neděle 15. dubna 2012

Modrobílé šílenství

Vidělas včera Kometu? Ne? To nemyslíš vážně! Ale, ano myslím. Nejsem žádný sportovní ignorant a chápu, že pro hokejové Brno je letošní úspěch, ať už finále dopadne jakkoliv, opravdu mimořádný. Naprosto chápu radost těch, co už od základní skupiny poctivě fandí na každém zápase v Rondu a teď se jim dostalo zasloužené odměny za vyřvané hlasivky. Chápu radost lachtana, který si svým skvělým a inspirativním fanděním vysloužil doživotní permanentku. (Kdo neví, kdo je lachtan – UTFG). Rozumím těm, co při většině zápasů Komety pravidelně sedí doma u televize a stejně tak u ní seděli v únoru. Dokonce chápu i ty, co sledují alespoň výsledky v novinách nebo na internetu a mají přehled i o ostatních týmech. A hlavně pak chápu ty, co na Kometu poctivě chodili i loni, kdy byli skoro největšími losery extraligy.  Co ale vážně nechápu, je osm tisíc lidí na Svoboďáku. Nebo ti doma u televize, co mají poslední dva týdny na očích modrobílé brýle, i když ještě před pár týdny vůbec neměli tušení, proč je v určité dny v šalině tolik lidí v dresech.  Nechápu, proč statusy o Kometě zaplavily celý Facebook... to bude tou barvou.
Nechápu to proto, že před pár měsíci, možná i týdny, polovina lidí, co se teď přidala do skupiny „Fandím brněnské Kometě“, vůbec nevěděla, co je to play off. Kdo je Divoch, Trvaj nebo Žižka.  Neříkám, že to odsuzuju, naopak bych sama ocenila, kdybych se někdy pro něco dokázala takhle nadchnout. Ale prostě to nepochopím.  Když mě něco zajímá, tak se tomu věnuju od začátku. Ne, až když zjistím, že by z toho něco mohlo být, anebo snad pro nějakou zvláštní městskou hrdost. Vždyť kolik těch kluků je vlastně z Brna? Tohle se samozřejmě netýká jen Komety, ale všech sportů obecně. Vlastně nejen sportů. Chápu, že se mnou spousta lidí nebude souhlasit, ale znovu opakuji, že to není útok na nikoho. Ani na ty, co o nějaké extralize ví poslední měsíc a už vůbec ne na ty, co si za pět tisíc koupili permanentku a každý zápas odevzdaně mávali šálou. Je to nic víc, než jen názor někoho, kdo Kometu nesleduje, zato se nemůže dočkat Mistrovství světa, u kterého bude sledovat skoro každý zápas. Jako třeba loňské finále Finska a Švědska, na které jsem koukala přes švédský stream, když se celá rodinka v televizi dívala na finále Superstar.
Kometě se teď jistě dostane spousty nových sponzorů, pozornosti médií a hráčům se pohrnou nabídky z jiných klubů. Jen by mě zajímalo, jestli všichni nadšení fanoušci zůstanou Kometě věrní i v příští sezóně. A to, i když vyhrávat nebude. 

Vzhůru Brno!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...