákrok. jinak ono nejde ani tolik o to malování, jako spíš o odmalovávání, při kterém se většinou oko mne, což by mohlo způsobit posun lamely. Vrtule

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zni dobre, ale nenapadlo me to a nejak jsem to nakonec prezila :) Jasne, jde hlavne o to mnuti oka pri odlicovani, bez ktereho se ale clovek prave neobejde :)

      Vymazat
  5. Dcera o laserové operaci jednou v budoucnu taky uvažuje, ale bojí se,..a zatím jí to nebudu dávat číst. A stejně si na to musí vydělat sama, tohle není v mých možnostech...Ale super podrobná reportáž, děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono neni potreba se toho nejak bat, je to skutecne jen neprijemne, zadna velka bolest se nekona. Tak at si to klidne precte :)
      A neni zac, jsem rada, ze to k necemu je i ostatnim :)

      Vymazat
  6. ve ctvrtek jdu taky moje zkusenosti najdete na http://operace-oci.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Já osobně měl operaci na šilhání. Docela strašidelný bylo, že jsem nějakou dobu během operace neviděl (sestřička říkala, že se si nemám odkrývat oko a dívat se, ale byl jsem malej, tak jsem jí samozřejmě ignoroval, naštěstí z toho nemám žádné následky. Takže si dokážu představit, jaké to bylo. Nedávno jsem si koupil nové brýle a jsem spokojenej. Plánoval jsem čočky, protože jsem nevypadal dobře ve starých brýlích, ale teď to už jde.

    OdpovědětVymazat
  8. diky moc za clanok, som 3 dni po rovnakom pristroji (5 dioptrii), jedno oko super, ale druhe funguje iba polovicato, tak snad sa to zorvna aspon trochu:-(

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...