čtvrtek 5. ledna 2017

Dobří lidé existují - shrnutí tipů na boj s akné

Tak jo, tohle jsem nečekala.Věděla jsem, že článek bude mít nějakou odezvu. Je osobní, šokující, s (téměř) happyendem. Ale že bude mít na Facebooku dosah za první den kolem 23 tisíc, že mi přibude za dva dny 500 fanoušků na Instagramu a hlavně, že na něj budu mít stovky reakcí v komentářích na blogu, na Facebooku, na Instagramu, v mailech, ve zprávách... to jsem skutečně nečekala. Svým způsobem je to úsměvné, člověk píše cestovatelské články z opačných koutů světa, tvoří recepty, dělá rozhovory a nakonec se největší zájem strhne o recenzi na 50 shades a akné!


Byla jsem až dojatá z toho, jaká vlna solidarity se strhla. Drtivá většina komentářů byla buď velice podporující v tom směru, že obdivují, že jsem šla doslova s kůží na trh a podělila se o svůj osobní příběh, nebo se jednalo o lidi, kteří sami něčím podobným prošli, či stále procházejí. A že jim to pomohlo, dodalo naději, mohli se konečně s někým ztotožnit. Dost mě překvapilo, kolik lidí mě považuje za nějakou bojovnici, protože já sama jsem to tak nikdy nevnímala. Přišlo mi to přirozené se s tím něco snažit dělat. Dále mě v reakcích zarazilo, že mě spousta lidí měla za někoho, komu je snad potřeba závidět krásu, nebo můj život celkově. Ještě víc jsem si uvědomila bublinu sociálních sítí, ve které žijeme. Prezentaci dokonalých věcí, aranžování fotek, filtrování nedostatků. Ano, já sama k tomu částečně přispívám taky. Ale myslím, že předchozím článkem jsem to snad trochu odčinila. Byť jsem se i dříve snažila sdílet i neúspěchy, ač trochu jiného rázu.

Z Instagramu, Facebooku i přímo blogu se vlastně stalo takové diskuzní fórum, kde lidé sdíleli svoje zkušenosti a tipy, na to, co jim pomohlo a co naopak ne. Celé to mělo strašně pozitivní atmosféru, kdybych to bývala věděla, tak bych s tím možná tak dlouho neotálela. Ale upřímně jsem se bála toho,co přijde, protože vím, jaké můžou být reakce v anonymním prostředí internetu. Děkuju vám za to!

Samozřejmě se mezi tím objevily i příspěvky hejterské, nebo bizarní, ale bylo jich skutečně jako šafránu. Původně jsem vám něco chtěla pro zajímavost ukázat, ale kašlu na to, protože komu tím prospějete :D

Jak už jsem říkala, objevila se spousta tipů na různé cesty, jak nad akné zvítězit. Aby případní noví návštěvníci nemuseli pátrat ve všech komentářích, sepíšu vám tu seznam toho, co bylo pochváleno.


Co lidem pomohlo?


Vyřazení jídla:


Cukr
Lepek
Laktóza
Čokoláda
Citrusy a exotické ovoce
Alkohol

Stravovací směry:


Ajurvéda
Whole30
Dukanova dieta

Kosmetické přípravky a přístroje:


Krém od Dr.Milojeviče
Institut Esthederm
Zinková mast
Černé mýdlo - Missha
Černé mýdlo - Manna (mně osobně ale vůbec nepomohlo)
Steamcream
Nuobisong (na jizvy)
Hyséac pasta (mně osobně velmi pomáhá na hojení přes noc)
Ozon na obličej


Medicinské záležitosti:


Čištění tlustého střeva
Imunologie - rozbor krve
Prakticky lékař - test na potravinové alergie
Gynekologie/endokrinologie - hormonální profil (zvýšený testosteron, syndrom polycystických ovarií)
Dietologické vyšetření
Alergologie
ORL - zánět na mandlích
Duhringova choroba - projev intolerance lepku na kůži

Ještě něco jiného:


Jóga, zejména hormonální
Psychoterapie 

Dále jsem se zajímala o přírodní kosmetiku, na kterou bych ráda postupně přešla.
Tipy, které jste mi dali:


Přírodní pečující kosmetika


Havlíkova přírodní apotéka - pro mé potřeby se hodně doporučoval krém Krásná slečna, a pečující ranní maska (krem Krasna slecna mi vubec nevyhovoval)
Dr.Hauschka
Khadi (specializují se hlavně na přírodní barvy na vlasy, ale mají i pleťové vody, oleje, masky, jsem se vsim velmi spokojena)
Alverde (pozor na slozeni, tam, kde je hodne glycerinu, tak se po tom horsim)
Logona
Karel Hádek
Nobilis Tilia
Bahno z Mrtvého moře
Bioaroma (mám osobní zkušenost a jsem spokojená)
Neals Yard Remedies (pouzivam aktualne a jsem moc spokojena)


Dekorativka


shrnující text od Margit (týká se i přípravků na úklid)

E-shopy:

Obchod Biooo (kamenný obchod v OD Kotva v Praze)
BlueberryHill (Kristina je extra milá a poradí)
Cesta přírody
Nuspring (posílají vzorečky zdarma)
Krásná každý den

Konkrétní značky:

SO´Bio
Pure and simple
Avril
100%  pure
Dr.Hauschka
Lucy Minerals
Lily Lolo
Zao
Zuii
Alverde (mně osobně od nich dekorativka nevyhovuje)
Lavera
PHB Ethical Beauty
Lavera

Spoustu z nich prodává právě obchod Biooo , nedávám tedy konkrétní odkazy.


Dále pak značky, které jsou podle mě na hraně, ale hodně lidí psalo, že jim vyhovují:

Lush (sama jsem měla kdysi jejich cupcake masku a tu s česnekem a oboje OK, zkusila jsem i slavnou mask of magmity a ted mam kavovou)
Yves Rocher
Body shop

Homemade:

Mitsuuko 
Každý den je dar

Blogy zabývající se přírodní kosmetikou:

Mitsuuko de ak
Život podle Lucie 
Růžový chroust 
Svět podle Lu
Kosmetika hrou
Greenwave
O přírodní kosmetice

Takže tak! Je toho fakt hodně, nicméně zoufalým duším to snad pomůže hledat nové cesty v boji. Já děkuju všem, co přispěli svou troškou do akné mlýna! Mějte se krásně!



20 komentářů:

  1. Ahoj :) Neskutečný článek předtím a moc tě obdivuju. Bojuji již přes rok s velkým nárůstem. Zkoušela jsem mnoho, aktuálně jedu bez lepku a snad lepší. Ale spíš mám velké otoky plné krve/hnisu. Chtěla jsem ti moc poděkovat!! A tohle doporučení je super. Co se týče vyšetření - rozbor krve atd..to stačí říct praktické, že bys ráda tam? Nebo nevíš jaký je postup?

    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dekuju! Jsem rada, ze ti clanek aspon nejak pomohl :) Zalezi na tom, co presne chces. Urcite ti neco muze udelat prakticka doktorka, ale muzes se nekam i objednat sama,na vetsinu pracovist ani nepotrebujes zadny doporuceni. Muzes si i sama zajit treba do Synlab, kde ti rozbor krve udelaji. Akorat pak otazka, jestli budes rozumet vysledkum. Ale tech moznosti je spousta :)

      Vymazat
    2. Ahoj Koukala jsem na vase tipi a clanky. A neda mi to Vam to nenapsat. Mela jsem opravdu tezkuou formu Akne . Pred desti lety mi Dermatolog v Cisarskych laznich doporucil Biodermu.Nejucinejsi je krem AkN + cisti voda po mesicnim uzivani uz jsem nemela ani pupinek a deset let se to nevratilo. Ja jsem tedy koupila celou radu tehdy pilink a serum. Ale nejucinejsi je bioderma krem Akn a cistici voda . Doporuc to dalll je to malo znameee ale i tezke formy jsou do mesice pryc. Jen pozor na cerne tecky to moc neni.

      Vymazat
    3. Ahoj porid si Biodermu AkN krem plus cistici vodu h2o a do mesice nemas nic.a uz se to nevrati krem hoji popradkane mizni cevky a hoji zevnitr.

      Vymazat
    4. To bych se celkem dost divila. Cistici voda plus krem na noc a jednou tydne piling abylo po problemu dokonce jsem prestala i uzivat a nic se neudelalo.A roky mi nezabiralo vubec nic od kremu az po antibiotika

      Vymazat
    5. To bych se celkem dost divila. Cistici voda plus krem na noc a jednou tydne piling abylo po problemu dokonce jsem prestala i uzivat a nic se neudelalo.A roky mi nezabiralo vubec nic od kremu az po antibiotika

      Vymazat
    6. Ne, nezabrala. Mela jsem jak cistici vodu, tak nekolik druhu kremu, vcetne toho, co zminujes.

      Vymazat
  2. Ahoj Veroniko, tvůj blog jsem objevila náhodně, když jsem hledala nějaký recept na čokoládový dort. Objevila jsem ho u tebe a od té doby ho peču stále. Teď mě článek a fotky s vlastní zkušeností s akné zaujal. Sama jsem se začala vyhýbat pšeničnému lepku cca. před 10 měsíci. Tedy, ne zcela, ale tak o 85% jsem ho omezila oproti minulosti. Měla jsem také zdravotné potíže, zkusila jsem tedy tuhle cestu a ještě jsem téměř omezila bílý cukr, pít jsem začla jen vodu z kohoutku. Cítím se podstatně líp, spoustu lidí mi řeklo, že mám lepší pleť, aniž bych měla dřív nějak problematickou. Přeji hodně zdaru a budu se těšit na další příspěvky. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Andreo! To me tesi, ze nezustalo jenom u dortu! :) A obdivuju ze zvladas i uplne bez cukru a s vodou, to ja jeste ne..

      Vymazat
  3. Tak to Veru je, lidi chtějí většinou číst nejvíc to, co se jich dotýká :) Jsem moc ráda, že tě všichni podpořili. Měj se báječně

    OdpovědětVymazat
  4. Prosím budou zase nějaké nové recepty na cupcakes? :) A nějaké krémy? Vše už mám ozkoušené :) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přijde, že už jich tu je tolik, že další už by nikoho nebavily! :D

      Vymazat
    2. Ahoj Ja mela tezkou formu akne nic nepomohlo od kremu az po antibiotyka.Pomohla az rada bioderma na noc krem Akn plus jejich cistici voda a jednou tyde piling . Po mesici uz jsem nemla nic prestala jsem uzivat a deset let se nic nevratilo. Krem zhoji zevnitr.

      Vymazat
  5. Ahoj, moc děkuju za oba články o akné. Teď se snažím proniknout do akné světa českého internetu a koukám, že až tak moc toho tady není. Takže tvůj článek mě moc "potěšil" v tom smyslu, že nejsem jediná v ČR s těžkým akné a jizvičkami :D Jinak jedu bez lepku už asi půl roku (občas zhřeším) a hlavně jedu bez cukru. Ten na mě funguje doslova přes noc, jednou si dám něco sladkého z pekárny a další den mám bílé pupínky všude kolem úst. Pokud cukr nejím, tak se mi objevují spíš červen boláky různě na tvářích apod, nevím přesně z čeho, asi záleží i na stresu a v jaké fázi cyklu zrovna jsem. Každopádně držet bezlepkovou a bezcukrovou je dost těžké...Snažím se nejíst ani laktozu, ale mám moc ráda jogurty, tak to je pro mě největší boj :( No nic, tak jsem se svěřila,a přeji hodně štěstí v dalším blogování a životě :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, ještě bych zkusila kosmetiku tianDe.

    OdpovědětVymazat
  7. Hezký den, já se vůbec nedivím, že mají vaše články o akné takový obrovský úspěch. Protože je tady spousta dívek, žen, ale i chlapců a mužů, kteří se neuvěřitelně trápí s akné a mají pocit, že jsou v tom úplně sami. A vy jste jim dala právě tu odvahu a pocit, že v tom sami opravdu nejsou ;) Jinak prosím chtěla bych se zeptat na tuto kosmetiku na mastnou pleť akné. Máte s něčím z toho zkušenost prosím?

    OdpovědětVymazat
  8. Nejsem na vašem blogu poprvé, ale jedna věc a zároveň důvod, proč se sem tak ráda vracím je ta nezdolnost, nadšení a radost se kterou píšete! Vy nepotřebujete k radosti a spokojenosti tuny nejkvalitnějšího make-upu, spoustu květin, tyto zákroky a hvězdnou kariéru, ale hlavně zůstat sama sebe. Děkuji za to, takových lidí je potřeba!

    OdpovědětVymazat

Díky moc za každý komentář, odpovím vám jak jen budu moct. Přibližně rychlostí světla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...